[#31] Re: standard PL

@amigafan, post #25

nie masz racji, lokale do 3.9 iso są lokalami oficjalnymi

[#32] Re: standard PL

@amigafan, post #29

Nie rozumiem

No trudno. Ja przyczepilem sie do ciebie, dlatego ze ty sie przyczepiles do Krashana, tylko dlatego ze napisal cos o AOS4.

Taki jest twoj schemat dzialania. Nudny i upierdliwy. Za przeproszeniem.
[#33] Re: standard PL

@amigafan, post #22

Myslalem tylko ze z jakiegos standardu powinno sie kozystac ze wzgledow praktycznych a nie sentymentalnych. Mnie dobijal np internetowy problem 'ę' i 'ć' wiec przerzucilem sie na iso.

[#34] Re: standard PL

@QkiZ, post #27

witam, dolacze sie z pytaniem jesli mozna, mam wb3.1 localepl no i wlasnie nie moge ustawic polskich liter w przegladarce, komus sie chce wyjasnic mi jak przejsc na iso?

[#35] Re: standard PL

@dritt, post #34

Musisz sciagnac sobie polskie czcionki w formacie ISO (gdzies na aminecie jest paczka), pozniej ustawiasz je w przegladarce i smiga.

[#36] Re: standard PL

@Lorak, post #35

ok jeszcze tylko fonty w formacie ttf czy bitmapy? w czym roznica bo nie orientuje sie (chodzi mi o uzywanie, ktore lepsze i dlaczego)

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 16:09

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 16:10
[#37] Re: standard PL

@Andrzej Drozd, post #32

Nudny i upierdliwy to jest twój schemat działania.
Nawet ja nie masz nic do powiedzenia to rozciągniesz to na kilkadziesiąt postów aby tylko nabić licznik.
Jesteś największym specjalistą na tym portalu od tworzenia i ciągnięcia offtopów, komentarzy nie wiązanych z tematem, spamu itp.
Twoja liczba postów jak również treść 90% komentarzy jest tego potwierdzeniem.
Podczas gdy niektórzy pracują ty widać nie masz co robić tylko całymi dniami klikasz w reload i spamujesz na forum.

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 20:48
[#38] Re: standard PL

@dritt, post #36

Zależy jaką masz Amigę - jeżeli procesor słabszy niż MC68040 to raczej bitmapowe, jest zauważalnie szybciej. Fonty wektorowe można w prosty sposób przerobić na bitmapowe (.ttf też).
[#39] Re: standard PL

@APC74, post #16

Jesteś pewny że są dostćpne darmowe czcionki bitmapowe w ilości potrafiącej zastąpić dotychczas używane w APL ? A możesz je gdzieś udostćpnić ?
Ściągnć, zobaczć kto wie może nawet bćdzie warto przejść na to iso.

Pozdrawiam
[#40] Re: standard PL

@amigafan, post #37

No i co jeszcze możesz na ten temat napisać?
Zobaczymy kiedy zaatakuesz ponownie. Kiedy? Wiadomo kiedy. Schemat to nudny i upierdliwy.
[#41] Re: standard PL

@RadoslawF, post #39

http://aminet.net/text/bfont/CzcionkiISO.lha

Do przegladarki wystarczy. Jezeli chcesz zmienic caly system na ISO, to potrzebna jest jeszcze keymapa. Na Aminecie jest chyba tylko do niemieckiej klawiatury. Jakby co to napisz na priv.
[#42] Re: standard PL

@amigafan, post #37

@amigafan
Jesteś największym specjalistą na tym portalu od tworzenia i ciągnięcia offtopów, komentarzy nie wiązanych z tematem, spamu itp.

Wybacz amigafan, ale z całym szacunkiem dla Ciebie, nie zauważyłem, by owa osoba, do której kierowałeś te słowa właśnie tak się zachowywała. Jej odpowiedzi są w/g mnie bardzo rzetelne i na temat. A co najważniejsze, częstotliwość odpisywania na posty jest zadawalająca :). Proponuję Wam obu: siarap! Amigowcy jesteśmy, Amigowcami bądźmy, no!

To był spory offtopic, ale zainterweniować musiałem, bo nie lubię jak się rzuca mięchem tutaj na forum ppa. Nikt nie mówi, że jest super znawcą tematu więc takie ironizowanie to to po prostu "nie w ten deseń".

[#43] Re: standard PL

@Andrzej Drozd, post #41

Oprocz keymapy trzeba uzyc jeszcze programiku cat2iso (lezy gdzies na aminecie). Troche on niewygodny bo trzeba z shella zmienic nim wszystkie pliki #?.catalog i jest przy tym roboty. Jak tego nie zrobisz a uzyjesz czcionek ISO w systemie gdzie masz wszystkie catalogs w APL to w miejsce ę bedziesz miał ć.

[#44] Re: standard PL

@dritt, post #34

Przeszedłem na ISO w ten sposób:

http://www.ppa.pl/artykul-Kodowanie.ISO88592.i.czcionki.TrueType.w.systemie.AmigaOS.3.x-2_16_1001.html

Podobno obsługa fontów TT z AfaOS daje lepsze rezultaty, bo jest wygładzanie, ale nie miałem czasu sprawdzić. Jak ktoś wcześniej zauważył, to TT przy procku 040 szybko działają. Na 030 też da się używać - sam korzystałem przez długi czas.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.07 10:51
[#45] Re: standard PL

@amigafan, post #24

standardem wczesniej bylo xjp, czemu opisane spotkanie nazywasz
standaryzujacym? Dodatkowo od dawna nowe lokale powstaja w 2 wersjach,
a jesli ktos chce zmienic wersje - to nic prostrzego - wystrczy uzyc
specjalnego programu do konwersji lokali.

[#46] Re: standard PL

@amigafan, post #37

W sumie to przygadał kociął garnkowi...

[#47] Re: standard PL

@Andrzej Drozd, post #40

Zawsze musisz mieć ostatnie (zupełnie niezwiązane z tematem) słowo i przy okazji +1 do licznika postów.
Schemat to nudny i upierdliwy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem