kategorie: A1200, A500, A600
[#241] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Jacques, post #240

Dużo zależy od rewizji a to już loteria jak się nie ma przetestowanego która jak się zachowuje.
[#242] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Bociek78, post #1

Na moim DELL P2219H mam taki efekt:

Pionowe paski o różnej jasności :)

To normalne ? Monitor podłączony kablem RGB VGA.

Komputer podpięty pierwszy raz po 15 latach na zasilaczu mniej więcej w takim samym stanie jak sam komputer :).
[#243] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@s_l, post #242

Zrób jeszcze auto adjust, czasem pomaga.
[#244] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@s_l, post #242

Kup jakiś adapter z filtrem na układzie THS, który niweluje efekt "jail bars". Np. link lub podobny.
[#245] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@-tbn-, post #244

Czyli to nie kwestia zrypanej elektroniki na płycie ? :) Pytam bo ja mam akurat marne pojęcie o elektronice ;)
[#246] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@s_l, post #245

Nie. To pochodna tego jak dany monitor wyświetla obraz 15 kHz, którego wg specyfikacji w ogóle nie powienien wspierać. Na jednych modelach monitorów widać to bardziej, na innych mniej.
[#247] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@-tbn-, post #246

Potwierdzam, kupiłem teraz inny monitor niż miałem wcześniej (ten obsługuje 15kHz) i mam straszne pasy. Ale mam przejściówkę na układzie THS7374 i po włączeniu filtru jest praktycznie ideał. Tyle, że on tnie powyżej 9.5MHz i na SuperHighRes już mam rozmycie, ale na HighRes jest OK.
[#248] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@bfgmatik, post #247

A jaką masz za przejściówkę konkretnie ? Kupiłeś czy zmajstrowałeś ? :)
[#249] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@s_l, post #248

Zmajstrowałem, nawet przez jakiś czas sprzedawałem ale już nie sprzedaję.

Trochę dlatego, że tego typu przejściówki nie każdemu poprawiają obraz a nie chciało mi się z ludźmi kłócić, że "u mnie działa" a trochę dlatego, że -tbn- podał link do przejściówki z lepszym filtrem w którym można ustawić więcej częstotliwości odcięcia w zależności od potrzeb.

Autor chyba sprzedaje je na Amibayu zmontowane.
[#250] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@-tbn-, post #244

Ja używam go, kupiłem na Amibay'u i działa elegancko.

Ostatnio rzucił mi się w oczy na Alledrogo podobny adapter od RetroJoy link, ale tego nie mam i nie testowałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem