[#1] Płyta Amiga 4000 i procesor.
Wiem że to nobowe pytanie ale... Tak jak w temacie, czy procesor w Amidze 4000 jest na karcie procesorowej, czy może znajdę go na płycie gł Amigi. Zastanawiam się nad sprzedażą swojej a1200 i kupienia sobie płyty gł do a4000 i obudowy z portami zorro, ale nie wiem czy będę musiał do tego dokupywać kartę procesorową ;/

Edycja: dzięki

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 15:18
[#2] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #1

bedziesz musiał sobie dokupywać kartę procesorową... przepraszam dokopywać

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 15:14
[#3] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #2

tak jak myślałem ;/, a ile kosztuje taka karta procesorowa(nie myślę o ppc, ani o 060, bo wiem że ich cena jest wysoka)

Edycja: A jak jest za a3000??

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 15:15
[#4] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #3

zdecydowanie polecam A4000

[#5] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@PrzemasIII, post #4

AGA i te sprawy w 4000, ale najbardziej przekonało mnie do a3000 scsi. Jak miałbym kupować dużą Amige to bym wkońcu kupił jakąś grafe na zorro :D,a przecież jedynym słabym punktem a3000 w porównaniu do a4000 jest te esc, które po kupnie grafiki nie jest używane.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 15:38
[#6] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #5

To scsi jest g...o warte bo wolne już lepiej a4000 + karta procesorowa z kontrolerem to samo z a1200... i taniej z a1200... Jak chcesz a3000 to też raczej polecam karte procesorową ze scsi...

[#7] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@zomos, post #6

to może lepiej zostanę przy 1200 xD

[#8] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #5

- po pierwsze SCSI w A3000 jest stare i b. wolne
- po drugie oryginalne kości (ECS lub AGA) jak najbardziej przydają się w Amidze z GFX, bo olbrzymia większość gier i kilka użytków (zdaje się np. Scala) nie potrafią użyć karty GFX
- po trzecie w A3000 trzeba wymienić kickstart na 3.0 lub 3.1 jesli chcesz używać nowszego softu
- po czwarte złącze karty CPU w A3000 nie ma kilku sygnałów i np. aby skorzystać z SCSI na karcie CPU trzeba robić jakieś przeróbki na płycie

a tak ogólnie:
- A3000 ma na płycie procesor 68030, po włożeniu karty CPU przejmuje ona kontrolę
- A3000 jest ogólnie fajna - ale trzeba mieć jasno sprecyzowane oczekiwania i być pewnym że A3000 je spełni
[#9] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #8

-Scsi w a300 i tak jest szybsze jak ide w a4000
-brak AGA to dno
-czy kc od 600 będzie pasował??
-te sygnały nazywają sie chyba "nid" czy jakoś tak ;/

Amiga będzie mi służyła do zainstalowania systemu, włożenia grafiki i ma ładnie wyglądać(system :D), a i ma być nie droga, gdzieś do 1000 zł, bo tyle mi sie uda uzbierać pieniądzy ze sprzedanej amigi i tego co mam teraz :)

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 16:21
[#10] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #9

- kc od A600 raczej nie będzie pasował (piszę "raczej", bo nigdy nie miałem ani A600 ani A3000 :) ) bo A3000 ma 32 bitowy CPU (A600 ma 16 bit) i sam Kickstart też pewnie musi być 32 bit... pozatym duże Amigi mają trochę inne Kickstarty z uwagi na różnice sprzętowe w stosunku do małych (np. wspomniane SCSI - pod Kickiem z A600, nawet gdyby A3000 na tym ruszyła, to SCSI na pewno nie zadziała)
- nie byłbym pewien co do tej szybkości oryginalnego SCSI w A3000 - co prawda SCSI-2 (bo chyba takie tam jest) to 10 MB/s max, ale to tylko teoretyczne maksimum... IDE w A4000 powinno wyciągnąć ponad 3 MB/s (z dodatkami w rodzaju eide.device). Tak czy inaczej - oba są do kitu, pozostaje fast ata z3, albo wide scsi na karcie CPU
- jak ami ma ładnie wyglądać to... chyba najtaniej jednak wyjdzie BlizzardPPC plus BVision do A1200. chociaż jakbyś niedrogo dorwał płytę od A3000 lub A4000, do tego (jeśli A4000) badziewną kartę CPU 3640 (68040 25 MHz), i jakiś badziew w rodzaju PicassoII... to na pewno ładnie będzie wyglądać, ale A1200 z Blizzem będzie sporo szybsza, a dalsza rozbudowa takiej A3000/4000 (np. o PPC) będzie koszmarnie droga
- może 256 kolorów na A1200 z FBlitem i FlickerFixerem - jest dużo szybciej niż agowe tryby VGA?
- albo poczekaj na ukazanie się MOSa na Efikę... sprowadzenie Efiki z USA i cena licencji na MOSa raczej nie powinna przekroczyć 1000 zł, a MOS zachowując znany feeling jest bardzo ładny, do tego taka Efika będzie szybsza od najszybszej A4000
[#11] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #10

A te efika w efunzine, kosztuje 800 zł+karta gfx 50zł+monitor 20'+zasilacz=ciekawa amiga i ekran w jednym xD, mógłbym na bazie efiki zrobić coś na styl iMac-a, wszystko w monitorze.

Dzięki za informację, jednak zostanę przy amidze 1200 xD

[#12] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #11

mógłbym na bazie efiki zrobić coś na styl iMac-a, wszystko w monitorze

A nie możesz po prostu kupić normalnego komputera żeby poznac jego budowę i nauczyć sie go uzywać zanim zaczniesz kombinować?

Bo jak czytam Twoje posty, to jakbym widział siebie, kiedy na komunię dostałem kamerę 2x8 Super (czyli na taśmę światłoczułą 8mm). Od razu moje myśli powędrowały w stronę realizacji sequela jakiegoś wypasionego serialu z TV. I to nie parodii, tylko czegoś na conajmniej równym poziomie. Dysponowałem kamerą z napędem sprężynowym, magnetofonem ZK140, taśmą filmową ORWO UT17 na światło sztuczne, dwiema żarówkami 200W, oprawką z lampy na biurku i ziomalami z podwórka, a mimo to nic mi nie zgrzytało w tym pomyśle. Z tym, że ja miałem wtedy 8 lat...

Ostatnia modyfikacja: 07.08.07 11:34
[#13] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Daclaw, post #12

Co rozumiesz przez "normalny komputer"?? Jeżeli chodzi ci o ten co mam w nogach, to znam go bardzo dobrze i umiem się nim obsługiwać, a i zapomniałem dodać że robiłem już coś takiego tyle że zamiast efiki miałem jakąś płytę pc104 ;). Była bodajże na k-6 550mhz i 256 mb ramy, jaki to był szał. Wyglądało to podobnie do tej efiki, kątówka pci, grafika, bodajże jakiś gf4. Dziwnie to wyglądało, ale najlepsze było to jak włączałem to cudo :D, koledzy sie śmieli, że sam monitor stoi, włączyłem go to im kopary do podłogi opadły

[#14] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #13

Co rozumiesz przez "normalny komputer"?? Jeżeli chodzi ci o ten co mam w nogach, to znam go bardzo dobrze i umiem się nim obsługiwać

Normalna Amiga. Jakiś sensownie skonfigurowany zestaw, działający. Żebyś mógł go systematycznie poznawać, zamiast śnić sny o potędze pytając jednocześnie o p******y.
[#15] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Daclaw, post #14

To było trzo napisać "normalną Amigę" ;)

[#16] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #15

A amiga to nie komputer?

[#17] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Grygus, post #16

amiga jest komputerem, ale jedynym w swoim rodzaju, czy na maki mówimy komputer, czy mac ??

[#18] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #17

Lecz sić klałnie

[#19] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@ZimA, post #18

Odezwawł się .

Ostatnia modyfikacja: 07.08.07 13:32
[#20] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@ZimA, post #18

@Zima

Za brak szacunku do innych uczestników forum - odpoczynek do soboty.

[#21] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@mailman, post #20

trudno

nie da sie go tolerowac

[#22] Drobna uwaga do Artiego...

@arti4-92, post #19

Arti. Forum to nie chat czy IRC, jeśli chcesz w ten sposób prowadzić korespondencję to lepiej wejdź na IRC-a (nawet i przez stronę). Forum jest raczej przewidziane do dłuższych form wypowiedzi, tudzież zadawania pytania i oczekiwania na odpowiedź, a nie ciągłego strzelania posta za postem... I lepiej czasami się zastanowić zanim się coś wyśle, aniż słać tak co chwila po kilka wyrazów bez składu...
[#23] Re: Drobna uwaga do Artiego...

@Mandi^ATO, post #22

Nie wiem czego się czepiasz, rozmowa w tym temacie nie wygląda mi na czat IRC, niema odpowiedzi w stylu "Co??", "Czego się czepiasz" idt. Wszyscy, włącznie ze mną odpowiadają pełnym zdaniem OK. Więc nie wiem poco pisałeś tego posta .
Żeby nabić sobie postów w nie widzialnym liczniku??

[#24] Re: Drobna uwaga do Artiego...

@arti4-92, post #23

Szczególnie posty 15, 17 i 19, oraz edycja postów 1 i 3 w trakcie dyskusji. Wybacz, ale jestem jednym z moderatorów PPA, do moich zadań należy dbać o porządek, a statystyki postów mam serdecznie w miejscu niecenzuralnym, nie po to tutaj się udzielam. Staram się nie interweniować zbyt radykalnie, ale naprawdę wielu użytkowników ostatnio dostaje bana, tylko i wyłącznie z Twojego powodu (nie wytrzymują i odpisują Ci nieco ostrzej). Dlatego prośba do Ciebie, abyś pisał roztropniej, nawet czasami się powstrzymał od wysłania czegoś takiego jak te wspomniane wyżej posty, niż powodował frustrację innych. I pamiętaj, że za spamowanie (czyli pisanie bez składu i zaśmiecanie forum) też można dostać banana i to wcale nie ode mnie, ja mam bardzo wysoki próg tolerancji to raz, a 2 to nie mój dział i staram się nie wtrącać jeśli nie ma takiej potrzeby. Teraz już wszystko jasne?

Edit: A może to ja mam inną definicję pełnego zdania?

Ostatnia modyfikacja: 07.08.07 13:38
[#25] Re: Drobna uwaga do Artiego...

@Mandi^ATO, post #24

Zdanie jest w tedy kiedy jest orzeczenie ;). We wszystkich moich wypowiedziach było orzeczenie, więc zdanie istnieje. Naszą dyskusje można nazwać spamowaniem, a to że ZimA dostał bana, to tylko i wyłącznie jego wina, mógł się nie odzywać.

P.S. Ale trochę przesadzili z tym banem, apeluje o zdjęcie OK

Edycja: Bana oczywiście ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.08.07 13:48
[#26] Re: Drobna uwaga do Artiego...

@arti4-92, post #25

No to się doigrałeś... Za spamowanie, z żalem serca, ku uciesze i spokojowi innych odpoczynek do soboty.
[#27] Re: Drobna uwaga do Artiego...

@Mandi^ATO, post #26

Brawo dla tego pana! OK piwo

[#28] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@zomos, post #6

Ja w kwestii tego SCSI.
W A3000 jest dokładnie takie same SCSI jak we wszystkich kartach do A1200 (np SCSi do Blizzarda) czy A3/4000 (np. SCSI do CSMKII) czy też SCSI W A4000T.
Maxymalnie 10MB/s, faktyczny ok 7-8MB/s
Natomiast IDE w A1200/A4000 to faktycznie troszkę więcej niż 2,5MB/s (3MB/s nigdy nie widziałem).
Więc to SCSI wcale nie jest takie słabe - 3x szybsze niż IDE i jest ono takie samo jak dużo nowsze konstrukcje - nawet SCSI na Blizzardzie PPC to też max 10MB/s więc wcale nie jest lepsze mimo, że powstało 10 lat później.

Jedyne istniejące szybsze kontrolery do Ami to FastATA i UWSCSI na CSPPC, więc mimo, że to SCSI w A3000 to konstrukcja z 1989 to nie ma "zbyt wielu" bardziej wydajnych kontrolerów.

Ostatnia modyfikacja: 07.08.07 17:33
[#29] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #11

moja efika wyjdzie sporo taniej... (w eFunzine jest bardzo droga)
[#30] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@amigafan, post #28

a czy SCSI w A3000 używa DMA?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem