kategoria: A500
[#481] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #475

ad1. Używałem różnych kart SD i jak narazie każda do pojemności 64GB działała.

ad2,3. tutaj filmik jak "uwolnić kartę z uścisku windowsa"

ad edit. To zależy jakiego masz kicka. Jak 3.1 i niżej to partycja systemowa nie może być większa niż 4GB?
Ja używam PFS3. Są programy i gry, które nie chcą na nim działać oraz takie co powyżej jakiejś wielkości partycji źle odczytują wolne miejsce i nie chcą się zainstalować. Są różne opinie jak podzielić. Ja robię systemową małą (do 100MB) i drugą 4GB-systemowa (tak aby pierwsze dwie partycje były obslugiwane przez stare scsi.device i mieściły się w limicie 4GB). Wtedy taką kartę można używać na niższych kickach. 3 partycja to reszta pojemności karty. Jak nie masz nowszego scsi.device (podmienionego przez loadmodule), albo kicka 3.1.4 i wyżej, to nie użyjesz więcej niż 4GB karty.

Moja propozycja to PFS3, systemowa 100MB, 2 partycja 3.9GB (albo zrobić dwie, jedną małą FFS na wybredne programy i drugą na resztę), 3(lub czwarta) reszta karty jak masz nowe scsi.device obsługujące >4GB
[#482] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #481

To ja porobiłem sobie 4 partycje po ok. 1.9GB FFS. Jedna na system, druga na gry, trzecia na dema a czwarta na programy w wersjach instalacyjnych.
HdToolBox porobił mi dziwne nazwy dysków ale już niech tak zostanie. Teraz kopiuje sobie dane z PC do karty. W weekend spróbuję uruchomić to Amidze. Ciekawe cczy ruszy z tej karty

Problem z blokadą karty przez windows rozwiązałem nagrywając jakiś obraz hdf ze zmienionym rozszerzeniem na .ima programem Win32 Disk Imager.
[#483] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #482

Udało mi się poprawić nazwy dysków w HDToolBox na DH0, DH1 itd. I to bez konieczności formatowania :) teraz FileMaster kopiuje paczki WHDLoad chociaż bez FastRam to i tak nie będzie działać.
[#484] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #482

To ja porobiłem sobie 4 partycje po ok. 1.9GB FFS. Jedna na system, druga na gry, trzecia na dema a czwarta na programy w wersjach instalacyjnych.

A jakiego SCSI.device uzywasz?
[#485] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #484

W Winuae karta się wczytała tylko jako IDE (Auto). SCSI.device mam systemowy z os 3.1.4. A to są jakieś różne wersje?
[#486] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #485

A masz już kicka 3.1.4?
Wpisz w w shellu
version scsi.device
to pokaże ci wersje. Są różne. Te w Kick3.1 w dół nie obsługują więcej niż 4GB(możliwe, że 8GB z jakimś dodatkowym manewrem). Trzeba mieć kicka >3.1 albo podmieniać przez loadmodule. Nie wiem jak to jest rozwiązane w WB3.1.4.

Z tego co mi się wydaje, jeśli masz WB3.1.4 i nie masz K3.1.4, to mapuje go do chipu.
[#487] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #486

Kicka już mam zamówionego. Będzie u mnie w czwartek. Ale partycje porobiłem do 2GB w razie czego. I tak więcej mi nie potrzeba, więc chyba bezpiecznie. Mam nadzieję tylko, że Amiga kartę wczyta. Zamontowałem już SD2IDE wraz z kątową przelotką. Nawet ładnie to wygląda.

Wersja w emulatorze SCSI.device to 45.7

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2022 16:56:04 przez tukinem
[#488] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #487

Ale partycje porobiłem do 2GB w razie czego.

Ale suma tych partycji nie może przekroczyć 4GB przy K3.1 i niżej jeśli nie podmienisz scsi.device

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2022 16:57:04 przez snifferman
[#489] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #488

Ale suma tych partycji nie może przekroczyć 4GB przy K3.1 i niżej jeśli nie podmienisz scsi.device

Rozumiem. No ale skoro w emulatorze mi działa, to tam też powinien. Też będzie kickstart 3.1.4.
[#490] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #489

Zrób konfigurację w WinUAE odpowiadajaca Twojej a600(z tym nowym kickiem) i dodajac dysk wybierz w "hd controller" a600/a1200/a4000 IDE. Jak tak pójdzie to nie powinno być problemów. Wolnej pamieci pewnie bedzie z 600kb ale pójdzie.
[#491] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #487

Wersja w emulatorze SCSI.device to 45.7

A jakiego kicka używasz w emulatorze? Tego samego co na Ami?
[#492] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #491

Tak. Przecież piszę, że w emulatorze postawiłem system 3.1.4 pod romem 3.1.4 dla A600. Kupiłem fizyczny kick 3.1.4 dla A600, który przyjdzie mi w czwartek, dlatego postawiłem taki system. Chodzi o to, że nigdy nie używałem HDToolBox oraz nie tworzyłem kart pamięci dla Amigi, dlatego pytam czy wszystko prawidłowo zrobiłem, żeby Amiga wczytała tą kartę. Emulator mam ustawiony identycznie jak Amiga. Dodałem sobie tylko FastRam, ale to nie ma wpływu.
[#493] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #492

Tak. Przecież piszę, że w emulatorze postawiłem system 3.1.4 pod romem 3.1.4 dla A600. Kupiłem fizyczny kick 3.1.4 dla A600, który przyjdzie mi w czwartek

Tak, ale nie napisałeś czy chcesz tego używać już, czy czekać na kicka. Powinno działać, radzę nie używać tej karty przed wymianą kicka w A600 na 3.1.4.
[#494] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #493

I robić backup na PC w postaci obrazu karty OK
[#495] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #494

Nie pomyślałem o backupie tylko czy obraz karty będzie zajmował 32GB, czy tylko tyle, ile zajmują partycje na niej? I jakim programem go zrobić?
[#496] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #495

W sumie zapomniałem o tym wcześniej ale zmieniałeś blocksize jak dodawałeś partycje? Domyślnie jest 512 bajtów a SD 32GB to już chyba z tych nowszych czyli mają sector size 1024. To nie jest wielki problem ale zawsze lepiej i szybciej gdy to się zgadza albo jest wielokrotnością. Ogólnie FFS dostaje kopa przy dużym blocksize, np 4096. Tylko wtedy zwiększa się ilość pamięci na bufory (domyślnie jest 30 w HDToolBox). Buffers X Blocksize to ilość pamięci.
[#497] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #495

Np. w winuae jest taka możliwość. Wydaje mi się, że obraz zajmie tyle jaka jest pojemność karty.
[#498] Re: Zakup Amigi

@misiek2, post #497

no chyba że ustawisz kompresje obrazu,
to wiadomo, będzie mniej.
[#499] Re: Zakup Amigi

@Cezarykl, post #498

Można też spakować rarem. Jak większość karty będzie bez danych to będzie naprawdę mało zajmować.
[#500] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #496

Nie wiem, jak się zmienia block size, poza tym teraz to chyba mi pokasuje dane z partycji jeśli pozmieniam tam coś. Bufory mam 30 ustawione faktycznie. Czytałem, że jeszcze powinno się zmienić Maxtransfer, ale nie wiem o co chodzi, jak to zrobić i czy wogóle jest sens.

Co do obrazu karty, to nie widzę takiej opcji w WinUAE. Przynajmniej nie w zakładce dysków HDD i CD.
[#501] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #500

link 45 sek masz ekran z dyskami (Harddrive Settings) i opcja Create hard disk image file. Co do maxtransfer to jest bardzo ważne żeby to ustawić poprawnie, ale można to zrobić w dowolnym momencie. Bez ustawienia maxtransfer gry i dema będą się krzaczyć (przynajmniej nie wszystko będzie działać).

Maxtransfer koleś ustawia 15:50. Trzeba pamiętać ,że po wpisaniu 0x1fe00 trzeba nacisną enter i wybrać ok. Często wpisuje się i wybiera ok z pominięciem naciśnięcia enter. To błąd. Bez entera system nie zapamięta tej zmiany.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 16:27:20 przez misiek2
[#502] Re: Zakup Amigi

@misiek2, post #501

Przy kicku/systemie 3.1.4 nie trzeba zmieniać tych ustawień (Mask/MaxTransfer). BlockSize zmienia się w advanced settings>change ale teraz skończy się startą danych i będziesz musiał instalować od nowa.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 16:28:12 przez ppill
[#503] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #502

Ok spoko korzystam z 3.1 stąd ewentualne braki w tym temacie.
[#504] Re: Zakup Amigi

@misiek2, post #501

Block size mam faktycznie 512B ustawione. Dysk jako IDE (Auto) ATA-2+, a tam na filmiku UAEHF, ale gdy dawałem właśnie na UAEHF, to HDToolBox nie widział karty pamięci. Narazie może nie będę zmieniać maxtransfer. Jeśli na prawdziwej Amidze nie uda mi się odpalić jej, to wtedy z powrotem podłączę do WinUAE i zmienię tak jak ma być.
[#505] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #504

Jeśli masz pod winuae ustawione uaehf, to musisz w ikonce HDToolBox zmienić tooltype device tak, aby wskazywał uaehd.device. Domyślnie jest scsi.device, to skąd biedny HDToolBox miałby wiedzieć gdzie ma szukać dysku?
[#506] Re: Zakup Amigi

@wali7, post #505

Nie miałem na co zmienić, bo miałem do wyboru tylko scsi.device.
[#507] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #506

Jak to nie miałeś? W tooltype ikony wpisujesz co Ci się podoba... chociaż najlepiej aby to miało sens. W opisanym przypadku powinno to być bodajże device=nazwa_urządzenia.device
[#508] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #506

Chodzi o to, tylko w drugą stronę: link (fragment mojego niedokończonego tutoriala szeroki uśmiech)

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2022 12:18:37 przez AmiClassic
[#509] Re: Zakup Amigi

@wali7, post #507

No to ja nic nie zmieniałem i nie grzebałem w tooltypach. Odpalałem hdtoolbox z systemowego install.adf. Zmieniając tooltyp musiałbym mu zapisać ustawirnia na dyskietce startowej. Po co tyle grzebania? Jeśli mam ustawione na IDE (Auto) i Workbench wczytał kartę, to źle?
[#510] Re: Zakup Amigi

@wali7, post #505

Instalując AmigaOS 4.1 miałem w HDToolBox od razu wybór w programie, jakiego device szukam. Było tam IDE, SCSI, Uaehf i jeszcze coś chyba. Ale dodając kartę jako IDE (Auto) chyba nie popełniłem żadnego błędu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem