[#1] Amiga ze śmietnika
Witam,

Parę dni temu, znalazłem amige 500 na śmietniku, jest nie kompletna. Wyczyściłem ją, a teraz chciał bym się dowiedzieć, czy działa. Jednak nie posiadam zasilacza. Wiecie może jak to sprawdzić ? Ew. może ktoś z okolicy Łodzi mógł by taki zasilacz użyczyć. Nie chciał bym sytuacji w której wydaje 200zl na zasilacz, a ona nie działa.
[#2] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #1

Hej
Jestem z Łodzi, możemy ją podłączyć. Przeczytaj PW
[#3] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #1

jak masz zbędnego atx-a, można nim zasilić Amigę. Na allegro powinny nawet być stosowne wtyki - ale można se taką prowizoryczną też sklecić samemu, używając pinów od dina.
[#4] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #1

Wystarczy zasilić poprzez gniazdo fdd.
Sprawdzisz czy Amiga odpala czy nie.
Przy takim zasilaniu dzwiek będzie zniekształcony, więc się nie przejmuj. Brak napięcia -12V we wtyczce fdd
2
[#5] Re: Amiga ze śmietnika

@Norbert, post #4

Czy Amiga odpali, jeżeli będzie tylko 5V przy
braku +/-12V? Jeżeli odpala, to wystarczy
jakakolwiek ładowarka, wlutować kable
w pola na płycie i już.
[#6] Re: Amiga ze śmietnika

@Norbert, post #4

Dokładnie, Norbert podał najprostrze rozwiązanie, ale uwaga!!! Pierwsze rewizje A500 zamiast gniazda zasilania stacji dyskietek miały gołe piny i wtedy można podłączyć zasilanie odwrotnie dając +12V na linię 5V.
Daj fotki płyty i ami.
1
[#7] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #1

Witam.
Zapodaj fotki Amigi, abyśmy dokładniej doradzili, bo może okazać się, że należy ją trochę wyczyścić
przed pierwszym włączeniem.
Pozdrawiam.
[#8] Re: Amiga ze śmietnika

@mmarcin2741, post #5

Norbert mówi tylko o braku -12V które zasila OPAMP odpowiedzialne za dźwięk, nie o +12V !
[#9] Re: Amiga ze śmietnika

@mmarcin2741, post #5

Powinna odpalić przynajmniej bez 12V odpala A600 i a1200 .
Co prawda praktycznie nie ma dźwięku, ale cała reszta śmiga.
Skąd wiem ano w moim zasilaczu jak się okazało jest tylko 5 i -12V odpalałem Amigi bez audio więc nie było różnicy, ale w pewnym momencie chciałem odsłuchać audio a tu cisza. I wtedy mnie olśniło, że mi się monitor nie przełączał do SCART automatycznie.
1
[#10] Re: Amiga ze śmietnika

@mmarcin2741, post #5

Bez -12 na pewno odpali, będzie bardzo zły dźwięk ale będzie działać. +12 jest chyba wymagane.
1
[#11] Re: Amiga ze śmietnika

@madman15, post #10

Napisze jeszcze raz nie mam +12V w zasilaczu. Mam tylko 5V i -12 Amiga 600 i A1200 odpala.
Nie wiem jak 500 bo mi sie nie chce
[#12] Re: Amiga ze śmietnika

@nekroskop, post #11

Faktycznie, nie doczytałem. A do czego to +12 jest używane zatem? Flop na pewno, i dysk 3.5", a coś jeszcze?
[#13] Re: Amiga ze śmietnika

@madman15, post #12

Poza zasilaniem FDD potrzebne jest do dźwięku ( wzmacniacz audio ), COM/RS232, jest też wyprowadzone na złączu video i rozszerzeń pod klapką do zasilania podpiętych tam urządzeń

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2021 12:17:16 przez UJP
[#14] Re: Amiga ze śmietnika

@madman15, post #12

Serial i wzmacniacze operacyjne w torze audio
[#15] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #14

Czyli właściwie jeśli nie potrzebujemy dźwięku, FDD, HDD i portu Serial to wystarczy +5V i GND?
[#16] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #15

Skoro nekroskop pisze, że działa na +5 i -12V, to znaczy że wymagane jest wyłącznie +5V (bo jak wiadomo -12V też do uruchomienia nie jest potrzebne).
HDD używa +12V, ale tylko dyski 3,5 cala (i to chyba nie wszystkie), 2,5 cala to już tylko +5V.
[#17] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #16

6
[#18] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #17

No, będzie taniej bez tego 12V. Teraz prąd drożeje i będzie coraz drożej
[#19] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #17

Czyli Amiga była czymś w rodzaju tabletu czy smartfona już wtedy (brak portu szeregowego, nie licząc przejściówek na USB, pamięć masowa nie używa 12V), nie licząc dźwięku...

@misiek2
Zasilacz do Amigi 500 pierwszy lepszy ze znanego portalu ma chyba 30W mocy. Zakładając, że Amiga będzie działała 8 godzin dziennie przez 30 dni w miesiącu to daje 7200W, czyli zakładając najdroższy prąd na świecie (https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/) zapłacimy 10,2816 złotych miesięcznie. Oczywiście można próbować też zasilać Amigę panelami solarnymi czy wiatrakiem.

Chociaż zgadzam się, że przez takich np. "zielonych" i podobnych możemy wrócić do epoki jak nie kamienia łupanego to lampy naftowej(jeśli łaskawie zgodzą się, żebyśmy używali choćby tego albo świeczek) - już w tym roku dzięki "zielonym" w Szwecji ich TV zachęcała by nie używali elektrycznego odkurzacza, bo musieli sprowadzać "brudną energię" z węgla z Polski(przez ich "zielonych" zabrakło w Szwecji prądu w zimę).
[#20] Re: Amiga ze śmietnika

@pgru2, post #19

No tak, Amiga bierze 30W (chociaż to przeszacowane, moja A1200 z dyskiem 2.5" i Apollem 060 bierze między 20 a 25), ale za to monitor z dupą bierze 50 ;)
[#21] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #17

Zastosowanie może mieć jedno - sprawdzenie czy kupiona Amiga się odpala przy braku dostępu do zasilacza generującego wszystkie wymagane napięcia.
Jeśli nie potrzebujesz pełnego, standardowego RS232 (a kto to dzisiaj używa?), które pracuje na napięciach -12 i +12V, to spokojnie można by przerobić Amigę tak, aby zadowoliła się dwoma napięciami (bo Paula potrzebuje symetrycznego zasilania), albo nawet jednym przy wstawieniu do wnętrza prostej przetwornicy (Paula i OPAMPy nie potrzebują wiele prądu na tym ujemnym zasilaniu.
[#22] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #21

"Paula Power!" odnosi się nie do +/- 12V ale do +5V. Paula potrzebuje wyłącznie zasilania +5V na pinie 27 (DIP) albo 30 (PLCC).

s.
[#23] Re: Amiga ze śmietnika

@sq7bti, post #22

Racja (zawsze byłem przekonany, że Paula ma symetrycznie zasilane przetworniki), czyli jedynie OPAMPy potrzebują symetrycznego zasilania. Czyli spokojnie dałoby się przerobić tor audio amigi tak, ze -5V/-12V byłoby zbędne (przy jednoczesnej rezygnacji ze zgodnego ze standardem seriala).
Czyli byłaby Amiga zasilana wyłącznie +5 V.... jak małe Atari :)

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2021 15:28:22 przez wali7
[#24] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #23

To nie pierwszy wątek o zasilaniu, pauli i -12v.
Moja Cd32 nie ma i nigdy nie miała -12v a paula gra jak grała
[#25] Re: Amiga ze śmietnika

@mikecios, post #24

Dokładnie, CD32 ma cały tor zasilany niesymetrycznie +12V.
Jak będziesz miał dźwięk bez +12V to mnie zadziwisz i będziesz debeściak.
[#26] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #25

Nie będę nawet próbował choć..... Całkiem niechcący a raczej z lenistwa ostatnio programując suma przez usb, nie wypiąłem go z portu Amigi (Amiga wyłączona z zasilania), podpiąłem kabel pod port usb pc i.... Amiga odpaliła - dostała +5v przez aux ale dysk wiadomo, nie wystartował i ukazał się ekran powitalny cd32 ale bez audio.
[#27] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #17

Taka idea/prośba: czy mógłbyś wyfiltrować wszystkie te swoje graficzne komentarze i gdzieś zamieścić w jednym miejscu? Toż to czyste złoto jest!
1
[#28] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #17

W myślach te napisy przeczytał mi Knapik. Niby nie żyje a dalej czyta :P
1
[#29] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #1

A wystarczyło wystawić na Allegro za 500zł jako niesprawdzana.
1
[#30] Re: Amiga ze śmietnika

@KM_Ender, post #29

Witam,
Fakt! Mniej zachodu. Jednak jeśli uda mi się ją skompletować, jeść nie woła i kiedyś może być więcej warta. Mam nadzieje, że będę mógł też na niej pograć ;D

Dziękuję za wiele ciekawych pomysłów, jednak większość nazw nie rozumiem ;P Prosił bym o proste tłumaczenie ;D
Oto zdjęcia

Troszkę ja odkurzyłem. Przepraszam, że dopiero teraz, troszkę się rozchorowałem. Zdecydowanie wolał bym uruchomić ją domowa metodą .
P.S mam tylko "komputer" zero kabli itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem