[#61] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #60

Żeby to działało zawsze, był tylko jeden restart przy pierwszym uruchomieniu i przy okazji jeszcze wgraen zostały za jednym zamachem fixy, patchy, kick do FAST RAMu etc- użyj BlizKicka w którym BPPCFix działa jak jeden z modułów ("podprogramów wewnętrznych")OK
Jak coś, to mogę podesłać przykład sekwencji startowej z skonfigurowanym BlizKickiem ok, racja
[#62] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@Mokry, post #59

http://powerup.morphos-team.net/
[#63] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #60

Nie jestem przekonany do takiego podejścia - nie wiem co siedzi pod maską twojej A4k, czy podgrywałeś BoingBalle. Nie wiem również jak installer OS3.9 "zachowuje się", gdy instalacja przebiega na innej maszynie docelowej. Za mało informacji jak dla mnie, zbyt dużo zmiennych, aby doradzić Ci sensowną ścieżkę postępowania w zastałych okolicznościach.

Ścieżka instalacji czystego systemu na mojej konfiguracji (BPPC+BV+FastATA) zawsze przebiegała w następujących krokach:
- bazowa instalacja OS3.9
- update BoingBall 1
- update BoingBall 2
- wyłączałem update modułów romu w SetPatch poprzez 'skipromupdates' ponieważ scsi.device z BB2 nie działało u mnie (później ROM Update sobie rozpruwałem i wpychałem BlizKickiem to co potrzebowałem/uznałem)
- instalacja WarpUPv5 + Update do 5.1
- ustawiałem Terminator + zmienne systemowe zgodnie z readme zamieszczonego w paczce ppclibemu (ważne o tyle, że dotyczą konkretnie konfiguracji pod BPPC, CSPPC w A4k to trochę inna para kaloszy)
- dopisywałem na początku S-S BPPCFix

Po tych krokach programy WOSowe powinny już działać bez zająknięcia. Kolejnym krokiem jest odpalenie emulacji PowerUP i tu, jeżeli coś nie będzie działać jak należy, wtedy ewentualnie można spróbować podmiany powerpc.library na wersję 16.1beta (która jest pozbawiona błędów w tej dostarczonej z którymś updatem, niestety nie znalazłem informacji odnośnie detali tych bugów).

Po tym wszystkim dogrywałem pozostałe wymagane składniki dla mojej konfiguracji i szlifowałem system pod kątem stabilności działania (czyli podgrywałem sterownik ata3.driver, CGXa i inne pomniejsze - tu Mediator pewnie też wprowadza swoje wymagania co do ustawień, więc nie będę się rozwodził nad tym bo temat ten mi jest obcy).

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2021 21:37:23 przez Lokaty
[#64] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@BULI, post #61

BULI
Jeśli to nie problem poproszę o podesłanie sekwencji startowej ze konfigurowanym BlizKickiem. Nigry nie używałem tego programu, chętnie spróbuje.
[#65] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #60

Switch2which to button, który zależnie od wyboru wykonuje modyfikacje paru rzeczy w s-s, dodatkowo podmienia bliblioteki (np powerpc.library na libemu + sam sobie dopisujesz co ma zrobić np mpega.library.elf na mpega.library.wos na zasadzie zwykłego rename plików). Nie ma tam żadnej filozofii. Po prostu jak wiesz czego potrzebujesz to skrypt to zrobi. Dla początkującego użytkownika zdecydowanie nie polecam.
Kiedyś była walka PUP/WOS było to bardzo przydatne. Później wygrał wos do tego powstało ppclibemu. Zostawiłem to bo działa w moim starutkim systemie, ale praktycznie nie przełączam, na świeżych (świeżo instalowanych) systemach to nie ma sensu, użytkownik nawrzuca jakichś starych bibliotek i potem nie działa stabilnie warp3d czy inne rzeczy.
[#66] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@pawelini, post #65

Dla początkującego użytkownika zdecydowanie nie polecam.

To jest clue mojego wcześniejszego posta @pawelini. W mojej opinii lepiej postawić system na świeżo, a w kolejnej części skonfigurować terminowanie WarpOSa i zmiennych pod ppclibemu.
Jeżeli wcześniej nie miało się styczności z PPC, łatwiej będzie pójść taką ścieżką aby zapoznać się z tematem od podstaw niż dociekać problemu, który może być spowodowany niepoprawnymi bibliotekami/definicją zmiennych w systemie.
[#67] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@Lokaty, post #66

Zdecydowanie warto OK
[#68] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@nowy80, post #64

Tutaj masz BlizKicka:
https://aminet.net/package/util/boot/BlizKick

Tutaj początek mojej sekwencji startowej dla A1200 z BPPC i BVision:
c:BlizKick devs:kick.rom Extresbuf=90000 SPEEDROM HOGWAITBLIT MODULE Libs:mathieeesingbas.library Libs:mathffp.library FastFileSystem FileSystem.resource scsi.device ram-handler console.device BPPCFix romfixes SpeedyIDE Quiet

C:SetPatch QUIET NOROMUPDATE WAITFORVALIDATE

C:BlazeWCP

C:Version >NIL:

Devs:kick.rom to zrzut mojego romu do pliku, możesz sobie taki zrobić dołączonym programem KICKFILE, ale z tego co pamiętam to chyba nie jest konieczne w obecnej wersji (poczytaj dok do blizkicka)
Jak masz ROM 3.9 to nie musisz ładować modułów 3.9 do FASTu jak ja, jak nie masz dodatkowych bibliotek matematycznych jak u mnie to możesz blizkicka sobie ustawić tak:
c:BlizKick Extresbuf=90000 SPEEDROM HOGWAITBLIT MODULE BPPCFix Quiet

Oczywiście poprawnie zainstaluj sobie BlizKicka, czyli katalog Modules w DEVS: etc.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2021 11:04:03 przez BULI
[#69] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@BULI, post #68

Ja na temat BlizKicka się nie wypowiadałem w szerszym kontekście ponieważ to jest "wyższa szkoła jazdy". Do momentu, aż kolega nowy80 nie rozpozna sposobu działania PPC w OS3.x, uważam, że będzie to stracony czas z zabawą w to.
Temat mapowania romu jest mega ciekawy i to jak BlizKickiem można sobie pewne rzeczy w jednym resecie ogarnąć. Niestety, Amigi różnie mogą reagować na aplikację konkretnych klocków w modułach BlizKicka, więc ogólnie pisząc, według mnie to jest po trochu - po raz kolejny ;) - proszenie się o problemy.

Natomiast podrzucona przez Buliego linijka z BlizKickiem i aplikacją BPPCFix można sprawdzić, odwrócenie zmiany jest tutaj trywialne. :)

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2021 11:24:50 przez Lokaty
[#70] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@Lokaty, post #69

Zgadza się, blizkick ma załatwić wszystko w jednym resecie, ale np poprawnej termianacji WarpOSa nie załatwi.
Z tym, że jeśli u kolegi po zastosowaniu BPPCFix i restarcie poprawnie działaja aplikacje WOS i emulacja PUP przez powerupemul.library to całkiem możlie, że ta terminacja jest ustawiona poprawnie (o ile pamiętam w takim przypadku na 0) ok, racja
[#71] Re: Blizzard PPC 603e/200Mhz + 68040/25 MHz with FPU + SCSI

@BULI, post #70

Wnioski które wysnułem z tutejszej dyskusji podpowiadają mi, że to nie rozwiąże problemu. ;)
I nie piszę tego przez złośliwość, chcę jedynie wskazać, że ilość zależności w takiej konfiguracji sprzętowej jest dość duża, a nie mając opanowanych podstaw ciężko będzie wyciągnąć jakieś wnioski w razie problemów.
Jak już brać się za temat to najlepiej rozłożyć na czynniki pierwsze i małymi krokami do przodu zapoznawać się z tym jak Amigi wchodziły w "erę NG". ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem