[#1] Płyta gł a1200, płytka drukowana
Hej, mam pytanko, ma ktoś może narysowaną gdzieś "narysowaną" płytę gł Amigi 1200. Zależy mi na na wersji płyty 1d.1. muszę zobaczyć jak idą ścieżki w pewnych miejscach, pod scalaczkami. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozwolę sobie dodać że bardzo mi na tym zależy;]

[#2] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #1

http://www.shiftreload.com.au/users/4x4/schematics/index.html

Jest ale tylko płyta Rev2. Zawsze coś.
[#3] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@ppill, post #2

To co mi dałeś to są schematy, a ja potrzebuje rozrysowanej płytki drukowanej. Chcę wiedzieć jak idą ścieżki na płycie gł.

Musi byc to wersja 1d.1

Ale i tak dzięki, ale nadal potrzebuje odpowiedzi :(

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 20:34
[#4] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #3

A co chcesz coś lutownicą polutować ? to wielowarstwowy druk, do tego płyta wykonana w SMD. Samodzielne przeróbki są uciążliwe.

[#5] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@Hubez, post #4

Uciążliwe ale nie niemożliwe. Ja zwykłą lutownicą transformatorową i drutem miedzianym robiłem nowe ścieżki na Blizzardzie ppc oraz mnożniki przestawiałem więc możliwe to jest nawet przy technologii CMD
[#6] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@Hubez, post #4

Narazie nie powiem co chcę zrobić bo wszyscy zjadą ten szalony pomysł, jak ktoś da to co chcę to powiem co chcę zrobic

[#7] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #6

To lepiej nikt niech mu nie daje tego schematu bo znowu cos glupiego wymyslil.

pewnie zamorduje amige i tyle z tego szczeniecego zapalu bedzie.

rece opadaja

[#8] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@ZimA, post #7

Jak zarazie wszystko w tym kierunku idzie, bo będę szedł na czuja, albo będę musiał odlutować kości, pytam się dla dobra Amigi
OK

Edycja: Gdyby nie ja to ta Amiga zgniła by w czyjejś szafie, a tak uratowałem już 2 Amigi!!

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 21:22
[#9] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #6

jak wszyscy jada po twoich pomyslach to znaczy ze sa zle i ze moga sie zle skonczyc

[#10] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@Banderas, post #9

Jak narazie wszystkie okazały się dobre ;), nie musiecie mi już dawać poszukam i znajdę, tyle że to ja będę miał 4mb chip OK

[#11] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #10

"Jak narazie wszystkie okazały sić dobre "

chyba w dup..

"tyle że to ja bćdć miał 4mb chip "

tak jak wyzej

[#12] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #10

tyle że to ja będę miał 4mb chip

Tjaaa,a moja babiczka pochodzi z chrzanowa.
[#13] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@ZimA, post #11

Chociaż nie komentujcie;/

[#14] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #13

Zycze powodzenia, szczerze :)... ale mam przynajmnie dwie watpliwosci na chwile obecna wiec moze mi je wyjasnisz:

1) Jak sprzet i system obsluzy 4 mega czipu (tu jest dygresja - skoro UAE potrafi to moze i rzeczywisty AmigaOS, chociaz nie wiem czy za tym stoi emulator, czy tez system?)
2) Jakie oprogramowanie obsluzy/wykorzysta 4mb chip

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 21:57
[#15] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@arti4-92, post #10

Dlaczego się ograniczasz? Daj 64 mb tego chipu

[#16] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@Fazior, post #15

jest opcja tylko na 4 kości ;], obok clock portu jest miejsce na rozszerzenie, jest
dokładnie tyle pinów ile jest na kości ramu+4 piny do adresowania;] w sumie 44 piny ;](nie wiem poco ten jeden pin). A zresztą miejsce na rozszerzenie pamięci jest w bardzo logicznym miejscu, tuż obok clockportu, przez który podłączamy zegarek Amigi+baterie. Tak jak w a500, rozszerzenie może służyć jako pamięć, pamięć+zegar lub zegar)
Dlatego nie dam 64 mb ;]

[#17] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@Lokaty, post #14

Oprogramowanie, chociażby sam WB, przy większym rozbudowaniu "wąskim gardłem" jest pamięć chip ;]

[#18] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #17

Jasniej prosze.

[#19] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@arti4-92, post #17

A o fblicie słyszał?

[#20] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@Fazior, post #19

Fazior, spokojnie daj sie zastanowic nowicjuszowi... sam bylem "w goracej wodzie kapany" - to jest piekne wiec niech sie uczy, a doslowna dyskryminacje zostawmy poza drzwiami...

[#21] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@Fazior, post #19

Słyszał, ale jakoś to mnie nie rajcuje

Chcę tylko "mapę ścieżek", jeżeli nie będzie działać, to życie, a jak będzie działać to zostanę amigowym guru(nie na tym mi zależy) i może ktos z tego skorzysta ;]

Amiga na tym na bank nie ucierpi ;], jak cos to zepsują sie tylko kości na rozszerzeniu, a te wyjem z i tak zepsutej płyty gł.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 22:23
[#22] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@arti4-92, post #21

Wiec odpowiem krotko... dzieki FBlitowi pamiec czip staje sie zbedna z praca systemu (bo do gier wiecej niz 2mb nigdy nie byly wymagane!), a tym bardziej nawet FBlit staje sie zbedny, gdy amigowca ma karte graficzna. Zrozumial ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 22:23
[#23] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #21

"zostanć amigowym guru(nie na tym mi zależy)"

guru srulu

[#24] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@Lokaty, post #22

xD, dzięki zima za podsumowanie tematu, popracuje se nad tym sam bez waszej pomocy język

Niedługo będę kręcił film jak tnę płytę gł a1200 nożówką xD Ale ie dlatego żeby ją uśmiercić, tylko dociąć ją do wymiaru a600 ;]

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 22:32
[#25] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@arti4-92, post #24

Wiec sluchaj chlopczyku swojego sumienia i zamilknij na rok, a moze amigowce docenia twoj trud. EOT głową w mur

[#26] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@arti4-92, post #24

Ktoś już wsadził płytę z A1200 do obudowy z A600.

Poniżej masz linki:

http://www.amiga.org/modules/myalbum/photo.php?lid=3456
http://www.amiga.org/modules/myalbum/photo.php?lid=3455

Tylko, gdzie tam wcisnąć jakieś turbo ????

Szaleństwo

Ale może w szaleństwie jest metoda :D

Ostatnia modyfikacja: 24.08.07 01:05

Ostatnia modyfikacja: 24.08.07 01:06
[#27] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #1

Na bogów! Litości! Przestań! Przestań zakładać bzdurne tematy! Przestań zachowywać się jak debil. Na początku to było może zabawne. Potem stało się denerwujące. A teraz to po prostu BOLI.

Zanim podzielisz się swoim cudownym pomysłem na chałupnicze rozbudowanie amigi, poszukaj info na ten temat, poczytaj i spróbuj zrozumieć dlaczego nikt przed tobą tego nie zrobił. Nie, nie jesteś wspaniałym wizjonerem który odkrył możliwości nie znane nikomu innemu - po prostu mądrzy ludzie już dawno stwierdzili że to nieopłacalne/niewykonalne.

[#28] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@arti4-92, post #10

obawiam sie ze jesli nawet w jakis cudowny sposob uda ci sie zamontowac nowe kosci pamieci, to i tak maszyna bedzie wykrywac tylko standardowe 2 mb. Teoretycznie dalo by sie wrzucic szybciej bardziej pojemne kosci na karte turbo jako fast ale przeciez te karty maja okreslony limit pamieci ktore obsluguja. Z tego co pamietam np w ktorejs przystawce do CD32 obsluguje 8mb fast i wsadzenie nawet 16 sprawia ze w uzyciu jest i tak 8 mb fast.

[#29] Re: Płyta gł a1200, płytka drukowana

@Grygus, post #27

Jak powiedziałem dałem se już z tym spokuj

[#30] Re: Pîyta gî a1200, pîytka drukowana

@arti4-92, post #21

zepsują sie tylko kości na rozszerzeniu, a te wyjem z i tak zepsutej płyty gł.

Masz cokolwiek specyficzne zwyczaje żywieniowe...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem