[#31] Re: Amiga rgb scart problem

@nekroskop, post #28

To pewnie Twój monitor/TV LG jest popsuty.

Ale pisał przecież, że sprawdzane na kilku telewizorach
i na każdfym taka kaszanka w obrazie.
Z drugiej strony, kolega kiedyś jechał na zielonym
monitorze, chyba jakiś neptun i nie narzekał.
Tyle, że to było w 1991.

Ja jakbym miał taki paskudny obraz z Amigi
to też bym się zdenerwował.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2022 17:26:47 przez mmarcin2741
[#32] Re: Amiga rgb scart problem

@mmarcin2741, post #31

Widziałem zapodany filmik z YT, koleś nie chce podać linka ani konkretnej nazwy, mówi tylko o czarnym, cienkim kablu ze "złotymi" pinami (pewnie tyle w nich złota co nic) "bo jak jest złoty to najlepszy", no takich kabli "gold" to ja w życiu wiele widziałem i w 99% przypadków hasła typu "gold plated" "high-quality" nijak się miały do jakości sprzętu. W sklepie, którego nazwę podał autor wątku, jest jeden kabel do Amigi, są w nim elementy bierne ale sprzedawca wcale nie zapewnia idealnego obrazu, nie zapewnia też wsparcia, nawet pisze o możliwości występowania zakłóceń. Skoro ten kabel daje taki sam "kiepski" (oj chciałbym mieć taki kiepski obraz na moim monitorku LG1717M po scart) obraz na różnych amigach i różnych telewizorach (gość z filmu mówi o swoim LG jako monitorze a nie tv, autor wątku ma Philipsa jak wynika ze zdjęć natomiast w poście #17 pisze, że ma taki sam tv więc chyba ściemnia skoro nie chce podać modelu bo sam nie wie jaki model ma gość z filmu z YT) to znaczy, że to wina tego kabla.

Na koniec drogi autorze, chciałbym ci powiedzieć żebyś się nie zachowywał jak obrażona panienka i nie stroił focha bo jeśli się poszukuje rozwiązania problemu i ludzie którzy chcą ci pomóc o coś konkretnie pytają to po co aby móc dokładniej zdiagnozować problem i tym samym podsunąć jakieś rozwiązanie lub podpowiedzieć co można jeszcze zrobić. Może trzeba było od razu napisać do gościa z yt i poprosić o to aby ci podesłał na priva link do jego kabla a tu na forum, nadmienić już na wstępie, że interesuje cię tylko rozwiązanie RGB-Scart. Ja też kiedyś naczytałem się i naoglądałem o monitorach do Amigi działających w 15kHz bo chciałem taki co będzie działać po RGB-VGA i zdecydowałem się na wyżej przeze mnie wymieniony LG, nawet konkretną wersję kupiłem bo tylko ta wg opisów jest dobra i później się okazało, że obraz pozostawia wiele do życzenia. Wniosek z tego taki, że to, że ktoś ma co działa mu idealnie, nie znaczy, że i u ciebie będzie działać tak samo ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2022 20:20:43 przez Madman
2
[#33] Re: Amiga rgb scart problem

@wali7, post #5

A czy wtedy nie powinno nie być tych pasów na jednolitym tle, jak bardzo byś nie rozciągał, kurczył i deformował, wciąż wyjdzie ten sam kolor.
[#34] Re: Amiga rgb scart problem

@Amaru, post #30

To nie jest prosta sprawa na "telefon", najprostsza i najszybsza metoda, to sprawdzić na czyimś kablu i monitorze, czy dalej te pasy są, by zawęzić kółko podejrzanych, a tym samym wykluczyć, że sam monitor nie wprowadza tych zakłóceń. Możesz spróbować np. podłączyć się do OSSC tym kablem i Amigą, GBS nie jest najlepszy, wymaga pracy by ograniczyć zakłócenia, które on sam generuje.

Tu najlepiej wyjdzie ci współpraca z kimś lub udanie się na jakieś Amiparty, gdzie sprzętu jest wystarczająco dużo.
[#35] Re: Amiga rgb scart problem

@san_u, post #34

Posiadam ossc i nie eliminuje on linii
[#36] Re: Amiga rgb scart problem

@Amaru, post #35

To już jakaś konkretna informacja. Teraz musiałbyś w zasadzie zrobić jak najkrótsze połączenie między Amigą, a OSSC i sprawdzić, czy coś się zmienia (choć tak naprawdę, myślę, że to są zakłócenia płynące z Amigi, bo są idealnie stałe, jak np. paski w C64).

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 18:21:51 przez san_u
[#37] Re: Amiga rgb scart problem

@san_u, post #36

Też właśnie tak uważam że to zakłócenia płynące z amigi...tylko pytanie jak się ich pozbyć?
[#38] Re: Amiga rgb scart problem

@Amaru, post #37

Na ebay jest coś takiego
[#39] Re: Amiga rgb scart problem

@snifferman, post #38

Jeśli to poprawia problem z liniami, to by znaczyło, że jest jakiś problem z sygnałem generowanym przez Amigę (nie do końca prawidłowy dla impedancji 75ohm?).

Nie wiem co jest w środku, ale podejrzewam, że układ THS7314 lub THS7374, które często są używane w różnych modach do poprawiania sygnału RGB (SEGA RGB mod) lub composite/s-video.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 20:23:00 przez san_u
[#40] Re: Amiga rgb scart problem

@snifferman, post #38

Posiadam ten adapter i od razu mówię nie likwiduje on linii na mojej amidze.
Redukcja szumňw w telewizorze delikatnie łagodzi linię ale nie w 100%

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 22:17:06 przez Amaru
[#41] Re: Amiga rgb scart problem

@san_u, post #33

Aby wykluczyć prążki moire jako przyczynę należałoby poedytować obraz generowany przez Amigę (za pomocą jakiegoś edytora trybów graficznych), ew. pozmieniać parametry wyświetlania w monitorze (phase clock itp, o ile monitor ma możliwość edycji tego). Jeśli zmieniałoby się położenie prążków, ich ilość i odstępy między nimi, to na 99,999% będzie efekt moire. Użycie innego monitora/TV, z zupełnie inną matrycą też powinno wiele wyjaśnić - zupełnie inny układ prążków także byłby dowodem na moire.

Skoro się tak upieracie przy tym szukaniu lepszych kabli, to sprawdziłbym widmo sygnałów RGB (każdej składowej osobno) - kilkadziesiąt periodycznych linii przy synchronizacji poziomej 15 kHz powinno dać silny, wąski pik między kilkaset kHz, a około 1 MHz (zależnie od ilości tych prążków). Można też zobaczyć na zwykłym oscyloskopie przebieg tych sygnałów, jeżeli w nich jest przyczyna, to te prążki też powinny być widoczne.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 23:05:46 przez wali7
[#42] Re: Amiga rgb scart problem

@wali7, post #41

Ale prążki Moire powstają, gdy nakładają się dwa najczęściej podobne wzory, w tym przypadku tymi wzorami jest obraz z Amigi oraz rozdzielczość monitora, jednak potrzebny jest jakaś grafika jak powiedzmy gradient siatki, jeden piksel czarny, drugi biały i tak w kółko, na takim najlepiej będzie widać.

Jeżeli ekran jest jednolitego koloru, to skąd te prążki miałyby się tam brać?

W tym wątku kolega Mirek też ma takie same pasy widoczne na jednolitej obramówce.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2022 16:28:28 przez san_u
[#43] Re: Amiga rgb scart problem

@san_u, post #42

tak są identyczne jak u mnie.
[#44] Re: Amiga rgb scart problem

@Amaru, post #43

Myślę, że te pasy ma wiele osób, tylko niewiele zwraca na nie uwagę, możliwe, że na TV są one mniej zauważalne.

Właściwie, to sprawa jest dość dziwna, ponieważ znalazłem wątek, który zdaje się potwierdzać zdanie kolegi Wali7 i wpływu monitora, z tym, że pasy tam są nie do końca jednolicie powtarzalne i właściwie wprowadziło mnie to w konsternację (w jaki sposób z jednolitego tła robią się ciemniejsze paski?), a także kolejny wątek z urządzeniem do usuwania tych linii, które ktoś już linkował.

Mam teraz trochę mętlik przez to, ale wygląda na to, że sprawa wymagałaby zbadania z użyciem odpowiednich narzędzi, by stwierdzić, czy te pasy są już w sygnale, czy monitor je generuje.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2022 16:55:04 przez san_u
[#45] Re: Amiga rgb scart problem

@san_u, post #44

chyba odbiorniki je generują bo na niektórych telewizorach led po włączeniu filtrów szumów DNR linie potrafią zniknąć...ale to nie na wszystkich tv niestety...do tej pory trafiłem na 1 telewizor który to wyeliminował jest to Funai.Oraz 14 calowy panasonic crt.Czyli w sumie to 2 telewizory.
Ale i tak poszukuję telewizora LG do amigi z filtrami DNR bo najbardziej mi obraz się podoba na nich.
Ostatnia aktualizacja: 31.07.2022 20:36:24 przez Amaru

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2022 20:51:51 przez Amaru
[#46] Re: Amiga rgb scart problem

@Amaru, post #45

Witam dzis testowałem telewizor crt 21 cali i pionowe linie na crt też są widoczne...więc nie tylko na lcd...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem