[#1] Zaupy w efunzine
Hej :)

Otrzymałem dzis paczkę z efunzine - monitor 1438, interfejs do dwoch fdd i fdd hd...

Masakra - monitor prawie w ogóle nie świeci, trzeba podkręcić na maxa zeby coś było widać, i jeden kanał audio uwalony.
Zadzwoniłem do gościa i uzgodniliśmy że go zwróce - póki co nie ma problemów.

interfejs do 2xfdd też wygłąda nieciekawie - poobklejany jakimiś glutami...
Szkoda gadać. Powiecie mi chociaż jak go założyć? Nie mam instrukcji.
FDD nie podpiąłem jeszcze.

Generalnie załamka. Chciałem wymienić monitor ale niestety gość ma tylko ten jeden. Nawet jak się chce wydać kasę - nie ma gdzie. KATASTROFA.

[#2] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #1

eeee... "fun" ? -zine

"interfejs do 2xfdd też wygłąda nieciekawie - poobklejany jakimiś glutami... "
jak to przeczytalem, to prawie spadlem z krzesla LOL
[#3] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #1

wszystko ok ale z drugiej strony nie wymagaj zeby sprzęt 12-15 letni był nowej świeżości. Albo kupujesz kartę graficzną i do tego zwykly monitor VGA za 70 zł albo szukasz ze świecą monitora do amigi. (abstrahując od tego ze Efunzine moglo sie bardziej przyłożyć przed wysylką i sprawdzić sprzęt)

[#4] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #1

hmmmm

wiele razy robilem interesy z efunzine

zarowno kupno jak i sprzedarz

zawsze bylo ok (raz dostalem jakies lekko lipne apollo - po prostu z moja plyta sie wieszalo - zostalo wymienione na duzo nowsze i bylo ok)

dziwne ze tak cie potraktowal

czyzby schodzil sklep na psy ??!!

dobry towar na ebuy a polaczkom ****

ciekawe ciekawe

[#5] Re: Zaupy w efunzine

@ZimA, post #4

Ja tez nie mialem problemu z Efunzine, a kupuje przewaznie uzywany sprzet. Po zatym, chyba nie warto odrazu pisac o czyms, przed calkowitym lub nie, zalatwieniu sprawy. Prawda?

Co do samego monitora, to proponuje taki, jaki ostatnio kupilem na Allegro - czarny, przemyslowy. Pasuje do kazdej Amigi, pracuje w palu i VGA.
[#6] Re: Zaupy w efunzine

@Andrzej Drozd, post #5

Jeżeli Andrzeju piszesz o Microvitecu DeltaScan to jeszcze jeden mogą mieć w tej firmie, która sprzedawała je na allegro. W każdym razie jak 2 tygodnie temu kupiłem swój to był przedostatni. Mieliśmy brać 2 ale nie wyszło. Na razie nie sprawdziłem czy działa (brak przelotki RGB<->VGA), ale jeżeli obsługuje PAL z AGAty to wszelkie 1084 czy 1438 nie mają w ogóle racji bytu. Jedynym mankamentem jest brak audio.

[#7] Re: Zaupy w efunzine

@Red_Bullet, post #6

Tak, o Microvitecu. Chyba wywolalem "boom". Po tym jak zamowilem, to dostalem pare majli nawet od ludzi nie zwiazanych z Amiga. Np. jeden gosc potrzebowal go jako monitora do przenosnego sprzetu TV i wygral na tym, poniewaz takiej ostrosci nie uzyska na zadnym "swiecacym" telewizorze :)
[#8] Re: Zaupy w efunzine

@Andrzej Drozd, post #5

piszę przecież że gość zgodzil sie na zwrot monitora, więc nie robię halo.
jak wszystko pójdzie ok to ok.
bardziej ubolewam nad tym ze poprostu nie ma już w PL firmy w której można się zaopatrzyć w sprzęt do AMI, po dowolnch pieniądzach.

Poza tym jak się sprzedaje monitor za blisko 300 zeta to można go podpiąć na te 5 minut nie?
No i mozna 5 min poświęcić żeby był czysty...

Tyle mojego zrzędzenia :)

Szukam dalej :)

[#9] Re: Zaupy w efunzine

@Andrzej Drozd, post #7

goście mnie olali, powiedzieli że nie chce im się ze mna gadać, mają jeden ale nie widzą czy sprawny, jak będzie sprawny to o 12:00 będzie aukcja. Aukcji nie było, na pytania tez już nie odpowiedzieli.

[#10] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #9

Hmmm, podobno te monitory lezaly na Allegro dluzszy czas.

Moze przekalkulowali ze mogliby je opchnac 2x drozej.
Tak czy inaczej ja bym w takim razie nie kupil. Kupilem w ciemno. Prawda wyszla na jaw dopiero gdy podlaczylem go do Amigi. Gdybym wiedzial co kupuje, to bez wahania dalbym 2x tyle :)
[#11] Re: Zaupy w efunzine

@Andrzej Drozd, post #10

niewazne

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 02:01
[#12] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #1

Witam

Jako ze wróciłem z urlopu wziąłem się za ami i co?
FDD HD które kupiłem ma byle jak dobrany panel frontowy - nie od tego modelu, lub przycisk nie od tego modelu...
Po wsadzeniu dyskietki wysadziło panel - przycisk go wypchnął.

Po sprawdzeniu widać że panel został dookoła obsmarowany lepkim glutem żeby sie trzymał, i tyle.

Co do monitra dostałem smsa o treści:

"nie rozumiem o co chodzi z tym monitorem, w polowie regulacji swieci wystarczajaco dobrze, na max jest za jasno. Zwracam pieniadze ale bez kosztow przesylki"

Bez komentarza... Właśnie wysyłam maila z prośbą o dosłanie panela frontowego.

Życzcie mi cierpliwości.

Pozdrawiam!

[#13] Re: Zaupy w efunzine

@rzookol, post #3

No mogli się bardziej przylozyc. Podobnie bylo u mnie przy kupnie Pegasosa. Kieszen twardego dysku nie przykrecona. USB nie podlaczone, a kabelek okazal sie pozniej za krotki. Jak zadzwoniłem do nich, to panowie powiedzieli, "mamy nadzieje, ze pan sobie poradzi z podlaczeniem tego". Ponadto przycisk Reset na obudowie nie dziala i nie jest to sprawa tylko przycisku czy kabelka. Ogolnie jednak nie narzekam na wspolprace z tym sklepem. Wszystko co wczesniej u nich kupowalem dochodzilo szybko i bylo sprawne. Jeszcze odnosnie Pegasosa, to karta graficzna byla niedocisnieta i mozecie sobie wyobrazic moja mine po pierwszym wlaczeniu. A tak w ogole to czuje sie troche nabity w butelke jesli chodzi o obudowe. Mozna powiedziec, ze te ktora dostalem wcisneli mi. To taka obudowa "szybkiego montazu". Prawie nic tam nie jest na srubki tylko na takie motylki, co wlasnie np. powoduje, ze karta graficzna sie poluzowuje co jakis czas.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.07 21:43
[#14] Re: Zaupy w efunzine

@lubmil, post #13

Ja kupowalem tam pare razy i nigdy nie mialem zadnego problemu . Choc ostatnio panowie chyba nie maja za bardzo czasu bo na mail'a odpowiadaja 2 dni...

[#15] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #1

Ja kupywałem tylko HDD Caviar 850mb. Przysłąli, gwarancja 3 miechy. Ojciec mówił że zaraz padnie. Data produkcji to 1995. Gra, pracuje i hałasuje.
Nic sie nie dzieje, po 2 tygodniach przysła paczka, wszystko było OK.
Bardzo prawdopodobne że sklep schodzi na psy. W jakimś punkcie regulaminu czytałem że nie sprzędają tego i tego, lub reklamują jako uszkodzony.

[#16] Re: Zaupy w efunzine

@pwe, post #15

Albo po prostu jest na rynku coraz mniej sprawnego sprzętu do
classika.

[#17] Re: Zaupy w efunzine

@Kaczus, post #16

Tak. Jest to sprzet komisowy i tyle. Jak ktos nie chce, niech nie kupuje.
[#18] Re: Zaupy w efunzine

@Andrzej Drozd, post #17

bedziemy kupowac no bo jak nie w efun to gdzie ? :P Pozatym nie myli sie ten co nic nie robi

[#19] Re: Zaupy w efunzine

@pwe, post #15

Ja tam zlego slowa nie powiem, wszystko co bralem - jak na stary wymeczony sprzet bylo ok

[#20] Re: Zaupy w efunzine

@Andrzej Drozd, post #17

Owszem, ale jeśli zamawiam co innego a dostaję co innego, lub zamawiam i jestem informowany że jest sprawne a jest niesprawne, bo się komuś sprawdzić nie chce no to co na to powiedzieć?

Tak czy inaczej dostałem dziś odpowiedź z jakimiś propozycjami załatwienia sprawy - spróbuję się dogadać i dam wam znać jak poszło.

[#21] Re: Zaupy w efunzine

@Fazior, post #19

Potwierdzam! Sprzęt się starzeje i to też pieprzy sprawę. To tylko komis. Wspoółpracowałem z tą firmą (sprzedawałem moje elementy i kupowałem inne) i poza wysokimi cenami sprzedaży (czasem horendalnie) nie miałem nigdy zastrzeżeń.

[#22] Re: Zaupy w efunzine

@Pero, post #21

pare lat temu kupowalem turbo do mojej 1200 w efunzine, chcialem apollo 040/33, okazalo sie ze nie maja to dostalem w tej cenie 040/40 plus kostke 32mb za free. przesylke trzy dni po zamowieniu odebralem. po prostu miodzio
[#23] Re: Zaupy w efunzine

@ketyow, post #22

Może kupiłeś moją? Zamieniłem taki sprzęt na Blizzarda 1260..

[#24] Re: Zaupy w efunzine

@Pero, post #23

kto wie? moze. na procu kawal czarnej blachy byl przyklejony jako radiator. i wyglada jakby z zewnatrz ktos w nia ingerowal z lutownica, w kazdym razie dziala w porzadku :)
[#25] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #20

No i w skrócie:

Po wyminie maili Pan z Efunzine przyznał mi rację że monitr jest nie halo i zwrócił mi pieniądze.
Co do interfejsu do 2 FDD - działa, doczyściłem go jako tako zamontowałem i tyle.

Co do stacji to istny cyrk. Wysłałem dokładne zdjęcia tego jaką ma mi dosłać górę a dostałem... taką samą jak mam - z uciętymi zaczepami.
Więc znów mi ona na nic. A przycisk mam sobie dociąć we własnym zakresie.
Apokalipsa... czekam na odpowiedź i ewentualnie kolejną górną część obudowy od chinona w wersji do panelu.
Przycisk chyba sobie zrobię z modeliny... Wymiękam...
Nie ma kto chinona sprzedać z panelem i przyciskiem? Ratunku!

A na Amigakit.com mają tyle śliczności, tym z UK to naprawdę dobrze...

[#26] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #25

Amigakit.com

Ten sklep poprostu DZIALA.

Zakladasz KONTO w sklepie.
Dodajesz do koszyka.
Placisz (super mozliwosci zaplaty).
Dostajesz potwierdzenie zamowienia.
Potem wiesz co sie dzieje z Twoim zamowieniem krok po kroku do momentu jak na poczte dojdzie.
Za 6 dni dostajesz paczke, super zapakowana.

Jesli potrzebujesz kontaktu piszesz email. Odpowiedz dostaje w ciagu kilku godzin. ZAWSZE (nawet na najglupsze pytania :) ).

Juz zamowilem kilka rzeczy od nich i jestem bardzo zadowolony (np. NOWY (w sensie nie rozfoliowany) AmigaOS3.5 :) ). Niedlugo nastepne zakupy.

Sklep nie musi placic ze reklame... kupujacy ja napisza.

I maja wlasciwie wszystko do Amigi.

eFunzine.com

Moze i strona "fajna" tylko po co umieszczac rzeczy ktorych nie maja... ? Zrobic dzial ZAMOWIENIA i bedzie po krzyku, przynajmniej bede wiedzial ze nie maja na stanie...

Coz jak eFunzine nie lubi moich pieniedzy to ich nie dostanie :P

Krecik
[#27] Re: Zaupy w efunzine

@Krecik, post #26

Nie rozumiem Cie?! Przy kazdym artykule jest taki maly gadzecik. Czerwony krzyzyk (zazwyczaj jedno i drugie kojarza sie z czyms zlym - i dobrze w tym przypadku rowniez tak jest; a dokladniej NIE MA, bo gadzecik oznacza BAK towaru na stanie). Jak wspomnialem na poczatku istnieje alternatywa dotyczaca tego czerwonego krzyzyka (ktory do przypomnienia oznacza brak), mianowicie zielony 'ptaszek' - w tym przypadku gadzecik oznacza, ze towar JEST DOSTEPNY.
Jest towar piszesz, zamawiasz ew. kontaktujesz sie telefonicznie (ostatnimi czasami rozmowy na tel. komorkowe mocno stanialy we wszystkich sieciach!) tym sposobem masz pewnosc ze nikt Ci nie 'gwizdnie' upragnionego towru sprzed nosa. Wplacasz i czekasz na paczuszke (prawie najmilsza czesc calych zakupow).
Analogicznie jesli towaru nie ma (przypomne czerwony krzyzyk) mozesz rowniez wyslac mejla, zadzwonic (nie po to by zapytac jaka jest pogoda w siedzibie efunzine - choc mozna), lecz, aby doinformowac sie czy przypadkiem towar nie zostanie zakupiony za pare dni, lub nawet juz jest tylko czeka na wprowadzenie do magazyny strony WWW.

[#28] Re: Zaupy w efunzine

@11MASTEr, post #27

Jasniej nie mozna?
[#29] Re: Zaupy w efunzine

@Kubal, post #28

na stronie eF... kliknij na "Pomoc" i tam wszystko jest opisane.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.07 22:34
[#30] Re: Zaupy w efunzine

@Kubal, post #28

Nie badz taki do przodu, bo Ci tylu zabraknie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem