[#31] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #30

Nie patrzyłem na budowę Amigi 3000, ale wszystkie kontrolery z SCSI z założenia używają DMA. Dlatego w serwerach aż do tej pory stosowało się ten sterownik, gdyż nie spowalniał transferu przy jednoczesnym dostępie wielu użytkowników.

[#32] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@AS, post #31

chyba nie wszystkie... np. SCSI do Apollo1240 ;)
[#33] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #30

Tak, wbudowane SCSI w A3000, podobnie jak w A4000T, korzysta z DMA.
[#34] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #32

SCSI w apollo nie bylo takie zle. Bardzo zaluje, ze sprzedalem:( Transfery mialem po 4-5mb/s, male uzycie procesora. jak ktos ma na zbyciu to zamienie na fast ate PIO5.

PS.Zgadzam sie z Amigafanem, ze SCSI w a3000(T) nie jest zle. Uzywalem z dwoma dyskami, CD na SCSI i chodzilo niebo lepiej niz kontroler w a1200 i a4000d.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.07 10:36
[#35] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@MrT, post #34

To jak w koncu jest z tym SCSI w Apollo? Powszechne były swego czasu opinie, że wogóle nie działa. Czyżby trzeba było MACHy albo eproma wymienić oprócz dołożenia kontrolera o czym nikt nie wiedział?
[#36] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Daclaw, post #35

no właśnie... sam miałem kiedyś ten kontroler, ale bez kabli, instrukcji... i jakoś nie miałem ochoty na eksperymenty. jako że tzw. powszechnie panująca opinia o ww kontrolerze była kiepska, sprzedałem go za grosze na Allegro.
i jednak w końcu jednak znalazł się ktoś, kto odpalił to SCSI i był zadowolony :)

co do osiągów SCSI dochodzi jeszcze możliwość pracy urządzeń w trybie bus master - przy welu urządzeniach daje to ogromne zyski przy kopiowaniu, nawet gdyby host nie używał DMA

no i obsługa większej ilości urządzeń
[#37] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@wali7, post #2

wali7 napisał(a):

> bedziesz musiał sobie dokupywać kartę procesorową...

Jeśli kupi płytę rev. D, to nie będzie musiał montować karty procesorowej, bo na płycie jest 68EC030.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.07 16:11
[#38] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Pinto, post #37

Pinto napisał(a):

> Jeśli kupi płytę rev. D, to nie będzie musiał montować karty
> procesorowej, bo na płycie jest 68EC030.

Chyba pomyliły ci sie wersje płyt. Ja mam A4000 z płyta rev. D i jakoś nie widzę na niej procesora. Jedyny to na karcie procesorowej.
[#39] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@kmilota, post #38

kto kłamie?

http://amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=30

"A4000's with a Rev D motherboard differ slightly from the other versions and are dubbed "A4000-CR" which stands for "Cost Reduced". It was an attempt to reduce the cost of manufacturing the A4000. Most A4000's were shipped with a separate processor card connected to the CPU fast slot however the A4000-CR had an 030 soldered directly to the motherboard therefore a processor card was not required."

Na fotce widać bardzo dobrze procka na płycie.
http://amiga-hardware.com/download_photos/a4000crrevd_close.jpg

[#40] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Pinto, post #39

Nikt. Zapewne Commodore zechcialo w pewnym momencie, żeby A4000 była jeszcze bardziej cost reduced i na płytach CR przeznaczonych do modelu A4000/040 (czyli tak czy inaczej wyposażonych w kartę A3640) nie wlutowywano procesorów 030.
[#41] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Pinto, post #39

To na zdjęciach to A4000/030, co można przeczytać na obudowie jak i opisie. Ja mam A4000/040 (tak jest nawet napisane na obudowie) i nie ma śladu na płycie głównej po 68030. Tak więc trzeba na przyszłość dokładnie pisać. Jak trzeba to zapodam zdjęcie.
[#42] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@Pinto, post #39

Taka wersja z procesorem na płycie pewnie była w planach, choć wątpię aby dotarła i do nas... Miałem przyjemność grzebać w kilku 4k/030 i procesor zawsze był na karcie...
PS Jesli ktos z forumowiczow posiada w polsce taka Ami, to bylbym wdzieczny za pochwalenie się, a jeśli i to możliwe, za fotki ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.08.07 22:46
[#43] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@arti4-92, post #5

Była też ami 3000+ z agą na pokładzie ale to była mała seria próbna ibył najlepszą amigą jaka kiedykolwiek wyszła w rip commodore
Pozdro Mariobros
[#44] Re: Płyta Amiga 4000 i procesor.

@marioxjur, post #43

Ale to każdy wie, każdy o tym slyszał, pozatym nie było serii próbnej (cokolwiek by to miało znaczyć) po prostu jeden z niedokończonych projektów commodore z którego narodziła sie potem a4k. A, i jeszcze dsp tam ponoć było . Dejw kiedyś tam chyba na ebayu sprzedał jednego prototypa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem