[#1] Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)
Witam, po wielotygodniowej batalii udało mi się w końcu prawidłowo sformatować i zainstalować system 3.1.4. na karcie mikroSD. Karte podzieliłem na dwie partycję pierwsza ok 800mb druga przeszło 14 GB.
(rzeczy które piszę dla wielu użytkowników ppa mogą się wydawać śmieszne, ale w tych sprawach jestem kompletnym laikiem)
Chciałem się dowiedzieć co należałoby instalować i w jakiej kolejności aby system doprowadzić do stanu wygodnej używalności. Na chwilę obecną system niczym się nie różni od 3.1 i jest niewygodny w obsłudze, a to dlatego że nie posiada żadnego dodatkowego oprogramowania.
Udało mi się dograć do niego Dir Opus 4, ale na tej zasadzie że skopiowałem katalog z poprzedniej wersji systemu. WHDload też się udało zainstalować z sukcesem, dzięki pomocnym postom z forum.

Zależy mi na:
- poleceniu jakiegoś dobrego programu do rozpakowania spakowanych plików (no i jak go zainstalowac w systemie)
- przydałaby się łatka umożliwiająca obsługę ikonek za pomocą drugiego klawisza myszki, jak to było w scalosie,
- dobrym programie multimedialnym do obsługi modułów, mp3...

Jeśli to nie problem, proszę o jakieś wskazówki co instalować, mam nadzieję że nie powieliłem wątku. Proszę o wyrozumiałość - w tych kwestiach stawiam pierwsze kroki.
[#2] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #1

Ja proponuje zainstalować BestWB, świetnie uzupełnia AmigaOS 3.1.4, będziesz miał wszystkie podstawowe narzędzia.
Sam używam też Directory Opus Magellan zamiast WB, ale to kwestia gustu, nie każdy lubi. Obecnie jest uwolniony, więc można ściągnąć za darmo z neta.
2
[#3] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #1

Może ja już z wiekiem mam problem z czytaniem... ale nie mogę odnaleźć nawet informacji o tym jaką Amigę masz.
Po drugie - zainstalowałeś system 3.1.4 ale... w jakim celu? Czy dlatego, że ma wyższy numerek, czy oczekiwałeś czegoś konkretnego po tym systemie?
Po trzecie - nie do końca jest to jasne, czy chcesz gotowca, czy po prostu poprowadzenia za rękę - zrób to, zrób tamto.
Po czwarte, skoro określasz, że:
Na chwilę obecną system niczym się nie różni od 3.1 i jest niewygodny w obsłudze

to zakładam, że miałeś 3.1 i zmieniłeś... dlaczego?

Rada końcowa - pomóż nam, abyśmy mogli pomóc Tobie.
[#4] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #1

Pierwszą różnicę między 3.1 a 3.1.4 już wykorzystałeś zakładając partycję 14 GB bez patchowania scsi.device.
Sam WB też może wyglądać inaczej (może nie bardzo inaczej, ale trochę tak), ustawiasz sobie wszystko programikiem Workbench w prefsach.
Dopusa instaluj skryptem instalacyjnym, bo on zdaje się jakieś przypisy robi. A nie wolałbyś Dopus Magellan? Jest dużo lepszy.
Trzymaj się z dala od gotowców, przecież to wielka frajda poinstalować to samemu i przy okazji sporo się nauczyć.
2
[#5] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Nasedo, post #3

witam. Moja amiga to 1200 z cf i apollo90+fast ata. Jednakże instalowanie systemu i inne eksperymenty przeprowadzam z wiadomych przyczyn pod winuae.
Przyznaję sie bez bicia- rok temu nabyłem gotowca (scalos+whdload). Było to dość wygodne dla osoby początkującej, jak ja. System posiadał chyba wszystkie łatki i możliwe udogodnienia, jednakże w razie jakiejkolwiek awarii jedynym ratunkiem był backup systemu z kopii zapasowej.
Dlatego postanowiłem że sam sobie skomponuję system, a ostatecznym celem będzie dojście do mniej więcej takiego stanu jak w omawianym wyżej gotowcu.
Tak, próbowałem już z wb3.1, gdzie musiałem zmieniać ss+scsi aby dysk 14GB jest widoczny.
Obecnie wybrałem 3.1.4 bo jak zakładam oprócz obsługi dużych dysków posiada inne pomocne udogodnienia.
Dlatego założyłem temat aby spytać Was , co warto instalować aby ten system stał się jak najbardziej wszechstronny (oczywiście jak na możliwosci amigi).
1
[#6] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #5

Moje odpowiedzi są następujące:

1. Skoro wszystkie eksperymenty przeprowadzasz pod WinUAE, to cokolwiek byś nie zrobił niewłaściwie, przy odpowiednim backupie jesteś w stanie w prosty sposób cofnąć. Niektórzy mogą uznać ten sposób za niesportowy, ale jednak może zaoszczędzić dużo czasu.

2. Ze strony kolegów padają sugestie abyś zrobił samodzielnie wszystko od początku - co jednak wymagać będzie tego, aby nieco się doszkolić, poczytać, zrozumieć czy co tam jeszcze.
Ja na początek bym zaproponował rozwiązanie pośrednie - aby nie NABYWAĆ tym razem gotowca, ale znaleźć jakiś pasujący Twoim upodobaniom. Dla przykładu BestWB, ClassicWB są dostępne legalnie i za darmo.
Dlaczego sugeruję ten krok? Dlatego aby zapoznać się z tym co jest w takich systemach i wybrać coś dla siebie. Na takim "gotowcu" po prostu musisz prześledzić, co odpowiada Tobie, co nie - jakie programy chciałbyś posiadać i zacznij powoli to kompletować.

3. Obecnie wydany jest Workbench 3.2 i do tego można nabyć również fizyczny ROM. Zastanawiam się, głośno myślę i nic nie sugeruję... ale czy na pewno warto iść w stronę rozwiązania pośredniego jakim jest 3.1.4?

4. Odnośnie tego co chciałbyś mieć w swojej Amidze... to naprawdę trudno jest odpowiedzieć. Są spore możliwości jeżeli chodzi o wygląd systemu, personalizację, nie mówiąc już o zainstalowanych aplikacjach - a tak naprawdę nie znając Twoich potrzeb trudno jest sugerować abyś instalował np. jakiś amigowski arkusz kalkulacyjny, jeżeli nie będziesz go używać.
[#7] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #1

- poleceniu jakiegoś dobrego programu do rozpakowania spakowanych plików (no i jak go zainstalowac w systemie)

Voodoo-X

- przydałaby się łatka umożliwiająca obsługę ikonek za pomocą drugiego klawisza myszki, jak to było w scalosie,

?

- dobrym programie multimedialnym do obsługi modułów, mp3...

EaglePlayer/HippoPlayer, SongPlayer

Przygarnij trochę starych (lub nowych) magazynów, poczytaj. Patrz dział Programy na PPA. Powodzenia.OK
[#8] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@forge, post #7

Dziękuję za pozytywny odzew.
Na chwilę obecną komponowanie systemu wygląda tak.
3.1.4 + biblioteki dla 060 + Dopus Magellan+ Whdload + BestWb + MagicWb ( wszystko pieknie ale zgubiły się te fajne ikonki tytułów gier whdload i zostały kropki) + VoodooX + Hippoplayer dla modułów + Songplayer dla mp3 .
System zaczyna być przyjazny dla użytkownika a usprawnianie go stanowi lepsza frajdę od grania.
[#9] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #8

Kropki masz najprawdopodobniej dlatego, że w preferencjach Workbencha systemu 3.1.4 masz wyłączoną obsługę NewIcons (bo tak wyglądają NewIcons na systemie który ich nie obsługuje).... chyba że gotowce zrobiły jakiś dodatkowy miszmasz i np. nadpisały icon.library jakimś starociem.
Na dzień dobry ustaw sobie sobie tę obsługę NewIcons w prefsach. Zobaczymy co dalej.
1
[#10] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@wali7, post #9

Działa. Ikonki wróciły OK
[#11] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@forge, post #7

Problem jest z VoodoX i Songplayer - potrzebują dodatkowych libsów, których nie mam. Zapewne przed instalacją wspomnianych programów konieczne było zainstalowanie jakiegoś dodatkowego oprogramowania.
[#12] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #11

Jeżeli program wymaga dodatkowych bibliotek z reguły powinien je zainstalować w skrypcie instalacyjnym.

W przypadku Voodoo-X trzeba zainstalować wymagane oprogramowanie (zewnętrzne biblioteki) samodzielnie.

Zapoznaj się z plikiem ReadMe dołączonym do pakietu Voodoo-X - podane są tam wymagane archiwa, które listuję poniżej.

W skrócie program wymaga zainstalowanego MUI (Magic User Interface) v3.8 oraz biblioteki XAD do otwierania archiwów. Pobierzesz je z oddzielnych pakietów na Aminecie.

Ja osobiście polecam jednak skorzystać w przypadku potrzeby pracy z archiwami LHA - Directory Opus Magellana, który masz już zainstalowany, jeżeli zależy Ci głównie na standardowych archiwach LHA.

Directory Opus obsługuje takie archiwa automatycznie i wyświetla je w tym samym lub osobnym listerze, przy czym jego możliwości konfiguracji i dodawania obsługi nowych typów plików są bardzo duże.

Tutaj jakie archiwa są potrzebne dla Voodoo-X podane w ReadMe wraz z katalogami na Aminecie.

• util/arc/xadmaster.lha - pakiet XAD do archiwów
  • util/libs/mui38usr.lha - Magic User Interface do interfejsu użytkownika
  • dev/mui/MCC_NList0_89.lha - Klasa MUI
  • dev/mui/MCC_NListtree.lha - Klasa MUI
  • dev/mui/MCC_Speedbar.lha - Klasa MUI

Z tego typu nowych środowisk jak MUI korzystają właśnie nowsze programy na Amigę.

Akurat obecnie w dobie Amiga OS 3.2 pewnie część nowych programów będzie wymagało innego środowiska o nazwie ReAction, który wchodzi w skład tego systemu.

Starsze programy korzystają z reguły ze standardowych interfejsów systemowych. Nie wiem, czy znajdzie się w tej kategorii taka nowinka jak odtwarzacz MP3. Z tego co przeczytałem SongPlayer wymaga MUI, ale można też w razie czego uruchamiać go z linii poleceń.
1
[#13] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #11

Po zainstalowaniu Best WB + Magic WB2.0 w tools/commodities mam to czego szukałem - MagicMenu (czyli menu pod prawym przyciskiem myszy).
W jaki sposób utrwalić ten stan rzeczy (gdyż po resecie muszę znowu klikać na ikonkę ? )
[#14] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #13

Umieść magicmenu w sys:wbstartup
1
[#15] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #1

Odkopuję temat, co prawda dotyczy to już OS3.2

Problem polega na tym że nie mogę się pozbyć katalogu "system" z pulpitu (na środku). "Put on" działa tylko na chwilę, po resecie katalog wraca na pulpit. Podejrzewam konflikt z dyskiem systemowym który nosi taką samą nazwę

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2021 13:35:54 przez Bociek78
[#16] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #15

Skasuj plik .backdrop z katalogu głównego na danej partycji.
Ten plik odpowiada za wyciągnięte ikony na Workbenchu
1
[#17] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Norbert, post #16

Działa. Dzięki.
[#18] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Norbert, post #16

Mam jeszcze ostatnie pytanko. Czy w os3.2 jest możliwość przyczepienia do górnej beli menu zegara i w jaki sposób to zrobić? Potrzebuje jakąś aplikację?
[#19] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #18

Nieaktualne.
[#20] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #15

Tu na zdjęciu jest już system 3.2 jak dobrze odczytałem. Tego docka na dole ekranu miałeś już w systemie czy go dogrywałeś? Ja u siebie nie mogę znaleźć docka w OS3.2 więc dograłem go z innego systemu.
P.S. super tapetka :)
[#21] Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@tukinem, post #20

Dzięki. Ja tez wyciągam niektóre rzeczy z innych systemów. Ta tapeta to aplikacja Cooper ze scalosa - można sobie dowolnie skomponować te odcienie. Dock chyba znajdowal się w katalogach MUI.
[#22] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #18

Górna belka w 3.2 jest konfigurowalna.
Nie można tak wstawić zegara, czy daty, ale można wstawic zmienna środowiskową szeroki uśmiech
W przypadku daty jest łatwo. W przypadku godziny, belkę należałoby odświeżać co sekundę lub co minutę, aby czas się zgadzał.
1
[#23] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Norbert, post #22

To kiepsko. Pamiętam ze w scalosie był. Pozostaje zatem znaleźć jakiś fajny zegarek z datą na pulpit.
[#24] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #23

Od wczoraj przy włączaniu a1200 z 3.2 zaczął wyskakujące mi taki komunikat

Czy ktoś wie w czym problem? Wyskakuje tez komunikat
ASYNC WB program failed error 8000000B
Wait for disk activity

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2021 16:33:12 przez Bociek78
[#25] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #24

Brak FPU, najprawdopodobniej zainstalowales cos lub dograles co wymaga FPU i jest uzywane przez te programy. A jak nie to jakis problem sprzetowy.
[#26] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Don_Adan, post #25

Naciśnięcie jakiejkolwiek opcji w menu bootowania (tym włączaniu z dwoma klawiszami myszy) powoduje zwiechę systemu ...
[#27] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #26

Po twardym resecie Amigi tez? Bo jezeli tak to jest problem sprzetowy. A jezeli Amiga bootuje to mozesz bez s-s odpalic i zobaczyc o co chodzi. Moze jakiegos virusa sobie dograles.
1
[#28] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Don_Adan, post #27

Miałeś racje. Po prostu rozłożył sprzęt i ponownie złożyłem. (A było tego troche) Gdzie była awaria - nie mam pojęcia, ważne że sprzęcik działa. OK
[#29] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #28

Witam. W jaki sposób mam skonfigurować Songplayer aby ladowal katalogi z plikami mp3 w prawidłowej kolejności? Bo zawsze w odwrotnej.
Pozdrawiam.
[#30] Re: Postawiełem swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)

@Bociek78, post #23

Hej na aminecie znajdziesz zajebisty ScreenTime. Możesz mu zrobić dowolny format w tooltypach. Pojawia się na górnej belce z prawej strony, można też obniżyć go w razie jeśli twój pasek jest grubszy. Po kliknięciu masz kalendarz..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem