[#31] Re: Zaupy w efunzine

@11MASTEr, post #27

Ja Ci powiem o co chodzi.

Chodzi o to że dzwonie, tłumaczę, objaśniam, upewniam się że to co ma być - jest, dostaję zapewnienie że jest, sprawne, takie jak trzeba. Wysyłam maila, potwierdzam co i jakie chcę.
Nastepne dostaję sprzęt niesprawny, brudny, niezgodny z zamówieniem.
I musze sie bawić w tłumaczenie od nowa i dyskusje.
Zwracam towar. na swój koszt. Znów płacę. Umawiam się na dosłanie części żebym sobie sam przerobił coś za co zapłaciłem. I dostaję nie to co trzeba, mimo że wysłałem zdjęcia pokazujące o co dokładnie chodzi.
I znów będę odsyłał, znów zapłacę.
Ja rozumiem że to nie jest nowy sprzęt, ale w firmach któe używanym handlują obowązuje coś co się nazywa REFURBISHED po angielsku.
Sprzęt uzywany się TESTUJE i CZYŚCI przed sprzedażą, anie wysyła byle co.

Oczywiście Pan mnie przeprosił, etc. Mogę zwrócić, dziękuję.
Starciłem czas i pieniądze.

Zakładam konto na Amikicie, założę się że jak stamtąd kupię używany sprzęt to nie przyjedzie lepki od brudu i niepełnosprawny.

Pozdrawiam!

[#32] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #31

zrozumialym jest ze jak ktos cos zamiawia to chce to co zamawia w stanie nadajacym sie do uzycia. Ale to tylko moje zdanie moge sie mylic :P

[#33] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #31

Masz racje, takie zachowanie jest co najmniej dziwne.
Sam kupowalem kilka nawet bardzo drogich rzeczy w EF i bylem/jestem zadowolony.
Byc moze opuscili troszke standard, co niestety nie wychodzi nikomu na dobre - coz to amiga - hobby, ktore malo kiedy sie oplaca.

[#34] Re: Zaupy w efunzine

@11MASTEr, post #33

Jak jesteś monopolistą i wołasz za większość rzeczy to co na allegro x2 to mi nie mów że się nie opłaca, bo monitory multiscanowe np jak chodzą to po około 100-150 zeta, a jak ktoś nie wie co sprzedaje to po 20-30.
Jakbym miał taki biznes to miałbym cały magazyn NECów 3D i Mitsubishi.
A tak na stanie 2 szt 1438 - jeden rozbita obudowa z niedokońca sprawnym dźwiękiem ( tłumaczenie - nie mam czasu przelutować), drugi z wypalonym kineskopem i też uwalonym dźwiękiem. Po jedyne 230-250 zeta.
Na miejscu Efunzina skupiłbym wszystkie Microviteki 17" co były na allegro i rzeźbił na nich. No przecież jak przejżę swoje bety to chyba ja mma więcej gratów do Ami niż Efunzine.
Ale Efunzine to chyba tylko dodatek do innego sklepu i chyba stąd cała sprawa - to jest biznes "przy okazji" działający na dodatek na wygłodniałeym rynku na którym funkcjonują już tylko pasjonaci którzy płacą bo ich na to stać. I to w warunkach 0 konkurencji.

Elbox ma polski rynek w głębokim poważaniu - sprzedają mu się graty świetnie na całym świecie po grubych pieniądzach, ale NOWE i z gwarancją.

Elsat się do Ami nie przyznaje - dzwoniłem ze 2 razy po pomoc ze sterownikami, to facet mnie prawie opieprzył - Paaanie my to już od kilku lat nic nie robimy i nie dotykamy, nie mamy, nie znamy się, nie nteresuje nas, a wogóle to zarobieni jesteśmy. Cholera chyba spróbuję wytargać od nich jakąś dokumentację - skoro sami nie chcą niech dadzą naprawić innym. Ale pewnie wywalli na śmietnik.

[#35] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #34

Rembrand napisał(a):

> Jak jesteś monopolistą i wołasz za wićkszość rzeczy to co na
> allegro x2 to mi nie mów że sić nie opłaca, bo monitory
> multiscanowe np jak chodzą to po około 100-150 zeta, a jak ktoś
> nie wie co sprzedaje to po 20-30.
Pisalem o uzytkowniku koncowym, ze sie nie oplaca. Dlatego, iz kupujesz byle jakiego pc za 1200 zeta + monitor i zrobisz wszystko szybciej, sprawniej, bez zbednego glowkowania. Ja 3 lata temu dalem wiecej niz 1200zeta za same ppc (kupione w ef, kupilem tam bo chcialem byc pewny jakosci i jestem) - wiec sie nie oplaca.
Dwa: Takim postepowaniem jakie teraz prezentuja wg wielu ludzi ef dlugo nie pociagna - wniosek: tez sie nie oplaci.

> Jakbym miał taki biznes to miałbym cały magazyn NECów 3D i
> Mitsubishi.
> A tak na stanie 2 szt 1438 - jeden rozbita obudowa z niedokońca
> sprawnym dźwićkiem ( tłumaczenie - nie mam czasu przelutować),
> drugi z wypalonym kineskopem i też uwalonym dźwićkiem. Po
> jedyne 230-250 zeta.
> Na miejscu Efunzina skupiłbym wszystkie Microviteki 17" co były
> na allegro i rzeźbił na nich. No przecież jak przejżć swoje
> bety to chyba ja mma wićcej gratów do Ami niż Efunzine.
Tak jak wyzej. Na samych monitorach nie ujedziesz.

> Ale Efunzine to chyba tylko dodatek do innego sklepu i chyba
> stąd cała sprawa - to jest biznes "przy okazji" działający na
> dodatek na wygłodniałeym rynku na którym funkcjonują już tylko
> pasjonaci którzy płacą bo ich na to stać.
no wreszcie dotarlo.

> I to w warunkach 0
> konkurencji.
>
> Elbox ma polski rynek w głćbokim poważaniu - sprzedają mu sić
> graty świetnie na całym świecie po grubych pieniądzach, ale
> NOWE i z gwarancją.
I oby tak dalej. Przynajmniej dzieki nim mamy (od czasu do czasu) cos nowego dla naszych przyjaciolek.

> Elsat sić do Ami nie przyznaje - dzwoniłem ze 2 razy po pomoc
> ze sterownikami, to facet mnie prawie opieprzył - Paaanie my to
> już od kilku lat nic nie robimy i nie dotykamy, nie mamy, nie
> znamy sić, nie nteresuje nas, a wogóle to zarobieni jesteśmy.
> Cholera chyba spróbujć wytargać od nich jakąś dokumentacjć -
> skoro sami nie chcą niech dadzą naprawić innym. Ale pewnie
> wywalli na śmietnik.
Nikt nie lubi sie cofac. Po takich jednak zagrywkach mozna poznac rzetelnosc firm - czyt. jesli nie zarobie na tym to nich sie odwala.

[#36] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #34

efunzine rzeczy w bardzo dobrym stanie i ciężko dostępne u nas wyprzedaje na angielskim ebay.
Dla polaków zostają tylko brudne/pożółkłe/przepalone/nie do końca działające.
Im nie zależy na tym żebyś dostał sprzęt w dobrym stanie tylko żeby zarobić a nie zamrażać kapitał nie wiadomo na jak długo w sprzęcie.
Więc gdy mają coś dobrego i rzadko występującego idzie do anglii a to czego by angole nie przyjeli bo właśnie jest takie jak napisałem wcześniej zostaje w składzie bo polak w końcu to weźmie niezależnie od stanu wizualnego i technicznego.
Trzeba się pogodzić że tu nie chodzi o zadowolenie klienta tylko o zarobek. Tenże klient i tak nie odejdzie bo nie ma dokąd - przywilej monopolisty.

Ostatnia modyfikacja: 15.09.07 20:43
[#37] Re: Zaupy w efunzine

@amigafan, post #36

W zyciuuuuuuuu tam nic nie kupie. Dzieki za temat pomysł

ps. a juz bylem blisko ...

[#38] Re: Zaupy w efunzine

@ZimA, post #4

Jeśli chodzi o psy, to moja współpraca z owym sklepem na początku była do kitu (kiedy to po przesiadce z A500 na A1200 zamażył mi się, prócz twardego, cedek). Kilkakrotnie wymieniałem u nich napęd cd-rom. Po którymś razie z kolei (dokładnie po trzecim), pan sprzedający napisał mi smsa, żebym chyba odprawił jakieś modły, bo klątwa nade mną zawisła. Odprawiłem :D.

I poskutkowało . Później współpraca się układała.

[#39] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #34

...Jak jesteś monopolistą i wołasz za większość rzeczy to co na allegro x2...

Ano właśnie. Monopol na sprzęt czasami doprowadza Panów z EF do dziwnych zachowań. Jak sprzedawałem swoją A1200 z osprzętem, to za Blizzarda IV Pan grzecznie spytał czy bym im nie sprzedał (nota bene, na karcie była juz nalepka e-funzine, więc było toto przez nich już raz sprzedane) i zaproponował cenę.... no... pomińmy to milczeniem - była głupio-deblnie-niska. Na co grzecznie acz stanowczo odmówiłem i karta poszła na Allegro za duuuuużo więcej. Po jakmś czasie zobaczyłem, że u siebie też mają ten sam typ za cenę... duuuużo wyższą niż ja osiągnąłem na Allegro .
No ale cóż... prawa rynku :) . Polowanie na "Jelenie" trwa.

...jaką ma mi dosłać górę a dostałem... taką samą jak mam...
...przycisk mam sobie dociąć we własnym zakresie...

I Ty jeszcze z nimi rozmawiasz???!!! Przecież oni mają Cię głęboko w d... ! To ma być obsługa sklepu?! powinieneś to zgłosić do UOKiK'u :/ . Podziwiam za wytrwałość

Ostatnia modyfikacja: 16.09.07 07:58
[#40] Re: Zaupy w efunzine

@Rembrand, post #1

We wtorek zamówiłem płytę główną do A1200.

Dzis otrzymałem płytę, w pełni sprawną, czystą, w bardzo solidnym opakowaniu.

Jestem zadowolony z Efunzine jak na razie ;)

[#41] Re: Zaupy w efunzine

@Hubez, post #40

Ja rowniez :). Jak narazie polecam

Kreciu
[#42] Re: Zaupy w efunzine

@Krecik, post #41

Krotko - kilka lat wspolpracy - 101% zadowolenia.

[#43] Re: Zaupy w efunzine

@MrT, post #42

ja oddalem swoja a4000 do serwisu (efunzine) zobacze jak bedzie ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem