[#12]
Re: Postawiełm swój pierwszy system 3.1.4 i co dalej ? (pytania laika)
@Bociek78,
post #11
Jeżeli program wymaga dodatkowych bibliotek z reguły powinien je zainstalować w skrypcie instalacyjnym.
W przypadku Voodoo-X trzeba zainstalować wymagane oprogramowanie (zewnętrzne biblioteki) samodzielnie.
Zapoznaj się z plikiem
ReadMe dołączonym do pakietu Voodoo-X - podane są tam wymagane archiwa, które listuję poniżej.
W skrócie program wymaga zainstalowanego MUI (Magic User Interface) v3.8 oraz biblioteki XAD do otwierania archiwów. Pobierzesz je z oddzielnych pakietów na Aminecie.
Ja osobiście polecam jednak skorzystać w przypadku potrzeby pracy z archiwami LHA -
Directory Opus Magellana, który masz już zainstalowany, jeżeli zależy Ci głównie na standardowych archiwach LHA.
Directory Opus obsługuje takie archiwa automatycznie i wyświetla je w tym samym lub osobnym listerze, przy czym jego możliwości konfiguracji i dodawania obsługi nowych typów plików są bardzo duże.
Tutaj jakie archiwa są potrzebne dla Voodoo-X podane w ReadMe wraz z katalogami na Aminecie.
- util/arc/xadmaster.lha - pakiet XAD do archiwów
- util/libs/mui38usr.lha - Magic User Interface do interfejsu użytkownika
- dev/mui/MCC_NList0_89.lha - Klasa MUI
- dev/mui/MCC_NListtree.lha - Klasa MUI
- dev/mui/MCC_Speedbar.lha - Klasa MUI
Z tego typu nowych środowisk jak MUI korzystają właśnie nowsze programy na Amigę.
Akurat obecnie w dobie Amiga OS 3.2 pewnie część nowych programów będzie wymagało innego środowiska o nazwie ReAction, który wchodzi w skład tego systemu.
Starsze programy korzystają z reguły ze standardowych interfejsów systemowych. Nie wiem, czy znajdzie się w tej kategorii taka nowinka jak odtwarzacz MP3. Z tego co przeczytałem SongPlayer wymaga MUI, ale można też w razie czego uruchamiać go z linii poleceń.