Jak od zera to o zera...
Send to flicker: dzień pierwszy :)
Czyli zaczynamy. I zaczynamy od stworzenia nowego file-type’u oczywiscie.
Aparat mam ustawiony na full HD, rozmiar zdjęć to 4912 x 2760.
Jak to ugryźć ? Najprosciej, co nie znaczy wcale najlepiej, za pomoca automatycznego kreatora filetype’ow w Magellanie. Zaznaczmy kilka zdjec, klikamy na kreatora i mamy sugerowany filetype.
Magellan proponuje identyfikację jako obrazek .jpg, ale z nagłówkiem Exif. Jest to jakieś rozróżnienie od zwyczajnego obrazka/zdjęcia JPG, ale mi chodzi o identyfikację zdjęć w rozdzielczości FullHD, o czym Magellan raczej nie wie. Jest co prawda w Magellanie ukryta Eliza, z która mozna sobie poczatowac, ale jak to kobieta, raczej mało ogarnięta jeśli chodzi o szczegóły techniczne. Dajemy sobie więc z nią spokój.
W miedzyczasie poranne cappuccino, newsy z PPA, kraju, świata i prognoza pogody.
Wracam do tematu: zauważam, że zdjecia FullHD (FHD) zajmują co najmniej 3 MB w moim przypadku. Co więcej, nazwa każdego z nich zaczyna się ciagiem DSC. Na szybkiego wystarczy we wzorcu zawrzeć rozpoznanie po nazwie (DSC*), typ obrazek (jpg) zawierający ciąg Exif, o wielkości pliku powyżej 3MB. Wprowadzam do wzorca filetype'u założenia jak wyżej. Definiuję reakcję na dwuklik tymczasowo jako głosowy komunikat, że rozpoznano zdjęcie cyfrowe z mojej kamery. Zapisuję. Toż samą funkcję (głosowe rozpoznanie) wprowadzam do kontekstowego menu i nadaję mu nazwę roboczą "Co to?". Też zapisuję. Zamykam edytora filetype’ów.
Pora na parę łyków cappuccino, rzut oka na forum PPA i korespondencję. Nic nowego, więc jadę dalej z tym koksem.
Pora na test. Wybieram fotkę HD z mego aparatu, 4.5 MB, klikam i słyszę, że "Rozpoznano zdjęcie cyfrowe HD". Podobnie, oczywiście, po wybraniu guzika "Co to?" z menu kontekstowego. Ale to dopiero 50% testu.
Ale się rozpisałem... cappuccino nieco przystygło.
Biorę "na warsztat" inne dowolne zdjęcia jpg czy obrazki.
Rozpoznania po dwukliku nie słyszę, guzika "Co to?" w RMB menu nie widzę. Czyli, że działa, rozpoznaje i odróżnia prawidłowo.
Ale czuję niedosyt... ja używam format 16:9 do zdjęć, klikam na zdjęcie FHD, ale w formacie 4:3 i też słyszę, że
"Rozpoznano zdjęcie cyfrowe HD". Co z tym fantem robić?
Ankieta:
Czy zadowala Cię rozpoznawanie zdjęć FHD :
a) bez rozróżniania formatu 16:9 od 4:3,
b) proponuję inny sposób rozpoznania,
c) bez znaczenia, bo i tak nic nie zrozumiałem.
d) nie mam Magellana.
Ankieta ważna do 18.05.2011/2200.