[#121]
Re: A1200 rev.1A diagrom ,prośba o pomoc.
@bfgmatik,
post #116
Moja historia ma swoją kontynuację i nie jest to kontynuacja usłana różami :).
W kolejnych krokach w celu wyszukania przyczyny niestabilności przelutowałem i umyłem calutką płytę oraz BFG9060.
Następnie wywaliłem podstawki i wlutowałem na sztywno generatory 50MHz i 28.375MHz tak aby wykluczyć problemy ze źródłem zegara. Ponaginałem linię opóźniającą i 74FCT244T, które jako jedyne są jeszcze w podstawkach żeby siedziały jak najciaśniej.
Po tych operacjach problemy zniknęły, ale nie całkowicie i tylko na chwilę. Zwiechy miałem dużo rzadziej ale jednak były. Co więcej, stabilność poprawiała się kiedy komputer chwilę pracował i wszystko się wygrzało. Po kilku godzinach testów myślałem, że sprawa załatwiona a następnego dnia na zimnym znowu zwiecha.
Ostatnim krokiem jaki dotychczas wykonałem było wywalenie rezystora 2k7 z przetwornicy i wlutowanie tam zalecanego 3k16 (po prawdzie to 4k7 i 9k1 równolegle bo kto na stanie ma od ręki 3k16). W ten sposób napięcie zasilania BFG9060 spadło z 3.45V do 3.34V.
No nie wierzyłem w to i robiłem to już zupełnie od niechcenia ponieważ wszystkie elementy systemu (i procesor, i pamięci, i xilinxy, i cała reszta) są prawidłowo zdefiniowane do 3.6V.
Kurde, no wygląda, że teraz na napięciu 3.34V działa to w końcu prawidłowo! Czyżby historie o tym, że BFG9060 trzeba przerobić na dwie przetwornice żeby podkręcać napięcie procesora, były prawdziwe? :)