[#1] standard PL
Jaki jest w tej chwili standard polskich znaków dla Amigi?
[#2] Re: standard PL

@simka113, post #1

W sumie to zalezy od usera. Masz 2 mozliwosci:
- AmigaPL
- ISO

[#3] Re: standard PL

@simka113, post #1

ISO 8859-2 (dawniej Latin-2) stanowczo wypiera AmigaPL.
[#4] Re: standard PL

@APC74, post #3

Wypiera, to fakt, ja się trzymam kurczowo AmigaPL, ale mam przełączanie mapy kodowania pod klawiszem na lewo od Z ("czysty" klawisz bez literki - z oryginalnej klawiaturki amigowej przerobionej pod a1200). Przydaje się w formularzach przeglądarek no i ostatnio coraz częściej gdzie indziej :). Dobrze, że tutaj na forum jest do wyboru AmigaPL :).

[#5] Re: standard PL

@BagoZonde, post #4

Ja jeszcze używam obydwu (ISO/APL) jednocześnie - przełączam je w miarę potrzeb commodity HotMaps (przydatny programik swoją drogą). Ale coraz częściej zostaję przy ISO.
[#6] Re: standard PL

@APC74, post #5

Ja zaś przełączam przez FKey z Commodities (uruchamia dosowy programik własnej robótki niedzielnej). Nad tabulatorem sobie jeszcze klawisz -> ` <- zarezerwowałem na przełączanie ekranów. I tak już pare lat :D.

[#7] Re: standard PL

@simka113, post #1

w tej chwili
Od początku jest to AmigaPL - a dlaczego sądzisz że się zmienił?

Ostatnia modyfikacja: 01.10.07 20:01
[#8] Re: standard PL

@amigafan, post #7

Piszesz powaznie czy zartujesz?

[#9] Re: standard PL

@amigafan, post #7

W AmigaOS 4 jest to - z tego co wiem - ISO-8859-2.

[#10] Re: standard PL

@amigafan, post #7

Od początku jest to AmigaPL

Eee. Na początku to był standard xJP - mam jeszcze słownik angielsko-polsko-angielski używający tego standardu. Inne propozycje kodowania polskich liter krążące w światku amigowym przed ukazaniem się standardu xJP można uznać za nieistotne, ale xJP to był pierwszy standard z prawdziwego zdarzenia (kupa czcionek, sterowniki do drukarek no i programy wykorzystujące ten standard).
[#11] Re: standard PL

@BagoZonde, post #4

Jest, sam uzywam tylko APL tylko... jakos nie moge go zmusic do dzialania z forum ppa.
Jak pisze posta to wszystko ok, lecz jesli dam na podglad to zamiast chyba ',e' mam ',c' i tak zawsze. WSZYSTKO mam w APL.

[#12] Re: standard PL

@11MASTEr, post #11

@11MASTEr
jakos nie moge go zmusic do dzialania z forum ppa.

W Twoim profilu w zakładce edycji jest ustawienie kodowania znaków AmigaPL/ISO. Masz ustawione AmigaPL?

[#13] Re: standard PL

@simka113, post #1

ISO-8859-2. Nie wiem co jeszcze trzyma niektórych nielicznych przy jakichś archaicznych wynalazkach typu AmigaPL.

[#14] Re: standard PL

@grxmrx, post #13

A ile masz polskich fontów w tym swoim iso ?
I dlaczego tak mało ?

Pozdrawiam
[#15] Re: standard PL

@grxmrx, post #13

Mnie czcionki. Szczególnie te kolorowe i animowane - rysowałem je tyle lat i jakoś ciężko mi się z nimi rozstać, a przerabiać na ISO mi się nie chce. Niby prosty skrypt ARexxa załatwiłby to hurtem, tylko po co - wystarczy wcisnąć hotkey by przełączyć się z ISO na APL. :)
[#16] Re: standard PL

@RadoslawF, post #14

Czcionek w standardzie ISO jest na pewno więcej niż w standardzie APL.
[#17] Re: standard PL

@RadoslawF, post #14

W AmigaOS używam kilka czcionek ISO bitmapowych, nie zajmowałem się ich kolekcjonowaniem, po prostu mam te które są mi potrzebne. Poza w całym systemie używam czcionek TrueType, które mam zainstalowane z użyciem mapy ISO, a nie AmigaPL.
Z resztą zależy jeszcze kto co robi. Jeśli ktoś tylko pisze teksty na własny użytek to może sobie pisać w byle "standardzie" kodowania znaków. Ja zajmuje się tworzeniem stron WWW a tutaj na szczęście nie ma AmigaPL (no chyba że ktoś w takim kodowaniu wystawi stronę ;).

[#18] Re: standard PL

@amigafan, post #7

a dlaczego locale do 3.9 dostępne są także jako iso ?

mos/os4 tez ma iso zamiast amigapl

[#19] Re: standard PL

@RadoslawF, post #14

Polecam kodowanie w ISO 8859-2. Czcionki zdecydowanie True Type przy wykorzystaniu ttf.library albo lepiej z pakietu Aros for AmigaOS, bo podobno ma wygładzanie fontów. Tego ostatniego nie miałem czasu sprawdzić. Z bitmapowych nie korzystam już kilka lat głównie ze względu na przeglądarki internetowe. Mam na dysku OS3.1.
[#20] Re: standard PL

@grxmrx, post #17

@grxmrx
Ja zajmuje się tworzeniem stron WWW a tutaj na szczęście nie ma AmigaPL (no chyba że ktoś w takim kodowaniu wystawi stronę ;).

No ja sobie ostatnio do swoich dwóch projektów stron www (w linkach z mego opisu) zrobiłem konwerter AmigaPL->ISO w funkcji w PHP tak więc piszę sobie w pliku tekst w AmigaPL, a PHP sobie przerabia znaczki i ślaczki :). I tak też można :D choć to nie wspomniane przez Ciebie ustawienie charset'a (a da się? :D).

OFFTOPIC a raczej TOPIC nadający się do działu PPA:
Acham, może tutaj napiszę, bo akurat grxmrx na linii no i temat pasuje. Chodzi o to, że jak edytuję sobie na PPA własnego posta, to mam już ISO a nie to, co w ustawieniach profilu, czyli kochaniutkie xD AmigaPL.

[#21] Re: standard PL

@RadoslawF, post #14

Ja samych bitmapowych mam około 10, każdy w kilku wielkościach. Do tego dochodzi możliwość używania czcionek TrueType. A tych mam coś koło 200.

[#22] Re: standard PL

@Lorak, post #8

Jak najbardziej poważnie. A czemu pytasz?
[#23] Re: standard PL

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Wielokrotnie pisałeś, że jest to dla ciebie jakiś HyperOS uruchomiony na jakichś Teronach więc nagle się "AOS4" nie zasłaniaj.
[#24] Re: standard PL

@APC74, post #10

To o czym piszesz to był tylko jeden z popularniejszych formatów kodowania polskich liter. "Standard" został ustalony na spotkaniu zainicjowanym jeszcze przez Pana Pampucha (w MA był o tym artek) i tam wybrano AmigaPL, który po dziś dzień jest standardem w AmigaOS do 3.9 włącznie.
To, że ktoś sobie je zmienił na ISO czy win1250 czy jeszcze na cokolwiek innego to już jego sprawa - wszelkie polskie lokalizacje i dokumentacje programów na AOS<4 są w wykonywane w "standardzie" czyli AmigaPL.
[#25] Re: standard PL

@rzookol, post #18

Locale są w ISO jak sobie je sam zrobisz. Równie dobrze moższe sobie zrobić lokalizację w win1250 czy nawet jakimś własnym wymyślonym systemie, wrzucić to na aminet i mówić że to jest standard bo jest dostępne.
Polskie lokalizacje systemu i wszystkich programów, jak również dokumentacje do nich są w standardzie AmigaPL i to jest standard przyjęty na Amidze do systemu 3.9 włącznie.
AmigaOS4 wnosi wiele rewolucyjnych zmian w stosunku do wcześniejszych wersji AOS - jedną z nich (dostrzegalną tylko przez polaków) jest zmiana domyślnego standardu kodowania polskich liter w systemie z APL na ISO.
[#26] Re: standard PL

@amigafan, post #23

Wielokrotnie pisałeś, że jest to dla ciebie jakiś HyperOS uruchomiony na jakichś Teronach więc nagle się "AOS4" nie zasłaniaj.

Stwierdzam pewien prosty, łatwo weryfikowalny fakt. Moje osobiste odczucia nie mają tu nic do rzeczy. To, że ktoś nie lubi np. Alberta Einsteina, nie zmienia faktu, że E=mc^2...

[#27] Re: standard PL

@simka113, post #1

dopóki nie wykorzystujesz Amigi do przeglądania internetu wystarczy AmigaPL. Potem już tylko ISO.

[#28] Re: standard PL

@amigafan, post #25

O, pan konserwatysta. I jak tu zmieniac polska sluzbe zdrowia?
Nie da sie :P

Witamy ponownie, starego i niereformowalnego amigafana. Toast :)
[#29] Re: standard PL

@Andrzej Drozd, post #28

Nie rozumiem co ma AmigaPL, ISO czy wogóle temat czcionek i kodowania liter do polskiej służby zdrowia.
Więc może najpierw się zastanów zanim znów napiszesz jakąś głupotę "od czapy" tylko po to aby nabijać sobie licznik postów.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 11:10
[#30] Re: standard PL

@Grzegorz Kraszewski, post #26

Odnośnie AOS4 pisałem w #25.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem