[#31] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #30

Fajna płyta, bardziej rozwojowa, prawdopodobnie dosyć prosto można będzie zamontować 2mb chip ramu i można zamontować zegar i bateryjkę. To jest A500 na bazie płyty do A500plus.
1
[#32] Re: Amiga ze śmietnika

@misiek2, post #31

O proszę, to miła niespodzianka, rozumiem, że mogę tu poczytać o tym ?;D
[#33] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #30

Jak napisał przedmówca, bardzo fajna płyta, ostatnia wersja płyty używana do A500. Tak naprawdę jest to płyta dla A500+ tylko trochę zubożona, za niewielkie pieniądze (zależnie od wersji układu Denise między 50 a 150 zł plus robocizna) można z niej zrobić A500+. Ale to sztuka dla sztuki.
W tej Amidzie bardzo prosto (i najtaniej jak się da, w porównaniu do starszych rewizji) można rozszerzyć chip RAM (czyli pamięć dla grafiki i muzyki) do 2 MB (w żadnej Amidze nie ma więcej). Po dodaniu do tego najprostszego kontrolera IDE z pamięcią fast powstaje fajna maszynki do superwygodnego odpalania gier z użyciem WHDLoad.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2021 14:52:41 przez wali7
1
[#34] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #33

Czyli coś takiego pozwoli mi podpiąć dysk zewnetrzny?

https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-adapter-sata-ide-ata-gembird-10973452967?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_pla_ss&ev_adgr=komputery&ev_campaign_id=14542033157&gclid=Cj0KCQjwwNWKBhDAARIsAJ8Hkhdi7jJsIyNnIZnq557V09shFMqJyqU6V4fZxTV81nsTZREUT24rK2MaAq6pEALw_wcB

Do czego służy to:

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2021 15:13:39 przez Sierref
[#35] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #34

Eee... Nie. A500 standardowo nie posiada kontrolera dysku twardego. Natomiast istnieją różne rozwiązania, które podpięcie "twardziela" umożliwiają (choćby przez zaznaczone złącze rozszerzeń, ale nie tylko): Jedne są "z epoki", a inne - całkiem nowe.
[#36] Re: Amiga ze śmietnika

@recedent, post #35

:D Mimo to najbardziej mi zależy na samym jej uruchomieniu. Ale chyba jedyna opcja będzie podjechanie do życzliwego kolegi z forum i sprawdzenie jej pod oryginalnym zasilaczem. Później pobawię się w rozszerzenia itd:D
[#37] Re: Amiga ze śmietnika

@Norbert, post #4

:D Mimo to najbardziej mi zależy na samym jej uruchomieniu. Ale chyba jedyna opcja będzie podjechanie do życzliwego kolegi z forum i sprawdzenie jej pod oryginalnym zasilaczem. Później pobawię się w rozszerzenia itd:D

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2021 08:39:57 przez Sierref
[#38] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #36

To co zaznaczyłeś to złącze do podpinania urządzeń zewnętrznych: kontrolerów twardego dysku, kart turbo, rozszerzeń pamięci.
Ten duży układ obok to procesor 68000, w jego gniazdo również można zainstalować rozszerzenia, tym razem wewnętrzne, o takich samych funkcjach co zewnętrzne.
Polecam dwa moje filmy o takich rozszerzeniach:
https://youtu.be/BlbVFSdqrB8
https://youtu.be/Pe8iKsGYlng
Obie karty mogę wykonać, mam wszystkie części.
1
[#39] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #38

Inną opcją wartą uwagi jest pistorm. Stosunkowo nowy temat. Nie mam, więc nie wiem jak to działa. Póki co mam w swojej A500 z taką płytą 2 mb chipramu i wichra z 8 mb fastu. Oczywiście procesor podkręcony na coś około 28 mhz i kontroler dysku na pokładzie. Jestem zadowolony.

Niezależnie od rozwiązania lepiej kupić jakąś kartę (np. prezentowaną wyżej) która ma co najmniej fast ram i kontroler. Czasem można spotkać rozwiązania typu fast ram i kontroler (osobne urządzenia). Tego nie polecam.
[#40] Re: Amiga ze śmietnika

@misiek2, post #39

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla A500 przeznaczonej do grania jest 68EC020-TK: 68EC020 28 MHz, 9,5 MB RAM i kontroler IDE chodzący pod każdym kickstartem (nie wymaga żadnych modyfikacji). Ale wielu posiadaczy A500 uważa, że wydanie 500 zł to gruba przesada. Dla nich CDTV-RAM-IDE za 300 zł.... lub w ostateczności Gotek.
Bo używanie dyskietek z A500 1 MB było bardzo dobre w 1993 roku (bo większe rozszerzenia kosztowały krocie), ale dzisiaj to już przesada.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2021 10:33:52 przez wali7
[#41] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #38

DZIĘKI ~!!!!
Turrican II - Grałem w to jak byłem mały i nie mogłem znaleźć tytułu tej gry a tu proszę ! Teraz mógł bym myśleć o rozszerzeniach itd jednak dalej nie wiem jak uruchomić to ustrojstwo, a o to chodziło w pierwszym poscie;D
[#42] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #41

Kolega z postu 2 oferował pomoc w Łodzi. Ma to sens o ile jesteś ... z Łodzi. Jak z innego miejsca pisz, na ppa znajdziesz również osoby chcące pomóc. Tu innej filozofii nie ma jak podłączyć zasilacz, joystick, mysz i kabel do tv. Z pewnością w pobliżu znajdziesz osobę, która pomoże.
[#43] Re: Amiga ze śmietnika

@misiek2, post #42

Lubię sam ;P Wiec myślałem, że może uda się sprawdzić, czy uruchamia za pomocą np zasilacz PC.
[#44] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #43

Koledzy już ci napisali jak sprawdzić. Odłącz zasilanie stacji dysków i podłącz tam zasilacz od PC wtyczką floppa.
Jak zasilacz ma dwie wtyczki dla stacji dyskietek to floppa też podłącz.
Obraz możesz podłączyć kablem chinch-chinch jeśli masz takie w TV, lub kablem euro-chinch. Skrajne gniazdo chinch w A500 odpowiada za obraz, który będzie czarno-biały.
Jak podłączysz zasilanie również do stacji to powinna klikać
1
[#45] Re: Amiga ze śmietnika

@snifferman, post #44

Jak uruchomić zasilacz atx w takim układzie? At ma włącznik, atx nie ma.

W przypadku braku zasilania stacji dysków wydaje mi się, że Amiga będzie wstawała nieco dłużej, coś mi się tak kojarzy.
[#46] Re: Amiga ze śmietnika

@misiek2, post #45

W ATX uruchamia się go na zworkę między zielonym i czarnym. Jest to opisane w sieci. Nie wszystkie zasilacze, a zwłaszcza te nowsze uruchomią się bez obciążenia 5V lub 3.3V lub 12V (zależnie od budowy zasilacza)
[#47] Re: Amiga ze śmietnika

@snifferman, post #46

Albo uruchomią się, tylko przy słabym obciążeniu zamiast 5V będziesz mieć np. 4.5V (a tu już np. miałem problem z APOLLO).
[#48] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #40

Myślę, że z takimi kategorycznymi stwierdzeniami, że używanie dyskietek było dobre w 1993 ale dzisiaj to przesada, należałoby się wstrzymać, jeśli proponuje się wsadzenie za 500 złotych przestarzałego procesora, który daje mniejszą moc obliczeniową niż prawdopodobnie chiński smartzegarek za 30 złotych z drugiej dekady XXI wieku.

Autor wątku powinien sam sobie odpowiedzieć na pytanie co dla niego znaczy amigowanie. Bo dla niektórych samo przekładanie dyskietek może mieć wartość samą w sobie i ten "klimat retro". Tak samo jak istnieją bary w klimacie PRLu(np. jeden w Łodzi) które mają zużyte PRLowskie meble. Oni może i spokojnie by sobie kupili najnowszy design w ich kategorii cenowej, ale ludzie przychodzą tam dla "klimatu PRLu" i za to płacą konkretne pieniądze.
1
[#49] Re: Amiga ze śmietnika

@pgru2, post #48

Nie widzę spójności między używaniem chińskich smartzegarków za 30 zł (do emulacji Amigi?), a twierdzeniem że fajne jest używanie dyskietek 3.5 cala w roku 2021. Co kolego robisz w takim razie na tym forum, gdzie używa się komputerów z procesorem 10x wolniejszym od tego, co to go na łopatki kładą chińskie smartzegarki?
Nie jest fajne używanie dyskietek, ponieważ większość istniejących uległa nieodwracalnej degradacji i chcąc bawić się prawdziwą Amigą a jednocześnie zachować zdrowie psychiczne (przeklinanie trzydziestej z kolei uwalonej dyskietki nie jest komfortowe) najlepiej używać czegoś bardziej współczesnego od przechodzonego flopa (Gotek, IDE). Można sobie równocześnie, dla zachowania klimatu wsadzać i wyciągać starą dyskietkę do równie starej stacji dyskietek. Oczywiście niepodpiętej do Amigi.
[#50] Re: Amiga ze śmietnika

@pgru2, post #48

Dla klimatu. Ja też mam dyskietki i czasem dla fanu coś uruchomie z floppa, ale jak przychodzi instalacja WB na karcie SD, to robię to pod winuae. Tak jest szybciej.

Klimat jest fajny, ale lepiej mieć wybór. W przytoczonej restauracji, wątpie, aby ludzie stołowali się tylko tam cały czas.

Na początek jednak radzę skombinować/przerobić zasilacz i kabel RGB. Myszka też będzie potrzebna, więc jakiś adapter USB by się przydał. Jak to goła Amiga, to najpierw minimum "socjalne".
Może jest ktoś w okolicy co pożyczy dyskietki, albo przetestuje ami u siebie. Wtedy można myśleć co dalej.

Co do samej rozbudowy A500 rev8. U kolegi sugeruję rozszerzyć CHIP do 2MB. Można kupić gotowe rozwiązanie link

Można też zrobić na adapterkach

Można też dać pod klapkę. Opcji jest wiele dla rev8

Później Gotek albo Turbo. Do A500 jest też TF536. 030 i 64MB ram. Złożyłem kilka sztuk i jest to fajna karta. Szybsza od TK, więcej ramu. Najpierw okiełznaj podstawy
[#51] Re: Amiga ze śmietnika

@snifferman, post #50

Nie wiele szybsza, jedyne co przemawia to tylko 64Mb fastu.
[#52] Re: Amiga ze śmietnika

@snifferman, post #50

TF536 jest tylko trochę szybsza od 68EC020-TK (mam obie te karty), za to dużo droższa z uwagi na cenę 68030 50 MHz. Jak napisał przedmówca, jedynie co w niej jest wyraźnie lepsze, to 64 MB RAM (inna sprawa, że w A500 to o wiele za dużo... ale wiadomo, lepiej mieć, niż nie mieć).
[#53] Re: Amiga ze śmietnika

@wali7, post #49

Karty SD, dyski twarde, pendrivy też ulegają degradacji. Ja nie widzę spójności w Twojej wypowiedzi.

Amiga 500 była używana w tamtych czasach głównie ze stacjami dyskietek i tak m. in. zaprojektowali ją twórcy. Większość gier na Amigę jest na dyskietkach. Jeśli chcesz mieć realny sprzęt z epoki a nie emulację to właśnie po to są m. in. dyskietki. Można wszystko uruchamiać z SD, ale równie dobrze można wszystko lub prawie wszystko uruchamiać pod emulatorem - pewnie wyjdzie taniej, szybciej, mniej awaryjnie. Ale to właśnie o klimat dyskietek niektórym chodzi i podejrzewam, że jeśli zapytasz statystycznego Polaka "który miał Amigę" to raczej wspomni dyskietki, a nie wsadzanie Goteka.

Podejrzewam, że nie do końca to zrozumiesz, tak jak tego, że np. ludzie kupują gry na Spectruma na kasetach nadal(patrz gra bodajże Borka i nie tylko), mimo, że są adaptery kart CF. Ja mam np. gry na Spectruma na taśmach, baa mam nawet na taśmach gry na Atari, mimo, że w zasadzie z Atari od początku miałem stację dyskietek.
[#54] Re: Amiga ze śmietnika

@pgru2, post #53

Karty SD, dyski twarde, pendrivy też ulegają degradacji. Ja nie widzę spójności w Twojej wypowiedzi.

Tak, tylko ta degradacja postępuje znacznie wolniej w przypadku SD niż dyskietki. Ciężko też jest kupić dyskietki DD i też nie są tanie. Pozostaje też problem jak te dyskietki nagrać mając soft w ADFach. Jestem fanem dyskietek ale nie fanatykiem. Zdrowy rozsądek jednak sugeruje posiadanie jakiegoś nowocześniejszego nośnika danych.

Amiga 500 była używana w tamtych czasach głównie ze stacjami dyskietek i tak m. in. zaprojektowali ją twórcy. Większość gier na Amigę jest na dyskietkach.

Tak, ale w tamtych czasach pamięć flash i HDD były bardzo drogie. Pozatym do A500 jest rozszerzenie o HDD z epoki i podłączenie twardziela było przewidziane

ludzie kupują gry na Spectruma na kasetach nadal(patrz gra bodajże Borka i nie tylko), mimo, że są adaptery kart CF

Tak, czasem ludzie nawet nie odpakowują. Odkładają na półkę razem z innymi boxami.

Tak karty TK widziałem po 400zł, a za TF536 jakieś 700-900 trzeba dać więc TK wychodzi taniej. Składając samemu to pewnie te karty wyjdą za połowę ceny. Właściwie wystarczy dla A500. Ma też MapRom.
[#55] Re: Amiga ze śmietnika

@snifferman, post #54

Konkludując dla kolegi autora posta - "it's not cheap stuff
[#56] Re: Amiga ze śmietnika

@yarosf, post #55

Najpierw autor wątku musi sprawdzić czy Amiga działa. Później zorganizować podstawowy osprzęt jak kable, zasilacz,mysz,joye.

2MB chip to wg mnie następny krok. Później w zależności od portfela gotek albo turbo. W fast raczej bym się nie bawił, bo różnica w cenie nieduża.

Dla info dodam, że dla A500 jest jeszcze ACA500plus, Wicher508i, Wicher 520i, Wicher 520EC, ale nie wiem jak to się wpisuje w opłacalność.
[#57] Re: Amiga ze śmietnika

@snifferman, post #56

Jak dla mnie konfig A500 na dzisiejsze czasy to 2MB chip i karta TF536.
Użytkowanie jest łatwe i przyjemne. Wachlowanie dyskietkami w obecnych czasach sprawdza się tylko podczas upalnych dni
1
[#58] Re: Amiga ze śmietnika

@nekroskop, post #57

@pgru2 i wali7
Panowie macie taką samą zajawkę tylko różne podejście, więc proszę się nie kłócić tylko Legancko dyskutować
^ ^
@yarosf
Właśnie zauważyłem. Mam nadzieję, że będę mógł zainwestować w maszynę bo ta okaże się sprawna. :)

@wszyscy
Dziękuję za zacięte odpowiedzi i liczne porady. Sporo się dowiedziałem teraz muszę tylko znaleźć czas by podjechać do kogoś i sprawdzić czy maszynka ruszy.

P.S Opcja z dyskietkami wydaje się kusząca ;D
[#59] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #58

P.S Opcja z dyskietkami wydaje się kusząca ;D

Jest kusząca, ale jeśli to jedyna opcja, to może okazać się bardzo problematyczna.
[#60] Re: Amiga ze śmietnika

@Sierref, post #1

Ciekawostka....

Dziś za 100zł poszło: Atari 600, 800, 1000 (nie znam dokładnie oznaczeń i modeli, zasłyszane od człowieka który to zakupił). Wszystko w oryginalnych kartonach, z zasilaczami, dwie stacje dysków, kilka kartridży w zestawie...

100zł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem