kategoria: A1200
[#91] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #75

No niestety nie jest tak pięknie jakby się wydawało. WHDLOAD mi się wywala losowymi błędami albo totalną zwiechą. Zazwyczaj po kilku sekundach gry. Na razie próbowałem Settlers i UFO/AGA. Na podobnej konfiguracji z MC68060 pod WINUAE działa stabilnie. Procesor chłodny, więc to nie przegrzanie. Wyjąłem fastram z płyty, zostało tylko 128mb z BFG9060 ale bez zmian.

Próbowałem te wszystkie NOCACHE, NOAUTOVEC, etc. w ustawieniach slave'ów ale bez zmian.

Próbowaliście odpalać gry pod WHDLOAD na A4000D z BFG9060?

Początkowo myślałem, że to jakiś problem z fastramem ale testuję go AmigaTestKit, zapełniam RAMDISK, odczytuję, sprawdzam CRC i wszystko OK.
[#92] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #91

No dobra, w sumie wykrzacza mi się teraz regularnie chyba tylko UFO ale ta sama instalacja działała prawidłowo pod A1200 z TF1260 i fizycznie tym samym prockiem MC68060 bo go z niej wyjąłem i wsadziłem do BFG.

Sam już nie wiem.
[#93] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #92

Nie chciałby ktoś przetestować u siebie "UFOEnemyUnknown_v1.1_AGA_0157" (https://www.whdownload.com/games/U/UFOEnemyUnknown_v1.1_AGA_0157.lha) na A4000 z BFG9060/50Mhz pod WHDLOAD?

Bo nie wiem czy mam problem sprzętowy czy to jakaś niekompatybilność, ale wygląda na problem sprzętowy. Civilization też się wysypało ale dopiero po kilku minutach.
[#94] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #86

Chyba że się wybebeszy jakieś stare pc ;)
[#95] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #89

To są wsady do pio 2 . Na A 4000 widać poprawę szybkość, polecam. Natomiast 64mb nie polecam zwłaszcza mając 128 bardzo szybkiego ramu na bfg9060 to szkoda zachodu
[#96] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #95

Ja w ogóle wydłubałem fastram ze slotów na potrzeby testów stabilności. Wszystko idzie z fastu BFG. PIO 2 pewnie będę robił ale najpierw chcę poużywać bez modów żeby potestować dalej stabilność.

Generalnie w systemie wszystko mam super-stabilne, Quake demo leci w nieskończoność superstabilnie, testy programem AIBB ładnie latają, w Dooma pograłem. Temperatura proca 51 stopni przy pełnym obciążeniu na 50MHz. Komputer i system wstają przy każdym włączeniu.

Ale przy WHDLOAD pojawiły się niestety problemy i nadal nie wiem jaka jest przyczyna. UFO w wersji AGA się zawiesza losowymi błędami a UFO w wersji nie-AGA działa bez problemu. Civilization AGA też się wysypało błędem po zbudowaniu miasta, dalej nie próbowałem. Inne gry chodzą.

Dalej będę budował Firebirda i będę próbował włożyć grafikę Radeona w PCI.
[#97] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #96

Stabilność w amidze to trudny temat ,czasami nowsza biblioteka może narobić tyle zamieszania że szok .Zamiast szukać błędów w sprzęcie spróbował bym z inego źródła pozyskać grę bo może to być coś w kodzie a nie w sprzęcie
[#98] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #96

Karta cf w pio2 Mc68lc060
[#99] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #98

A ile taktowany procek? Bo u mnie na pełnym MC68060/50MHz wychodzi 2,647,919 bytes/sec.

W ogóle to mam Kicka 3.1.4 (46.143), chyba muszę kupić 3.2 to dalszych testów.
[#100] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #99

Mc68ec060 z włączonym mmu75 Mhz kickstart 3.2.2 na 50 wyciąga tyle

[#101] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #99

Więc pio2 coś tam daje a w stosunku do ripple ide które ciągnie na Lide.device coś ponad 2 to nawet dość sporo
[#102] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #101

Mam już gołego Kicka/WB 3.2 + mmulibs. W sysinfo prędkość dysku skoczyła do 3.2MB/s po samej zmianie kicka. Niestety wygląda na to, że odbyło się to kosztem stabilności bo podczas kopiowania plików miałem już kilka zwiech. Maxtransfer ustawione na 0x1FE00.

Wróciłem testowo do Kicka/WB 3.1.4, próbuję zajeździć system kopiowaniem ale tu zwiechy się nie pojawiają. Czyli klops, 3.2 mi działa gorzej niż 3.1.4. Nie wiem, może adapter ide2sd nie dał rady? Jest zabawa.
[#103] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #102

No niestety na 3.1.4 też się wydupczył tylko trzeba było przerzucić dużo dużo dużo więcej danych.

No nic, jednak nie ma stabilności. Może jednak wlutuję te wszystkie elektrolity tak jak trzeba bo większość mam ceramików żeby ich nie urwać przy manipulowaniu płytą :). Ale już teraz wiem, że to nic nie da.
[#104] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #103

Ale już teraz wiem, że to nic nie da.

Też tak myślę. Ceramiki spokojnie dają radę.
Ja zacząłbym od zmiany karty turbo z BFG9060 na coś innego, np. A3640. Lub CS MKII.

Jest jeszcze ryzyko, że jakiś układ chipsetu dostaje przypadkowego glitcha - a to już ciężko wychwycić...
Generalnie nie zazdroszczę.
[#105] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #103

Może spróbuj coś takiego zamiast przejściówek i kabli zanim zaczniesz dewastację lutownicą u mnie sprawdza się w 100 %

[#106] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #105

@stachu100: no dobra, bez gwałtownych ruchów, na razie zostawiam sprzęt jak jest na ceramikach.

@Berr131268: oki, spróbuję jeszcze na karcie CF bo wszędzie w moich rozwiązaniach korzystam z ide2SD, może to błąd.
[#107] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #106

Nie wiem czy to błąd gdysz ja w żadnej amidze nie mam sd jedynie w st ale nie pamiętam kiedy tego używałem w każdym bądź razie cf mam w a500,a600,cdtv,a2000tx,a4000 i 486dx2 i wszędzie jest ok
[#108] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #106

Po wymianie mc68ec060 na mc68lc060 i karty cf 4g na 8g sysinfo pokazało taki transfer
[#109] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #108

U mnie nadal brak stabilności, ale już mam prawie pewność, że gdzieś mam słaby kontakt bo jak macałem płytę to przez kilka godzin działało stabilnie. Potem po kolejnym macaniu problemy wróciły. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić gdzie jest wada ani nawet czy na płycie czy w BFG więc będę z topnikiem jeszcze raz poprawiał wszystkie scalaki. Te NOSy się trochę słabo lutują bo są nieco zaśniedziałe.
[#110] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #109

Stawiam że to podstawka pod procesorem . Podobny dylemat był u mnie w n2630 i robioną podstawką. Niby wszystko działa ale jakby nie zawsze jak by od pogody zależało. Może spróbuj kontakt S
[#111] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #110

Też myślałem, że podstawka pod procesorem, nawet go wyjmowałem i wkładałem na nowo, nie wiem. Jeżeli kolejne działania nie pomogą to lutuję całego nowego BFG (mam jeszcze 4 PCB :) i wtedy będę miał większą jasność czy to BFG czy płyta.
[#112] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #111

Poczęstuj kontaktem s łącze procesora i podstawkę potrafi robić cuda
[#113] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #111

Ja też sobie lutuje jeszcze jednego
[#114] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #113

No cóż, wydaje się, że powodem wszystkich problemów nie były niedoluty ani resztki topnika, tylko generator 50MHz w luźnej podstawce. Kilkanaście godzin walki jak krew w piach :). Na razie działa, próbuję się nie ruszać żeby nie było zwiechy.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 01:09:09 przez bfgmatik
[#115] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #114

Podskórnie zaczynam czuć lęk na myśl o uruchamianiu EATX2000.
Czy może ktoś wytłumaczyć amatorowi dlaczego topnik będący elektrycznie neutralnym miałby powodować problemy. Nie brzmi to dla mnie racjonalnie - spod elementów SMD przecież go nie usuniemy,
[#116] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bobycob, post #115

Z tym topnikiem to była tylko taka moja lekka schiza. Teoretycznie każda substancja znajdująca się na ścieżkach zmienia pojemności między ścieżkami. A jak masz duże częstotliwości i timingi na granicy działania to może mieć znaczenie. A timingi pewnie są na granicy bo jak się kręci 68060 na 100MHz to wystarczy podnieść napięcie zasilania o 0.3V i zaczyna działać. Więc nie chcę nawet myśleć jak te zbocza zegarów i sygnałów się zazębiają, wystarczy dmuchnąć :). Dlatego wszystkie Mediatory i karty turbo każdemu działają inaczej jeżeli chodzi o stabilność, takie jest moje zdanie.

Płytę z topnika da się wyczyścić :D. Ja wziąłem dużą miskę, litr izopropanolu i płyta błyszczy, wszystko wymiotło nawet spod układów bo to widać. Wystarczyło zatopić płytę i jazda pędzelkiem delikatnie żeby nic nie urwać. Normalnie tak nie robię bo ten topnik jest no-clean, zwykle czyszczę tylko żeby wizualnie było ładnie. Potem zlałem izopropanol z powrotem bo się jeszcze przyda.
[#117] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bobycob, post #115

Im więcej problemów tym więcej radości gdy zacznie działać
[#118] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bfgmatik, post #116

[/i]
Płytę z topnika da się wyczyścić :D. Ja wziąłem dużą miskę, litr izopropanolu i płyta błyszczy, wszystko wymiotło nawet spod układów bo to widać. Wystarczyło zatopić płytę i jazda pędzelkiem delikatnie żeby nic nie urwać. Normalnie tak nie robię bo ten topnik jest no-clean, zwykle czyszczę tylko żeby wizualnie było ładnie. Potem zlałem izopropanol z powrotem bo się jeszcze przyda.

Też czyszczę ale bardziej z przyczyn estetycznych. IZO i szczoteczka do zębów oraz szmatka.
[#119] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@bobycob, post #118

Niektóre topniki nie są obojętne dla pcb
[#120] Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.

@Berr131268, post #119

To już kwestia świadomości na temat tego co się używa. Zwykła kalafonia, jak i używane przeze mnie TK83 nie reagują. Na bardziej wymyślną chemię żałuję monet.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem