[#31] Re: Pamięć amiga 600

@mmarcin2741, post #30

Tak nie jest drogi, chciałem zobaczyć czy czy sam chip wystarczy. Zostaje dokupić FAST kilka ich jest do wyboru.
Co powoduje dokładnie miganie ekranu ?
[#32] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #26

Na forum był wątek o grze, która miała problemy z save'ami i podejrzany był PFS3. Ja u siebie raczej się z problemami nie spotkałem. Zawsze można mieć osobną partycję dla problematycznych programów.

Jeśli chodzi o Ambermoon to wyjaśniło się, że kłopot leżał po stronie kodu gry (cache na 040+) a nie PFS3.
[#33] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #31

Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że brak pamięci Fast do której gra może się załadować w całości powoduje, że wykorzystywana jest wolniejsza pamięć Chip. Podczas częściowego kopiowania danych WHDLoad przełącza się między swoim "wirtualnym środowiskiem" a systemem przez co ekran zaczyna migać tj. widzisz naprzemiennie pojawiający się obraz Workbencha i gry. Czasem może to trwać przez kilkanaście sekund, czasem jedną czy dwie. Nie zmienia to faktu, że jest irytujące.
[#34] Re: Pamięć amiga 600

@kempy, post #33

Pytanie co wybrać:

https://allegro.pl/oferta/rozszerzenie-pamieci-8mb-do-amiga-600-whdload-10817229559
https://allegro.pl/oferta/a608-pamiec-8-mb-fast-do-amigi-600-11284455656

Jakie są plusy i minusy ?
[#35] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #34

To pierwsze nie ma nic w opisie na temat możliwości wyłączenia 4MB dla kompatybilności z PCMCIA.

Drugie da się przełączyć między 4MB a 8MB programowo. Na PCB jest info kto produkuje. Sprzedawca i producent są tutaj na forum.

Ps. Było jeszcze rozszerzenie A6095 dające dodatkowo 9.5MB, ale nie wiem jakby się wpisywało ekonomicznie
[#36] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #34

Jeszcze nie kupiłeś ?

2 miesiące temu się zastanawiałeś co kupić
https://www.ppa.pl/forum/amiga/43383/a600-co-dolozyc#m732177

tak druga ma jeszcze jedną zaletę jest mniejsza.

Od tego czasu nic się nie zmieniło. Strefa komfortu z WHDload dla A600 zaczyna się od 2MB chip i 4/8 Fast Ramu. Patrząc na ceny wystarczy ok.250 złotych by ją mieć w konfiguracji 2+8

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 07:42:35 przez nekroskop
[#37] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #31

WHDLOAD wstrzymuje grę, wychodzi do systemu by doczytać dane i wraca z powrotem.
[#38] Re: Pamięć amiga 600

@san_u, post #37

Czyli jak jest FAST to ładuje wszystko do ramu ?
[#39] Re: Pamięć amiga 600

@nekroskop, post #36

Nie próżnowałem. nie wiedziałem czy potrzebuje FASTu. Zacząłem od Chip. Więc mam 2 MB Chipu CF na ide i gotowy system 2.1 uzupełniony o podstawowe narzędzia wraz z whdload oraz duża ilością wgranych gier. Przygotowanie takiego obrazu trochę mi zajęło na UAE, a później walczyłem aby odpalić to na A600, zaciąłem się na maxTransfer.
Większość gier działa mam problem tylko z miganiem tego ekranu i tutaj jednak wydam kasę na ten FAST bo to irytujące.
[#40] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #38

Jeśli jest aktywna opcja PRELOAD to ładuje tyle, ile da radę do RAM. Niektóre gry i tak potrafią mignąć pomimo załadowania wszystkiego do pamięci, MK2 tak ma na początku jak pokazuje się logo firmy, potem już nie ma migania, nie wiem czy są jeszcze jakieś odosobnione przypadki.

Możesz to łatwo zweryfikować na Winuae na konfiguracji 2MB CHIP .VS. 1MB CHIP + 8MB FAST

Jednym z lepszych przykładów jest chyba gra SNOW BROS, która ładuje się dłużej przez to miganie, niż z dyskietki.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 17:42:43 przez san_u
[#41] Re: Pamięć amiga 600

@san_u, post #40

Tak sprawdziłem na uae speedball2 nie miga z fastem miga bez.
[#42] Re: Pamięć amiga 600

@san_u, post #40

Mam jeszcze dość prosty problem, nie jestem w stanie włożyć kart pcimcia do slotu. Wyjąłem płytę patrze w gniazdo tam wszystko wygląda ok. Czy dużo siły potrzeba aby weszła do gniazda ? Wygląda jak by jedna prowadnica karty w gnieździe była za duża i blokuje. Kartę wkładam poprawnie.
[#43] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #42

Wygląda że mam kartę inny niż, a kupowałem od gościa który sprzedaje amigowe graty.

Moją ma wcięcia jak karta na górze :(

https://en.wikipedia.org/wiki/PC_Card#/media/File:Xircom_Realport_PCMCIA_and_CardBus_notch.jpg

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 21:36:47 przez Sventevith
[#44] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #43

Ok 1mb chip zakupiony idzie do mnie, adapter SD już mam i prośba o pomoc, pobrałem obraz dysku 4gb z WB-2.1 oraz WHDload jak to załadować na kartę takiego gotowca?
[#45] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #44

Ja skopiowałem pod winuae:
copy dh1: dh0: all
dh1 - partycja/dysk gotowca
dh0 - fizyczna karta cf
...ale nie wiem, czy to profesjonalnie,
w każdym razie u mnie działa szeroki uśmiech
[#46] Re: Pamięć amiga 600

@mmarcin2741, post #45

ok ale już mam problem, mianowicie tworzę patrycje pod WinUae, i jaką wielkość bym nie utworzył nie widać jej po restarcie systemu, co może być przyczyną?
[#47] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #46

ok zmieniłem wersje WinUae jest postęp pojawia się coś...
[#48] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #47

nie zapomnij o maxtransfer 1fe00
[#49] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #44

Skoro masz obraz to użyj
Win32DiskImager
[#50] Re: Pamięć amiga 600

@nekroskop, post #49

Właśnie tak zrobiłem tym programem, karta startuje ale nie ma tej samej zawartości co obraz, brak gier w szufladkach :(
[#51] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #50

Trzeba z górnego menu wybrać "show all".
[#52] Re: Pamięć amiga 600

@mmarcin2741, post #51

ok wszystko już gra obraz jest kompletny, jeszcze takie pytanie jak przenieść dane na dysk amigowy w sensie przenoszę (przeciągając je z dysku PC na kartę SD w WinUae) ale po resecie systemu te pliki znikają, trzeba użyć jakiegoś menagera plików?
[#53] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #52

a pamietales o maxtransfer 1fe00? ;)
[#54] Re: Pamięć amiga 600

@juen, post #53

Tak było wklepane:) już rozpakowuje sobie lha pojawia mi się zawartość w folderze TEMP, tylko teraz przykładowo rozpakowałem lha program ADF2disk pojawia mi sie ikona z młoteczkiem w temp ale nie idzie jeszcze tego odpalić:(
[#55] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #54

Mam pytanko jak sprawdzić klawiaturę amigi? dzialanie poszczególnych klawiszy z osobna (nie mam na myśli okien tekstowych a jakiś program).
[#56] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #55

https://github.com/keirf/Amiga-Stuff/releases

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2021 19:12:21 przez snifferman
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem