kategoria: A500
[#31] Re: WB 3.1.4

@snifferman, post #28

Mam 4GB CF i 2 partycje po 2GB każda. Zainstalowane
około 300mb gier, resztę miejsca zajmuje whdload.
Z 500mb jeszcze zostaje wolne.

Jeżeli gra ma swój instaler, to nie używam whdload,
tylko gram z instalki.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2022 16:17:19 przez mmarcin2741
[#32] Re: WB 3.1.4

@wali7, post #29

Ogólnie temat nie dotyczy OS'a 3.2, ale skoro go wywołałeś:
...możliwość wysuwania okien poza ekran w 3.2
To ja też lubię ten ficzer w moim 3.1 i to we wszystkich kierunkach szeroki uśmiech

Odnośnie tego ficzera w 3.2 to widziałem w filmiku na YT gdzie pokazano tą funkcję i jest ona jakoś dziwnie zaimplementowana. Przy dojściu do brzegu ekranu wygląda to tak jakby okienko próbowało przebić jakąś niewidzialną barierę - ten krótki 'tik' mnie by denerwował.
[#33] Re: WB 3.1.4

@AmiClassic, post #32

Tak, ta funkcja jest możliwa do zaimplementowania w 3.1 od lat 90, stosowna łatka jest na Aminecie. Problem w tym, że w wersji na 3.1 ten patch wprowadza różne niekompatybilności, o czym twórcy przestrzegają. W 3.2 jest to zaimplementowane bardziej system-friendly.
1
[#34] Re: WB 3.1.4

@wali7, post #33

Problem w tym, że w wersji na 3.1 ten patch wprowadza różne niekompatybilności, o czym twórcy przestrzegają.
To jakieś 'urban legend', albo ja mam pecha i nie doświadczyłem tego. Muszę poczytać przed czym przestrzegają
[#35] Re: WB 3.1.4

@AmiClassic, post #34

Używałem tej łatki dawno temu. W dokumentacji było opisane co i jak.
W 3.2 używam na co dzień, bo zakładam, że twórcy systemu odpowiednio to zaimplementowali.
[#36] Re: WB 3.1.4

@wali7, post #35

Jeśli nie przeszkadza Ci ten 'tik nerwowy' okienek to jest bardzo użyteczny ficzer, potwierdzam OK
[#37] Re: WB 3.1.4

@AmiClassic, post #36

Jak sie nazywa ta pchelka od okienek?
[#38] Re: WB 3.1.4

@kempy, post #37

PowerWindows

Teraz zauważyłem, że są tu źródła, czyli i ten ficzer twórcy 3.2 zapewne 'pożyczyli' sobie z Aminetu szeroki uśmiech
1
[#39] Re: WB 3.1.4

@AmiClassic, post #38

Dlaczego "pożyczyli" z Aminetu? W innych systemach też możesz okienka przesuwać poza obszar ekranu i inspiracją nie były programy z Aminetu.
[#40] Re: WB 3.1.4

@tom256, post #39

Jak projektujesz system od nowa i od razu dodasz taką obsługę to jest to inne podejście jak się musisz bawić z zachowaniem kompatybilności z obecnym softem dodając dość znaczące rozszerzenie.
[#41] Re: WB 3.1.4

@michal_zukowski, post #40

Trudno powiedzieć jak to zrobili. W każdym razie jest i działa dobrze. Mi się podoba.
1
[#42] Re: WB 3.1.4

@michal_zukowski, post #40

Jak projektujesz system od nowa i od razu dodasz taką obsługę to jest to inne podejście jak się musisz bawić z zachowaniem kompatybilności z obecnym softem dodając dość znaczące rozszerzenie.

Jasne ale niekoniecznie to musi mieć coś wspólnego z oprogramowaniem Aminetu a o tym była mowa.
Z tego co wiem to problemy z ta funkcją ma oprogramowanie pisane niezgodnie z wytycznymi systemowymi. Poza tym większość funkcji przecież zawsze jest dodawanych razem z rozwojem systemu i jest to naturalna droga rozwoju. Ile funkcji z Windowsa 10 było przewidziane już w Win 95?
[#43] Re: WB 3.1.4

@tom256, post #42

Ja tak z innej beczki: Odpaliłem STeEm z TOSem 1.02 i tam można okienka wysuwać poza ekran.

W końcu po latach ROM Amigi też to ma xD.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem