[#1] Nadchodzi Amiga Mini ?
Ja to tylko tu zostawię link .

Co prawda wolałbym wersje nie-mini tak jak zrobili z TheC64.
[#2] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@twardy, post #1

Tylko najpierw trzeba ustalić kto ma prawa do czego i w jakim zakresie. I z tym jest kłopot.
[#3] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #2

To ci sami ludzie od C64 Mini, TheC64 i teraz TheVIC20. Czyli ogarnięta firma, której towary stoją na półkach w marketach. Wątpię żeby tego nie dopięli. Szkoda tylko że pewnie zamiast FPGA to będzie jakaś mutacja RPi z emulatorem pewnie.
[#4] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@twardy, post #1

Bardzo dobra wiadomość. Czekam i kupię 😀
[#5] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Prałat, post #4

A ja się właśnie zastanawiam, czy kupić.

[#6] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@twardy, post #1

To żart jakiś? Po prostu wrzucili rysunek czarnego konturu, zero konkretnych informacji? To nie wygląda jak poważna firma.

BTW. THEC64 jest słaby. Nic do niego się nie da podłączyć, ani stacji dyskietek, ani Datasette, ani nawet cartridge’a. Podobno nawet myszka nie działa.
[#7] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@twardy, post #1

Super, wiem co omijać.

Po pierwsze to co wspomina Recedent, czyli kwestia praw. Jestem ciekaw czy ustalili cokolwiek z kimkolwiek, czy to na zasadzie "radosnej twórczości".

Po drugie jaka konfiguracja "standardowa" będzie tego sprzętu? Jak bez AGA to projekt ma średni sens, jak z AGA i KS3.x to stare gry nie będą dobrze działały. Amiga pod tym względem jest specyficzna z wieloma możliwymi konfiguracjami.

Po trzecie podejrzewam że kupno jakiegoś Pi wyjdzie taniej i użyteczniej. Kolejny projekt w stylu Armiga?

Może i jestem pierwszym który narzeka na PPA, ale już mnie wyprzedzili inni i to nawet na EAB. Prawdopodobnie będzie chwilowa euforia a potem zbieranie kurzu.
Edit: No dobra, jestem drugi...

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2020 08:00:05 przez Solo Kazuki
[#8] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Solo Kazuki, post #7

Jeśli - powtarzam, jeśli - takie coś powstanie to pewnie "stara szkoła" nie będzie chciała tego nawet dotykać, ale dla producenta to bez znaczenia, bo nie oni są grupą docelową. Sprzęt byłby skierowany raczej do tych, którzy Amigę kiedyś mieli (najczęściej A500 +512k SLOW), mają z nią dobre wspomnienia, ale nie mają na tyle samozaparcia/pieniędzy, żeby szukać prawdziwego sprzętu. Albo do dzieciaków, które chcą bawić się w "retro" ale bez spiny w rozkminę "jak co działa" i "dlaczego nie działa".
[#9] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #8

Ja kupiłem tą dużą The C64 Maxi i niestety musze powiedzieć, że grając w umieszczone tam gry czuć, że jest to słabej jakości emulacja , żadne FPGA, gry często się ścinają etc.
nie polecam
jeżeli mają tak samo zrobić z Amigą, to już sobie lepiej samemu zrobić to na Pi4
[#10] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #8

wystarczyło napisać, że dla graczy.
zabawka typu PlayStation Classic.
[#11] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #2

Zawsze można oprzeć to na AROS-ie 68k
[#12] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Kwahu, post #9

Cóż, jeśli chodzi o C64, to mamy świetną płytę Ultimate 64 - tyle, że obudowę i klawiaturę trzeba skombinować osobno. Naprawdę szkoda, że nie można kupić TheC64 i po prostu podmienić bebechów.

Spectrumowcy mają swoje ZX Spectrum Next - który to jest kompletną maszyną. Fani C64 dostaną podobną zabawkę, MEGA65. Amigowcy, niestety, tak dobrze nie mają.
[#13] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Kwahu, post #9

A no tak, zupełnie mi umknęło że "to coś" może mieć całkowicie zamkniętą architekturę. W związku z tym dadzą zapewne najprostszą emulację i gry jakoś pod nią działające. Pojawia się więc pytanie co tam dołożą? A tak swoją drogą jeżeli tak to zrobią to może się okazać że będzie się płacić sporo za garstkę gier. Wtedy nawet oryginalny sprzęt wyjdzie taniej jeżeli liczyć koszty na grę.
[#14] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Solo Kazuki, post #13

Póki co osiągnęli oczekiwany efekt - o tym się pisze i mówi. Samo klepanie na ten temat nie ma większego sensu, jak to będzie wyglądało, bo pewnie sami tego nie wiedzą. Będzie to będzie, wtedy się oceni. Na tę chwilę nie ma sensu tego oceniać. Jest informacja, ja przyjąłem do wiadomości ... kropka. Bez względu na brak większej użyteczności parę osób, choćby z ppa, to kupi i odłoży do worka, jak dziesiątki innych prawdziwych Amig.
[#15] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Solo Kazuki, post #13

Wtedy nawet oryginalny sprzęt wyjdzie taniej jeżeli liczyć koszty na grę.

Wątpię, gry też sobie nieźle kosztują. Chyba, że mowa o darmówkach, udostępnionych przez właścicieli praw.
[#16] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Cedrat, post #6

Ja mam odmienne zdanie o tej firmie. Poczekamy i zobaczymy
[#17] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #15

Napewno będzie to Amiga z listą gier.
Galaga będzie musowo. I Gods, no i Suoerfrog.
Wybierasz z listy grasz i tyle z Amigi.
[#18] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@WojtekX, post #17

Pewnie się okaże, że jednak da się szybko zrobić obudowy i klawiatury w Chinach
[#19] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #2

Tylko najpierw trzeba ustalić kto ma prawa do czego i w jakim zakresie. I z tym jest kłopot.

O ile by to miało faktycznie wyjść, to od strony prawnej widzę tu cztery scenariusze.

1. Opcja legalistyczna. Powiedzmy, że mają świadomość skomplikowanej sprawy praw i fakt, że sądy z pewnością tego szybko nie rozstrzygną, więc sami wkraczają do akcji, by zapewnić sobie spokój. Mogliby np. podpłacić jedną ze stron w zamian za to, że odpuści i za klauzulę, że w razie czego nie będzie wnosić pozwów, a od drugiej już formalnie kupić licencję. Taką teorię mogłaby tłumaczyć zaskakująca rezygnacja Hyperionu z walki o prawa do marki w USA. Mogłoby, ale nie tłumaczy, gdyż sprawdziłem, że ta firma, która chce zrobić tę Amigę Mini ma siedzibę w UK i jak sami o osobie piszą, działają globalnie, więc samo wyczyszczenie sprawy za oceanem nic by nie dało (no chyba, że w przyszłości doczekamy się newsów o rezygnacji z walki Bena w innych rejonach świata).

2. Opcja legalistyczna inaczej. Czyli by zrobić szum i zainteresowanie medialne do ostatniego momentu ogłaszamy Amiga Mini. Po czym chwilę przed premierą przechodzimy na AROSa, zmieniamy nazwę np. na AroMini, i stosujemy jak że bliską Tobie i Twoim kolegom taktykę w stylu "Ludzie kupujcie to dalej ta nasza prawdziwa Amiga, a przecież naklejka nie ma żadnego znaczenia".

3. Opcja siły. Jeśli faktycznie są dużą firmą zgarniającą miliony za sprzęt w marketach, może stwierdzili, że nie ma co przejmować się maluczkimi. Ich prawnicy z pewnością znajdą jakiś kruczek, typu, że "Skoro uzyskaliśmy licencję na komputery Commodore to naszym zdaniem obejmuje ona wszystkie modele produkowane przez tę firmę, w tym również Amigę". Podstawa może być wątła, ale mamy kasę, zasoby i wymęczonych kilkuletnią bratobójczą walką przeciwników, z pewnością, "nawet jeśli nie uda się całkowicie wygrać, to jak ich trochę pociśniemy uzyskamy satysfakcjonującą ugodę."

4. Opcja piracka, czyli scenariusz rodem z Apollo Team. "Wiemy, że piracimy, ale co tam najważniejsze, że kasa się zgadza i nikt się na razie nie czepia, będziemy się martwić jak policja zapuka do naszych drzwi".

Przy czym, jeśli to rzeczywiście poważna firma, to opcję numer cztery biorę za najmniej prawdopodobną, zaraz po niej opcję numer jeden. Zapewne, jeśli to miałoby dojść do skutku, to w scenariuszu numer 2 lub 3.
[wyróżniony] [#20] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@MUFA-amigaone-pl, post #19

stosujemy jak że bliską Tobie i Twoim kolegom taktykę w stylu "Ludzie kupujcie to dalej ta nasza prawdziwa Amiga, a przecież naklejka nie ma żadnego znaczenia"

To ja może odpowiem w punktach, zaczynając od spraw najważniejszych:
  • Po pierwsze: "jakże" piszemy razem.
  • Po drugie: Nigdy nie twierdziłem, że MorphOS to "prawdziwa Amiga bez naklejki". Chociaż przyznaję, że sygnatura jednego z użytkowników MorphZone "MorphOS is an AmigaOS done right" niezmiennie wywołuje (złośliwy?) uśmiech na mojej twarzy.
  • Po trzecie: Postawa typu "Chwała nam i naszym kolegom... (...)" z czymś mi się kojarzy. Tylko z czym?

EDIT: Takiej "AroMini" nikt by nie kupił. Z prostego powodu - tak słaby sprzęt jakiego wszyscy się spodziewają (czyli low-endowa płyta na ARM plus emulator) ma prawo się sprzedać tylko jeśli będzie miał zapewnioną markę.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2020 13:34:00 przez recedent
[#21] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #20

Jeśli zrobią dobrze obudowę i klawiaturę, to ludzie to kupią aby tam wsadzać vampira.
[#22] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Ralpheeck, post #21

Ilu jest ludzi, którzy kupią taki sprzęt dla obudowy? Kilkuset - w najlepszym wypadku?
[#23] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Ralpheeck, post #21

Emulator do emulatora hehehe
[#24] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@MUFA-amigaone-pl, post #19

Cloanto zawsze licencjonowało romy Amigi do różnych zastosowań, np. ja mam rom dodany do płytki z joystickiem Competition Pro USB. Cloanto robi to od 1997 roku.Dlaczego nie mogłoby nadal tego robić? Z Hyperionem nikt nie będzie chciał współpracować bo z tą firmą cały czas kojarzą się jakieś sprawy sądowe. Jakbyś był inwestorem to raczej sprawdzisz obie firmy oferujące romy i wybierzesz tę, z którą nie umoczysz jakimś procesie i nie będziesz musiał wycofywać sprzętu z dystrybucji.
[#25] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #20

Nazwą to AmigaTwo Mini i AmigaTwo Maxi i będzie OK
[#26] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@michal_zukowski, post #24

Cloanto zawsze licencjonowało romy Amigi do różnych zastosowań, np. ja mam rom dodany do płytki z joystickiem Competition Pro USB. Cloanto robi to od 1997 roku.Dlaczego nie mogłoby nadal tego robić? Z Hyperionem nikt nie będzie chciał współpracować bo z tą firmą cały czas kojarzą się jakieś sprawy sądowe. Jakbyś był inwestorem to raczej sprawdzisz obie firmy oferujące romy i wybierzesz tę, z którą nie umoczysz jakimś procesie i nie będziesz musiał wycofywać sprzętu z dystrybucji.

Po pierwsze to jak bym był powazną firmą, to bym zaczekał do ostatecznych wyroków a nie posługiwał się intuicją czy starymi historiami z joystickami z czasów kiedy jeszcze wszyscy żyli w zgodzie i nikt nikogo nie pozywał.

Po drugie Cloanto nie daje żadnej gwarancji że wygra, gdyby mieli rację i byłoby to takie proste to proces trwałby tydzień i dawno byłby rozwiązany. Jak na razie to sąd już kilkukrotnie wydał postanowienia na niekorzyść Cloanto o czym informowano również na tym portalu, więc tym bardziej kierując poważną firmą bym się zastanowił, zamiast w ciemno zakładać że na pewno stawiając na Cloanto nie zostanę na lodzie.
[#27] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@MUFA-amigaone-pl, post #26

Nie, Przeczytaj dokumenty sądowe i nawet ten new co dałeś linka. Cloanto ma prawo do dystrybucji romów z Amigi i zawsze je miało. Sprawa tego nie dotyczy. Natomiast jeśli Cloanto przegra to także Hyperion będzie miał potwierdzenie, że może także dystrybuować romy z Amigi.

Czyli:
Cloanto wygrywa -> Tylko Cloanto moze dystrybuować romy,
Cloanto przegrywa -> Cloanto lub Hyperion mogą dystrybuować romy

Teraz będąc analitykiem finansowym w firmie odpowiedzialnej za wprowadzenie na rynek Amigi na jakimś Armie co byś wybrał: firmę która na pewno ma prawa do romów niezależnie od sprawy sądowej czy firmę której prawa zostaną potwierdzone dopiero po wygraniu sprawy sądowej.
[#28] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@michal_zukowski, post #27

Dobrze że nie jesteś analitykiem, a jak by było wszystko proste w zakresie praw do marki, to myślę że oficjalna Amiga Mini pojawiłaby się w tym czasie co Sinclair ZX Spectrum Vega, czy inne konsole Mini takie jak Playstation, Nintendo czy Sega. Tam wątpliwości prawnych nie ma więc decyzje wdrożono szybko. Teraz to moim zdaniem rynek już się trochę tymi sprzętami Mini nasycił. Rok temu w Lidlu było Atari Mini i bodaj Sega i nie słyszałem by tłumy klientów to kupowały, wręcz nie znam nikogo kto by to nabył.

Moda Mini według mnie szczyt ma za sobą i to jest ostatni dzwonek by jeszcze to się jakoś sprzedało. Myślę też że gdyby to było łatwe i proste, to samo Cloanto stworzyłoby swoją Amigę Mini, gdyż emulacja sprzętowa jest naturalnym rozwinięciem ich działalności jako producenta emulacji software'owej z dwudziestoletnim stażem.

W mojej opinii to właśnie chęć zbudowania Amigi Mini jest głównym powodem czemu Włoch wywołał ten proces, gdyby czuł się pewnie, to ta cała zadyma sądowa nie byłaby mu potrzebna, tylko Amigę Mini w Lidlu czy innym Tesco widziałbyś już w 2017 roku.
[#29] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Kwahu, post #9

Eee, tam. Ja już swoją mam.
[#30] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@MUFA-amigaone-pl, post #28

Ja nie mówiłem o marce tylko o romach. Sprawę marki rozstrzygnąć sąd. W sprawie romów jest jak napisałem. Nie wiem jak będzie z wejsciem na rynek Amigi mini. Możliwe że tak jak piszesz, z tym że może celują w inne rynki, np. amerykański. Nie mnie oceniać. Natomiast jestem za stworzeniem wersji dużej, cokolwiek by w środku nie siedziało to może by dali zwykłą klawiaturę zgodną layoutem z Amigą (tak jak dali fajną klawiaturę do dużego C64). i taka klawiatura by sie przydała w amiprojektach.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2020 18:41:12 przez michal_zukowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem