[#31] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@wali7, post #30

Panowie, a napiszecie jak skonfigurować AHI? (nigdy wcześniej nie miałem doświadczenia). Odtwarzając moduły w hippo playerze dźwięk mam zupełnie inny niż przez Paule. Mam wrażenie, że gorszy. Przy niektórych modułach w ogóle trzeszczy. Niektóre moduły brzmią zupełnie inaczej.
[#32] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@wali7, post #30

Moja też dotarła, ale w domu będę dopiero za tydzień.
[#33] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #31

Instalujesz najnowsze AHI z aminetu, pozniej wgrywasz odpowiednie pliki dla Twojej karty do DEVS:AHI i DEVS:AudioModes. W preferencjach AHI ustawiasz w UNIT 0 i glownym unicie tryb taki ktory Cie interesuje, ja mam stereo 16bit 48 kHz chyba. Pozniej z pod playera wybierasz albo AHI UNIT 0, albo player sam pozwala na wybranie trybu AHI.

Mnie sie nigdy nie udalo puscic dzwieku z hippo przez AHI. Do modulow uzywam DigiBoosteraPro, a do mp3 AmigaAMP'a.
[#34] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Mokry, post #33

Czyli w unit 0 i głównym ustawiam zz9000ax i frequence zmienić na 48 kHz?
[#35] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #34

Tak, ustaw na max'a, po to karta dzwiekowa zeby wykorzystac parametry ile sie da ;).

AmigaAMP moze wymagac ustawienia trybu ++ do poprawnego dzialania, z tego co pamietam.
[#36] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #31

jak chcesz sobie potestowac w prosty sposob, to wystarczy ze odpalisz imp3 i w typach utworow do otwarzania wlaczysz wylacznie DBM'y. one leca przez ahi i tam jest co mixowac :)
[#37] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@juen, post #36

A jest w planach do tej karty jakiś device MHI jak do delfiny który pozwoli sprzętowo dekodować pliki mp3?
[#38] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Mokry, post #37

to nie ma sensu no mp3 z dekodować można armem z zz9000. niestety nikt nie robi żadnego oprogramowania wykorzystującego zz. już powinna być masa datatypow a nie ma. API kuleje, możliwości są słabe generalnie... na tym się bardzo zawiodłem. zero softu
[#39] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@juen, post #38

mp3 z dekodować można armem z zz9000

Właśnie o to mi chodziło, tylko źle się wyraziłem. Device pod MHI wykorzystujący procesor na Zz9000 do dekodowanie mp3.
[#40] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Mokry, post #39

Aż się prosi o to dekodowanie mp3, JPG/PNG, mpeg..
[#41] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@BULI, post #40

Do sterownika w wersji 1.10 jest załączony programik axmp3 w katalogu tools, którym można odtworzyć plik mp3.

Niestety u mnie działa on tak, że najpierw robi kaszanę z grafiki na połowie ekranu, potem zaczyna lecieć mp3 i tnie się tak jak wszystko odtwarzane przez AHI na ZZ9000AX, a jak poruszę oknem to mp3 przestaje grać i wychodzi z programu.

Jakaś porażka.. u was też tak się dzieje?
[#42] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@BULI, post #40

kiedyś analizowałem pobieżnie sdk. ciężko będzie. program do wykonania przez system w zz należy wgrać specjalnym programem. co oznacza, że wgrywasz skompilowany pod ARM program z poziomu amigi. konkluzja - możesz wgrać na raz i uruchomić tylko jeden program. jeśli np w tle byś już dekodowal sobie mp3 to nie mógłbyś w tym czasie dekodować mpega

teraz mi przychodzi do głowy jedno rozwiązanie... napisać kombajn na ARM. program który działa wielozadaniowo. dekodowal mp3, pliki video czy pliki graficzne. działałby na ARM cały czas. na Amidze też działałby cały czas port. wtedy:

- odpalając amige na start odpala się ten kombajn program na zz9000 i czeka sobie aż będzie potrzebny.kiedy ma co obrabiać to obrabia ale w nowym wątku. więc wciąż czeka na dane
- piszemy sobie datatype do mp3, który wysyła odpowiednie dane do już uruchomionego w tle programu

nie wiem czy jest możliwość jaks komunikacji w ten sposób... pewnie musiałby autor coś dodać. ale to by rozwiązało wiele problemow
2
[#43] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@jargo, post #41

U mnie podobnie, kaszana na pół ekranu, dźwięk tnie się co kilka sekund. Przy poruszaniu oknem tnie się bardziej. Na AHI jest podobnie, niezależnie od ustawień. Przetestowałem AHI 4.18 oraz 6.0. Pierwsze wrażenia... MASAKRA!
[#44] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@swt, post #43

To wygląda jakby on wrzucał MP3 do obszaru pakieci w którym jest grafika, zresztą podobny jest efekt po odpaleniu zztop, też się ekran kaszani.
[#45] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@jargo, post #44

Pozostaje tylko czekać, na update. Ciekawostka, na KS 3.1 brak dźwięku, absolutna cisza, kaszana też nie występuje.
[#46] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@swt, post #45

Ja to jestem tak sceptycznie nastawiony do tej karty ze jak ja rok temu kupilem to do tej pory lezy w pudle ;).
[#47] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Mokry, post #46

heh
[#48] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Mokry, post #46

dej
1
[#49] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@swt, post #43

Moja wrażenia co do karty też są nie za ciekawe. Samo zz9000 praktycznie to najlepiej się sprawdza jako scandoubler. Wszystko inne leży. Co do zz9000ax to u mnie odpalenie mp3 zawisiło system. Może ktoś podeśle jakąś próbkę mp3, żebym mógł u siebie sprawdzić?
[#50] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #49

Wkurzające jest to, że karta ma potencjał: wbudowana karta sieciowa, scandoubler (moim zdaniem najlepszy jaki widziałem na Amidze). Kuleje oprogramowanie, o czym zdążyli już wspomnieć powyżej koledzy, w tym i innych pokrewnych wątkach. Sprawdź te kawałki mp3:
link
Axmp3 odtwarza bez zwiechy, jednakże z losowym tnięciem się (przynajmniej u mnie).
Czy ktoś zauważył poprawę działania USB-Mass-Storage na nowym Firmware? Mam wrażenie, że działa stabilniej, albo *j*b*n* karta muzyczna zaburza mi obraz. Coś na zasadzie gdy ból brzucha jest tłumiony przez ból zęba o większym nasileniu.
[#51] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@swt, post #50

Ja jeszcze nie zacząłem testów mojego modułu dźwiękowego, po prawdzie to jeszcze nie zainstalowałem żadnych sterowników do ZZ9000, używam jej więc póki co jako flicker-fixera i rozszerzenia fastu o 256 MB. Obraz z flicker-fixera ZZ9000 jest rzeczywiście świetny.
Co do reszty funkcji karty, to pozostaje mieć nadzieję, że wraz z kolejnymi rewizjami firmware i sterowników wszystkie błędy będą kolejno eliminowane.
[#52] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@wali7, post #51

To może trzeba zasugerować autorowi aby zrobił jakąś bieda wersję tylko z ff i pamięcią?

Ja kupiłem bo liczyłem że juen coś specjalnego zrobi pod niąszeroki uśmiech
1
[#53] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Ralpheeck, post #52

Ja też na to liczę :)
Ale juen coś kręci, że sdk pod to słabe ;)
1
[#54] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Ralpheeck, post #52

Ostatnio nowy firmware był z pół roku temu. Teraz wydali tylko dlatego, żeby współgrało z ax, a i tak szału nie ma. Co do FF to chciałbym bardziej konfigurowalne jak np w indivision. Nie wiem na ile to możliwe.
[#55] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #54

Poczekamy jeszcze przynajmniej tydzień link

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2022 07:50:51 przez Jield
[#56] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #55

To jest światełko w tunelu.

Tu link Łukaszowi działa odtwarzanie moda fasttracker na 68030/25MHz pod EaglePlayer'em. Ja mam 060, może tu gdzie jest problem. Spróbuje jeszcze potem sprawdzić to na Eagleplayerze.
[#57] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@jargo, post #56

Podobno MMU, ale sam nie sprawdzałem.

Just tell everyone to stop using the MMU libraries that make it so no data is ever written to the board memory... it will be very popular...

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2022 17:39:04 przez Jield
[#58] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@jargo, post #56

Mam nieodparte wrażenie, że mu się ten moduł tnie przy odtwarzaniu... Włożyłem moją Commodorowską 030/25 i dupa, tnie się na KS3.2, na KS3.1 "no sound". Soft prawdopodobnie pisany na kolanie, w ogóle nieprzetestowany przed wypuszczeniem.

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2022 19:08:40 przez swt
[#59] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@swt, post #58

No fajnie, fajnie. Karty miały być wysłane w styczniu, ale podobno chińczycy jakichś taśm nie dosłali. Nowy firmware wypuszczony w kwietniu, a użytkownicy robieni za beta testerów. Średnio mi to wygląda.
[#60] Re: ZZ9000AX PCB rev 1!

@Jield, post #59

Obawiam się, że w przypadku ZZ9000AX nawet alpha testerów, bo soft do karty matki ZZ9000 jest nadal we wczesnej fazie beta...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem