[#31] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #28

kodowanie Windows musi odejść, bo to nie jest żaden standard

Dokladnie. Juz prawie nikt "normalny" nie uzywa IE. Nawet zwykli, zwyczajni, uzytkownicy uzywaja cos typu Opera, Firefox, itp....
IE, to juz prawie takie dziadostwo typu IB2.2
[#32] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@mailman, post #29

A to przepraszam bardzo, ja mam te muzyczki jako MEDki i jakoś tak myślałem, że skoro są w takim formacie tzn. że tego formatu użyli autorzy w grze.
[#33] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #32

W grze jest to jeden z tych formatów, które złożone są z osobnych plików z samplami i z osobnych z tzw. danymi do modułu. Grając w Lemmings z dyskietek łatwo to zauważyć (zwłaszcza gdy często zmieniało się etapy hasłami). Gra doczytywała tylko to, co było jej przy module potrzebne. Czasami gdy trafiłeś na etap z takim samym modułem muzycznym (lub z wcześniej wykorzystanymi samplami) co poprzednio, wczytywała tylko dane do etapu i plik z danymi do modułu. Poza tym można sobie wyrippować te sample, jak i dane albo pójść na łatwiznę i pobrać je z Exoticy.

[#34] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Właśnie P.P. Hammer. Jeżeli ktoś jest lub był posiadaczem starej, dobrej Amigi i nie miał lub chociaż nie słyszał o tej grze, to znaczy tylko że nie może się uważać za prawdziwego Amigowca.

No i moje skundlenie znów dało o sobie znać - nigdy w tą grę nie grałem ;)

o plansze całkowicie zbudowane zklocków Lego. - chyba miało być Są to... brak spacji

Zbieramyu w nich przez krótki czas jak największą ilość skarbow (żeby sobie score podbić :P) i dodoatkowe życie. - Zbieramy... skarbów.... O nie! tylko nie score! Nie mogło być po polsku?

Shadow of The Beast

Czy gra spowoduje wzrost ciśnienia ? - bez spacji między "ciśnienia" a znakiem zapytania.

( nie licząc wszelkich bossów - jakaś promocja na spacje była? ;)

bossów ;])i - a tutaj spacji brak

Ogromna ilość ekranów gry, jak i także przeciwnków (ponad 100!) przytłacza, co widać w rozmiarach gry (3.5 MB)... - o tym już było w tym wątku... co najwyżej przyczepię się do zaznaczonego fragmentu. Nie lepiej brzmiałoby: Ogromna ilość ekranów gry, jak również przeciwników... ?
[#35] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

To ja sobie już poużywałem. :) Mam nadzieję, że po takiej dawce krytyki (nie tylko z mojej strony) się nie załamiecie i kolejne (miejmy nadzieję, że lepsze) numery AMIGAZINu jednak ujrzą światło dzienne :D
[#36] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Można legalnie udostępniać kickstarty do Amigi ? Od kiedy?

[#37] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@kjb, post #36

Oczywiście że można pobierać Kickstart od Amigi

Ale jest to legalne w przypadku użytkowników tego komputera

Ja trzymam Kickstart 1.3 jako kopię zapasową z mojej Amigi 500 - a to JEST legalne

[#38] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #35

Owszem - przyjęliśmy krytykę z honorem i następne numery już powstają i w końcu są poddawane korekcie

Wcześniej ktoś pisał że jest mało materiału - w nr 01 jest ponad dwukrotnie więcej :D

[#39] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #37

Oczywiście że można pobierać Kickstart od Amigi

Możesz zrobić sobie kopię Kickstaru ze swojej Amigi, ale nie wolno Ci jej udostępniać pod żadną postacią. Ponieważ jest to software, więc nie podlega pod tzw. "dozwolony użytek osobisty" jaki ma miejsce w przypadku filmów czy muzyki.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:08
[#40] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #38

".. w nr 01 jest ponad dwukrotnie więcej " strach

------
troche matematyki 1x0=0 2x0=0 ... 10x0 to jednak wciaz zero ;)
[#41] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@APC74, post #39

Nawet jeśli przechowuje go na własnym serwerze jako kopię?

Jeśli tak to jutro zniknie on z tamtąd

A'propo - redakcja jest trochę wstrząśnięta powyższymi komentarzami ;)

[#42] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@selur, post #40

Taa, wstrząsające... cafe

A jak się pomnoży liczbę urojoną przez zero? ;)
[#43] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #41

Nawet jeśli przechowuje go na własnym serwerze jako kopię?

Jeżeli osoby postronne mogą do niego mieć dostęp w jakikolwiek sposób to tak.
[#44] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #1

Widac ze to Wasze początki, ale "siakiś" portal o grach(tylko grach!) na Ami to bardzo dobry pomysł.;)Wydaje mi sie, ze troszke dokładniej powinniscie podchodzic do recenzji gier, nie na hura i juz jest artykuł, gra musi byc przetestowana solidnie, a po napisaniu recenzji pasi ją przeczytać kilka razy w celu wyeliminowania błędów (nie brać ze mnie przykładu :P ).Dobrym pomysłem będzie dokoptowanie jeszcze jakichś współpracowników , którzy mają Amigi na stanie i wspomogą portal swoimi recenzjami,lub/ew dokupienie przez Was samych orginalnych maszynek ze znaczkiem Amiga, co by na tym testować.Chodzi o to że są gry które wymagają wiecej czasu na przejscie niz kilka chwil czy dni, a czegos takiego nie dokonacie sami, próbując recenzować taką ilość gier i aby wyszła z tego dobra jakość ;)i jeszcze mała rada, nie przejmujcie się krytyką jaką tutaj czytacie, tylko bierzcie ją do serca i poprawiajcie jakość.Mam nadzieje ze nie braknie Wam zapału do pracy i portal sie rozwinie do sporych rozmiarów i będzie można na nim poczytać solidne i ciekawe opisy;).No i coś z tymi Ami przeglądarkami trzeba zrobić, aby mogły swobodnie przeglądać strone, bo będą na Was wieszac psy cały czas o to ;)Powodzenia !

Edit: wielkie brawa za okładkę, dla mnie wypas ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 00:03
[#45] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@mailman, post #25

przeczytalem recenzje Ruff 'n' Tumble i musze powiedziec, widac ktos totallnie nie ma pojecia o czym pisze...
przeciez to jedna z najlepszych gier na amige, dla mnie to taki amigowy metal slug, to takze jedna z najladniejszych gier na amige, wyglada swietnie, a obsluguje tylko ecs(64 kolory), scrolling jest swietny, muzyka klimatyczna, efekty dzwiekowe charakterystyczne...podejrzewam ze nie tylko nie graliscie w ta gre kiedy zostala wydana w 1994 roku(nostalgia robi swoje), ale nawet pewnie nie bazowaliscie swej recenzji na originalnym hardware(!), tylko emu co po prostu jest niedoposzczalne i amatorskie zarazem.
znajdzcie odpowiednich ludzi do pisania recenzji a byc moze cos z tego bedzie...moze...(bazuje wylacznie na recenzji R'n'T).

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 07:28
[#46] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Hellena, post #44

Wielkie dzięki za PIERWSZĄ pozytywną opinię :)

A co do kupowania Amig do testów to jest to nie możliwe, ponieważ jaki sens jest kupować Amigę, skoro nie można praktycznie zdobyć do niej softu

Jeszcze pytanie - jaki jest kompresor LZH dla Windows

I ogólnie czy są jeszcze jakieś godne pochwały odnośnie numeru 000

[#47] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@PaperMario, post #45

Właśnie - piszesz że bazujesz tylko na recce R'n'T. Dlaczego
Recenzja ma przecież być jak najbardziej SUBJEKTYWNĄ oceną autora. Skoro jemu się nie podobało to jak najbardziej miał prawo postawić jej słabą ocenę.

Ale jak się tak przyjrzeć to 5/10 wcale nie jest jakąś STRASZNIE słabą oceną. Sam mam tę grę na mojej A500 i zgadzam się z Pepikiem, że nie jest to gra idealna, choć gdybym to ja pisał dostałaby maksymalnie ocenę 6+/10.

Takie są nasze gusta i opinie, a jak wiemy o nich się nie dyskutuje.

Dziękuję za uwagę i zapraszam na FORUM

[#48] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #46

A co do kupowania Amig do testów to jest to nie możliwe, ponieważ jaki sens jest kupować Amigę, skoro nie można praktycznie zdobyć do niej softu

A skąd bierzecie te gry do recenzowania? Przecież na prawdziwej Amidze działają tak samo jak na emulatorze... To skoro nie ma softu, to po co jest ta strona?

Jeszcze pytanie - jaki jest kompresor LZH dla Windows

WinUAE + LhA...

[#49] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Grzegorz Kraszewski, post #48

My gramy na ADF'ach w WinUAE, w większości z podłączonymi joystickami, więc różnicy niemal nie ma (a jednak)... W redakcji TYLKO ja posiadam Amigę (i to w dodatku niemal najstarszą...)

Wiem, że mógłbym dokupić do Amigi CD-ROMa albo twardziela i programem adf2disk sobie grywać obrazy na dyskietki... ale już zostaliśmy całkiem zmieszani z błotem, więc proszę o chociaż dwie lub trzy pozytywne opinie. OK

[#50] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #46

Wiem że Power Archiver może odpakować LHA, LZH, ale czy może kompresować do tego formatu to nie wiem.
EDIT: wlasnie przeczytalem ze obslugiwane jest 'read' oraz 'write' wiec pewnie spakowac tez mozna :)
[#51] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #47

Skoro jemu się nie podobało to jak najbardziej miał prawo postawić jej słabą ocenę.

Nie podobać się, a pisać, że "nie ma dźwięku" i "grafika jest słaba" to trochę dwie różne sprawy i gust (nie podobanie się) nie ma tutaj nic do gadania.

[#52] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #46

Naymar napisał(a):

> Wielkie dzięki za PIERWSZĄ pozytywną opinię :)

nie jest ona, aż taka pozytywna :o

> A co do kupowania Amig do testów to jest to nie możliwe,
> ponieważ jaki sens jest kupować Amigę, skoro nie można
> praktycznie zdobyć do niej softu

Dlaczego ? sam posiadam 3 Amigi i jesli gram to na nich, no może poza A1000 bo nie mam klawiatury i myszki do niej ;P

> Jeszcze pytanie - jaki jest kompresor LZH dla Windows

Nie wiem ale Total COmmander ma mozliwość read/write Lha tyle ze do pakowania jest potrzebny zainstalowany zewnetrzny packer :P

> I ogólnie czy są jeszcze jakieś godne pochwały odnośnie numeru
> 000

niema :P

[#53] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Hellena, post #52

Więc jak ktoś wcześniej pisał - POSZUKUJĘ CHĘTNYCH DO PISANIA TEKSTÓW!

[#54] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #49

Wiem, że mógłbym dokupić do Amigi CD-ROMa albo twardziela i programem adf2disk sobie grywać obrazy na dyskietki

Tak szczerze, to nie potrzeba twardego dysku ani cdrom'u do tej czynności :)

p.s. Spytałem sie kiedyś posiadacza A500 (użytkownikiem bym go nie nazwał bo tylko grał), czy grał w gre pt. Workbench, odpowiedział że nie i spytał czy fajna :)

[#55] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@kjb, post #54

NIestety, ja tez się musze przyczepić, a chodzi o błędy w tekście o grze "Lemmings"
Najpierw cytat:
"(...)Scott’a Johnston’a zaprogramowane przez Dave Jonesa i zanimowane przez Garry’ego Timmons’a(...)"
Panowie, za dużo tych apostrofów. Tylko w wypadku słowa "Garry'ego" apostrof jest użyty właściwie. W pozostałych przypadkach należy pisać BEZ apostrofu!

[#56] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@kjb, post #54

Skoro tak, to w jaki sposób to wykonać

[#57] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #11

Treści po kopiowane z innych stron.

[#58] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@DanielJ., post #57

Co proszę ?!

WSZYSTKIE TEKSTY W AMIGAZINE SĄ PISANE OD POCZĄTKU

I to wszystko jest napisane od początku do końca :/

[#59] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@Naymar, post #58

http://www.starekompy.pl/a500.html - -krótka metryczka komputera.
http://amigazin.lua.pl/numery/00/inside/wstep.html - opis Amigi 500 - krótka metryczka komputera
Ha, ;).

[#60] Re: Zin o grach na Amigê - AMIGAZIN !!!

@DanielJ., post #59

Ten tekst to wyjątek - to po prostu dane techniczne komputera.

A recenzje są wszystkie wyłącznymi działami autorów.

PS. Kodowanie strony online AmigaZinu zostało zmienione na ISO. Numer 00 nadal jest w Windows PL, lecz 01 będzie już w ISO i dostępny w formacie LhA.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem