kategoria: A500
[#541] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #540

IPA na patyczek higieniczny i do dzieła.
[#542] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #528

Zamontowałem fastram. Po starcie mam czarny ekran za każdym razem. Stacja fdd nawet nie rusza. Po wyjęciu startuje normalnie. Nawet przy starcie dociskając ramy do procka mam czarny ekran. Czyżby uszkodzone? Przecież to nowe sprawdzone ramy.
P.S. nie montowałem ramki mocującej bo nie chcę rozgrzebywać płyty głównej.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2022 11:29:59 przez tukinem

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2022 11:30:12 przez tukinem

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2022 11:30:30 przez tukinem
[#543] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #542

Albo problem z kontaktem z CPU albo uszkodzone rozszerzenie. Przeczyść nogi procesora oraz styki w gnieździe rozszerzenia IPĄ.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2022 11:32:34 przez Jacques
1
[#544] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #543

No to praca na weekend. Przy okazji stacje też w sobote wyczyszczę. Jak w przyszłości Furia mi tak też zadziała to ja dziękuję :-/
[#545] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #543

Jako posiadacz A600 i już drugiego rozszerzenia nakładanego na procesor, mogę tylko potwierdzić, że w 99 proc problemem jest kontakt z nozkami procesora. Lekko poruszysz i przestaje kontaktować. Nawet moje Ninetails 020 które jest przykręcane do otworu na sanki HDD wymaga co jakiś czas dociśnięcia i przeczyszczenia styków. Taki urok rozwiązań na gumkę i sznurek. W A500 i A1200 takie problemy nie występują, bo są dedykowane złącza do rozszerzeń a w A500 jest też do dyspozycji gniazdo procesora.
[#546] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #545

Jak już pisałem...
Jeśli ktoś jest w miarę pewny docelowości swojej konfiguracji, najlepiej zlutować kartę z procesorem na fest, drucikami. Z jednej strony te druciki do nóżek procesora, z drugiej - w otwory w karcie. Samą kartę zaś przykleić dodatkowo do pobliskich scalaków na jakieś nieprzewodzące dystansy.

Polecam do takiego moda p. Jarosława, firma AtiCom, Gdańsk. 150 złotych i problem radykalnie z głowy. Ma to już przećwiczone na mojej A600. OK
1
[#547] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #545

W A500 i A1200 takie problemy nie występują, bo są dedykowane złącza do rozszerzeń a w A500 jest też do dyspozycji gniazdo procesora.

Kolega był poinformowany o możliwym problemie. Pozwolę sobie
przytoczyć mój post #134

Zastanawiam się teraz nad Amigą 600.

Najlepiej A1200 kupić, ponieważ ma najmniej wad. Jeśli planujesz
turbo, to A1200 jest dobrym wyborem.
W A600 rozszerzenia zakłada się na procesor, a ten nie do
takich operacji był projektowany. Osobiście nie wiem,
ponieważ używam fastu na pcmcia w A600, ale były
zgłaszane problemy wynikające ze słabego styku roz-
szerzenie - cpu w A600.

Każdy nowy Amigowiec powinien zaczynać od Amigi 500 szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2022 12:21:33 przez mmarcin2741
[#548] Re: Zakup Amigi

@Daclaw, post #546

Nóżki procesora mam czyste jak obserwowałem. Nie da się jakoś odchylić nóżek od tej nastawki która jest w karcie z ramem? Chodzi mi tak jak w przypadku kickstartu gdy musiałem lekko podgiąć do wewnątrz. Może faktycznie tam nie ma gdzieś styku. Luźno ta płytka wchodzi na procesor, ale po założeniu nie da się jej przekręcić nawet troszkę czyli leży sztywno. Sam nie wiem. W wolnej chwili wyczyszczę izopropanolem i dam znać czy pomogło. Nie chcę montować podstawki którą dostałem do tej karty bo bym musiał całą płytę główną wykręcić z obudowy a boję się tego ruszać.
[#549] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #548

może źle docisnąłeś. Przy prawidłowym docisku powinien być "klik" chyba. furia tez wchodziła mi na procesor luźno ale do kompletnego docisku trzeba było użyć siły.
[#550] Re: Zakup Amigi

@Bociek78, post #549

Nie było u mnie kliku. A nie chcę za mocno dociskać bo już płyta główna się lekko wygina. Jutro to jeszcze popróbuję a jak nie to w weekend z izopropanolem soróbuję.
[#551] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #547

Każdy nowy Amigowiec powinien zaczynać od Amigi 500

A żebyś wiedział. Najmniej problemów, proste naprawy, dostępne całkiem fajne rozszerzenia, i z epoki i nowe koncepcje.
[#552] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #548

Żeby to dobrze siedziało płytę i tak warto wyjąć, ręcznik na stół, płytę i mocno docisnąć. Poczujesz i usłyszysz gdy dobrze wejdzie.
2
[#553] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #552

Zgadza się, powinien być klik. U mnie rozszerzenie A6095 tak miało przy montażu i nigdy później nie było problemu.
[#554] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #553

Gorzej jak klik usłyszę gdy płyta pęknie albo się zgniecie a tego bym nie chciał...
[#555] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #554

Serio, to ją rozkręć, wyjmij płytę wciśnij i załatw sprawę (najpierw IPA), bo się robi burza w szklance wody

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2022 18:27:28 przez Jacques
2
[#556] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #554

Gorzej jak klik usłyszę gdy płyta pęknie albo się zgniecie a tego bym nie chciał...

Do tej operacji może być dobry styropian. Jak masz gdzieś kawałek,
może gdzieś od jakiegoś innego sprzętu elektronicznego.

Ja używałem dosyć cienki i miękki styropian chyba od jakichś
mebli do samodzielnego montażu.
[#557] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #554

Ja byłbym ostrożny. Przecież to Twoja pierwsza Amiga (albo pierwsza w ostatnim czasie). Ja zawsze działam na Amidze początkowo długi czas bez wkładania rozszerzeń i Tobie też to polecam.

Na Amidze 600 póki co bez Fastu też będzie dużo zabawy. Włożysz Fast dopiero jak będziesz gotowy, a rozszerzenie sprawdzone.

Zaznaczam, że to tylko moje zdanie.
[#558] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #554

Bez przesady, nie jesteś pierwszy który testuje to mocowanie 😀 wiadomo nie można przesadzać z siłą ale rozszerzenie samo wskoczy, dobry był pomysł z wyciągnięciem płyty i wsadzaniem pamięci na jakimś kocu ale nie za miękkim
[#559] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #554

Serio....
Ktoś tak uwalił płytę ? ze ją złamał wsadzając pamięć ?
[#560] Re: Zakup Amigi

@nekroskop, post #559

Nie wiem czy komuś się udało ale stąd to głupie moje pytanie, tak jak Hexmage napisał. To moja pierwsza Amiga i nie chcę jej zniszczyć. Spróbuję jutro jeszcze a jak nie to w weekend. Jeśli się uda i wskoczy, to jak ją wyjąć w przyszłości gdy kupię Furię? Też będzie tak ciężko schodzić z procka?
[#561] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #560

Akurat schodzi gładko :)

Oczywiście szanuję opinię Hexmage, ale miej na uwadze, że jego stosunek do Amigi i jej systemu jest niemalże religijny i czasem ma tendencje do przesadzania ;) Bez urazy, Robert.
[#562] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #561

Tu gość w 6:08 wkłada bez problemu kartę w procesor. Ale za to u mnie tak nie siedzi żebym podniósł Amigę do góry za kartę szeroki uśmiech chyba faktycznie zbyt delikatnie do tego się zabrałem...
[#563] Re: Zakup Amigi

@nekroskop, post #559

Nie da rady. Zaraz pod płytą jest ekran i dno obudowy. Wgłębi się raptem 2mm. Co nie ma żadnego znaczenia, bo płyta ma pewną elastyczność.
[#564] Re: Zakup Amigi

@Daclaw, post #563

Laminat ma elastyczność, ale luty mogą puścić od naprężeń. Ogólnie o problematycznym kontakcie były już wątki. Wiem, że kiedyś trwały poszukiwania podstawki, która najlepiej trzyma i chyba Architekt miał je w sprzedaży, oraz są/były stosowane w Furii od Lotharka. Nie wiadomo jaka jest w tym fascie i czy będzie tak mocno trzymać.
1
[#565] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #556

Do tej operacji może być dobry styropian.
Nie może być dobry. Styropian + tarcie i masz piękny generator ładunku elektrycznego (tzw. elektryczność statyczna). Żadne plastiki, kładziesz karton, plik kartek albo ręcznik.
[#566] Re: Zakup Amigi

@Krashan, post #565

Bez IPA i bez rozkręcania płyty się obyło :)
Najpierw klikło, pisało expansion card error, wcisnąłem jeszcze mocniej, znowu klikło i proszę:

Tylko w trybie laced obraz skacze. Ale póki co wszystko ok :) na weekend będę czyścić stację dyskietek. Dziękuję wszystkim za rady :)
5
[#567] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #566

No i super. W trybie laced obraz zwykle skacze ... na starszych monitorach, wiele nowszych sobie z tym radzi.
[#568] Re: Zakup Amigi

@misiek2, post #567

No właśnie pod Sony nie miałem tego problemu. Trudno, ważne że teraz mogę wkońcu Amigi używać nawet demo Desert Dream działa. Szkoda że nie ma dema Eon by The Black Lotus w wersji WHDLoad.
1
[#569] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #566

Świetnie, że rozszerzenie działa bez zarzutu. Bardzo się cieszę. Życzę Ci udanej pracy na swojej Amidze.

Ja wtedy tylko chciałem ostrzec, bo sam bardzo uważam. Tutaj dobrze, że posłuchałeś się rady kolegów i docisnąłeś do "kliknięcia". Mi zabrakło wiedzy, bo nie montowałem takich rozszerzeń.
[#570] Re: Zakup Amigi

@Krashan, post #565

Nie może być dobry. Styropian + tarcie i masz piękny generator ładunku elektrycznego (tzw. elektryczność statyczna). Żadne plastiki, kładziesz karton, plik kartek albo ręcznik.

Rzeczywiście. Używałem styropianu na A500 i obyło się bez kłopotów.
Tylko że blisko morza, to poziom wilgotności powietrza jest wysoki.
Na południu, w suchym powietrzu widzę codziennie jak wszystko
"strzela" i trzeba uważać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem