[#31] Re: Nowe papierowe pismo

@BULI, post #30

Są też "AMIGOWE" akcenty:

[#32] Re: Nowe papierowe pismo

@snifferman, post #3

A widujesz tą młodziesz czytającą jakiekolwiek czasopisma?
Ja bardziej widuje z twarzami w telefonach.
Forma papierowa raczej staje się coraz mniej popularna.
Sam nie pamiętam, kiedy kupiłem gazetę, żeby ją czytać.

Dobre spostrzeżenie.

Jesli taka gazetka miała by z założenia trafiać takze do innych ludzi niż "40 paroletnie dziatki z retro-nostalgią" ale także np do młodych osób to papierowa forma przekazu nie ma zupełnie sensu bo to archaizm, 99 procent młodych ludzi tego nie kupi (równie dobrze można by wypiekać tabliczki gliniane z pismem klinowym) , forma elektroniczna to jedyne co ma troche sensu, choć obawiam się że przy takiej ilosci i "jakości" świeżego contentu na Amige (nie licząc paru wyjątków) to wogole nie ma sensu (forum + portal z newsami to imho jedyna sensowna opcja)

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2021 13:31:24 przez Azakiel

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2021 13:32:18 przez Azakiel

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2021 13:32:53 przez Azakiel
[#33] Re: Nowe papierowe pismo

@Azakiel, post #32

Jako "40 paroletni dziadek z retro-nostalgią" tez bym nie kupił. Bo nie bawi mnie czytanie nowych tekstów o starych grach,software,hardware.
Nie widzę w tym nic interesującego.
Ale temat nowych produkcji, nie tylko software ale hardware również, bazujących na retro, jest jak najbardziej ciekawy.
Tyle, że w formie papierowej jest to nisza, w niszy.
Coś dla fetyszystów papieru i fanów retro w jednej osobie.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2021 13:58:06 przez Aniol
1
[#34] Re: Nowe papierowe pismo

@Aniol, post #33

Jako "40 paroletni dziadek z retro-nostalgią" tez bym nie kupił. Bo nie bawi mnie czytanie nowych tekstów o starych grach,software,hardware.
Nie widzę w tym nic interesującego.

nigdzie nie napisalem ze dziadek z retro nostalgią bedzie zainteresowany tylko i wyłącznie starymi grami, ja jestem takim wlasnie dziadkiem (47 lat) z retro nostalgią i lubie czytac o nowych grach i rozwiązaniach koderskich na stare platformy.

Ale temat nowych produkcji, nie tylko software ale hardware również, bazujących na retro, jest jak najbardziej ciekawy.

który konkretnie nowy hardware masz na mysli? procesory 060 z epoki Amigi łupanej w "nowych kartach turbo" czy pseudokonsole z paroma wbudowanymi grami z amigi lub c-64 dla fanów retro klimatów?

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2021 14:32:24 przez Azakiel
[#35] Re: Nowe papierowe pismo

@Azakiel, post #34

"który konkretnie nowy hardware masz na mysli?"
Wszelkie zabawki związane z retro grami/komputerami.Vampiry, nowe karty 060 + cuda jakies, mini Amigi, raspberry z emu itp itd. Lubię o nich poczytać.
Natomiast kupno tych zabawek mnie nie interesuje, bo wygodniej użyć emu na PC.

"nigdzie nie napisałem ze dziadek z retro nostalgią będzie zainteresowany tylko i wyłącznie starymi grami"
W wydawnictwach bardziej mainstreamowych to sa zawsze texty typu "Historia Segi" "Historia Commodore" + "W co się kiedyś grało"
Dzisiejsze produkcje na taką Amige (99%) wywołały by szok u zielonego czytelnika.
[#36] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #29

Ale robią je hobbyści kosztem swojego wolnego czasu, a nie ludzie którzy z tego żyją.
[#37] Re: Nowe papierowe pismo

@BULI, post #30

A Polskiej wersji w Empiku nie ma?

Wiem że robią obie wersje ale może jej nie drukują.
[#38] Re: Nowe papierowe pismo

@mailman, post #6

Po papierowym PPA okazało się jednak że: nie ma komu pisać wystarczającej ilości materiału aby cyklicznie zapełnić numer,

Tak sobie myślę, że chyba to jest główna bolączka w tym temacie poza słomianym zapałem, którego to posiadam nieograniczone zasoby (pomijając mikry czas na takie rzeczy). Bardziej technicznie to ile osób jest potrzebne do takiego papierowego magazynu ? I drugie pytanie ile potrzeba tekstów na numer ?
[#39] Re: Nowe papierowe pismo

@asman, post #38

Bardziej technicznie to ile osób jest potrzebne do takiego papierowego magazynu ? I drugie pytanie ile potrzeba tekstów na numer ?

Dobre pytanie. Nie ma co liczyć na to, że hobbyści wygospodarują czas na napisanie np. 3 artykułów miesięcznie. Ale jeden artek na miesiąc to coś całkiem realnego moim zdaniem (przy obecnym trybie życia, obłożeniu innymi obowiązkami, rodziną). Dlatego aby stworzyć pismo, nawet kwartalnik, potrzebny byłby duży zespół redakcyjny, który zapewniałby wypełnienie magazynu (nawet w sytuacji gdy niektórzy redaktorzy z jakichś względów "nawalą" w kwestii dostarczenia materiałów).

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2021 19:15:21 przez MarX
[#40] Re: Nowe papierowe pismo

@asman, post #38

Przy 28 stronach, które zajmowało papierowe PPA było w nim od 12 do 15 artykułów. Zależy od długości artykułów. Czyli mniej więcej potrzeba tyłu osób, które są w stanie co kwartał dostarczyć artykuł.
1
[#41] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #39

Ale jeden artek na miesiąc to coś całkiem realnego moim zdaniem (przy obecnym trybie życia, obłożeniu innymi obowiązkami, rodziną).

Życzyłbym sobie, abyś miał rację...
4
[#42] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #39

Jednostki mają różną wydajność. Ja teraz robię e-booka między 10 a 11 numerem magazynu Amiga NG i mam 180 stron aktualnie, a numer 11 (co ma stron 60) dalej leży kopytkami do góry... Bo e-booka robię sam, a gazetkę z kimś. Bo każda osoba więcej wprowadza swoje opóźnienie do całości. Problem nie istnieje powyżej xx osób. Jak jest naprawdę dużo osób, to siłą bezwładności musi iść do przodu; to by musieli wszyscy nic nie robić żeby nie szło. Niestety napisać artykuł "w Wordzie" a potem przełożyć w łamy to ociupina tekstu wychodzi. Jeżeli nie płacisz wierszówek to (nikt ci tego nie powie) motywacja spada. I potem jest odrabianie pańszczyzny pzrez tych co nie odpadli, "a ja dałem dwa do tego numeru i to jest mój max, nie mam czasu". I zostajesz sam jak bóg Zalepa ;]

Oceniam, że poniżej 4 osób projekt powinien zostać uśmiercany strzałem natychmiastowym. Jeżeli nie ma kto robić to i zazwyczaj nie ma dla kogo. Jeżeli projekt nie jest w stanie się utrzymać, to znaczy że nie istnieje społeczność dla której warto to robić. A udawać przed sobą nawzajem... Jedni piszą, bo myślą że kogoś to interesuje, że ktoś skorzysta... a druga strona płaci "żeby wesprzeć"... Taki taniec chocholi nie wiadomo po co i dla kogo.
3
[#43] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #39

Ale jeden artek na miesiąc to coś całkiem realnego moim zdaniem
No nie wiem. Owszem, sam bym chciał coś napisać od czasu do czasu, ale realistycznie na siebie patrząc to dwa, może trzy artykuły rocznie...
[#44] Re: Nowe papierowe pismo

@BULI, post #30

zatkało :) i to składane w całości na Atari TT

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2021 09:26:26 przez Greczkin
[#45] Re: Nowe papierowe pismo

@Greczkin, post #44

Patrząc na to co dzieje się w środowisku Atarowym, zastanawiam się, jak im to wszystko się udaje ? Ostatnie SillyVenture to po prostu pokaz siły. A u nas? Wojna o gwiazdę ignorów, kolejki nie wiadomo za czym i totalny upadek Amigowego morale. Konkluzja z całej dyskusji jest następująca: nie ma co silić się na jakiekolwiek pismo, bo nie ma dla kogo. Nasze podziemne ziny + newsy + forum są wystarczające. Nie wiem czy przykład AtariFan daje komuś do myślenia, ale widzę, że u nas to nie przejdzie.
[#46] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #45

Moim zdaniem zbyt krytycznie do tego podchodzisz. Owszem i na atarowskiej i na naszej scenie są fajne inicjatywy, no ale żeby Atari Fan-a dawać za wzór? Zamawiałem ten numer w maju 2019 r. (aż sprawdziłem historię poczty z ciekawości). Dostałem chyba po kilku miesiącach, tam był jakiś problem ze zbiórką i ludzie z forum atarionline.pl wzięli to na siebie, żeby zorganizować druk. To co widzisz w Empiku to ten sam numer tylko przetłumaczony na angielski. Nie śledzę aż tak uważnie atarowej sceny, ale jest to jedyny numer wydanego pisma przez ostatnie kilka lat (no chyba, że nie mam wiedzy w tym zakresie, ale staram się śledzić takie publikacje na bieżąco). Jeśli chodzi o scenę amigową to w tym czasie wyszło co najmniej:
- kilka numerów Amigazynu
- kilka numerów Amiga NG
- kilka numerów Komoda&NG
- kilka numerów Amiga User

Do tego książki o AMiga OS, Morphosie, Directory Opus, cztery części o różnych językach programowania. Na wspieram.to rekordowym wsparciem zakończyła się kampania Idea Ahead dotycząca polskiej reedycji książki Pixel po Pixelu.

Więc z mojej perspektywy, dzieje się naprawdę dużo. Pewnie, że chciałbym więcej - jasne, że kibicowałbym i wspierał (finansowo na pewno, tekstowo - w miarę możliwości) każdą nową inicjatywę.

Ale trochę mieszasz różne rzeczy: kolejki są za sprzętem, który powstaje. Ale jeśli nie chcesz 060 sporo możesz kupić od ręki. Na SIDE3 do atari też czekałem długo, ale się doczekałem i świetne urządzenie ;) Forum ppa jest dla mnie jednym z fajniejszych forów na którym byłem, z masą pomocnych, życzliwych i wspierających osób: zawsze jak czegoś nie wiedziałem - uzyskałem pomoc, samemu próbując robić to samo. Wojny ignorów - zwykła wymiana poglądów w jednym wątku - nie wiem, co w tym złego.

Pokaż tę tonę literatury, pism dla Atari (bądź innej retroplatformy), super miłe fora bez ani jednego wątku z pretensjami i masę sprzętu do kupienia od ręki bez kolejki. Bo trochę to wygląda na tekst w stylu "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" - a moim zdaniem u nas jest całkiem ok. Oczywiście biorąc pod uwagę, że istocie wszędzie funkcjonujemy w niszy i ta nisza też ma konsekwencje w postaci działań rynkowych.
11
[#47] Re: Nowe papierowe pismo

@Splavinho, post #46

@Splavinho. Może rzeczywiście mnie poniosło, dzięki za ten konstruktywny głos. Zawsze trawa gdzieś indziej jest bardziej zielona . Przykład książki "Pixel po Pixelu" jest bardzo budujący i może to jest właśnie ten kierunek? Jeśli czasopisma są praktycznie na wylocie to może ciekawe, dopieszczone książki pompowane zbiórkami miały by rację bytu ? Ale to już inny temat...
[#48] Re: Nowe papierowe pismo

@Greczkin, post #44

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2021 09:26:26 przez Greczkin

Doprecyzuje kwestię DTP. AtariFan jest składany na Atari TT, Atari Falcon oraz Hadesie (klon Atari TT). Jest już właściwie przygotowany drugi angielskojęzyczny numer. Fragment nowego numeru możecie zobaczyć w moim materiale o Pegasos II G3
https://youtu.be/_G78CE2Hi9w?t=188
Chętnie piszę i jak trzeba to jestem w stanie poświęcić prywatny czas i w jeden weekend napisać kilka artykułów, choć w latach 80/90 byłem posiadaczem jedynie 8 bitowego Atari - potem już Amiga. Do tego to dobry pretekst, żeby szlifować pisany angielski. Piotr który ogania angielskojęzycznego Atari Fana to prawdziwy fan Atari i bardzo porządny człowiek. Robi to z czystej pasji, wszystko składa sam, ludzie chętnie pomagają z tekstami. Piotr mi przypomina Adama Zalepę na Amigowej scenie pod względem zapału i chęci wydawania nowych rzeczy.
1
[#49] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #47

A może faktycznie książka, coś na wzór:

2
[#50] Re: Nowe papierowe pismo

@Hubez, post #49

Niech zgadnę Spectrum, C64 i Atarka? :)
[#51] Re: Nowe papierowe pismo

@MarX, post #23

Mnie osobiście podoba się to że świat retro jest tak wąski że wydaje się być podziemiem, całkiem komfortowo mi się funkcjonuje w takim "moim" świecie retro wszystkiego, gdzie każda nisza ma może i nie wielu zwolenników, ale za to bardzo wiernych.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem