[#1] Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589
Wydłubałem w chacie taką karte sieciową, karta jest sprawna(wykrywa system i instaluje stery), ale mam jeden "pikusi" problem, nie mam kabelka do tejże karty i teraz prośba do użytkowników, mógłby ktoś sprawdzić pinologie tego wejścia, chodzi mi o 2(najważniejsze) kabelki(chba będziecie wiedzieć), bo tylko tyle potrzeba do 10 mb lanu.
Z góry dzięki za odpowiedź :D

[#2] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #1

Potrzeba 4 drutów (2 pary: TX+, TX-, RX+, RX-).
Niestety nie mam już tej karty, żeby sprawdzić :(
[#3] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@zyga64, post #2

A ha

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 16:29
[#4] Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@arti4-92, post #3

Właśie??

[#5] Re: Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@arti4-92, post #4

Jak ktoś będzie znać odpowiedź to odpowie.
Nie zaśmiecaj forum.

[#6] Re: Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@MinisterQ, post #5

Chciałem wzrucic uwage na ten temat ;P

[#7] Re: Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@arti4-92, post #6

Mi sie tez wzraca. Niesmaczny byl obiad.
[#8] Re: Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@selur, post #7

a co jadłeś ?? ja se opierd*liłrm pierogi z jagodami :D

[#9] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #1

Trochę więcej szczegółów poproszę - to karta na PCMCIA jak sądzę i chodzi Ci o to, że nie masz tej przelotki z gniazda karty na standardowe gniazdo RJ-45 (o ile nie pomyliłem z innym modelem, to karta miała nietypowe gniazdo + przelotkę zakończoną RJ-45) i chciałbyś sobie dorobić kabel do niej?
[#10] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #9

tak

Edycja: Karta na pcmcia, lanoska, brakuje mi kabelka(po stronie karty jest jej specjalne gniazdo), a i co w tym dziwnego że zakończona jest wtyczką rj-45, przeciez to normalna lanoska wtyczka??

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 18:24

Edycja Chodzi mi tylko o Rx+, Rx-, Tx+, tx-

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 18:27
[#11] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #10

Nic w tym dziwnego. to krótki kabelek i miał się prawo zgubić. :D Rozejrzyj się po domu, może masz tą przelotkę - wygląda to tak:

Jeżeli jednak go nie masz to zajrzyj na stronę www.3com.com i poszukaj dokumentacji do karty. Prawdopodobnie rozkład w gniazdku karty jest 1-1 czyli tak samo jak w typowym gniazdu RJ-45 (sorki, ale na 100% pewny nie jestem a nie chce mi się sprawdzać). Bo taki rozkład kabli jest ważny ze względu na zakłócenia. Wprawdzie przy 10Mb/s nie jest to aż takie ważne, ale standard to standard. Rozkład sygnałów w gnieździe jest taki:

Jeżeli chciałbyś połączyć dwa komputery ze sobą bezpośrednio kablem (komputer -- komputer), to musisz użyć kabla scrossowanego (z przeplotem):

Jeżeli będziesz łączył komputery za pośrednictwem HUBa czy przełącznika (switch) - połączenie: komputer - HUB - komputer, to musisz użyć kabla równoległego (na wprost):

[#12] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #11

dałeś mi rospiskę, gniazda lanoskiego, dzięki, ale to akurat mam. Kartę chcę podłączyć do swich-a

Edycja, na stronie 3com niema rozpiski

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 19:41
[#13] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #12

Cóż, zadając nieszczegółowe pytania otrzymujesz nieprecyzyjne odpowiedzi. Inaczej: "g...o na wejściu - g...o na wyjściu" - że pozwolę sobie zacytować powiedzonko informatyczne :)

To o co Ci właściwie chodzi? Potrafisz to wyrazić?

EDIT: Uu - automatyczny cenzor działa: w słowie g...o nie pisałem gwiazdek. :D

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 19:47
[#14] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #13

o sam kabelek mi chodzi ten przy pcmcia, ten taki króciutki kabelek dołączany do każdej karty :D, bardzo precyzyjnie się teraz wyraziłem

[#15] Re: Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@arti4-92, post #8

Arti4-92 dawno nie odpoczywałeś od komentowania na PPA? Następnym razem, zgodnie z obietnicą wakacje dostaniesz na dłużej. Zastanów się więc kolejnym razem gdy coś napiszesz.

[#16] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #14

bardzo precyzyjnie się teraz wyraziłem
Tak Ci się tylko wydaje :) i co z tym kablem? Zaginął i chciałbyś sobie dorobić taką przelotkę, czy chcesz od razu wpiąć się z gniazdko bez przelotki? A może chcesz adres polskiego oddziału 3COM, w którym możesz zamówić taką przelotkę (trzeba podać tylko oznaczenie z karty)? Wystarczy pytań? Mogę więcej.. ;) :P

W poście #2 zyga64 wymienił potrzebne Ci sygnały. Do postu #11 narysowałem Ci rysunek gniazdka RJ-45 w którym zaznaczyłem te sygnały, dodałem również, że ze względu na tłumienie szumów (a co za tym idzie zachowanie sygnału o dobrej jakości), rozmieszczenie sygnałów w gniazdku Twojej karty i w typowym gniazdku RJ-45 będzie najprawdopodobniej 1-1 (jeden do jednego) - czyli sygnały w gniazdku karty powinny być ułożone tak samo jak w gniazdku RJ-45. Potrzebujesz jeszcze czegoś więcej?

EDIT: Nie zauważyłem, że znowu dostałeś bana - pisz na priv.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 22:33
[#17] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #16

a jak nie to lan do smieci, albo swich, ani to ani to dobre ;/

[#18] Re: Hallo odpowie mi ktoś wreszcie??

@mailman, post #15

sorry ale wnerwił mnie, poniosło mnie, temat mnie pali a ten o obiedzie ;/ Jeszcze raz przepraszam ;/, to mój pierwszy raz ;)

[#19] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #17

O! Jednak nie dostałeś bana! Moderatorzy mają dzień dobroci dla forumowiczów? :D
[#20] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #19

napisz coś wnoszącego do tematu, albo sie nie odzywaj, proszę cię ;)

[#21] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #14

o sam kabelek mi chodzi ten przy pcmcia, ten taki króciutki kabelek dołączany do każdej karty

No, innych nie ma. Z jednej strony wkladasz go do karty, natomiast z drugiej strony zakonczony jest gniazdem z diodami (polaczenia i przesylania), do ktorego po prostu wklada sie zwykly kabel internetowy. Przynajmniej takie cos mam w SureCom.

Jezeli zgubiles takie cos, to daruj sobie. Kup caly komplet jeszcze raz.

Tys to sie uparl na to PCMCIA. I co, dalo sie odwrotnie wlutowac ten port?

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 01:08
[#22] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #1

http://www.allegro.pl/item217872036_1_6_b_i_t_p_c_m_c_i_a_uzywana.html
www.allegro.pl/item218845671_kabel_kabelek_3com_10_100_ethern_rj45_uniwersalny.html
www.allegro.pl/item219823130_3com589d_10mbit_16_bit_okazja_z_kablem_rj_45_i_bnc.html

[#23] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Akurat te nowki kabelki z allegro nie sa do kart 589 UWAGA!

[#24] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Dzięki za linki, bardziej opłaca mi sie kupić cały zestaw jak kupować "kota w worku" na zasadzie "może będzie pasować". A co do portu pcmcia, rozbiorę tą kartę i wezmę wtyczkę pcmcia, wezmę port pcmcia ze stacji dokującej rexa xD i zrobię "kontówke na kablu" ;), nie będę bardziej ingerował w płyt gł, choć nie ukrywam, że będę ją w najbliższym czasie wiercił :D

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 09:51
[#25] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #24

wezmę port pcmcia ze stacji dokującej rexa xD i zrobię "kontówke na kablu"

O, dobry pomysl.

choć nie ukrywam, że będę ją w najbliższym czasie wiercił

No co ty?
[#26] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@Andrzej Drozd, post #25

Czuję nutkę ironii w twojej odpowiedzi, czy sie mylę ;)??

[#27] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #24

będę ją w najbliższym czasie wiercił

rotfl
[#28] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #27

A co w tym dziwnego

[#29] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@APC74, post #27

apc widzę trzy 6 w twojej ilości postów :D szatan normalnie!!

nie długo i ja tak będę mógł zrobić :D

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 10:59
[#30] Re: Wielka prośba do posiadaczy lanu 3C589

@arti4-92, post #29

arti4-92 napisał(a):

> apc widzę trzy 6 w twojej ilości postów :D szatan normalnie!!
>
>
> nie długo i ja tak będę mógł zrobić :D

Na prawdę dziwne to jest. Jestem na PPA od jego początku, napisałem kilka artykułów dla PPA, a za jakiś czas przegonią mnie w postach nowi bywalcy PPA :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem