[#1] [scsi] A2090 i napęd ZIP
Ktoś ma pomysł, jak to uruchomić? Karta nie ma żadnego sterownika, poza plikiem hddisk w Expansion... który i tak się wiesza na mojej A1200 i pewnie jest przeznaczony dla Kickstartu 1.3 tylko... ani device'a wbudowanego w ROM (co dziwne, bo sam ROM jest) ale HDToolbox się wiesza na przeszukiwaniu device'ów. Kontroler nie jest zgodny z RDB więc może to dlatego. No ale nic. Spróbowałem zatem podpiąć napęd ZIP po DB25 - ale tu też ni widu ni słuchu. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą kartą? Zależy mi głównie na podłączeniu zewnętrznych urządzeń.
[#2] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #1

Sam chętnie posłucham tego wątku. Mam ten sam problem z A2000 kolegi i tą kartą. link

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2022 16:06:32 przez Rafał A-3000
[#3] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #1

Nie mam, ale niby pisze, ze max to 256MB i sterownik musi byc w chip ram jesli 32 bitowa pamiec. Wiec sprobuj "run nofastmem" i dopiero potem wgraj sterownik. Jak zadziala to mozesz wyedytowac sterownik, zeby tylko chipu (albo 24 bitowego fastu) uzywal.
[#4] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #1

hddisk.device obsługuje ten kontroler.
[#5] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@Don_Adan, post #3

A jak później przywrócić Fast?
[#6] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #5

Najpierw sprawdz czy w tym jest problem. Co do przywrocenia fastu to nie wiem czy nofastmem ma taka opcje. Najprosciej jest przerobic ten sterownik, zeby sam uzywal tylko 24 bitowej pamieci. Byc moze jest w sieci wersja dzialajaca z 32 bitowa pamiecia. Mozesz tez recznie sie bawic, kopiujesz jakies pliki do fastu, zapelniasz go calego. Potem uruchamiasz ten sterownik. I na koniec kasujesz te pliki z fastu. Cos takiego mozna dodac do User-Startupa. Ale to jest raczej tylko obejscie problemu. Choc powinno zadzialac.
[#7] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #5

Uruchom NoFastMem ponownie.
[#8] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #1

ani device'a wbudowanego w ROM (co dziwne, bo sam ROM jest

A to nie jest tak że jeśli jest ROM to masz wersję a2090a
[#9] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #1

A napisz jeszcze jaki masz rom w tej A2000? U mnie był 1.2 ale zmiana na 1.3 nic nie pomogła. Czekam na przełącznik kickstartów do niej.
Niestety na A3000 i 3.1 też nie dało się ugryźć tej karty. Nie widziała ani dysków SCSI ani cdromu. Są do niej dostępne dyskietki instalacyjne ale mi w niczym nie pomogły. Jak czytałem z nich opis to jest zupełnie niezrozumiały - jakieś specjalne mountlisty trzeba, zarezerwowany obszar dysku, jakaś wzmianka o rozszerzeniu pamięci. Jednym słowem horror. Ma jakiś swój własny system obsługi dysków.
Dobrze by było gdyby ktoś się pochwalił takim działającym dyskiem by podejrzeć czego ten kontroler od nas oczekuje.
[#10] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@Rafał A-3000, post #9

Ja to próbuję uruchomić w A1200
PS Postanowiłem spróbować tricku zaproponowanego wyżej, czyli:
1. NoFastMem;
2. załadowanie sterownika poprzez Binddrivers do CHIP RAM;
3. ponowne wywołanie NoFastMem celem przywrócenia pamięci FAST;

...ale na trzecim kroku system się wykrzacza - shell się zamraża.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2022 08:31:41 przez _arti
[#11] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #10

A spróbuj bez drugiej komendy NoFastMem. Na A2000 to chyba nie przejdzie, bo ma 512kb Chip. Choć może sterownik się jeszcze zmieści. Do pozostałej zabawy mam 8MB Ram w Zorro.
[#12] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@Rafał A-3000, post #11

Jak mam cokolwiek uruchomić bez FASTu?
[#13] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #12

To nie da się dodać Fastu już pod WB kiedy dysk będzie rozpoznany? Chyba, że wtedy też się system zamrozi.
Jak kiedyś używali tej karty? Ciekawe... Ma fajny opis, że na tamte czasy miała procesor lepszy od C64.
[#14] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@Rafał A-3000, post #13

Ale piszę ci przecież, że komputer się wiesza cokolwiek nie zrobię po dodaniu sterownika poprzez Binddrivers. No nie działa.
[#15] Re: [scsi] A2090 i napęd ZIP

@_arti, post #12

To ile masz tego fastu po wczytaniu systemu? Pozostaje Ci metoda zapelnienia calego fastu przez c:copy i oproznienia fastu za pomoca c:delete po zainstalowaniu sterownika. Moze zadzialac, o ile sam sterownik nie alokuje po zainstalowaniu potem jeszcze jakis buforow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem