[#31] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@MUFA-amigaone-pl, post #19

Zapomniałeś o najważniejszej opcji!

Zapłacą równo w zależności od modelu jaki chcą nabyć po 500$, 600$ 1200$, 2000$, 4000$ za blaszkę z historyczną nazwą i schematy na kartce w kratkę wyrwanej z pożółkłego zeszytu szkolnego. Do tego dla pierwszych 100 chętnych zdjęcie ojca Amigi i pomysłodawców na jakimś Amiwest z kuflem piwa uradowanych, że pomagają realizować marzenia i pragnienia prawdziwych fanów. Sponsor strategiczny, metoda druku, format zdjęcia już są i są ostro testowane przez zaufanych ludzi, plotki głoszą, że ma być coś jeszcze (mam i używam, nawet kolor przypomina kolor obudów sprzed lat, a przy tym okazał się niezastąpiony gdy otwierałem ww. paczkę) Musicie mi wierzyć na słowo, warto czekać, a reszta NDA.
[#32] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@twardy, post #1

Wyjdzie ze wszystkim, ale z Amigą to się nie uda.
[#33] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@KM_Ender, post #32

Są klony 16 bitowych konsol, są klony
nesa/pegasusa a nie ma klonu
amigi. Szkoda.
[#34] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@twardy, post #1

Ale byłby czad! Wreszcie po latach będziemy mogli zagrać w "SuperFrog"!
[#35] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@mmarcin2741, post #33

jak nie ma, jak jest. ok, racja

[#36] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@snajper, post #35

Wampir to nie fpga?
[#37] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@mmarcin2741, post #36

FPGA. I co z tego? Nic lepszego nie znajdziesz. Nawet na pixelpoście pisali: Vampire V4 Standalone: Poznajcie nową Amigę ok, racja
[#38] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@MDW, post #34

no właśnie...Poprzestawiac ikonki i zagrać w Superfroga. Jest sens kupować? Dla samego miania bo to modne?
[#39] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@snajper, post #37

Nic lepszego nie znajdziesz

To prawda. Może nie tyle Vampir V4 Standalone, co FPGA w ogóle. Przecież już 15 lat temu powstał MiniMig, te płytki niedługo też trzeba będzie recapować! Stworzył podwaliny sprzętowe, a przede wszystkim softwareowe pod dzisiejsze reimplementacje FPGA Amigi (MiST, MiSTer, FPGA Arcade, wszelkie inne płytki ewaluacyjne), bo wszystkie wsady go używają.
Czy ludzie kupią ten tutaj produkt? Pewnie tak, skoro kupowali ARMIGę, o której nikt z nas tu nawet nie dyskutował (i słusznie). Chciałoby się powiedzieć, że kupią ci, co chcą se pograć na Amidze jak w dzieciństwie i nic więcej ich nie interesuje. Tylko jak można lubić pograć na Amidze i nie interesować się jej sprzętem, architekturą... No może, ok.
Całkiem ciekawym rozwiązaniem jest obecnie ten projekt:
UnAmiga A500,
bo pasuje do obudowy A500 bez zbędnego rzeźbienia, a sama płytka jest adapterem dla standardowej płytki ewaluacyjnej FPGA ze wsadem MiSTa.
Reasumując, jeśli nie Amiga klasyczna, to zdecydowanie FPGAOK.
[#40] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Stoopi, post #38

Dla mnie to mało istotna ciekawostka. Osobiście nie kupię emulatora dla obudowy, bo i tak tego bym nigdzie z domu nie brał.
[wyróżniony] [#41] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@amikoksu, post #40

Fajny gadżet przy dobrze zrobionej bibliotece gier może być naprawdę ciekawy. Zdecydowanie lepszy taki gadżet niż podkładki, długopisy czy bielizna.
Wszystko będzie zależeć od tego jakie wrażenie po uruchomieniu to będzie sprawiać. Tutaj jest spore pole do popisu. Przede wszystkim to nie będzie alternatywa dla komputera tylko zabawka.
[#42] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@mmarcin2741, post #33

Nie będzie... bo właścicielem praw do wszystkiego co amigowe są psy ogrodnika.
Tam masz jednego właściciela, który chce zarobić lub sprzedaje prawa, a u nas dorabia się ideologię do tych okruszków z tortu po legendzie, które ktoś ma, z nadzieją, że inni oddadzą swoje i będzie można w końcu legalnie udawać, że ma się przepis na to czym miała być dalej Amiga lub posprzątać talerzyki po imprezie.
Niektórych to co napisałem boli, trudno, ale popatrzcie , że poza Polską niektórym też zaczyna to już brzydnąć.
[#43] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@KM_Ender, post #31

W razie czego podmaluje się firmową farbą "Amiga 500" w sprayu szeroki uśmiech
Tylko nie mylić z farbą do A1200.
[#44] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@gerul, post #43

Oooooo...! wub Biere!
[#45] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@gerul, post #43

A kolor tej A500 na zdjęciu nie jest czasem lekko pożółkły? Może ta farba jest już z retrodomieszką.
[#46] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@Michciu, post #39

Właśnie przyjrzałem się projektowi UnAmiga A500 . Nawet całkiem niezły projekt . Wielki plus to to , że można wykorzystać obudowę od A500 oraz jej klawiaturę.
Nawet to jest lepsze niż jakaś hipotetyczna Amiga mini.

Teraz następne pytanie . Od kiedy emulacja sprzętowa lub programowa jest piractwem ? Skoro używam legalnego oprogramowania pod emulatorem to nie jest to piractwo.
[#47] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #46

Jeśli korzystasz z legalnych ROMów i oprogramowania to nie ma piractwa. Ale nie wiem jak to pytanie ma się do tematu wątku.
[#48] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@gerul, post #43

"Dzien dobry! Poprosze matowa, biala farbe Dulux'a, akrylowa.
A ile Pan sobie tej farby zyczy?
Tyle zeby spokojnie starczylo na pomalowanie kuchni, dwoch scian w salonie i samochodu somsiada...."

a moze by tak podawac ilosc lakieru w MILILITRACH bęcwale ! (to do tego sprzedajacego)
[#49] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@selur, post #48

W tej cenie to pewnie ze 2 litry będą.
[#50] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #47

4. Opcja piracka, czyli scenariusz rodem z Apollo Team. "Wiemy, że piracimy, ale co tam najważniejsze, że kasa się zgadza i nikt się na razie nie czepia, będziemy się martwić jak policja zapuka do naszych drzwi".

Więc jaka to jest opcja piracka ? Kupuję emulator , mam legalne oprogramowanie , działa mi to co chcę , jest git ! Co tu może zarzucić właściciel do nazwy Amiga ?
[#51] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #50

Ach, o to chodziło. Zapewne Mufa miał na myśli to, że tzw. pakiet CoffinOS zawiera sporo softu na który nikt nie dawał jego dystrybutorom stosownych licencji i pozwoleń. Tutaj możesz poczytać sobie 14 stron na ten temat.
[#52] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #51

Ok. Ale samo tworzenie emulatora sprzętowego , zgodnego z oryginalnym sprzętem lub usprawniającym jego działanie , to piractwo?
[#53] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #52

Nie i nikt tak nie napisał ani w tym ani w innym wątku. Popraw mnie jeśli się mylę.
[#54] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #53

Po pierwsze to co wspomina Recedent, czyli kwestia praw. Jestem ciekaw czy ustalili cokolwiek z kimkolwiek, czy to na zasadzie "radosnej twórczości".

Po drugie jaka konfiguracja "standardowa" będzie tego sprzętu? Jak bez AGA to projekt ma średni sens, jak z AGA i KS3.x to stare gry nie będą dobrze działały. Amiga pod tym względem jest specyficzna z wieloma możliwymi konfiguracjami.

Nie wysysam niczego z palca!
[#55] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #54

Czekaj, bo nie rozumiem jak to sobie wyobrażasz:

Ktoś tworzy emulator sprzętowy bez praw do dystrybucji z ROMem emulowanego sprzętu (czyli zakładamy, że albo pisze zamiennik, albo powie użytkownikom końcowym: "a weźcie se i kupcie sami"), nie dołącza do niego żadnego oprogramowania (bo nie chce mu się ustalać kto ma prawa i negocjować warunków licencjonowania - użytkownicy kupią sobie i zainstalują sami) i sprzedaje go bez żadnej znanej marki (żeby nie naruszać niczyich praw). No, zaiste świetny model biznesowy. To się musi udać! Zwłaszcza że istniejące emulatory programowe oferują na start dokładnie to samo, tylko za darmo.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2020 20:18:25 przez recedent
[#56] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@recedent, post #55

Zwłaszcza że istniejące emulatory programowe oferują na start dokładnie to samo

W każdym bądż razie , jako twórca sprzętu kompatybilnego z Amigą , nie muszę nic płacić właścicielom praw do Amigi.
[#57] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #56

Zmieniam nazwę na The Amiga i ok.
[#58] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #57

Emulator amigi jest darmowy i nie można
na tym zarabiać.
[#59] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #56

W każdym bądż razie , jako twórca sprzętu kompatybilnego z Amigą , nie muszę nic płacić właścicielom praw do Amigi.

Ty jako twórca nie. Ale ludzie, którzy chcą stworzyć "Amigę Mini" - jak najbardziej muszą płacić. Za ROM, system, gry i prawa do nazwy.

Zmieniam nazwę na The Amiga i ok.

Nie, nie jest. Zróbmy taki eksperyment - Ty spróbuj sprzedawać pecety pod nazwą "The Apple", a ja będę Cię odwiedzał we więźniu, dobrze?
[#60] Re: Nadchodzi Amiga Mini ?

@djpiotrs, post #57

Albo TheA500.

Z resztą kase mają, TheC64 to nawet w mediamarktach i empikach są. Więc jak sypną to sobie ogarną prawa do nazwy.

Nawet nie muszą używać nazwy Amiga, dogadają się z ziomkami od Commodore (link) i zrobią na przykład Commodore A500, czy coś w ten deseń.
Zobaczymy.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2020 22:33:39 przez twardy

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2020 22:33:54 przez twardy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem