kategoria: A500
[#571] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #570

Ja mieszkam na południu i udało się bez strzelania :)

To w A500 też są wciskane karty turbo?
[#572] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #571

Na A500 też są. Wyjmuje się jednak cpu i wciska kartę w socket. Chociaż
na A500 najlepiej podstawkę pod cpu wymienić na precyzyjna, która jest
przystosowana do goldpinów. Tak zrobiłem zresztą, ponieważ ciężko
wchodziła karta w oryginalną podstawkę.
[#573] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #571

W obu A500 i w CDTV mam karty wciśnięte w podstawkę i działa to wybornie :)
[#574] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #573

Niektóre goldpiny, szczególnie te tańsze, mogą rozpychać blaszki
w podstawce. Jakbyś wyjął rozszerzenie, to cpu może nie
stykać. Ja takie doświadczenie miałem.
Jakbym miał robić A500, to bym wymienił podstawke na precy-
zyjną a oryginalną podstawkę schował głęboko do szuflady.

Dzęki temu, mógłbym łatwo wrócić do oryginalnej konfiguracji.
Oryginalne podstawki od cpu są raczej niedostępne.
Trzeba mieć jednak rozlutownicę.
[#575] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #571

Oczywiście że są karty turbo dla A500 montowane w miejscu procesora. Np 68EC020TK - https://youtu.be/Pe8iKsGYlng
[#576] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #574

Ja takie doświadczenie miałem.

Ja takie miałem z A600 i podstawką rozwaloną przez przełącznik kickstartów wyjątkowo marnej jakości. Jak się go pozbyłem i wróciłem do pojednyczej kości, to Amiga często nie odpalała i trzeba było przy tej kości gmerać.
[#577] Re: Zakup Amigi

@Daclaw, post #576

Styki mozna podoginać igłą. Tutaj to opisałem.
[#578] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #577

Przypomniały mi się stare czasy
[#579] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #578

Zawsze można użyć dodatkowej podstawki, która będzie rozepchnięta przez zwykłe goldpiny
[#580] Re: Zakup Amigi

@nekroskop, post #579

Są takie podstawki , dół zwykłe , góra precyzyjne?
[#581] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #577

Ja miałem po prostu nie do końca wciśnięte rozszerzenie bałem się mocniej docisnąć żeby nic nie uszkodzić.

Mam nowe pytanie. Którą byście polecili?
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Chip-RAM-1MB-Amiga-600-PiggyBackNot-v2/207

https://allegro.pl/oferta/rozszerzenie-pamieci-1mb-chip-ram-do-amigi-600-11626332036

https://allegro.pl/oferta/amiga-600-1-mb-chip-ram-nowa-2-mb-chip-11408157114
[#582] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #581

Jak nie będziesz montował Indivision to bierz nr. 2
[#583] Re: Zakup Amigi

@zorkadar, post #582

Ciekawe co oznacza "mocowanie stacji fdd" w nazwie aukcji. Sprzedający raczej nie odpowie mi, bo od niego kupiłem fast ram i jak mu napisałem że mam problemy z montażem to do dzisiaj nie odpisał. Musiałem poradzić sobie z Waszą pomocą

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2022 18:56:01 przez tukinem
[#584] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #583

Pewnie pomyłka w opisie aukcji
[#585] Re: Zakup Amigi

@zorkadar, post #584

Dziwi mnie różnica te 40zł w cenie między tą a tą czerwoną. Niby parametry swoje spełnia. Fast Ram działa też tak jak powinien. Gry czasem zacinają się przy wczytywaniu ale to już mi tu oznajmiono wcześniej że tak będzie. No to pod koniec miesiąca sobie zamówię ten 1MB chip ramu.

A tak swoją drogą przy 4MB fastu można nawet poszaleć Amos z Amcafem, PPaint oraz HippoPlayer działają bez problemów. GlowIcons dograłem, WBDock najnowszy i jest ok. Tylko dziwi mnie jak włączę FileMaster, to już go nie wyłączę. Po kliknięciu Quit nie ważne co wybiorę. Przestaje reagować.
1
[#586] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #581

2 i 3 opcja to to samo. Weź najtańsze.
File Master jaka wersja? Ogólnie z FM miałem problemy przy kopiowaniu dużej ilości plików itp. Łapał zwiechy losowo. Jak kopiowałem kilkanaście giga danych to Opus robił to bez zarzutu.

Też mam sentyment do FM (2.2), bo go używałem w dzieciństwie no i jego autorem jest Toni Wilen (WinUAE).
Ciekawe ile on teraz ma lat

Edit.
Już znalazłem wywiad z 2002 i w nim odpowiedział
Q: Would you tell a few things about yourself Toni?
A: I am from Finland, 27 years old, working as programmer/sysadmin. I haven't really done anything lately than working, watching Anime, reading Manga and programming something stupid and of course idling :).

Trochę nie na temat, ale jak ktoś ma sentyment do FileMastera, to pewnie go to zaciekawi

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2022 22:58:23 przez snifferman
[#587] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #586

FileMaster 3.x zawsze był bardzo niestabilny. 2.2 to czasy kicka 1.3 i na 3.1.4 to już może sprawiać problemy.
[#588] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #586

Na prawdziwej Amidze po naciśnięciu Quit wyskakuje okienko czy wyjść z programu. Po włożeniu karty SD z Amigi do Winuae i odpaleniu emulatora z tej karty działa dobrze. Może też zbyt mało ramu jest w Amidze. W emulatorze mam ustawione 8MB fast i 2MB chip. Wersja nie pamiętam jaka ale zgrywałem ją z adf.
[#589] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #588

To ustaw 4 mb fast ram. Jaki masz problem. Porównujesz inne konfiguracje. Inna sprawa jest taka, że nie raz coś mi działało na emulatorze a na Amidze już nie albo inaczej.
[#590] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #588

Przejdź na Dopusa4, jest stabilnie.
1
[#591] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #587

Filemaster2.2 nie lubi tdługich nazw jakie dostępne są na FAT32.
Kłopoty stwarzają też nazwy napędów jesli takie same.
[#592] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #581

Ja miałem po prostu nie do końca wciśnięte rozszerzenie bałem się mocniej docisnąć żeby nic nie uszkodzić.
pewnie procek "dziewica" i nikt na niego wcześniej nic nie wkładał. Jak ściągniesz i założysz to kilka razy to potem już będzie łatwiej.
[#593] Re: Zakup Amigi

@Lapka555, post #592

Pytanie, jak to bezpiecznie zdjąć. Spotkałem się z wypowiedzią, w której
ktoś pisał, że nie daje rady ściągnąć rozszerzenia, tak mocno siedzi.
[#594] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #585

Tylko dziwi mnie jak włączę FileMaster, to już go nie wyłączę. Po kliknięciu Quit nie ważne co wybiorę. Przestaje reagować.

Jaką masz wersję FileMastera? Może spróbuj tego http://www.classicamiga.com/content/view/4585/176/.
[#595] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #585

Tu masz wszystkie wersje FM jakie udało mi się znaleźć, wypróbuj która Ci najlepiej zadziała: link
[#596] Re: Zakup Amigi

@AmiClassic, post #595

Już działa. Dodając do WBDock ikonę przez menu docka dodało bez ikony. I wtedy quit nie działało. Gdy usunąłem z WBDocka i dodałem FileMaster metodą drag&drop to teraz jest ok. I teraz jest ikonka. To nie wina fast ramu czy wersji programu. Jak najbardziej wszystko dobrze, tylko źle dodałem go do WBDocka. Dodawałem go jako pierwszą ikonę i wtedy drag&drop nie mogłem za bardzo ustawić żeby dock załapał.

A jeszcze pytanko do WHDLoad. Niektóre pozycje wymagają klawisza PrintScreen którego nie posiadam. Jak zmienić na F10 lub Help wychodzenie z danego programu? Wiem że w ustawieniach coś się zmienia ale dokładnie jaką komendę dać?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2022 16:55:49 przez tukinem
[#597] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #581

Ja bym brał od Archi-Tech. Mam już drugi sprzęt od nich. Drugi i trzeci link to praktycznie to samo.
[#598] Re: Zakup Amigi

@QkiZ, post #597

No właśnie ja od ArchiTecha mam przejściówkę tanią dla myszy USB HID. Działa idealnie, ale błąd był w opisie, bo pisało dla A600 a jednak blaszka blokowała. Musiałem trzpieniówką uciąć blaszkę od wtyczki DB9 bo niepotrzebnie dali otwory do przykręcania
[#599] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #596

. Jak zmienić na F10 lub Help wychodzenie z danego programu? Wiem że w ustawieniach coś się zmienia ale dokładnie jaką komendę dać?

Napiszcie czy mam rację. Do pliku whdloadstartup trzeba dopisać "quitkey $59" żeby móc z każdej gry wychodzić klawiszem F10?
[#600] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #599

Do pliku whdloadstartup trzeba dopisać "quitkey $59" żeby móc z każdej gry wychodzić klawiszem F10?
O ile w tooltypes ikony nie ma ustawionego QUITKEY to tak. Tooltypy mają "nadrzędność" nad global prefs.

Tu masz tabele kodów: link

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2022 21:19:33 przez AmiClassic
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem