[#34]
Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI
@nowy80,
post #33
Nie będę zakładał nowego tematu, mam kilka pytań do osób z większym doświadczeniem z Blizzard PPC 603e. Opiszę swoje boje z nową konfiguracją. Docelowo PPC zamontowałem w obudowie BlackBOX 1200 MK-II wraz z w pełni sprawną płytą główną od A1200 którą kupiłem i dokładnie przejrzałem. Nie musiał rozbebeszać swojej kompletnej Amigi. Płyta główna to rev 2B, nie ma wymienionych kondensatorów, ale trzyma parametry. Zamontowałem Mediatora 1200 XT oraz Fast ATA MK V. Docelowo mam jeszcze Voodoo 3, SB live 5.1 kartę sieciową. Obudowa dla mnie ma jedną sporą wadę, trudno w niej zainstalować dyski IDE, wtyczka MOLEX się nie mieści i zahacza o poprzeczkę na tylnej ściance, poradziłem sobie montując dysk "ma plecach". Komory są dobrze przystosowane ale dla dysków SATA z użyciem kontowych wtyków. Kolejny problem, przynajmniej dla mnie to miejsce montażu dysków, bardzo oddalonych od napędu DVD. Amiga OS4.1 FE zaczyna instalacje jedynie jak mam podpięte po jednej taśmie DVD i HD. Użycie dwóch taśm to komunikat braku dostępu do nośnika CD. Zainstalowałem OS3.9 i również mam problem z rozpoznaniem DVD, jeśli jest podpięte pod innych IDE niż HD (jest oczywiście widziany w boot manu). Zasilacz w zestawie z obudową był większy niż w specyfikacji na papierze, dostałem 400 Watowego ATX. Na samym Blizzardzie zainstalowałem 256MB (dwie kości). Miałbym kilka pytań:
1. Czy jest możliwe uruchomienie instalatora OS4.1 FE z napędem CD/DVD podpiętym do Fats ATA MKV pod inny port niż HD? Może są jakieś metody żeby to obejść. (to mogę ewentualnie ominąć jedną taśmą 1,2m kupiłem na aledrogo, pewnie dojedzie w przyszłym tygodniu)
2. Nawet przy podcięciu HD i DVD pod IDE 1, instalator startuje z dyskietki, sprawdza napęd DVD, robi restart, po którym widzę ekran startowy OS4.1 FE już na Voodoo 3. Mieli DVD dane i nic się nie zmienia przez 20 min (ciągła praca DVD i czarny ekran z logiem systemu). Może ktoś miał podobny przypadek. Mediator ustawiony na 8MB, WAIT zwarty, CONFIG otwarty. Blizzard ustawiona pamięć na 70ms, MAP ROM wyłączone. Karta graficzna w PCI - port pierwszy, pozostałe puste. Podpinałem kilka napędów DVD, zawsze dzieje się tak samo. Może jeszcze na coś zwrócić uwagę lub coś robię nie tak?
3. Myślę że sprzęt i karta turbo jest sprawna, działa pod OS3.9, który pewnie docelowo zostawię, ale chciałbym poeksperymentować z OS 4.1 na A1200. Czy u Was karty Voodoo 3 (jeśli ktoś posiada) również tak się grzeją, moja jest piekielnie gorąca z pasywnym chłodzeniem, mimo że działa stabilnie.