No nie wiem, przy SFS, którego używam, ustawia się bufory na 100 dla każdej partycji: u mnie są 3: 1-System, 2-Work/Programs/Games, 3-Xfiles, więc leci już 300 + stacja domyślnie bodaj 30.
Wspomniana FastATA tak "zamula", że z max 2 MB/s transferu na amigowym IDE robi się 6 MB/s, wymaga jedynie uruchomienia sterownika i generalnie nie robi żadnych innych problemów, z wyjątkiem sytuacji, kiedy nie kontaktuje dobrze z płytą, bo to typowe rozszerzenie kanapkowe ale i na to jest patent. Kilkukrotnie większy transfer dysku jest na tyle dużym zyskiem przy korzystaniu z FA, że ewentualne zamulenie zasobów nie gra żadnej istotnej roli, chyba, że ktoś się lubuje w ekstremalnym multitaskingu. Jeśli chcesz powiedzieć, że bez FA można się obejść, to się z tym zgodzę, bo to jest typowy "extras", są ważniejsze rzeczy, które należy do Amigi dodać w pierwszej kolejności.
Co do wyboru 1 czy 2 napędy na jednej taśmie (bo taka jest sytuacja z podwójną przejściówką), to każdy sobie zdecyduje co tam chce ale jak uznamy, że 4GB wystarcza, a do przenoszenia i terabajtowych zasobów masz Sambę (Zetar pisał, że chce chce wymieniać dane przez sieć, więc drugiej karty nie potrzebuje) czy nawet FTP (bo to akurat też świetnie na Amidze działa), to po co sobie komplikować konfig? Podwójna przejściówka raczej tańsza od pojedyńczej nie będzie, czy się mylę?
Ja nie twierdzę nigdzie, że wiem najlepiej, po prostu piszę, jak korzystam ze swoich Amig w sposób przystępny dla przeciętnego użytkownika (nie mistrza lutownicy, nie hardware guru, nie programisty), wychodzi mi to w miarę bezboleśnie i prawie nie muszę się wk**wiać i rzeźbić, chociaż swoje na tym polu przewalczyłem, choćby ze sprzedanym 2 lata temu Eboxem, mediatorem, voodoo i pierdylionem innych dodatków.
@Zetar, i bardzo dobrze - prosto i skutecznie; poużywasz, wyciągniesz wnioski i być może nabierzesz apetytu i zechcesz się rozbudować, ta zabawa nie ma końca

Powodzenia !
Ostatnia aktualizacja: 18.05.2020 01:19:46 przez mccnex