kategoria: A500
[#391] Re: Zakup Amigi

@XoR, post #390

Widzenie głównie niszczy się przez skupianie wzroku
w jednym punkcie. Czytanie jest tu największym
winowajcą. Czytanie przy słabym świetle to maksy-
malne męczenie gałek ocznych.
[#392] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #391

No nie wiem, przez całe życie (od dziecka) bardzo dużo czytałem, głównie przy słabym świetle, do tego najczęściej w łóżku (patrzyłem więc w dół).... i okulary mam od zeszłego roku, tj od 47 roku życia. +0,5 dioptrii do czytania/lutowania (chociaż jestem w stanie robić to bez okularów, tyle że mniej komfortowo), na co dzień nie używam okularów.
[#393] Re: Zakup Amigi

@wali7, post #392

To znaczy, że odbiorniki crt też nie zaszkodziły. Chyba genetyka
gra tu główna rolę.
[#394] Re: Zakup Amigi

@wali7, post #392

Dokładnie tak. A ja od dziecka przy (kiepskich przecież) CRT-kach. Z tym niszczeniem wzroku to mity. Większość wad (szczególnie minusowych) jest wrodzona. Do jakiegoś wieku nadrabia to mechanizm akomodacji, potem słabnie (naturalny proces) i wada wyłazi. Najczęściej, gdzieś tak w liceum. Duże już w podstawówce.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2022 14:23:30 przez Daclaw
[#395] Re: Zakup Amigi

@Daclaw, post #394

Może dalej podyskutujcie sobie o tym w tym wątku. Nowy rok, to może nowe postanowienie? Mniej offtopów?
[#396] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #393

14" trinitron z wejsciem scart za darmo w Krakowie link . Polecam, mam identyczny, z tylu ma wejście scart, z przodu composite. Obraz lepszy niż na 1084s.
1
[#397] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #396

Pewnie, że obraz lepszy niż na 1084. Te monitory Commodore
miały chyba standardowe kineskopy. Może miały lepszą
rozdzielczość? To znaczy więcej linii? Może ktoś wie.
[#398] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #397

Tak to wygląda póki co :) też Sony ale Bravia 55".
1
[#399] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #398

Tu jest druga fotka

A tu ekran startowy, tylko dziwi mnie że są takie lekkie paski pionowe. Na zdjęciu to widać przy powiększeniu na fioletowym tle między innymi po prawej stronie od napisów. No ale to może przez to że obraz rozciągnięty do 16:9 na 55 cali.

Jednak po powiększeniu nie widać tych pasków. Zdjęcie musiało się skompresować po wrzuceniu do neta a szkoda bo może ktoś by coś mądrego doradził. Nie są to jakieś straszne paski tylko takie malutkie. W grze tego nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2022 13:44:55 przez tukinem
1
[#400] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #399

Nieźle. A da się zmienić proporcje ekranu na 4:3, żeby to bardziej amigowo wyglądało?
[#401] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #399

Bardzo dobrze to wygląda! Tylko zmien aspect ratio na 4:3 ;)

I gratuluję sprzętu audio przy okazji !
[#402] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #401

A dzięki. Nie tylko Amiga jest moim retromaniactwem ;)

A zmieniłem proporcje do 4:3 i dalej są te paski. Ale to tylko na ekranie kickstartu. Mam tylko dwie gry póki co więc nie mam za bardzo pola do popisu a bez myszy i joya to i nawet nie pogram póki co. Muszę czekać na kolejne przesyłki.

Szkoda też że monitor przyszedł uszkodzony. Tzn dioda mruga ale ekran nic nie wyświetla. Uroki firmy InPost.
[#403] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #399

A tu ekran startowy, tylko dziwi mnie że są takie lekkie paski pionowe.

Wydaje mi się, że jakieś niewielkie artefakty obrazu zawsze
będą, skoro sygnał analogowy wychodzi z Amigi na 55 ca-
lowy LCD. Do Amigi 20 cali to już sporo szeroki uśmiech
[#404] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #399

Pionowe pasy w starych komputerach/konsolach nazywa się fachowo "jail bars"

Większość retro sprzętów je ma i jest to całkowicie normalne. Mam trochę różnych staroci i różnie to bywa. Jedne z najgorszych widziałem na Atari ST. No ale to Atari to nikt się nie spodziewał jakości W STE just jest trochę lepiej. Amiga to tak jak piszesz, na tym ekranie z dyskietką widać a tak to aż tak się nie rzucają w oczy.

Takie pasy wynikają z wpływu sygnałów o podobnych częstotliwościach do sygnału video które są zbyt blisko ścieżek/układów analogowego sygnału video. Czasami pomaga usunięcie czegoś, czasami dodanie jakiegoś ekranu czy nawet całkowita wymiana oryginalnych części na jakieś nowe specjalnie stworzone aby poprawić jakość. Osobiście próbowałem takie pasy usunąć tylko w Famicomie ale żadne magiczne metody nie pomogły wliczając dodawanie bypass capsów czy nawet ekranowanie układu. Pomogło kupienie Twin Famicoma który jail bary też ma ale już nie takie.
1
[#405] Re: Zakup Amigi

@XoR, post #404

Na ebay widziałem adapter RGB-VGA do amigi, który ma jakiś tajny układ "NO VERTICAL LINE". Widziałem gdzieś rozebrany i wygląda na to że jest tam układ z oznaczeniem 7442 (dip14) i jakiś układ w SMD 8 pinowy (prawdopodobnie wzmacniacz operacyjny.)
[#406] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #397

Pewnie, że obraz lepszy niż na 1084. Te monitory Commodore
miały chyba standardowe kineskopy. Może miały lepszą
rozdzielczość? To znaczy więcej linii? Może ktoś wie.

Chyba one miały lepsze kineskopy pod względem rozdzielczości tj. miały bardziej zagęszczone te kropki luminoforu tudzież otwory na shadowmasce. Ale nie mam monitora Commodore przed oczami więc tylko opieram się na pamięci jak widziałem takie u brata. Typowy mały TV ma je dość duże co powoduje że do wysokiej rozdzielczości sygnału średnio się nadają.

Z małych 15KHz CRT najlepsze pod tym względem są SONY PVM/BVM. Tutaj kineskopy są tej samej jakości co w monitorach VGA i spokojnie można używać trybów z 1280 pikselami w poziomie i jeszcze zdaje się jest zapas rozdzielczości. Mam dwa 14" PVMy i naprawdę robią robotę. Oczywiście kosztują odpowiednio więcej niż TV drunk Mam też 14" TV SONY i tutaj jest już kratownica. Scanlines'ów też nie widać aż tak dobrze co oznacza że nawet gdyby kineskop miał lepszą shadowmaskę to byłby mniej ostry.

Kolory natomiast dobry TV np. taki Trynitron bedzie miał lepsze niż monitory Commodore. Znaczy te monitory mają dobre kolory ale nie są jakoś specjalnie jasne ani obraz nie ma takiego kontrastu i kolory Trynitrony maja lepsze, nawet TV. PVM vs TV SONY mają trochę inne kolory, przynajmniej z tych które mam ale różnica tyle że jest, oba wyglądają dobrze.

Z tanich TV do Amigi to najlepiej jest nabyć coś trochę większego bo rozmiar kratownicy/shadowmaski jest w zasadzie podobny jeśli nie taki sam i przy 21" można już mówić o odpowiedniej rozdzielczości. No a w zasadzie czemu nie poszukać ogłoszeń, czasami ludzie oddają za uśmiech świetne duże Trynitrony, tylko trzeba sobie pojechać i je znieść z 4-tego piętra z kamienicy bez windy

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2022 11:46:51 przez XoR
[#407] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #405

Zapewnie widziales to co jest reklamowane w tym temacie na EAB
link

do tej pory wielu zadalo pytanie jaki jest z tego obraz ale odpowiedzi chyba nie uzyskalo...
[#408] Re: Zakup Amigi

@XoR, post #404

Po prostu martwiłem się, czy dobrze kondensatory są powymieniane w tej Amidze. Ale mam dwie gry i się wczytują. Trochę długo, ale bez problemu za każdym razem.
[#409] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #399

Super maszynownia !
[#410] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #1

Nie mam pojęcia czy po miesiącu od zadania pytań ktoś Tobie konkretnie odpowiedział. Nie będę czytał ponad 400 odpowiedzi z których 90% jest o monitorze/monitorach. Szlag mnie trafia kiedy coraz więcej postów na naszej stronie staje się rakiem, czymś co generuje tylko jałowe dyskusje o wyższości swiąt wielkiejnocy nad bożymnarodzeniem, żadnych merytorycznych i ciekawych rad. NIC.

1.Jest możliwe przerobienie, zmieniając po prostu klawisze miejscami lecz nie jest to eleganckie wizualnie. Możesz także zakupić klawisze lecz muszą być DOKŁADNIE Z TYCH MIEJSC GDZIE CHCESZ PODMIENIĆ, lub kupić całą klawiaturę taką jaką chcesz. Nie jest to opłacalne. podmieniasz mapę klawiatury w preferencjach workbencha i to najlepsza opcja..

2. "Red led" to rzecz która sugeruje pierwsze wersje Amig, tylko sugeruje, bo można się spotkać z takimi składankami że głowa mała. Tak samo mechaniczne klawiatury; "skłądaki amigowe" czyli płyta od jednej amigi, obudowa od drugiej i klawiatura od bóg wie czego jeszcze to coś co pojawia się coraz częściej w sprzedaży. Kierując się takim opisem możesz się sromotnie nadziać.

3. Obie te rzeczy dodają ci RTG nie AGA.

4.Najlepszą opcją jest kupienie całej Amigi 500 jeśli nie zależy ci na czasie. Najtańszą opcją, ale i najdłuższą w czasie będzie zbieranie poszczególnych komponentów osobno. Reasumując; stać Cie to kup wszystko na raz. Nie stac Cie to kupuj poszczególne elementy zaczynając od myszki, zasilacza, goteka, RAM-u pod klapką (2mbCHIP), płyty głównej i obudowy, lub całej Amigi. potem joystick jeden lub dwa i kabelek wideo RGB/SCART.

5. Nie działająca klawiatura to kwestia folii pod klawiszami najczęściej. Może być także wadliwa część elektroniki na płycie głównej czyli CIA. Mogą to być także utlenione gumki na młoteczkach.
1
[#411] Re: Zakup Amigi

@Stoopi, post #410

Odpowiedzi padły. Autor kupił już A600.

Co do kupna "w częściach" to spierałbym się, że jest taniej.
Pozatym trudniej jest zweryfikować działanie. Po roku skompletujesz i okaże się l, że to co kupiłeś na początku jest niesprawne. Do kupienia taniej przyczynia się czas. Długie polowanie się często opłaca. Co do raka PPA zgadzam się z tobą, ale ten wątek jest o kupnie Amigi i padło pytanie autora o monitor, więc porównania są na temat.
2
[#412] Re: Zakup Amigi

@XoR, post #406

Chyba one miały lepsze kineskopy pod względem rozdzielczości tj. miały bardziej zagęszczone te kropki luminoforu tudzież otwory na shadowmasce.

Ciekawe, czy technologia wytwarzania kineskopów nie poszła
do przodu i np. tv z 2001r może mieć kineskop z mniejszą
plamką niż monitor Commodore z 1991.
W niskiej rozdzielczości gier to myślę, że chyba wielkość
plamki nie ma znaczenia i tak.
Poczytałem i całkiem sporo osób pisze na różnych forach,
że wolą nowsze telewizory, tym bardziej, że monitor
od Commodore może swoje kosztować.
[#413] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #397

Z tego co pamiętam a czytałem w jakimś Młodym Techniku czy czymś podobnym w końcówce lat 80ych, to w tamtych czasach z tych kineskopów PAL/NTSC, to lepsze robiły firmy Orion, Samsung, i Sony. tzn miały węższe i gęściej upakowane te paseczki z luminoforami niż inni producenci. Z tym że Sony było też wyraźnie droższe. Mówiło sie na to że mają mniejszą plamkę. Chyba 0.22 mm zamiast 0.28, choć głowy za to nie dam.
Temu newsowi towarzyszyła fotka ze zbliżeniami na łepek szpilki przyłożony do białego ekranu aby było widać szerokość tych paseczków.

A monitory Commodore (i Amstrady też) miały Oriony. Natomiast ich minusem była słaba czerń, tzn wyłączony ekran był raczej szary a nie czarny. Samsung był w tym lepszy.
I nie wierzyłbym za bardzo w to że większa przekątna dawała większą rozdzielczość. Bo one zwykle miały większą plamkę aby w sumie było ich tyle samo na ekranie co w tych mniejszych. Mam tu na myśli te powyżej 20 cali, bo przy nich nie potrzebowałeś lupy aby zobaczyć jak szerokie są paseczki z luminoforem. Dopiero VGA to zmieniła i tam rzeczywiście większe ekrany miały więcej równie małych plamek.
1
[#414] Re: Zakup Amigi

@ZbyniuR, post #413

Może tak być. Mam tv 14 cali Daewoo i ma właśnie kineskop
Oriona. Obraz jest ostry, chyba ostrzejszy niż na innym.
Raz widziałem na youtube jak ktoś rozkręcał Commodore
i był akurat ekran Toshiby, także nie wszystkie miały
Oriony.
[#415] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #399

Mam pytanko odnośnie Rysia do A600. Czy ktoś używa takiego połączenia? Zależy mi na Rysiu bo on ma możliwość grania na klawiaturze przez WSAD. Pytanie czy do Amigi 600 i Rysia wystarczy kupić taśmę przedłużającą taką jak do Jerry+?
[#416] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #415

Przyszły mi dzisiaj dwa joysticki, które kupiłem za grosze. Myślałem, że któryś będzie dobry, ale nie udało się. Jeden nie działa góra/dół a drugi nie działa w prawo. Z tej okazji wpadłem na pomysł dla kogoś, kto będzie chciał testować osprzęt amigowy:
https://szybkiplik.pl/AVVXa9nLHd

Programik, który pokazuje stan joysticka, myszy oraz wolną pamięć CHIP i FAST (ale tylko wolną a nie całą dostępną). Chyba za dużo wolnego czasu mam

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2022 18:09:44 przez tukinem
[#417] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #416

to amiga test kit nie ma testu joya?
[#418] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #417

A jak się wchodzi w "test kit"? Mam orginalny kickstart 37.300 i tyle. Nie mam myszy, żeby uruchomić z dwoma guzikami naraz.
[#419] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #418

ATK to program diagnostyczny.

Myszkę można symulować odpowiednią kombinacją klawiszy. nie wiem czy to zadziała do bootmenu, ale po workbenchu da się poruszać już. Chyba klawisz Amiga+kursory. shift chyba przyspieszał poruszanie wskaźnika a alty to były klawisze myszy. Nie pamiętam dokładnie, ale jak posprawdzasz różne kombinacje, to na pewno odkryjesz. Nie wiem od jakiego kicka to działało, ale na mojej A600 w latach 90tych dało się tak operować
[#420] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #419

Ten program ATK to i tak mnie nie urządza, bo nie mam goteka ;] ale na samych grach sobie daję radę. Do Amigi dostałem w gratisie gry Putty oraz Microprose Formula 1 Simulator, także joystick i mysz dam radę sprawdzać sobie. Ale fajny ten ATK. Sprawdziłem go pod emulatorem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem