[#1] Zin o grach na Amigę - AMIGAZIN !!!
Witam

Zapraszam wszystkim na stronę zinu o grach na Amigę - AMIGAZINU

Polecam również forum dyskusyjne - proszę go o komentowanie zinu tutaj bądź na forum strony.

www.amigazin.lua.pl - Strona główna ZINU

www.forumamigazin.fora.pl - Forum

Zapraszam i pozdrawiam :)

[#2] Re: Zin o grach na Amigę - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Najpierw proponuję wersję do pobrania spakować LhA a nie jakże amigowym RAR-em . Poza tym strona WWW ma zwalone kodowanie, windows-1250 nie powinno się używać, a już szczególnie na stronach dla amigowców (?). Polecam ISO-8859-2. Jeżeli już robisz stronę o Amidze, warto też pomyśleć o tym, żeby dobrze wyglądała na amigowych przeglądarkach.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 16:03
[#3] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Hmmm... Ale jak mam sprawdzić, czy działa na Amigowych przeglądarkach, skoro dysponuję jedynie Amigą 500 i zin traktuje właśnie o grach na 'stare' Amigi. A zmiana kodowania nie wchodzi raczej w grę, ponieważ strona jest tworzona w windowsowym Notatniku, a jak wiadomo on koduje znaki właśnie w tym formacie.

A ogólnie jak wrażenia? I mam jeszcze pytanie - jak ten zin rozreklamować? Mogę liczyć na link na Waszej stronie?

Pozdrawiam

[#4] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #3

Hmmm... Ale jak mam sprawdzić, czy działa na Amigowych przeglądarkach, skoro dysponuję jedynie Amigą 500

DO JASNYCH PIORUNOW!!!!!!!!111 :(

WINUAE !!!!!

PRZECIEZ WINUAE MOZNA (SAM TAK CZESTO ROBIE) UZYWAC JAK PRAWDZIWEJ AMIGI.

[#5] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #3

Te kolega? Jaki kickstart i Workbench miala pierwsza Amiga 500? he? :)
A opis gry - ze trudna i ma efekt paralaksy to nie opis tylko krotka notka o grze.
Ale pracujcie pracujcie, ten kaganiec oświaty ktoś nieść musi.

Pozdro

[#6] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

jak ja tworzylem stronke, to jak sie zorientowalem ze notanik ma jakies egzotyczne kodowanie to zaczolem to edytowac w... operze

[#7] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Andrzej Drozd, post #4

OK, ok...

Nie unoś się tak bardzo... Po prostu nie wiem jak w WinUAE używać internetu...

W WinUAE mam kickstarty 1.3 i 3.1 aby grać w gry do recenzji (1.3 dla starszych, a 3.1 dla wymagających AGA)

A co do recki SoTB to już wina Gimli'ego i ewentualne pretensje proszę kierować do niego :P

A może mogę liczyć na jakąś pomoc ze strony rasowych amigowców?

I CAŁY CZAS ZAPRASZAM NA FORUM

[#8] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #7

rasowych amigowców?

ZARAZ CIE POBIJE. NORMALNIE.

NIENORMALNYCH TRZEBA SZUKAC NA INNYM PORTALU :(
[#9] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Andrzej Drozd, post #8

OMG...

No przecież gdy pisałem 'rasowych amigowców' miałem na myśli oczywiście WAS

I nie wiem dlaczego Ty taki wyrywny jesteś.

Amiga = Kulturka :D

Więc jak???

I zapraszam na forum!!!

[#10] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #7

> rasowych amigowców?
Wypraszam , , sobie ...

[#11] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@5h00n4y, post #10

Hmmm.... Tak czy inaczej chcę Was przeprosić, jeśli źle mnie zrozumieliście.
Chodziło mi o to, aby uznać Was i to, że nadal korzystacie z poczciwych już Amig.

Bardzo przepraszam :(

Więc może inaczej - czy mogę liczyć na jakąś pomoc z Waszej strony

[#12] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #9

PONIEWAZ MNIE TO DRAZNI. NIGDY NIE BEDE WCHODZIL "NA JAKIS RASOWY" PORTAL.
SAM NAWET NIE WIESZ JAK PODZIELONE JEST SRODOWISKO AMIGI, PEWNIE. SZCZEGOLNIE W POLANDII.

NIESTETY ALE STALES SIE JAK DESZCZ PO DESZCZU.
TO IRONIA DO LATOWEGO LATA :P
[#13] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #11

Spoko :)
Grunt To Pozytywny Bunt. :)
[#14] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Andrzej Drozd, post #13

Ależ mi nie chodzi o to że mój portal jest "rasowy"

Wręcz przeciwnie - chciałem go po prostu trochę rozreklamować...

[#15] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #14

To jezeli moga nawet wchodzic "innowiercy" i nie beda bananowani przez pewngo Oćca z portalu X (www.exec.pl), to bardzo chetnie wejde na Twoj portal :)

[#16] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #7

A może mogę liczyć na jakąś pomoc ze strony rasowych amigowców?

Ja jestem niestety skundlony (używam Amigi i PC), ale dam Ci jedną radę - jeżeli tworzysz stronkę w notatniku, to po jej skończeniu a przed wysłaniem na serwer skorzystaj z usług programu Konwerter. Działa pod wszystkimi wersjami Windowsa (no dobra, pod Win3x nie próbowałem) jest za darmo i nie wymaga instalacji. Po odpaleniu ustawiasz 2 opcje ->
1. Konwertuj z: Windows PL (albo Autodetekcja)
2. Konwertuj na: ISO 8859 2

Łapiesz wszystkie stronki w folderze i przeciągasz na okno programu - po chwili masz wszystkie hurtem przerobione na ISO. Program zastępuje pliki oryginalne na skonwertowane.
Tylko pamiętaj, żeby w head strony zmienić opis kodowania z Windows na ISO.
[#17] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #16

Wielkie dzięki :)

Mogę prosić o link do tego programu?

ZAPRASZAM NA FORUM

PS. Jak ustawić sobie avatar na tym forum???

[#18] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Andrzej Drozd, post #15

Zapewniam Cię że nie będą :)

[#19] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Krótko i treściwie:
- bardzo mało materiału, nawet jak na numer zerowy,
- koszmarna recenzja "Ruff'n'Tumble" - jaki brak dźwięku? pewnie na emulatorze, bo na Amidze dźwięk jest,
- ciekawych rzeczy się można dowiedzieć z opisu A500, np. że była to druga Amiga po A1000 do "domowych zastosowań" - wg mnie A500 była pierwszą Amigą "domową".

[#20] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@PopoCop, post #19

Wiemy to że materiału mało...

Ale poczekaj na numer 01, który jest już w fazie 'produkcyjnej' :)

Będzie 8 recenzji, kody do gier opis sprzętu i inne niespodzianki :)

[#21] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Andrzej Drozd, post #4

Drogi kolego Andrzeju - CZY TY MUSISZ TAK WRZESZCZEć? ;)
Trochę luzu - przewrażliwiony jakiś jesteś.
Te rasOWCE aż tak Cię ubodły? Przecież rasowy z Ciebie kociak.
[#22] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #17

Nie pamiętam linku - wysłałem Ci program pocztą. Zajrzyj na skrzynkę.
[#23] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #22

Wielkie dzięki

Tylko mnie zastanawia dlaczego licznik odwiedzin na stronie wzrósł o 70, a nikt nic na forum nie napisał ... :(

[#24] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #17

Co do avatara - na główne stronie PPA, w menu użytkownika (tam, gdzie się logujesz) jest link o wszystko mówiącej nazwie "Mój profil", a w nim "Edytuj profil"
[#25] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Ocen pod recenzjami w ogóle nie rozumiem. Tej do Ruff'n'Tumble szczególnie.

Tak na marginesie, Ruff to jedna z lepszych amigowych gier, a tymczasem...

Plusy:

* Grafika
* Początkowo grywalność (po pierwszych 5-10 min się kończy)

A później to już jej nie ma?

Minusy:

* - Muzyka

Że co?

* - Brak grywalności w późniejszych minutach gry

?

* - Poziom trudności!!! (to jednak można zmienić gdyż na początku możemy ustawić nieskończone życia i zdrowie)

Ruffa skończyłem.

* - Brak efektów dźwiękowych

Przecież są.

* - jedna z pierwszych gier, która potrafi się powiesić…

Powiesić? Że niby pod emulatorem? I to ma być magazyn o amigowych grach? To chyba poradnik dla osób emulujących Amigę...

Tekst o SotB:

Ogromna ilość ekranów gry, jak i także przeciwnków (ponad 100!) przytłacza, co widać w rozmiarach gry (3.5 MB).

To na pewno recenzja Shadow of The Beast? Gra jest na dwóch dyskach, więc maksymalnie zabiera 2 MB miejsca na dysku.

Ogólnie to musicie zdobyć trochę wiedzy w pisaniu tekstów, zarówno od strony merytorycznych podstaw jak i ortografii (są błędy). Poza tym warto wyraźnie zaznaczyć, że piszecie nie dla ludzi mających prawdziwe Amigi, lecz ich emulatory.

[#26] Re: Zin o grach na Amigę - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #21

Ano jestem. I bardzo ważna jest dla mnie nazwa "Amiga". Niestety nie zgadzam z tym co prezentuja ci Panowie.

I dlatego, ze wazna jest dla mnie, ta nazwa, to tak reaguje. Trudno :)

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 17:15
[#27] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #23

Jaki niecierpliwy :D
Ja dopiero przeczytałem Wstępniak i jestem w połowie Lemingów. Przy okazji Lemingów:

(robi sporą dziurę w swoim otoczeniu, jednak od kliknięcia do detonacji upływa 5 sec.)

Trochę mnie drażni te 5 sec. - wolałbym jednak "5 sekund"

broker - powinno być "bloker"

ukośny(wkopuje się w ziemie - czy tu nie powinno być w ziemię?

lvl’e - dobiło mnie to.

ż wszystkie melodyjki są w midi - nie mylić formatu MIDI z MED (taki lepszy ProTracker)
[#28] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Jeżeli chodzi o Ruff 'n' Tumble to popieram swoich przedmówców - RnT ma genialną oprawę muzyczną (wg. mnie jest to najlepiej dopracowana część gry) i jeżeli osobie testującej nie udało się usłyszeć muzyki/dźwięków to wiele straciła. Przy okazji na WinUAE muzyka działa w RnT - coś nie tak z ustawieniami. A i jeszcze jedno - czy czasem nieskończoną liczbę żyć to można było ustawić tylko w pirackiej, scrackowanej wersji? Bo w oryginalnej to chyba nie bardzo.
No dobra. Pierwsze koty za płoty ;) Zobaczymy co będzie w #1. Powodzenia. OK

P.S. Powtórzę jeszcze raz za Kraszanem - kodowanie Windows musi odejść, bo to nie jest żaden standard. Obowiązującym standardem kodowania HTML dla języka polskiego jest ISO 8859-2.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 17:45
[#29] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #27

ż wszystkie melodyjki są w midi - nie mylić formatu MIDI z MED (taki lepszy ProTracker)

Moduły muzyczne w Lemmingach są we własnym formacie autorów gry. Później panowie wydali je w wersjach m.in. Protrackerowskiej.

Każdy lvl można przejść 4 razy: po razie na każdy poziom trudności. Oprócz standardowej rozgrywki mamy też dostępną grę dla dwóch graczy (przy jednym sprzęcie).

Autor recenzji chyba nie grał w grę. W Lemmings nie ma poziomów trudności jako takich (łatwe, trudne). Są tylko rodzaje etapów: 30 łatwych (Fun), 30 trudniejszych (Tricky), 30 jeszcze trudniejszych (Taxing), aż 30 najtrudniejszych (Mayhem). Każdy z tych 30 to całkiem inny poziom (są wyjątki - kilka (łącznie chyba ze 20) się powtarza przy zmiennych parametrach (mniej czasu, mniej funkcji lemmingów do wyboru). Tak więc nieprawdą jest, że każdy lvl można przejść 4 razy: po razie na każdy poziom trudności.

[#30] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Czym tu się porusza?
Joystickiem, stary - joystickiem i wtedy okazuje się, że gra wcale nie jest taka trudna.

Do zapicia w pierwszym świecie mamy kilka rodzajów owych przeszkadzaczy. - a czym zapijałeś? ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem