kategoria: Sprzęt
[#91] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #90

Napewno jest Patch NO CD, gra się wysypuje w obydwu przypadkach (z nim i bez niego). Poszukam innego.
[#92] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #91

To może ja coś od siebie w sprawie TF1260 - bo mam od ponad roku, na LC.

1) Zapomnij o odpalaniu gierek z dyskietek - bez driverów praktycznie nic nie działa
2) Kupe demek nie działa, albo jest kaszana
3) Jest pare demek co przymulały, a na 060 chodzą plynnie
4) jak masz LC, to trzeba uważać, bo jak jest coś skompilowane pod 060 to się wywali, np: lha trza brac na 020
5) DOOM dziala pieknie na LC
6) Breathless dziala na LC super i gierka jest rewelacyjna
7) To nie jest tak, że wkladamy karte i jest szybko. Na przyklad ikonki w Workbench maluja sie wolno, do puki nie pokonfigurujemy tego i owego.
8) Jak sie wszystko pokonfiguruje to jest RAKIETA w WB a w wiekszosci gier nie ma roznicy.
9) Mam firmware z konca 2022
10) sama karta jest stabilna
11) sprawdz zasialnie na +5V po podlaczeniu karty, nie moze byc ponizej 4,8V bo beda jaja
12) granie tylko przez whdload, lub z HDD, z FDD prawie nic nie dziala

Czy warto? Jako jedyna karta do amigi zdecydowanie nie, jezeli glownie grasz, wiecej nie dziala niz dziala, wiekszosc gier nie jest szybsza. Ja mam dwie Amigi - jedna z 020@40Mhz i droga z TF1260 - to wedlog mnie sensowne rozwiazanie.

Jak by to kogos interesowalo to mam taka konfiguracje:
Startup-Sequence:
SYS:MuTools/MuMove4K NoReboot
Loadmodule >NIL: devs:ehide.device

User-Startup:
cpuspeed >NIL: speed=67
cpu >NIL: copyback
SYS:MuTools/MuFastRom On Protect >NIL:
SYS:MuTools/MuFastZero ON FastExec MoveSSP >NIL:
Assign Picasso96: "SYS:Picasso96"

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 12:27:37 przez maciejm

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 12:28:48 przez maciejm

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2022 12:35:30 przez maciejm
3
[#93] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@maciejm, post #92

12) granie tylko przez whdload, lub z HDD, z FDD prawie nic nie dziala

Używam goteka jako Df0: i klasycznej stacji Df1: nie mam żadnych problemów z odpalaniem gier.
[#94] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #93

Osobiście też nie napotkałem na problemy z uruchamianiem gier z dyskietek. Nie używam ich co prawda nie wiadomo jak często, ale działa.
[#95] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #91

Mozesz to sprawdzic, podobno pelna emulacja FPU. Choc wedlug mnie akurat problem z ta gra to nie jest brak FPU.

link
2
[#96] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #90

Można by spróbować czy działa na jakimś emu maca na windowsie.
[#97] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@jimiche, post #96

Warcraft II w Coffinie jest i dziala u mnie. Skopiowalem sobie z plikopartycji Programs.
[#98] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@jimiche, post #96

Można też sprawdzić na PowerMacach, bo MacOS Classic na PPC ma wbudowaną powolną ale dokładną emulację 68k
[#99] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #91

U mnie Warcraft II działa na takiej konfiguracji: A1200T+Mediator+Voodoo3+TF1260 z LC060/50Mhz + Fusion 3.3 + MACOS 8.1. Z tego wynika, że nie jest to wina braku FPU, może chodzi o wersję MACOSa lub Fusiona?
[#100] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #95

Włączyłem na Macu software FPU. Gra i demo się nie zawieszają ale pojawia się to:

Próba aktualizacji do wersji 1.4 również niemożliwa:

[#101] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@maciejm, post #92

Troche nie w temacie ale szukam raditora do TFa na 060LC. Moze ktos ma jakies linki gdzie mozna sie zaopatrzyć?
[#102] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@fibi, post #101

ja również szukam radiatora ale na pełną wersje 060 do tego mogę kupić plik stl z dedykowana dolną klapką pod tf1260
[#103] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@francdt, post #102

mi najblizej w tej chwili do zakupu tego ale czekam az ktos sie wypowie :https://allegro.pl/oferta/uklad-radiatora-5cm-12318396440

miejsca w desktopie żeby nie chaczyc klawiatury nie jest za duzo - tak wiec jeśli cpu siedzi w podstawce to wydaje mi sie ze radiator może miec grubość ~ 0,5 cm

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2022 15:39:30 przez fibi
[#104] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@fibi, post #103

Ja mam radiator naklejony wyłącznie na połowie procesora i to w zupełności wystarczy. Próbowałem po całości ale rezultaty po szlifowaniu były żałosne i wybrałem opcję połowy zamiast szlifowanego pod kątem.
1
[#105] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@nostrum666, post #104

jaka masz grubość radiatora ?
[#106] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@fibi, post #105

Musiałbym zmierzyć. Nie wiem. Wchodzi tak w sam raz pod klawiaturę.
[#107] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Atryda, post #100

U mnie na pełnym 060 nie działa pod SS - (MacOS 7.5.5), "error of type 3", tak samo jak u Ciebie. Próbowałem MuRedoxa też odpalić ale nic to nie pomogło.
Ta sama plikopartycja pod vampirem bez problemu sie odpala.
[#108] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Mir3k, post #107

To wyglada, ze to musi byc rzadko uzywana instrukcja movep albo jeszcze rzadziej jak cmp2 lub cas2 lub chk2. Movep jest raczej emulowany przez kazda 68060.library. Czyli moze to byc problem uzywanej 68060.library, ta ktora uzywa "dolek" jest chyba najlepsza, albo to kwestia wersji Fusion, i trzeba wersje 3.3 Fusiona posiadac.
[#109] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #108

Bibliotekę 68060.library mam z pakietu MMUlib. Version pokazuje 46.5 (26.06.21), czyli chyba nie najświeższa.
Jak też pisałem mam system Macos 8.1 a tu wygląda na to że wszyscy używają wersji 7.cośtam. To też może być przyczyną tego, że u mnie działa a u innych już nie.
Wersję 3.3 Fusion'a ściągałem tu z forum. Jak ktoś potrzebuje to proponuję przeszukać PPA, link gdzieś na pewno jest, może bedzie jeszcze aktywny.
[#110] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@dolek, post #109

Zadna wersja MacOS nie obsluguje 68060, bo ten procesor nigdy nie byl uzywany w Macach. W takim razie to musi byc ten Fusion 3.3, ktorego Jim Drew nie uznaje za "prawilnego". O ile dobrze pamietam, gdzies widzialem co bylo zmienione (changelog) w tej wersji Fusiona, i bylo tam cos o 68060. W sumie mozesz tez sprawdzic czy pod Fusion 3.2 ta gra Ci pojdzie czy tez nie.
[#111] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #110

a jak na tej karcie wygląda demoscena pod pełnym 060 rev 6 moja jeszcze jest w transporcie do PL zastanawiam sie jeszcze nad kartą z prockiem 030 do drugiej A1200 jaką karte polecacie
[#112] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@francdt, post #111

TF1260 miał dość kiepski transfer do CHIP. Nie wiem czy zostało to już poprawione w firmware.

A 030 to zależy. Czy chcesz mieć FPU? Czy chcesz mieć coś z lat 90tych? Czy chcesz mieć najszybszą/ prawie najszybszą 030.

Jak nic z tych rzeczy to TF1230 pewnie da ci satysfakcję.
Jak coś z lat 90tych to musisz polować na coś z epoki, ale nie będzie to ekonomiczna opcja, ale większość będzie miała opcję FPU.

Najszybsze 030 to chyba ACA 1233 lub 1233n 55Mhz dające ponad 12Mips. Jest też opcja FPU. Mi udało się przerobić wersję 1233 (bez n) na 50Mhz i FPU 66Mhz. Wynik w Sysinfo 11.98Mips i 1.68Mflops. Standardowo te karty mają 40Mhz i ok 9.5Mips. Nie działają chyba z mediatorem.

Jak masz więcej pytań, to raczej nowy wątek, bo ten dotyczy TF1260
[#113] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@Don_Adan, post #110

Jeszcze taki post znalazłem:

https://eab.abime.net/showpost.php?p=1117701&postcount=22

"Keep in mind that you need to install the Mac OS using FUSION. Once you have done that, you CAN NOT use a different ROM unless you re-install. Likewise, you can't use a Shapeshifter or even a real Mac installation with FUSION. [...] Yes, a shapeshifter hard file might appear to work, but it doesn't. You get things like Warcraft 2 hanging, along with other little issues. It's a mess. Install using FUSION and do NOT share that installation with shapeshifter or a real Mac - the Mac OS will try to fix itself when resources are wrong or missing."
[#114] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@kempy, post #113

To moze byc przyczyna. Zainteresowani moga to sami sprawdzic. Czyli zainstalowac MacOS i od razu Warcrafta II.
[#115] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@kempy, post #113

Coś w tym jest, plikopartycja która używałem z Fusion, po podpięciu pod Shapeshifterem przestaje się bootowac w Fusion.
Używam biblioteki 060 w wersji 46.5
Zaktualizowałem Fusion do v 3.3
Użyłem nowej plikopartycji z Mac Os 8.1 której nie podpinałem pod SS
Progres jest taki że W2 się odpala do ekranu tytułowego, ale chwilę potem zalicza zwis 🤦‍♂️
[#116] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@snifferman, post #112

Jest poprawiony. Ale wciąż movem w bustest siada i - tu moje podejrzenia - starstruck dlatego muli na jednej scenie. Tak było w każdym firmware, więc niekoniecznie to tego wina. Jednak mam nadzieję, że to to. Dodatkowo karta nie zawsze wyrabia w 100mhz i zaczyna robić głupoty. Ale to tylko zwykle czepialstwo na zasadzie, że inne nowe karty z tym problemu nie mają. tak naprawdę 100mhz do sceny nikomu nie potrzebne.

Moja tf1260 leży w szufladzie i czeka na poprawkę fw. Poza tym cena do jakości bomba. Moje składał Chucky i superduper. Miałem 3y, dwóch się wyzbyłem :)
[#117] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@juen, post #116

Czy TF 1260 LC pojdzie na standardiwym czarnym zasilaczu 25 Wat? Tam jest linia 5v tylko 3.0 Ampery.
Z drugie strony w moim desktopie nie ma wiele "kanalek" jest dysk CF oraz zegar RTC z sensorem. Karta do mnie leci i sie zastanawiam czy juz rozgladac sie za lepszym zasialniem?
[#118] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@fibi, post #117

3a to trochę mało ale nie widzę powodu by miało to nie ruszyć..
[#119] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@fibi, post #117

Czy TF 1260 LC pojdzie na standardiwym czarnym zasilaczu 25 Wat? Tam jest linia 5v tylko 3.0 Ampery.

Mam "ciężki" zasilator z 3A na 5V i odpalałem na nim Amiskę z Warpem 1260, ba...doleciałem nawet do 100MHz ale tylko na chwilę, do testów.
Kiedyś miałem nietypowy oryginał, z 4.3A na 5V i targał BlizzardaPPC, co prawda tego jednego ze słabszych na 040, ale dawał radę.

Karta do mnie leci i sie zastanawiam czy juz rozgladac sie za lepszym zasialniem?

Zacznij się rozglądać, tak dla spokojności. Ja też "po kosztach, patrząc na ostatnie aukcje" zanabyłem oryginała 4.5A.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2022 17:32:04 przez waldiamiga
1
[#120] Re: TF 1260 - warto/nie warto?

@juen, post #118

Tutaj masz przykładowe pomiary. 3A powinny wystarczyć.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem