kategoria: A500
[#601] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #596

Miałem ten sam problem:

https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/30508/odyssey-wyspa-leo#m740512

Zastosuj ten trik, działa.
[#602] Re: Zakup Amigi

@Hubez, post #601

Czytałem kiedyś.

Tylko teraz żeby każda gra obsługiwała ten sam przycisk, to mam wpisać komendę w whdloadstartup, czy w whdload.prefs? W którymś wątku widziałem że edytowano plik whdload.prefs.

I drugie pytanie: wpisać QUITKEY $59, czy QUITKEY=$59? Tego już tam nie napisali.
[#603] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #602

w WHDLoad.prefs dopisz QUITKEY = $59
[#604] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #541

Wyczyściłem dzisiaj izopropanolem górną i dolną głowicę stacji fdd. Nic nie pomogło. Żadnej dyskietki nie mogę sformatować w workbenchu. Przy pełnym formacie wyskakuje problem z cylindrem 0. Img2disk również nie nagrywa. Po nagraniu workbench wyświetla błędy w różnych sektorach przy próbie odczytu. Obecnie żadna z 15 dyskietek mi tu nie działa. ATK przy teście odczytu oryginalnej dyskietki z grą Putty którą pokazywałem tu w wątku zaraz po zakupie Amigi odczytało tak:

Czy ta stacja nadaje się do śmietnika już tylko?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2022 18:15:21 przez tukinem
[#605] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #604

Nie lepiej zainwestować w HxC albo Goteka od biedy?
[#606] Re: Zakup Amigi

@QkiZ, post #605

Lepiej i wiem że na tym się skończy tylko że to już nie to samo. To już emulacja. Nie ten klimat

Nawet mysz z USB nie sprawia tyle frajdy co kulkowa bezpośrednio pod DB9

A tak serio to może też jako zamiennik kupić stację Alps?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2022 20:16:37 przez tukinem
1
[#607] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #606

Przerabiane stacje nie zawsze są 100% kompatybilne i często nie chcą pracować z drugą stacją czy gotekiem w tandemie. Tu by musiał sie wypowiedzieć ktoś, kto wie, które stacje dają największą kompatybilność.

Starej stacji nie wyrzucaj. Może da się ją naprawić. Na YT są filmiki o naprawie i kalibracji, tylko jest to czasochłonne i trudne.
[#608] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #606

Jak miałem stacje to wkurzały mnie coraz gorsze dyskietki. Kupowało się paczke, a dyskietki z niej padały po kilku użyciach. Mam noname'y które działały jeszcze niedawno, a nowe Verbatimy, użyte kilka razy i śmietnik.
Potem wymieniłem na HxC i też myślałem jak Ty, że to już nie ten sam klimat. Ale teraz po kilku latach używania nie wyobrażam sobie powrotu do dyskietek. Na karcie 2GB mam ponad 900 dyskietek. HxC wsadziłem zamiast wewnętrznej stacji. Mam jeszcze zewnętrzną stacje, ale też mi padła. Muszę ją naprawić, żeby całkowicie nie odcinać się od dyskietek.
2
[#609] Re: Zakup Amigi

@QkiZ, post #608

Wiem jak te dyskietki są liche po tym jak miałem kiedyś starego pc. Z drugiej strony mam stację fdd do lapka na usb. Jutro spróbuję je sformatować pod windowsem i dam znać o wynikach. Nie tak dawno ich używałem w pc. Coś w tej stacji amigowej się rozstroiło bo nawet oryginalnych dyskietek nie czyta. A miałem 2 gry razem z Amigą i działały. Na jedną swoją dyskietkę nagrałem Gianę Sisters. Uruchomiłem 2 razy i koniec. I po stacji fdd.

A swoją drogą w starym pc miałem stację fdd 5.25" i tam nigdy żaden nośnik mi nie padł. Zostawiłem sobie kilka na pamiątkę i domyślam się że by zadziałały dzisiaj.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2022 20:48:17 przez tukinem
[#610] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #609

5.25" zwłaszcza te wykorzystywane w C64 były dobrej jakości.
Dyskietki DD 3.5 te z lat 90tych też byly dobrej jakości. Później byly coraz gorsze a dyskietki HD zwłaszcza te z lat 2000 to już był pasztet.

Należy pamiętać, że stacje w nierozbudowanych Amigach byly mocno eksploatowane. Te w późniejszych PCtach byly raczej do ozdoby i do dyskietki startowej windowsa.

Mam goteki i jest wygoda, ale brak dźwiwku chrupania boli, a ten z głośniczka to nie to samo
1
[#611] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #610

A lepszy Gotek czy HxC? Jeśli Gotek to z jakim softem? A jeśli HxC to która rewizja? Bo widziałem rewizję C i F chyba które to cenowo różnią się sporo...
https://retroami.com.pl/index.php?id_category=39&controller=category&id_lang=6

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2022 21:12:32 przez tukinem
[#612] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #611

Gotek z FlashFloppy daje radę. Z gotekiem tylko trzeba się zastanowić jak to estetycznie podłaczyć bo obsługa przez boczny slot to koszmar.

A co do stacji to chyba coś się stało z głowicą. Górną to chyba zupełnie "wytarło".
[#613] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #612

No to Gotek z ramką. A po zakupie jest gotowy do działania z Amigą, czy trzeba coś wgrywać? Pytam bo to urządzenie uniwersalne a tu na forum idzie równolegle temat z Gotekiem który ma problemy w działaniu.
[#614] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #610

Gęstość zapisu miała tutaj decydujące znaczenie! C64 zapisuje w pojedynczej gęstości i jednostronnie. Pojemność niewielka, ale bezpieczeństwo danych niemal jak na HDD.

HD to już kres możliwości nośnika.
[#615] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #613

Zależy, czy kupisz już zaprogramowany z Firmwarem FlashFloppy.

Ten trzeba zaprogramować i ewentualnie dodać enkoder, głośniczek,wyświetlacz.

Na allegro widziałem goteki już zaprogramowane dla amigi.

HD to już kres możliwości nośnika

Jak masz w domu dyskietkę DD od amigi i HD z tych późniejszych, to poatrz na nią pod światło. Zobaczysz ile materiału udało się zaoszczędzić. Nie chodzi o gęstość zapisu, bo używałem dyskietek HD jako DD jakoś koło 98-99r kiedy już nie dało się kupić DD. Była to masakra. Nie wiem do końca czy to kwestia jakości, czy dostosowanie dyskietki do formatu HD, ale nowe dyskietki miały już błędy.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2022 22:20:13 przez snifferman
[#616] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #611

Mam C zamontowaną w środku zamiast stacji. Nie wiem czy w Goteku są wyświetlacze, ale w HxC jest. Dodatkowo HxC można kontrolować z systemu.
[#617] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #615

Właśnie myślałem o tym z allegro. W takim razie to będzie następny zakup do Amigi.

Jeszcze mi chodzi po głowie jedna myśl. Jestem przyzwyczajony do grania na klawiaturze. Przydałaby się imitacja strzałek bądź WASD i klawisza fire oraz żeby to działało pod DB9. Wiem, że Ryś umożliwia podpięcie klawiatury USB i ustawienie jej pod WASD jako joy, ale cała klawiatura obok Amigi to bezsens mam pada joystick ale stare nawyki biorą górę. Klawiaturą mi najlepiej idzie. Dlatego póki co głównie siedzę w Ducktales i Pinball Dreams. Nawet Giana Sisters już mi nie wychodzi tak dobrze jak na klawiszach heh.
[#618] Re: Zakup Amigi

@QkiZ, post #616

No właśnie jeszcze się zastanowię czy HxC czy gotek
[#619] Re: Zakup Amigi

@QkiZ, post #616

W goteku można dodać OSD i obsługe z klawiatury Amigi. Chciałem to robić u siebie, ale jak masz karte SD 64GB z praktycznie wszystkim, to goteka żadko się używa.

W sumie to stacji i goteka używam tylko jak coś testuje i nawet nie chciało mi się aktualizować i sprawdzać co nowego jest w FF i HxC
[#620] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #619

Ja mam Goteka w A500 i do tego USB z ok 30 GB sceny amigowej skompilowanej w zeszlym roku : link

Fajna zabawa, w tej A500 mam Wichra i kicki 1.3 i 3.1. Z boku obudowy wyprowadzilem sobie przelacznik romów i przełącznik odłączenia Wichra, żeby było prawilnie 000@7Mhz i 1 MB Ram. Do tego gotek z głośniczkiem i OLED wyprowadzony na góre obudowy.
[#621] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #620

30 GB sceny amigowej skompilowanej w zeszlym roku

Od roku mam je na dysku

mam Wichra

A ja mam dwa :P

kicki 1.3 i 3.1

Nie takie rzeczy sie robiło

Do tego gotek z głośniczkiem i OLED wyprowadzony na góre obudowy.

No ja mam w zewnętrznej obudowie Datalux. fotka z postu #615 to mój gotek.

Fajna zabawa

I o to chodzi. Ja obecnie bardziej kolekcjonuje sprzęt, bo nie mam czasu się nim bawić. Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni i zacznę zabawę. Udzielanie się na forum i pomaganie innym musi mi narazie wystarczyć
2
[#622] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #619

Niby można, ale trzeba rzeźbić. W HxC masz to out of box.
[#623] Re: Zakup Amigi

@QkiZ, post #622

OSD i obsługę z klawiatury amigi? To jak to jest podłączone do kontrolera klawiatury i wyjścia video?
[#624] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #604

Oryginałów nigdy nie testuj w ten sposób, bo to nie jest w żaden sposób miarodajne, oryginały są zazwyczaj jakoś zabezpieczone właśnie przed takim odczytem, jak np w x-copy i pewnie w tym teście.
[#625] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #621

Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni i zacznę zabawę.

No właśnie. Grunt to się dobrze przygotować do zabawy z Amigą. szeroki uśmiech
W moim przypadku, w ostatnich latach sama nauka podstaw
elektroniki i lutowania pochłonęła większość czasu, jaki mo-
głem przeznaczyć na to hobby.
[#626] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #625

To nie mój wątek i dotyczy raczej zakupu Amigi, więc powiem tylko, że mini warsztat zawsze się przydaje w naszym hobby. Kupujemy sprzęt używany i często coś nie działa.
[#627] Re: Zakup Amigi

@Lapka555, post #624

O tym nie wiedziałem. Jutro przetestuję zwykłą dyskietkę. Może tą co nagrałem Gianę Sisters z adfa.

Dzisiaj miałem problem z uruchomieniem Amigi. Problemem była uszkodzona partycja z grami na karcie pamięci. Musiałem pod winuae usunąć partycję w HDToolbox i utworzyć nową w innym miejscu na karcie pamięci. Teraz wszystko gra. Zrobiłem kopię zapasową karty w razie czego. W taki sposób że utworzyłem plikopartycję na dysku w pc i tam pokopiowalem wszyściutkie pliki z karty pamięci. Swoją drogą kopiowanie pod winuae z użyciem JIT to sama przyjemność szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2022 19:27:42 przez tukinem
[#628] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #627

Mogłeś zrobić obraz tej karty.
Byłoby jeszcze szybciej.
Taki obraz można podpiąć pod Winuae.
A gdy będzie potrzeba, można spowrotem nagrać na karte
[#629] Re: Zakup Amigi

@Norbert, post #628

Nie dałoby rady bo miałem uszkodzoną partycję. A jeśli zgrywa całą kartę pamięci to zawiesi się w uszkodzonym sektorze. A nawet jeśli by się udało, to nie wiem jak stworzyć taką kopię. Nie widzę takiej opcji w winuae. Używam wersji najnowszej.
[#630] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #629

Co to za objawy tej uszkodzonej partycji? Bad sector wyskoczył?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem