[#31] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@waldiamiga, post #30

Złotych???? Czyli 550 ojro?
[#32] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@Ralpheeck, post #31

Tak 2500zł...nieźle co. Stąd te gratulacje, osobiście trochę zazdroszcze koledze.Ja nie miałem tyle odwagi by samemu zaryzykować wtedyszeroki uśmiech Ale cieszę się że trafiła do kogoś z "naszych"

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2021 16:49:57 przez jaster

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2021 16:50:14 przez jaster
2
[#33] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@jaster, post #32

Dzięki Jaster za Twój wpis. Karta działa stabilnie na 4,5 amperowej linii 5V. Przy 3A na oryginalnym moim zasilaczu od A1200 nie rusza (dioda Power jednie żarzy się dość ciemnym światłem). Bardzo praktyczne menu "biosu" po wciśnięciu "esc" przy starcie Amigi. Karty tego typu to naprawdę piękna i nietypowa konstrukcja. Pewnie zrobię o niej oddzielny materiał wideo.
1
[#34] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #33

Nie będę zakładał nowego tematu, mam kilka pytań do osób z większym doświadczeniem z Blizzard PPC 603e. Opiszę swoje boje z nową konfiguracją. Docelowo PPC zamontowałem w obudowie BlackBOX 1200 MK-II wraz z w pełni sprawną płytą główną od A1200 którą kupiłem i dokładnie przejrzałem. Nie musiał rozbebeszać swojej kompletnej Amigi. Płyta główna to rev 2B, nie ma wymienionych kondensatorów, ale trzyma parametry. Zamontowałem Mediatora 1200 XT oraz Fast ATA MK V. Docelowo mam jeszcze Voodoo 3, SB live 5.1 kartę sieciową. Obudowa dla mnie ma jedną sporą wadę, trudno w niej zainstalować dyski IDE, wtyczka MOLEX się nie mieści i zahacza o poprzeczkę na tylnej ściance, poradziłem sobie montując dysk "ma plecach". Komory są dobrze przystosowane ale dla dysków SATA z użyciem kontowych wtyków. Kolejny problem, przynajmniej dla mnie to miejsce montażu dysków, bardzo oddalonych od napędu DVD. Amiga OS4.1 FE zaczyna instalacje jedynie jak mam podpięte po jednej taśmie DVD i HD. Użycie dwóch taśm to komunikat braku dostępu do nośnika CD. Zainstalowałem OS3.9 i również mam problem z rozpoznaniem DVD, jeśli jest podpięte pod innych IDE niż HD (jest oczywiście widziany w boot manu). Zasilacz w zestawie z obudową był większy niż w specyfikacji na papierze, dostałem 400 Watowego ATX. Na samym Blizzardzie zainstalowałem 256MB (dwie kości). Miałbym kilka pytań:
1. Czy jest możliwe uruchomienie instalatora OS4.1 FE z napędem CD/DVD podpiętym do Fats ATA MKV pod inny port niż HD? Może są jakieś metody żeby to obejść. (to mogę ewentualnie ominąć jedną taśmą 1,2m kupiłem na aledrogo, pewnie dojedzie w przyszłym tygodniu)
2. Nawet przy podcięciu HD i DVD pod IDE 1, instalator startuje z dyskietki, sprawdza napęd DVD, robi restart, po którym widzę ekran startowy OS4.1 FE już na Voodoo 3. Mieli DVD dane i nic się nie zmienia przez 20 min (ciągła praca DVD i czarny ekran z logiem systemu). Może ktoś miał podobny przypadek. Mediator ustawiony na 8MB, WAIT zwarty, CONFIG otwarty. Blizzard ustawiona pamięć na 70ms, MAP ROM wyłączone. Karta graficzna w PCI - port pierwszy, pozostałe puste. Podpinałem kilka napędów DVD, zawsze dzieje się tak samo. Może jeszcze na coś zwrócić uwagę lub coś robię nie tak?
3. Myślę że sprzęt i karta turbo jest sprawna, działa pod OS3.9, który pewnie docelowo zostawię, ale chciałbym poeksperymentować z OS 4.1 na A1200. Czy u Was karty Voodoo 3 (jeśli ktoś posiada) również tak się grzeją, moja jest piekielnie gorąca z pasywnym chłodzeniem, mimo że działa stabilnie.
[#35] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #34

1. Czy jest możliwe uruchomienie instalatora OS4.1 FE z napędem CD/DVD podpiętym do Fats ATA MKV pod inny port niż HD? Może są jakieś metody żeby to obejść. (to mogę ewentualnie ominąć jedną taśmą 1,2m kupiłem na aledrogo, pewnie dojedzie w przyszłym tygodniu)

Ja też miałem z tym problem, a to że moje CF nie tolerują nic na tej samej taśmie, nie wchodził w ogóle w grę napęd optyczny.
Zrobiłem sobie klona mojej Amigi ( A1200 z BPPC, bez FastATA i Mediatora ) na WinUEA, zainstalowałem na nim AOS4.1, a potem resztę już na realnej Amidze.

Czy u Was karty Voodoo 3 (jeśli ktoś posiada) również tak się grzeją, moja jest piekielnie gorąca z pasywnym chłodzeniem, mimo że działa stabilnie.

Tak, grzeją się, i jak Chcesz mieć ją sprawną jeszcze wiele lat to trzeba dać wentylator ( a najlepiej wymienić cały radiator na większy ) na chip GPU.
Ja wymieniłem też na większy radiator przy regulatorze napięcia ez1585ct, bo to co producent dał po kilku minutach pracy miało ponad 100°C.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2021 17:21:14 przez UJP
[#36] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #34

Witam.
Na początek powalcz z Fast ATA bez Mediatora.
Na tym kontrolerze są 3 gniazda IDE jedno 44- pinowe i dwa 40- pinowe.
To 44- pinowe jest połączone z sąsiednim 40-pinowym i to jest jeden kanał IDE.
Można równocześnie podpiąć na gnieździe 44-pin dysk 2,5” a na drugim 40-pinowym gnieździe tego kanału drugie urządzenie (dysk lub napęd cd) taśmą 40-żyłową.
Należy o tym pamiętać: na jeden kanał max 2 urządzenia.
Kolejna sprawa: dwa dyski na kanał - trzeba je odpowiednio zazworkować.
Problemem mogą by niektóre adaptery kart cf/sd bo nie mają takiej zworki.
Dla taśmy 80-żyłowej środkowy (zwykle to szary) wtyk to slave, niebieski wpinamy do kontrolera a czarny to master. Na urządzeniach należy ustawić zworkę na CS (cable select).
W taśmie 40-żyłowej na napędach należy ustawić na jednym master a na drugim slave.
Kolejność wpięcia w taśmę nie ma znaczenia.
Starsze dyski WD Caviar dla taśmy 40- pinowej jak są pojedynczo to należy ustawić zworkę jako single (najczęściej jest wyjęta),
Należy pamiętać że żyła nr 1 jest oznaczona kolorem czerwonym a wpięcie odwrotne i włączenie komputera do prądu może spowodować uszkodzenie dysku lub Amigi.
Aby skorzystać z dysku hdd na pierwszym kanale nie potrzebne są sterowniki.
Podpinany dysk i go odpowiednio zworkujemy.
Jak nie ma systemu to instalujemy go z dyskietek albo obrazów dyskietek na Gotek-u.
Potem instalujemy sterowniki dla Fast ATA.
Napisz dokładniej jakie masz napędy, jak pozworkowane, jakie taśmy.
Pozdrawiam.
[#37] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #34

https://www.ppa.pl/sprzet/4xeide.html
Wprawdzie artykół dotyczy 4xeide ale jest tam sporo opisu podobnego adaptera.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2021 21:17:53 przez ted
[#38] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@ted, post #37

UJP
Dzięki za dobry pomysł, jeśli nie dam rady z instalacją na realnym sprzęcie, postawie AOS4.1 na WinUEA. Jeśli chodzi o Voodoo, bardzo mnie niepokoiła temperatura pracy. PCB było bardzo gorące po rewersie w stosunku do procesora karty (pod samym procesorem). Dzisiaj kupiłem wentyalotr Noctua 40mm. Obadam również temperaturę w okolicy regulatora napięcia, jeśli trzeba mam małe radiatory, coś dopasuje.
ted
Rzeczywiście IDE1 i gniazdo 44 pinów to jeden kanał, wcześniej tego nie skojarzyłem. Niestety nie posiadam wolnego dysku 2,5. Myślę że taśma IDE 1,2m załatwi sprawę połączenia napędu DVD z HDD. Jeśli będzie problem, zawsze będę miał alternatywę. Używam taśm 80 żyłowych, niebieskie złącze podpięte pod płytę. HDD jako master, DVD slave. Jak wymontowałem urządzenie i tak podłączyłem wszystko jest widziane i współpracuje. Bardziej martwi mnie przy tak podłączonych urządzeniach dziwny proces instalacji AOS4.1FE (ten który opisałem w poprzednim wpisie). Sprzęt który mam podłączony to DVD-RW GSA-4164B i HDD Seagate ST320014A (dysk nowy). Dzięki za pomoc i pomysł z HDD 2,5.

Rozbebeszyłem dzisiaj cały sprzęt, mimo wszystko wymienię kondensatory w tym na tantalowe tam gdzie się da (będę miał z głowy na przyszłość). Przez około 8 godzin pracy (OS3.9) zdarzyły się dwa zawiśnięcia systemu, problem może nie duży ale wymiana kondensatorów nie zaszkodzi. Sprawdziłem również, mam brak na płycie kondensatorów E123C i E125C, ciekawi mnie czy rev 2B ich nie miały, czy to ingerencja wcześniejszego właściciela.

Czysto informacyjnie dla posiadaczy Blizzard PPC 603e, jeśli ktoś planowałby rozbudowę pamięci. SIMM-y 128MB takie jak ta poniżej nie do końca można zainstalować w tej karcie. Wiem że są dość popularne do użycia w Blizzardach. Dla drugiego modułu montowanego pod kontem, nie można zapiąć pamięci ze względu na umieszczone kondensatory między modułami pamięci a złączem krawędziowym (na SIMM-ach). Widać te kondensatory na zdjęciu w aukcji, szczególnie na powiększeniu. Nie ma takiego problemu przy instalacji kości w złączu na "płasko" czy w Blizzardach 030 (to sprawdziłem).
link
Problem rozwiązałem wyciągając z Atari TT pamięci 128MB jak poniżej, pasują w Blizzardach PPC 603e (choć są wyższe). Niższe niepasujące do PPC 603e poszły do TT-ki.
link

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2021 11:57:15 przez nowy80

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2021 11:59:32 przez nowy80

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2021 12:04:51 przez nowy80
1
[#39] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #38

Witam.
mam brak na płycie kondensatorów E123C i E125C, ciekawi mnie czy rev 2B ich nie miały,

Na mojej A1200 rev 2B są oba (22pF).
Używam taśm 80 żyłowych, niebieskie złącze podpięte pod płytę. HDD jako master, DVD slave.

Master jest na końcu taśmy a slave pośrodku. Na dyskach należy ustawić zworkę CS.
Albo zmień na taśmę 40 żyłową. Ale wtedy trzeba ustawić odpowiednio master/slave.
Traci się na szybkości pracy ale zyskuje możliwość dowolnego wpinania dysków.
Można wtedy wpiąć środkowe złącze do kontrolera.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2021 13:32:14 przez ted
[#40] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #38

Myślę że taśma IDE 1,2m załatwi sprawę połączenia napędu DVD z HDD.

Standard mówi o taśmach do 47cm. FastATA źle znosi długie kable (nawet 80pin).

W mojej A1200 FastATA MkIII z dyskiem na taśmie 60-70cm chodziła w PIO4NF a MkIV (GOLD) na tej samej taśmie tylko PIO3 wyciągała bez błędów.
[#41] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@hrw, post #40

hrw
Zweryfikowałem i potwierdzam, długie taśmy to nie był dobry pomysł.
UJP
Skonfigurowałem AOS4.1FE w emulatorze, choć nie bez przygód. Nie mogłem odszukać prawidłowych ROM-ów do PPC czy grafiki. Ogarnąłem jednak temat, uruchomiłem również AOS4.1FE na realnym sprzęcie. Wygląda znakomicie, biorąc pod uwagę na jakim sprzęcie działa. Jednak to traktuje w kategorii ciekawostki. Zweryfikowałem, karta turbo działa, grafika również, płyta rev2B po wymianie kondensatorów potrafiła się losowa zwieszać raz na kilka godzin. Nie ma za to żadnych problemów z kartą turbo 030 czy 060. Podmieniłem płytę 1d3 z wymienionymi kondensatorami na tantalowe, napiszę jedno - stabilna jak skała :)
ted
Uruchomiłem Fast ATA ze sterownikami pod OS 3.9, DVDR działa na IDE2, HDD na IDE0 - wszystko gra jak należy przy użyciu standardowych taśm 80 żyłowych. Przerobiłem stacje dyskietek pecetową Sony pod Amigę (czarny front). Pobawię się w weekend z instalacją grafiki, karty muzycznej, USB i sieci. Zmontuje o tym sprzęcie dodatkowy materiał. Nie mogę się doczekać symulatora kosmicznego Descent: FreeSpace. Dziękuje wszystkim za pomoc :)
[#42] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #41

Zapraszam wszystkich do obejrzenia materiału, co wyszło z zakupu karty PPC i paru innych komponentów. Moja Amiga 1200 w obudowie BlackBOX 1200 MK-II. Do tego Fast ATA MK V, Mediator PCI 1200 TX, 3DFX Voodoo 3 2000 16 MB, Spider II USB, 3Com Lan CT9941, FM801 oraz Wasza pomoc za co dziękuje. Wszystko super stabilnie działa :)
4
[#43] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #42

Jak Masz VooDoo3 to dla czego nie odpaliłeś QuakeGL ? w 640x480 byłoby szybciej niż teraz Masz w 320x200

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2021 20:39:17 przez UJP
[#44] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #42

Witam, super konfiguracja. Ja czekam na mediator i też pójdę w podobną konfiguracje. Pozdrawiam

2
[#45] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@dcebula, post #44

UJP
Dokładnie jak napisałeś, QuakeGL działa płynnie na takiej konfiguracji. Jednak nie podobają mi się pierwsze tytuły 3D zarówno w wyższej rozdzielczości jak i w wersji "wygładzonej". Najbardziej lubię taką wersję, jak zaprezentowałem w materiale video. Może zrobię w kolejnym materiale porównanie tych dwóch wersji pod względem graficznym jak i prędkości działania.
dcebula
Jestem świeżo po złożeniu i postawieniu systemu dla takiej konfiguracji. Jeśli miałbyś pytania, służę pomocą. Widzę że masz bardzo funkcjonalną obudowę w middle tower. Można spokojnie upchnąć większą ilość sprzętu. Pozdrawiam
[#46] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #45

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2021 12:02:20 przez mmarcin2741
[#47] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@mmarcin2741, post #46

Ciekawy materiał z jeszcze ciekawszym podejściem do zagadnienia rozbudowy Amig. Mnie osobiście interesują sprzęty głównie 8/16 bitowe oraz ich możliwości w różnym stadium rozwoju. Ciekawe są najstarsze modele, ich stopniowa modernizacja sprzętowa czy systemowa. Wszystko to pozwala zrozumieć sytuacje rynkową producentów, ich wzloty i upadki. Dlaczego część tego sprzętu cieszyła się popularnością, inne miały bardzo krótki żywot. Lubię na to patrzeć z szerokiej perspektywy. Mam komputery w stanie fabrycznym lub mocno zmodernizowanym, każdy stanowi unikalną wartość. Nikomu nie odmawiam przyjemności podejścia do tych sprzętów kolokwialnie mówiąc "po swojemu". Pozdrawiam :)
[#48] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@mmarcin2741, post #46

Otrzymałem kilka maili z prośbą o wersje angielską ostatniego materiału. Wrzucam tą wersje również na forum :)
[#49] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@mmarcin2741, post #46

Dobre, to ten wesoły starszy pan co to Amigi 4000 rozdawał za subskrypcje:).
[#50] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@fazior, post #49

Mam jedno pytanie, czy ktoś posiada program switch2which.lha Podobno był dostępny kiedyś pod adresem http://www.nc-mag.de/mags/nc65/cd_aminet31a.html Pozwala na przełączanie się między PUP a WOS. BPPCFix pozwala u mnie na instalacje WOS i emulacje PUP tylko do momentu wyłączenia zasilania. Po tym fakcie system wiesza się przy uruchomieniu, muszę skasować nadpisane pliki. Nie pomaga update flashrom-u zrobione zgodnie z instrukcją z magazynu Amiga 2/99. Chyba że macie inny pomysł na sprawne działanie WOS i PUP. Nie mam z tym zbyt dużego doświadczenia.
[#51] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #45

Oczywiście mam sporo pytań. Na początek :
1. Gdzie kupiłeś mediator (na retroami brak od dłuższego czasu)
2. Czy możliwe jest podłączenie kontrolera SCSI, posiadam taki na PCI ( inna alternatywa pamięci, jaka ?)
3. Jaką kartę graficzną wybrać pod PCI ( Znam listę dostępną na elbox)
4. Czy zasilanie AT które aktualnie mam podłączone przez przejściówkę Elbox będzie wystarczające ?
5. Czy myślałeś o os 4.1 ?
6. Oczywiście gry i programy wykorzystujące AGA nie będą wyświetlane. Ale co np z DOS (Norton Commander) lub innymi
[#52] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #50

Ja sobie przeflashowalem Blizzarda PPC jakas przerobiona wersja flash'u ktora nie ma w sobie ppc.library i nie musze uzywac BPPCFix'a. WOS sie normalnie odpala. Moze to by pomoglo?
[#53] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@dcebula, post #51

1. Elbox też nie ma ich na sowim sklepie, pewnie się wyprzedały, a nie ma części na nowe ? chyba używki tylko zostają ?
2. możliwe, ale ciężko dorwać taki do którego będą serowniki pod Amigę, najlepiej mieć SCSI na BPPC, chodzi dużo szybciej, nie ma problemów ze sterownikami i nie obciąża magistrali Amigi 1200, lepiej tą przepustowość zostawić karcie graficznej.
3. pod ASO 3.x Voodoo3, najlepsze sterowniki i akceleracja 3D, pod AOS 4.x lepsza jest ATI bo szybsza, ma 128/256MB, i pod ASO 4.1 ma też akcelerację 3D
4. pójdzie AT, ale Mediator fajnie obsługuje już ATX
5. na BPPC i mediatorze chodzi 4.1 w wersji dla klasyka, sam system nawet chodzi ( ikonki da się płynnie poprzesuwać ), ale jest mało softu który da się używać, większość nowszych wersji nawet na 300MHz 603e będą się ślimaczyły, potrzebują procka klasy G4 i tak ponad 1GHz najlepiej, poza tym może być za mało pamięci, nawet 256MB, czyli max jaki się da wsadzić do BPPC, a z wynalazkami typu Zorro/PCI RAM szczególne na A1200 ( 24bit magistrala adresowa ) nie chodzi normalnie.
6." DOS (Norton Commander)" ? to chyba nie ten komputer ? NC to bardziej PC :)
Na Amidzie jest DirectoryOpus i chodzi świetnie i na oknie pod WB na dowolnej karcie graficznej i pod OCS/AGA. Większość gier/dem jednak chodzi na chipsecie Amigi i żeby je odpalić trzeba mieć dwa monitory ( jeden podpięty do wyjścia video Amigi, drugi do karty graficznej na PCI ), albo jakiś przełącznik ?

7. A tak w ogóle to Chłopaki ( nowy80 i dcebula ) wymieńcie te 040 na 060 puki nie kosztuje tyle co chałupa, do BPPC spokojnie wystarczy rev.5, a jest dużo tańsza od rev.6, szczególne w obudowie tower można ją aktywnie schłodzić, a i tak w tej karcie bez haków 060 pójdzie max 66-75MHz.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2021 01:03:35 przez UJP
[#54] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #50

Po tym fakcie system wiesza się przy uruchomieniu, muszę skasować nadpisane pliki.

Sprecyzuj proszę, jakie pliki?

Powyższy skrypt raczej nie będzie potrzebny, ewidentnie masz coś namieszane.
Aby poprawnie to zadziałało z WOSem, trzeba ubić ładowanie biblioteki z flash romu BPPC (przy CSPPC ta biblioteka jest ładowana z pliku).
U mnie najlepiej się sprawdzało użycie komendy żeby ppc.library zaczytywana z romu karty nie ustawiła się jako rezydentna, czyli pierwsze wywołanie z Startup-Sequence powinno wyglądać tak:

BPPCFix install reboot >NIL:

Użycie BPPCFix jako modułu BlizKicka powodowało u mnie dodatkowe niestabilności, dlatego poświęciłem jeden reset więcej, aby poprawić działanie tej emulacji.
W okolicy końca sekwencji startowej wywoływałem:

ppclibemu_install

Czy zapoznałeś się z dokumentacją paczki ppclibemu.lha (plik readme)? Autor tam wskazuje jakich łatek nie używać oraz jak powinny zostać ustawione zmienne dla WarpOSa oraz dla samego ppclibemu.
Jeżeli są tu jakieś niejasności to wskaż je.

Ogólnie, mając BPPC trzeba zawsze przywiązywać uwagę do kolejności wywołań sekwencji startowej w trakcie rozruchu maszyny. To jest dość wrażliwa konfiguracja sprzętowa na mieszanie w systemie, trzeba to opanować. Szczególną uwagę trzeba zwracać na wszelkie łatki, ale zawsze najlepiej się sprawdzi zasada "im mniej tym lepiej".

Jeżeli nie wiesz co napisać to podaj na początek swoją sekwencję do obejrzenia, coś się wymyśli.

EDIT: I jeszcze jedno - dla jasności podaj numer wersji systemu z której korzystasz.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2021 01:24:00 przez Lokaty
[#55] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #38

SIMM-y 128MB takie jak ta poniżej nie do końca można zainstalować w tej karcie.

To nieprawda. Para modułów Keystron składa się z 2 różnych simmów. Jeden jest oznaczony "angled" i trzeba go montować to złącza kątowego. Pasują idealnie, z wyjątkiem przypadku gdy ktoś je zamontuje naodwrót

Też mam medatora. Jakie obudowy polecacie do złożenia A1200 z BPPC i mediatorem?
[#56] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@Mokry, post #52

Ja sobie przeflashowalem Blizzarda PPC jakas przerobiona wersja flash'u ktora nie ma w sobie ppc.library i nie musze uzywac BPPCFix'a.

Czy na takiej flaszce da się uruchomić system MorphOS?

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2021 09:11:48 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#57] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@UJP, post #53

." DOS (Norton Commander)" ? to chyba nie ten komputer ? NC to bardziej PC :)

Mam Dos oraz NC na os 3.9 który bardzo dobrze działa. Chęć zakupu mediatora podyktowana jest sprawdzeniem możliwości uruchomienia gier dos na mojej przyjaciółce.
[#58] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #50

Mam na pewno. Używam go od zawsze. Wieczorem podeślę.
W switch2which można sobie sprawić przełączanie do 3 wersji: goły WOS, goły PUP i WOS z ppclibemu.
Głównie używam tego ostatniego.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2021 12:04:47 przez pawelini
[#59] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #56

Czy na takiej flaszce da się uruchomić system MorphOS?

Na to pytanie nie potrafie odpowiedziec. Nigdy sie w to nie bawilem.
[#60] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@pawelini, post #58

dcebula
Widzę że otrzymałeś odpowiedzi na większość pytań. Dodam że swojego Mediatora kupiłem w sklepie RetroAmi. Poszukałem, widzę że jest jeszcze dostępny pod poniższym adresem w niemieckim sklepie.
link
Widzę że jest wiele dróg do rozwiązania mojego problemu, chętnie popróbuje.
Mokry
Jeśli to nie problem poproszę o przesłanie Twojej wersji wkładu flash jeśli masz dokładnie tą samą kartę.
Lokaty
System 3.9 który zapożyczyłem od swojej A4000 i delikatnie zmodyfikowałem. Jeśli odpalę BPPCFix, mam restart, mogę zainstalować WOS oraz ppclibemu. Działa wtedy PUP i WOS, mogę restartować komputer nie mam problemów do momentu całkowitego wyłączenia zasilania. Po takim zabiegu zawiesza się system w czasie ładowania sekwencji startowej. Po usunięciu plików ppc.library oraz PowerPC.library wszystko wraca do normy, system się uruchamia. Wygląda na to że jeśli umieściłbym BPPCFix w odpowiednim miejscu w pliku rozruchowym, przy dodatkowym auto restarcie powinno wszystko działać jak u Ciebie. Kwestia gdzie umieścić wpis C:BPPCFix INSTALL REBOOT >NIL:
Mój plik rozruchowy:

pawelini
Poproszę o przesłanie "switch2which", daj również znać jak tego używasz. Jakiś auto wpis w sekwencji startowej czy ręcznie włączasz? Za wszelką pomoc dziękuje, myślę że Wasze rozwiązania mogą przydać również innym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem