kategoria: Sprzęt
[#61] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #60

Ja kupiłem z pełnym 060 rev6 z kosztami wysyłki 550 euro 128 Mb na karcie
[#62] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #57

90% maków nie ma fpu, tylko jedne wyscigi i programy do 3d wymagąją fpu
1
[#63] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@michal_zukowski, post #62

i prawie kazde demo, a amiga to glownie demoscena :)
[#64] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@juen, post #63

ja pisałem o maku, maki sprzedawano z prockami 040EC, maki z pełnymi prockami były dość drogie i tylko niektóre modele miały wersje z FPU. Dlatego nie ma tak jak na Amidzę, że wersje 040 wymagają FPU, dodatkowo jest emu fpu pod macosa, więc makowcy nie mieli parcia na wymianę procka 040EC na pełną wersję.

ps. demoscena to głownie youtube a nie fpu
ps2. grą wymagającą fpu jest
Al Unser Jr. Arcade Racing

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2022 20:31:09 przez michal_zukowski
3
[#65] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@francdt, post #61

Ja kupiłem z pełnym 060 rev6 z kosztami wysyłki 550 euro 128 Mb na karcie

Gratulacje, morał jest jednak taki jak już ktoś przede mną napisał w tym wątku i nie tylko w tym że NIE KAŻDEGO STAĆ na to żeby wyłożyć ~550 €. Niektórzy godzą się na drobne niedogodności wynikające z użytkowania LC.
2
[#66] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@michal_zukowski, post #64

ps. demoscena to głownie youtube a nie fpu

tfu :D
[#67] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #65

NIE KAŻDEGO STAĆ na to żeby wyłożyć ~550 €. Niektórzy godzą się na drobne niedogodności wynikające z użytkowania LC.

Tak właśnie robi mój kumpel, z tym że sobie sam ją lutuje co idzie mu całkiem nieźle. LC060 rev.4, więc minimalizacja kosztów na maxa.

2
[#68] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@waldiamiga, post #67

Swoją też sam lutowalem uprzednio kilka miesięcy kompletując części. Wyniosło mnie to nieporównywalnie mniej niż cena karty bez procesora. Oczywiście nie wszystko poszło dobrze i musiałem prosić o pomoc w poprawkach lutowniczych na cpld, ale koniec końców wyniosło mnie to mniej niż 1000 zł z procesorem. Gdybym miał kupić gotową kartę za 1500 zł i do tego procesor za kilka stówek (wersja LC, na pełnego szkoda byłoby mi kasy) to bym się zastanowił czy nie wolę kupić dzieciom czegoś fajnego albo nie zabrać ich na wycieczkę. Faktycznie jest tak że nie każdy może Sobie pozwolić na takie wydatki, wciąż w naszym kraju ludziom się nie przelewa a czasami czytając wypowiedzi niektórych użytkowników mam wrażenie że żyją w jakimś innym świecie oderwani od rzeczywistości.
6
[#69] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@juen, post #34

brac z alpha firmwarem czy starszym beta ? moje mobo to rev 2b
[#70] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@fibi, post #69

tylko najnowszy firmware jest sensowny
[#71] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@juen, post #70

tylko najnowszy firmware jest sensowny

dzieki
1
[#72] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #57

Walczę z Warcraft 2 wydaje mi się że wymaga FPU, próbowałem z 3 wersjami z różnych źródeł ale efekt zawsze taki sam:

Walczyłem z WCII na pełnym 040 i w Shapeshifterze pod 7.6.1. mam ten sam błąd. W Fusion co prawda w/w błędu nie ma, ale program zawiesza się podczas ładowania kilka sekund później. Co dziwne demo WCII działa poprawnie i na SS i na Fusion.
[#73] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@waldiamiga, post #67

Dobrze że TF udostępnił źródła karty, jeśli ma się odrobinę umiejętności można mieć fajne budżetowe turbo.
[#74] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@kempy, post #72

W Fusion co prawda w/w błędu nie ma, ale program zawiesza się podczas ładowania kilka sekund później.

Mam tak samo.
[#75] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #73

Taki był na początku zamysł kart TF. Tania prosta karta dla ludu. Kto umie, to sobie sam zbuduje. Nie licząc wyboistej drogi z obrażaniem się autora udało się to osiągnąć
2
[#76] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #74

Mam tak samo.

A demo działa?
[#77] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@kempy, post #76

Nie sprawdzałem, musiał bym poszukać
[#78] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #77

Link #7: https://macintoshgarden.org/games/warcraft-ii-tides-of-darkness
1
[#79] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@kempy, post #78

Działa konia z rzędem temu kto rozgryzie ten problem
[#80] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@nostrum666, post #68

Gdybym miał kupić gotową kartę za 1500 zł i do tego procesor

Karta bez procesora nie kosztuje 1500 zł link

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2022 18:09:30 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#81] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #80

Kiedy składałem moją kartę ceny wyglądały nieco inaczej, zresztą nie to było najważniejsze w tym, co napisałem.
[#82] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #79

Jest pare mozliwosci, jakas rzadka instrukcja FPU, ktora nie jest emulowana. Jakies 64 bitowe mnozenie/dzielenie, ktore tez nie jest emulowane. Instrukcja MOVEP, ktora nie jest emulowana. Ewentualnie jeszcze TAS2, CAS2, czy CMP2, ktorych z tego co pamietam tez nie obsluguje 68060. Ale tych instrukcji to ja na oczy nie widzialem w uzyciu. Trzeba by wiedziec jaki kod wywolywuje te przerwanie. Jesli jest na MacOS jakis program typu Enforcer, tak zeby wyswietlil taki kod w formie ascii, to byloby wiadomo. Albo moze sam MacOS w ustawieniach ma cos takiego.
1
[#83] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #82

Akurat w przypadku Warcraft II chodzi o to, że demo gry odpala się i na 040 i na LC060 i to nie ważne czy pod ShapeShifterem czy pod Fusion. Problem sprawia pełna wersja, która się nie uruchamia (SS) lub zwiesza po kilku sekundach ładowania (Fusion).
[#84] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@nostrum666, post #81

Napisz kiedy składałeś? W zeszłym roku gotowa karta kosztowała 800 zł
[#85] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #84

Sam kupiłem kartę za 800zl i procka kupiłem od Chinoli za 300zl.
Karta sama za 1500zl to chyba u Janusza

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2022 10:24:34 przez mwb113
[#86] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@kempy, post #83

To ze demo sie odpala, a pelna wersja gry juz nie, to jest bez wiekszego znaczenia, bo to byl program kompilowany, wystarczy ze jakas optymalizacje wlaczyli przy kompilowaniu i juz kod jest inny w wielu miejscach. Troche by wyjasnialo czy pelna wersja tej gry dziala na 68030 bez FPU, i na pelnym 68060 z FPU.
[#87] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #84

Kartę składałem na początku tego roku. Wiem że kosztowały wówczas około 800, bez procesora oczywiście. Na chwilę obecną ceny kształtują się nieco inaczej i widziałem na popularnym portalu aukcyjnym ceny rzędu 1500 zł. Nie wnikałem już czy z procesorem czy bez.
[#88] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@nostrum666, post #87

z procesorem, ale tylko na zdjeciu ;)
[#89] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@juen, post #88

Ważne aby było to zdjęcie pełnej wersji, to od razu podnosi prestiż ogłoszenia 😎
2
[#90] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #86

Choc po przemysleniu jest jeszcze jedna opcja, ale tylko jesli ta gra nie dziala tez na innych konfigach. Byc moze trzeba cracka/patcha najpierw uruchomic, a dopiero potem exek z sama gra. Taki crack powinien byc w archiwum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem