[#1] Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD
Cześć,
od paru dni nie mogę poradzić sobie z problemem błędu sumy kontrolnej w A1200 przy karcie SD zamontowanej jako HDD.
Wcześniej miałem kartę CF 4GB, każda partycja po 1GB, nigdy żadnych problemów nie miałem.
Teraz mam SD 8GB, partycje 1, 2,9, 2,8, 0,5 GB. Ustawienia identyczne jak dla poprzedniej karty CF, czyli:
standardowy system plików FFS, maska 0x7FFFFFFE, max transfer 0x0001FE00, rozmiar bloku 1024, FFS 40.1, kick 40.68, scsi.device 40.12.
Partycje formatują się normalnie, przy zapełnianiu ich nie ma problemów. Niestety po restarcie kompa regularnie wywala błąd sumy kontrolnej, nawet na partycji 500MB. Można dać jedynie cancel, wtedy nie jest wyświetlana zawartość tych partycji, program ABTools sobie z tym częściowo radzi ale wyłączając poszczególne sektory na karcie. Przy formacie z weryfikacją nie ma błędów. Co jest nie tak? Za duże partycje czy uwalona karta (nie miałem z nią problemów na PC), ew. za stary system plików dla 8GB?

EDIT: FFS40.1

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2022 21:31:37 przez greg79
[#2] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #1

Wielkość partycji FFS to max 2GB chyba że wersja 40.01 znosi to ograniczenie
[#3] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@Norbert, post #2

Dodatkowo maksymalny rozmiar dysku dla zwykłego FFS to 4GB.
[#4] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@RomanWorkshop, post #3

Ok, jaki FFS byłby dla mnie najlepszy?
[#5] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #1

Mnie się na przykład wali karta pamięci, gdy podepnę ją przez czytnik pod USB do PC i podczas pracy na winuae ruszę czytnikiem i karta zniknie. Wtedy się na niej robi coś takiego jakby pliki były z zabezpieczeniem przed zapisem. Mogę wykasować plik, a po restarcie znowu będzie. Jedynie pomaga wtedy format danej partycji. Nie ma znaczenia czy tam jest FFS czy PFS.
[#6] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #4

PFS3 i scsi.device obsługujące dyski powyżej 4GB

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2022 21:38:40 przez Norbert
[#7] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #1

Sprawdz sobie pod kątem wirusów.
[#8] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@Stoopi, post #7

Wirusów nie widać. Muszę dokształcić się w tym PFSie zatem.
FFS najnowszy to chyba 45.16? Pociągnie 8GB?
[#9] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #8

TAK

ps.
ja mam: FastFileSystem v47.4

z 3.2.1
[#10] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@Cezarykl, post #9

Jeśli dobrze kojarzę, to przy zastosowaniu nowszego FFS musi być partycja rozruchowa na dysku, ew. partycja systemowa musi być w FFS 40.1.
Systemową zostawiłem więc w 40.1 a resztę sformatowałem w 45.16. W S-S dodałem Loadmodule L:fastfilesystem.
Przy pierwszym starcie jest reset, potem system się ładuje ale nie widzę tych pozostałych partycji i nie mogę ich sformatować. Widoczne są jedynie w HDToolbox. Version pokazuje, że są sformatowane w 45.16.

Może jeszcze przy tym konieczna jest zmiana scsi.device na nowszy?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2022 23:47:07 przez greg79
[#11] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #10

Może jeszcze przy tym konieczna jest zmiana scsi.device na nowszy?

Tak. Zmiana scsi.device jest potrzebna. Nie zakładaj partycji powyżej 4GB dopóki nie podmienisz scsi.device. Najlepiej na początek mała systemowa, ogarnięcie scsi i dopiero zabawa w zakładanie dużych partycji
W S-S nie trzeba podać pełnej ścieżki do LoadModule? np.
C:LoadModule DEVS:scsi.device

scsi.device znajdziesz tutaj

Tutaj jest filmik jak ogarnąć PFS3
[#12] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@snifferman, post #11

Tak, podałem pełną ścieżkę. Spróbuję jeszcze z podmianką SCSI.device wieczorem. Dzięki za link do yt.
[#13] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@tukinem, post #5

Najprawdopodobniej partycja traci walidację i dopóki nie zostanie ona naprawiona (automatycznie), cała partycja zostaje zabezpieczona przed zapisem. Spróbuj poczekać zanim sformatujesz.
[#14] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@wali7, post #13

Dodam że łatwo to sprawdzić wpisując w CLI:
INFO

Kolumna STATE
[#15] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@Norbert, post #14

Niestety po podmianie SCSI.device na 44.2 nadal nie widzę partycji sformatowanych w ffs 45.16 :/
[#16] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #15

Rozumiem, że zrobiłeś tak jak napisałem w poście #11. Najpierw mała partycja systemowa>podmiana scsi>zakładanie kolejnych partycji
[#17] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@snifferman, post #16

Tak. Mam pierwszą główną partycję z systemem 1GB. Reszta jak w pierwszym poście. System oczywiście jest widoczny i się uruchamia. Reszta partycji jeśli ustawię nowszy ffs w hdtoolboxie nie jest widziana przez workbench przez co nie mogę ich sformatować. Hdtoolbox je widzi, również jak wpiszę np. Version dh3: wyświetla się info z nowym ffs.
Zakładam, że ffs ładuje mi się poprawnie, SCSI na pewno tak.
Podmiana na ffs 45.9 nic nie wniosła nowego. Innych ffs nie mam w tej chwili

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2022 22:18:41 przez greg79
[#18] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #17

zrób od nowa format z nowym ffs.
[#19] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #17

Ja akurat używam PFS3. Na filmiku, który wkleiłem jest pokazane jak to ogarnąć, poza scsi.device.

Zrób sobie jak na filmiku, z tą różnicą, że po wyczyszczeniu karty zalóż tylko jedną partycję na system. Postaw system i podmien scsi.device. możesz sprawdzic czy jest podmieniona poleceniem w cli
version scsi.device

Jeśli jest ok to wtedy możesz zakładać kolejne partycje.
[#20] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@snifferman, post #19

a jak sprawdzić jaka jest faktycznie wgrana do pamięci wersja FFS?
Zrobiłem jeszcze jeden test, boot bez ss do cli, potem loadmodule l:fastfilesystem, automatyczny reset, boot bez ss, loadwb.
Workbench ładuje się oczywiście słabo ale pulpit jest widoczny, niestety bez partycji w nowszym FFS.

Cezarykl: formatu nie mogę zrobić bo partycje nie są widoczne po przestawieniu ich na nowszy FFS w HDTB. Pierwszej partycji, która jest w FFS 40.1 nie chciałbym w tej chwili formatować

Na tym filmie z yt nie kumam jednego, gość robi obie partycje na pfs3. Nie potrzebna jest partycja rozruchowa w ffs?

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2022 22:58:20 przez greg79
[#21] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #20

Na tym filmie z yt nie kumam jednego, gość robi obie partycje na pfs3. Nie potrzebna jest partycja rozruchowa w ffs?
Nie jest potrzebna żadna partycja FFS.

Spróbuj zrobić wszystkie partycje w tym nowym filesystemie.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2022 23:23:52 przez AmiClassic
[#22] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@AmiClassic, post #21

Właśnie miałem pisać, sprawdziłem :)
PFS3 jest widziany przez FFS 40.1 z kick 40.68.

Zarzucę jakieś śmieci na te partycje i zobaczymy co wyjdzie. Jak na razie bez podmiany ffs ani SCSI.
[#23] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #22

A właściwie w jakim celu potrzebna Ci jest partycja w starym FFS'ie?
[#24] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@AmiClassic, post #23

Nie wiedziałem, że pfs3 jest normalnie widziany przez ffs. W tym przypadku partycja rozruchowa z ffs oczywiście nie jest potrzebna.
[#25] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #24

Nie wiedziałem, że pfs3 jest normalnie widziany przez ffs.
FFS nie ma tu nic do rzeczy, i najlepiej wywalić go z RDB jeśli decydujesz się na PFS'a

P.S. Obejrzałem teraz ten filmik z YT i jeśli zdecydujesz się na PFS'a to nie formatuj dysku w ten sposób jak ten gość. Zrób to PFSFormat'em: link

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2022 23:37:36 przez AmiClassic
[#26] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@AmiClassic, post #25

Jasne. Potestuję, zobaczę czy pojawią się znowu błędy sumy kontrolnej. Na razie jeden minus systemu pfs3 zauwazyłem. Partycje po sformatowaniu mają około 8% mniej dostępnego miejsca. Np. partycja w ffs 500MB a w pfs3 462MB
[#27] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #26

Plusów jest więcej niż minusów
Formatowałeś PFSFormat'em czy Formatem z Workbencha?
[#28] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@AmiClassic, post #27

Użyłem obu formatów. Bez wpływu na dostępność miejsca.
Zostawię na wszelki wypadek sformatowane przy użyciu pfsformat

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2022 23:59:56 przez greg79
[#29] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #28

OK
Jak to mówią coś za coś
Przy takich pojemnościach dysków jakich się teraz używa nie ma to znaczenia.
[#30] Re: Błąd sumy kontrolnej karta SD jako HDD

@greg79, post #26

Np. partycja w ffs 500MB a w pfs3 462MB

U siebie tego nie zauważyłem. Może jestem mało spostrzegwaczy.
Możesz jeszcze zmienić "file system block size" na większy.
Tutaj trochę info o tym
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem