[#31] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Troche to smutne, może więc Elbox? Przecież to oni byli dystrybutorem na Polskę Sx 32 pro. Jak ich przekonać, że warto? Macie jakiś pomysł, ale tak na serio. Gdyby zmodernizowali promodule, albo sx 32 i mielibyśmy na pokładzie 060/75 ? (Rozmarzyłem się)
[#32] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@reactor, post #28

nie to ze znam, dwie osoby dokladnie pisaly o tym pare lat temu na amigowym forum, bo ktos sie pytal.
a zupelnie inna sprawa ze nie widze zupelnie powodu dla ktorego 128mb mialoby nie dzialac(w manual'ach pelno bylo bykow wiec tym sie nie sugeruj ^^),
slot taki sam, po prostu troche odstawaly z tego co wyzej wymienione osoby mowily.
nie wiem do czego bys tego uzyl ale jesli chodzi o ram, to zawsze lepiej wiecej niz mniej ^_~
[#33] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #31

ender napisał(a):

> Troche to smutne, może więc Elbox? Przecież to oni byli
> dystrybutorem na Polskę Sx 32 pro. Jak ich przekonać, że warto?
> Macie jakiś pomysł, ale tak na serio. Gdyby zmodernizowali
> promodule, albo sx 32 i mielibyśmy na pokładzie 060/75 ?
> (Rozmarzyłem się)

heh, kosztowaloby to konkretnie stary, nie wiem czy byliby w stanie wydac taka hybryde, serio.
[#34] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #23

AB3D jest takze bardzo dobry ale bez fastu nie podchodz

Ja skończyłem tę grę na gołej A1200 w małym okienku. Prędkość była zupełnie wystarczajaca (+ ładny motyw graficzny pokazujacy energie i amunicję). Na pełnym ekranie nie dało się grać, ale tu gierczyna wyglądała paskudnie (piksele 2x2). Chyba że miałeś na myśli AB 3d TKG?! W tm wypadku bez dopałki ani rusz, grafa (poza postaciami) bardzo ładna ale brak klimatu z pierwszej odsłony.
[#35] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@BULI, post #34

no nie wiem stary, odpalilem to na golej cd-32 i po prostu gra sie dlawila na malutkim okienku, chyba po prostu nie pamietasz jak to okropnie zwalnialo.
pamietam ze gra zwalniala ostro, i tak - mowie o pierwszym AB3D.
no chyba ze 12-18 fps'ow cie zadowala, heh.
fast duzo pomaga.
[#36] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@wali7, post #13

A co myślisz o wymianie procka 020 14 mhz na szybszą 020 28 lub 33mhz, możliwe? Czy da się to odczuć w gierkach i innych programach? Wymiana na płycie głównej i ewentualne przeróbki, w serwisie nie w domu.
Jaka jest najszybsza 020 i 030 ja znalazłem 020/33 była chyba w turbo od A500, a 030 to chyba 50mhz?
[#37] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #36

Podejrzewam że wymiana procka na 28 mhz jest możliwa(w sumie sam zmieniłem procek, teraz działa jeszcze na 14 mhz, ale niedługo wezmę clk bezpośrednio z oscylatora i będzie git), ale skąd weźmiesz takowy procesor?? Poszukaj takiego kontrolera scsi jak mój z którego ja wziąłem proca, kup go i wymień procka :)

[#38] Re: Osprz?t do CD 32- co lepsze?

@ender, post #36

Z ta wymiana procka na szybsze 020 to watpie czy bedzie to pyrkac jak nalezy jezeli wogule uda ci sie to podmienic. Jesli ci sie uda to na bank bedzie chodzilo tak jak standartowa 020 14mhz . Temat wymiany procka na plycie byl juz tu kiedys na forum poruszany.Jedynym plusem jakibys dostal po upgrade to to ze bys mial pelna 020 a nie ekonomiczna czyli taka jaka byla stosowana w a1200 i cd32.Co do wzrostu wydajnosci to osobiscie watpe w jaki kolwiek przyrost nawet jesli 020 jakims cudem chodzila by na 33mhz a to z powodu braku pamieci fast.Na chip ramie to nawet jak bys mial 060 ;] to bys se nie poszalal heh.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 20:41
[#39] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #37

Masz jakąś fotkę tego Scsi? Ile Cię kosztował?
[#40] Re: Osprz?t do CD 32- co lepsze?

@staiger, post #38

No gdyby się udało, to w planach mam promodule z 8mb ram i koprocesorem 33 mhz. Skoro nie da się 060/75 - jaka strata , to choć to byłoby dobre.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 20:50
[#41] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #39

Łap, daje link http://images28.fotosik.pl/15/7f94a7a6cb1fc9a6.jpg.
Kontroler dostałem za free, a wymiana udała się w 100%, narazie działa na 14 mhz, ale jak doprowadzę inne clk to będzie działał tak jak ja mu zagram(max 28mhz)

[#42] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #23

Z całym szacunkiem ale czy ty nie umiesz pisać normalnie?
[#43] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #41

Łap, daje link http://images28.fotosik.pl/15/7f94a7a6cb1fc9a6.jpg.
Kontroler dostałem za free, a wymiana udała się w 100%, narazie działa na 14 mhz, ale jak doprowadzę inne clk to będzie działał tak jak ja mu zagram(max 28mhz)

Znaczy jak TATA doprowadzi ;)
[#44] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Kubal, post #43

nie łap mnie za słówka ;P

[#45] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #44

Nie Łapie bo twoje słowka są parszywe i obleśne gramatycznie :P :P
[#46] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Kubal, post #45

Co ci nie pasuje :), pokaż mi co to się poprawię OK

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 22:51
[#47] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #41

Mam kontroler firmy DPT (model 2044UW),tyle że zamiast EC020 mam MC680EC00 o taktowaniu 16Mhz.Jak widać stare Motorolki często goszczą na kontrolerach SCSI
[#48] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@waldiamiga, post #47

możesz tego procka wlutować do a600 i doprowadzić inne clk i mieć najszybsze 68000 na forum.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 23:19
[#49] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #1

1. Jeszcze nie slyszalem zeby ktos sie skarzyl.
2. Gry dzialaja lepiej jak sa pisane tak zeby wykorzystac kooprocesor. Bez takich procedur w programie przyrost predkosci bedzie raczej znikomy.
Polecal bym 1200 z rozszezeniem, latwiej i taniej dostac, zwykle karty sa w komplecie z kooprocesorem, tak jak moj blizard 040/40.
3. Promodule przyjmie max 8mb fast.
4. Normalnie
5. Rowniez nie slyszalem zeby ktos sie na nie skarzyl. Ja zawsze mialem orginalnego pada od CD32, i wydaje mi sie ze jest po prostu idealny a reszta to juz po prostu "podrobki"
6. Na mojej CD32 dziala dziwnie. Nie ma problemu z grami ktore potrzebuja 1 przyciskowego joya, przelaczanie mysz/joy dziala szybko. Problem zaczyna sie kiedy wetkniesz pada CD32 i mysz, wtedy mysz nie dziala juz poprawnie a w grach nie bardzo chca wspolpracowac przyciski dodatkowe na padzie. Podobna sytuacja nastapila kiedy podłaczylem przedłużke com 2,5m i pada cd32, chyba za dlugi byl juz kabel bo przyciski dodatkowe zaczely szwankowac.
7.Moja CD32 od poczatku swojego istnienia, czyli od 1993 roku nie czyta CDRW, CDR sporadycznie, najlepiej najwolniej nagrywane. Z orginalnymi CDromami nigdy nie mialem problemow.
8. Ja podlaczam swoja Cd32 do telewizora LCD Funai za pomoca scart, Obraz żyletka(mnie wystarcza) kiedys sie przymierze do podlaczenia konsolki przez S-video, na moim LCD wszystkie tryby z przeplotem nie migaja.
9. Na allegro jest chlopak ktory przerabia pady PS2 na Cd32 za pomoca specjalnego ukladu, wydatek ponad 50 zl ale dziala podobno rewelacyjnie i wyglada estetycznie, wszystkie przyciski pada CD32 dzialaja. (niestety zapodzialem do niego maila).

Nadmienic moge ze wykorzystuje Cd32 zgodnie z jej przeznaczeniem, tylko do gier.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 06:49

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 06:58
[#50] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Koyot1222, post #49

A co takiego fajnego jest w CD32, uważam że piękna nie jest, funkcjonalna też nie zabardzo, trudno ją rozbudować i konsola też z niej żadna. To więc co w niej takiego fajnego??

[#51] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #50

A to ze wkladasz plytke, powiedzmy 800 games pack, bierzesz padal w lape rzucasz sie na wyro i lupiesz

[#52] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Fazior, post #51

To od tego mamy "prawdziwe" konsole, takie jak ps2, xbox, x360, ps3, psp, wii, gamecube itd ok, racja

[#53] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #48

Za dużo roboty,pomijając obudowę procesora (w A500 jest DIP,w kontrolerze LLC) to wersja EC000 jest w jakiś sposób zmieniona/okrojona.
[#54] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Koyot1222, post #49

Możesz napisać jaki to konkretnie model telewizora (prócz marki). Chciałbym uruchomić CD 32 w wyższych rozdzielczościach, ale nie chcę żeby obraz migał. Scandubler z FF odpada, ze względu na cenę. Myślałem o zewnętrzym tunerze TV. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to na tym telewizorze możesz odpalić wszystkie tryby amigi bez mrugania? A czy gierki da się uruchomić w wyższej rozdziałce i też nie mruga obraz? Z jaką najwyższą rozdzielczościa uruchomiłeś amigę na tym telewizorze?
OK
[#55] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #50

arti4-92 napisał(a):

> A co takiego fajnego jest w CD32, uważam że piękna nie jest,
> funkcjonalna też nie zabardzo, trudno ją rozbudować i konsola
> też z niej żadna. To więc co w niej takiego fajnego??
>
>

widac ze jestes nowym uzytkownikiem Amigi, kto nie mial CD-32 w latach gdy dopiero sie ukazala prawdopodobnie tego nie zrozumie.
na pewno duzo do tej calej fascynacji konsola ma nostalgia, jednak gry na pewno tesz.
byla to jedyna konsola Commodore i fact ze mozesz kupowac na nia gry z super Soundtrack'ami/dodatkowymi bonusami tesz robi swoje, naprawde swietny sprzet.
[#56] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@PaperMario, post #55

Trzeba go zrozumieć, bo nie zaczynał od C64, Atari 65, objazdowe salony gier nad morzem itd. Dziś wielu zobaczy grafę na Xbox 360 lub ps2, ps3 itd. i postrzega świat wyłacznie przez pryzmat super grafiki. Ciekawe, czy którykolwiek z nich zadał sobie trud poszukania pierwowzoru (często te super tutuły to powiedzmy sobie szczerze remake starych hitów), a nie nowości. OK
[#57] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@Koyot1222, post #49

Mam czarną klawiaturę PC firmy BTC typ 5107, ma wtyczkę ps/2. Dodatkowo jest wyposażona w klawisze zarządzające energią np. sleep itd.
Na kartonie napisali, że współpracuje z Win 98/Me/200/Xp
System współpracuje z ABPI lub APM II (dla mnie to czarna magia)
Wymagane płyta główna i zasilanie ATX.
Czy taka klawiatura będzie działać z promodule? (ma ktoś podobną u siebie) A co z klawiszami amigowskimi? Może lepiej kupić klawiaturę od A4000(droga)

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 20:32
[#58] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #56

Sorry, ja nie zaczynałem od c64, zaczynałem od podrubki atari, nes-a, potem miałem c64, a następnie Amige 500(okazało sie że to nie ja do kolegi chodziłem, tylko on do mnie xD) :). Salony gier to nieodłączny element mojego życia, do teraz patrze z sentymentem na automaty metal sluga, street fighter, Ride Racer itd.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 21:13
[#59] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@ender, post #57

To może od a500, albo cdtv ;)

[#60] Re: Osprzêt do CD 32- co lepsze?

@arti4-92, post #58

Ta jassne...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem