[#1] Amiga - powrót po latach to juz nie to samo
Zaczynałem przygodę z Amigą w roku 1992.
Najpierw A500, potem A500+CD, potem A1200 HD, potem A1200 020/28, potem A1200 040/33.

Pamiętam, że kupiłem 040/33 w tamtych czasach po tym, jak mi Alien Breed 3D2 klatkował. Pamiętam, że na 040/33 także klatkował, co było gwoździem do trumny dla tego sprzętu u mnie, zwłaszcza że u kolegów z PCtami, Doom czy Command&Conquer działały idealnie i nie było szans na takie gry na Amigę. Amiga poszła na sprzedaż...

Po latach pomyślałem sobie, że fajnie by było mieć taką samą amigę jak kiedyś. Kupiłem A1200+040/40 pobawiłem się ze 2 tygodnie, pooglądałem trochę demek i Amiga wylądowała w graciarni na kolejne 8 lat.

Z 2tyg temu odgruzowałem sprzęt, poinstalowałem soft z kaset VBS z czasów 1szej amigi. Pięknie dopieszczony Workbench, ikonki idealnie poustawiane ogólnie bajer. Nawet fajne uczucie realnego sprzętu.

Kupiłem monitor BENQ który wyświetla 15khz i 31khz, tylko największa wada to brak dopasowania rozdzielczości. Pomimo, że monitor ma rodzielczość 2x Amigowe PAL, czyli piksele powinny trafiać na matryce w odpowiednie miejsca, niestety pomimo kombinacji obraz jest źle skalowany i wygląda to dramat. I o ile odczucia realnej amigi są OK, to niestety jakość obrazu psuje cały efekt.

I teraz pytanie które sobie zadaje - co dalej z taką Amigą?

Oprogramowanie z tamtych czasów na dzień dzisiejszy to przeżytek. Szybkość działania to jak powrót do 486DX4 100. Pozostały gry - tylko po co się męczyć na LCD z kiepską jakością obrazu... Stwierdziłem, że odpalę WinUAE i w sumie działa to lepiej, obraz z wygładzaniem krawędzi przez filtry wygląda świetnie na LCD i TV. Joypad od XBoxa i jazda. System emuluje kartę graficzną więc workbench też wygląda bajecznie.

I tak sobie jeszcze z nostalgii przeglądam aukcje PPC+grafika na kanapce. Tylko sam się zastanawiam po co... jak emulator robi to samo bez problemu.

Ogólnie to człowiek się po prostu chyba starzeje i pamięta jak to było kiedyś, ale młodzieńcze lata już nie wrócą :)
[#2] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Po co jechać do Paryża oglądać Mona Lisę, kiedy można sobie wydrukować na drukarce?
[#3] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Ja kiedyś miałem pod rząd monitory z wejście. EURO SCART firmy Samsung.
Wszystkie rozdzialki chodziły idealnie. Nawet w 1280 na 512 nie bylo widać efektu interlace.
Byly to 27 cali a potem 24 cale. Nie pamiętam modeli.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 15:06:17 przez WojtekX
[#4] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Emulacja
[#5] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

I teraz pytanie które sobie zadaje - co dalej z taką Amigą?

Dej mi, mam chorom curke :)
[#6] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Kup analogowy monitor albo IndivisionAGA.
[#7] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Kefir_Union, post #6

Zdecydowanie taniej i łatwiej kupić odpowiedni monitor. IndivisionAGA aktualnie w normalnej cenie nie dostępne. Chyba, że na Ebay za jakieś koszmarne pieniądze.
[#8] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@waldiamiga, post #5

Zakop gdzieś w graciarni na kolejne Osiem lat. Styropianiki tylko trzeba zabezpieczyć przed gryzoniami, bo za same opakowania dostaniesz z dwa tysiące.
[#9] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Rozumiem kolegę, ale uważam, że z Amigi można mieć wiele radości i pożytku. Trzeba tylko odpowiedniego podejścia.

Amiga oferuje wiele rzeczy, poczynając od tony artykułów z prasy polskiej i zagranicznej, poprzez tysiące gier i programów na składankach CD, na fantastycznych możliwościach (nawet dziś) kończąc.

Pozostały gry - tylko po co się męczyć na LCD z kiepską jakością obrazu...

Kolega zrobił też błąd podłączając na początek monitor LCD. Tutaj, w zależności od monitora może być dramat.

Zaś co do emulacji, to z mojego doświadczenia ona nie da Ci chęci poznawania bliżej bajecznego świata Amigi. System operacyjny i cały dorobek schodzi na dalszy plan, dlatego że wszystko działa pod kontrolą obcego systemu.

Sam kupuję oryginalne gry na eBayu i mam sporo radochy dzięki temu. Polecam.

Kiedyś kupowałem piraty, a to co dzisiaj robię na Amidze pozwala mi odkrywać Amigę z z zupełnie innej strony.

Oprogramowanie z tamtych czasów na dzień dzisiejszy to przeżytek. Szybkość działania to jak powrót do 486DX4 100.

W mojej opinii dobre oprogramowanie na Amigę nie ma dużych wymagań. Powinno się zadowolić przeciętną konfiguracją. Posprawdzaj sobie oprogramowanie z Aminetu, a najlepiej zaopatrz się w składanki CD.

Wiele programów to przeżytek, ale 90% programów, których używam z powodzeniem można używać dzisiaj, jak np. te z pakietu Magic (Photogenics, TurboCalc, DataStore, WordWorth, Organiser), jak również Deluxe Paint, OctaMED, Directory Opus, DirWork.

Wybór jest spory, zależy na jakim polu chcesz działać.

Jak chcesz możesz kupić turbo PowerPC. Jednak liczba programów, które to wykorzystują i działają prawidłowo jest bardzo mała, szczególnie w porównaniu do programów na M68k.

Wyżej na platformach NG to spotkasz niemalże tylko porty oprogramowania.
[#10] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Hexmage960, post #9

Zaś co do emulacji, to z mojego doświadczenia ona nie da Ci chęci poznawania bliżej bajecznego świata Amigi. System operacyjny i cały dorobek schodzi na dalszy plan, dlatego że wszystko działa pod kontrolą obcego systemu.

A ty dalej swoje bajanie szerzysz...
[#11] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@ingenic, post #10

Wyrażam swoja opinię. Wiem, że są osoby, które się mogą z tym nie zgadzać.

Jednak zapytam się: ile osób, które wykorzystują emulator, kupiło ostatnio oryginalną grę na Amigę?

Uważam, że emulator nie zastąpi prawdziwego systemu operacyjnego i środowiska pracy.
[#12] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Doom czy Command&Conquer działały idealnie

Do gier pisanych na pecety najlepszy będzie pc. Ja bym
polecał załatwić sobie jakiegoś 486. C&C to już czasy
po amigowe. Z tymże nawet na 486 jeżeli podlączysz
do lcd, to jakość obrazu może negatywnie zaskoczyć.

Oczywiście, że filtry zastosowane w emulatorze
"upodobnią" obraz do tego, jaki był na crt.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 16:08:36 przez mmarcin2741
[#13] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Hexmage960, post #11

Ja tam się przychylę do tej opinii. Też jakoś wolę prawdziwy sprzęt. Wszędzie oczywiście mam zainstalowane winuae i inne uae, ale największą radość sprawia mi używanie "oryginałów". Kupiłem ostatnio kilka oryginalnych programów do amigi i odpalanie ich na real sprzęcie w 2020 roku uważam za totalnie "odjechany" temat. Ale ja tak mam - zawsze byłem inny
[#14] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@thomek, post #13

to wszystko wina "Ducha z Paszczy"
:D
[#15] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Marcin74, post #7

Nowa Indi Aga MK3 dostępna jest od ręki na stronie Icomp
[#16] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Hexmage960, post #11

Jednak zapytam się: ile osób, które wykorzystują emulator, kupiło ostatnio oryginalną grę na Amigę?

Wyjaśnij mi jaką logiką się kierujesz. Kupujesz oryginalną grę na Amigę i sądzisz, że kto poza sprzedającym na niej zarobi ? Producent gry ?
[#17] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Hexmage960, post #11

I tak sobie jeszcze z nostalgii przeglądam aukcje PPC+grafika na kanapce. Tylko sam się zastanawiam po co...

otóż to. PPC jest martwe. Bierz Vampira OK Działa na nim Diablo i masz out-of-the-box Quake 2 i miliard innych wypasionych gier, razem z sieciówką i dźwiękiem wysokiej klasy wszystko gotowe i skonfigurowane w dedykowanym systemie, a Dooma to taki Vampir zjada na śniadanie bez popitki. ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 17:43:25 przez snajper
[#18] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Wiesz też z Amigą zaczynałem w tych latach, długa droga do tego punktu co jestem teraz, budowa A500 , wiesz ale jest frajda, szukanie opisów, trochę kasy poszło, postaw pytanie co oczekujesz i co ma ci to dać,, u mnie obraz, na tv 14",, można kliknąć kup teraz, ale na wszystko jest czas, forum na ppa czy na innych, zastępuję IRC gdzie konsultowało się różne problemy, teraz Network przez LAN a w 92 connect tpsa, był czas na dymka i herbatę, co do twej Amigi chętnie ją przytulę jako darowiznę
Pozdrawiam
[#19] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Hexmage960, post #11

np ja :)

- Bridge Strike
- Worthy

:)
[#20] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@ingenic, post #16

Te gry to po prostu dorobek Amigi. Oryginały często zawierają zawartość exclusive.

Kupuję po to, by uruchomić, poużywać, zapoznać się z możliwościami programu z instrukcji itp.

Bez instrukcji np. do Settlersów nigdy bym się nie dowiedział jakie są cele misji treningowych (albo, że żeby wygrać misję trzeba zdobyć pewien określony procent terenu oraz osiągnąć pewien procent wojska).

Bez instrukcji nie znałbym wachlarza ciosów w Body Blows Galactic.

Nie dowiedziałbym się o parametrach jednostek i budynków w Dune 2.

Nie mógłbym robić poziomów do Lemmings 2: The Tribes (edytor wymaga oryginału).

Nie chodzi o wsparcie, choć zawsze ożywia to rynek Amigi, bo sprzedawcy są uczciwi, gry w wersji BOX które mam są w doskonałym stanie.

Trzeba to lubić.

@Cezarykl

No i fajnie, że wspierasz aktualnych twórców. Wiem, że robi tak wiele osób. Ja również mam sporo nowych tytułów.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 18:14:16 przez Hexmage960
[#21] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@snajper, post #17

Aaa szkoda gadać...

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 18:13:28 przez RokiS
[#22] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Hexmage960, post #11

kupiło ostatnio oryginalną grę na Amigę?

Ja. Jeśli "Wings (Emulated Amiga Edition)" z gog.com liczy się jako "oryginalna gra na Amigę".
[#23] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Wydaje się, że środowisko amigowe dzieli się
na dwie grupy.

Niektórzy, zamiast przesiąść się na pc we
właściwym czasie, pozostali przy amidze
i próbowali wycisnąć tyle mips, ile się tylko
da poprzez zakup coraz szybszych kart.
Oczywiście byli na straconej pozycji.

Większość przesiadło się na pc po 1994r.
i czuje sentyment właśnie do tej
poczciwej a500 i monitorka crt. Nie
potrzebują svga, vampire'a ani 060, czy ppc
lub amigi net gen żeby cieszyć się tym
komputerkiem.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 19:03:04 przez mmarcin2741
[#24] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@mmarcin2741, post #23

Ja jestem świadomym Amigowcem od 1997 roku. Kupiłem z własnego wyboru Amigę 1200 ok. roku 1997 (nową z Escomu). Wcześniej miałem CDTV i ten wspaniały komputer pokazał mi piękny świat Amigi jako komputera do wielu zastosowań. Nawet system OS3.0 poznałem już na CDTV (miałem przełącznik kickstartów). Jak zobaczyłem co potrafi AGA, to oniemiałem.

@Niebuszewo

Tak, liczy się. Ciekawa to pozycja, jakaś reedycja Wings?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 19:12:38 przez Hexmage960
[#25] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Maffi, post #1

Jeżeli nie widzisz w tym sensu i nie chce ci się to nie wracaj do tego. Po co? To ma być przyjemność. Są ludzie, którzy czerpią z tego radochę NIEPRZERWANIE od prawie 30 lat. A jeżeli to kogoś nie kręci to niech sobie... pojeździ na nartach, wkręci się w politykę czy buduje dom. Naprawdę nie ma sensu się zmuszać. Hobby to ma być czysta, niekłamana radość i przyjemność.
[#26] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Cezarykl, post #14

O tak, widzę, że nie tylko ja stosuję piwo
[#27] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@Cezarykl, post #19

dziekuje :) Tanks Furry i Zgr3d sa na aminecie jak bys zechcial sprawdzic :)
[#28] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@juen, post #27

Czemu Tanks Furry, Bridge Strike i Lumberjack Reloaded nie ma już na https://amiga.net.pl/?
[#29] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@forge, post #28

bo

domyślam się, że pudełka i dyskietki nie biorą się z powietrza
Chociaż dlaczego na stronie z grami nie figurują wersje cyfrowe, które nadal kupić można (wpisz sobie w search boxie) - tego już się nie domyślam.
*ani czemu opisy są po dojczlandzku, tego też nie.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 20:07:54 przez snajper
[#30] Re: Amiga - powrót po latach to juz nie to samo

@forge, post #28

Jak nie ma, jak jest ? OK

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 20:09:01 przez Stoopi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem