kategoria: A500
[#511] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #509

HD Toolbox kopiujesz do RAM Dysku i tam zmieniasz. Nic na dyskietce nie zapisze
uaehf.device jak dobrze pamietam.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2022 15:51:33 przez Elvis
1
[#512] Re: Zakup Amigi

@Elvis, post #511

Nie wiem czemu ale niedziałają mi kursory w Amidze. Wymieniłem kickstart na nowy 3.1.4, wsadziłem kartę z systemem. Wczytało się bez problemu.
W emulatorze mogę klawiaturą przesuwać kursor myszy a tu nie. Wszedłem w edytor tekstowy. Wszystkie klawisze działają a strzałki nie. O co tu może chodzić?
[#513] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #512

Klawiatura uszkodzona?
Może taśma od klawiatury?
Nowe laminaty klawiatury zamiast foli jakby co.
[#514] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #513

Dziwne że tylko 4 klawisze ze strzałkami. Gdyby coś było uszkodzone to raczej chyba różne klawisze by nie działały. Czy jest opcja jak to sprawdzić? Może Amiga Test Kit wgrać na kartę pamięci z Workbenchem, odpalić i sprawdzić czy faktycznie nie działają?
[#515] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #514

Może młoteczki są zużyte. Zawsze można zamienić.

ATK można odpalić pod systemem. Zacznij od tego i sprawdź wszystkie klawisze
[#516] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #515

Sprawdzałem jeszcze tak, że wciskałem te puste klawisze bez nadruków razem z tymi ze strzałkami i wtedy albo działało jako tabulator, albo blokowało pisanie. Gdy wciskałem bez strzałek, to pisało "<" ten znak normalnie, czyli coś tam działa, ale jakby było blokowane. Jutro załączę ATK i sprawdzę, bo nie miałem go na karcie SD, a goteka nie posiadam.

Chyba że prawa dolna część membrany się uszkodziła, która akurat odpowiada za te 4 klawisze? No ale to by nie reagowało w taki sposób jak opisałem.
[#517] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #512

Nie wiem czemu ale niedziałają mi kursory w Amidze

Zacznij od najprostszego czyli sprawdz zamontowanie taśmy, jeśli nie pomogło spróbuj nie wsadzać do końca gniazda, tylko troszkę wysunąć, tak o milimetr u mnie to pomaga - uroki starej taśmy 😉
[#518] Re: Zakup Amigi

@mike100, post #517

Taśmy łączącej płytę główną z klawiaturą tak?
[#519] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #518

Trochę drastycznie to zabrzmi ale jeśli to wina styku klawiatury i płyty głównej to zawsze możesz wziąć ostre nożyczki i uciąć z 0,5-1 mm taśmy na samej końcówce (tylko bardzo równo). To ostateczność oczywiście ale może pomóc.
2
[#520] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #518

Nożyczkami:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=25PvfaoDfqs&t=2518s[/youtube]
1
[#521] Re: Zakup Amigi

@sq7bti, post #520

a nie czasami 2154s (35m56s)?

https://youtu.be/25PvfaoDfqs?t=2154
1
[#522] Re: Zakup Amigi

@Lapka555, post #519

Działa!!! Wyjąłem taśmę, przejechałem po niej palcem, założyłem z powrotem i jest ok. Chyba jakiś kurz podszedł. Nie działał jeszcze klawisz HELP ale już wszystko ok :) dziękuję za pomocne wskazówki, na szczęście obyło się bez nożyczek.

A tak z ciekawości szukałem na sklepach amigowych i nie ma takich taśm zamiennych. Chyba że zwykła by wystarczyła w razie uszkodzenia.
1
[#523] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #522

Taśma w fabrycznej klawiaturze jest zintegrowana z membraną i nie da się wymienić osobno. Pozostaje przycinanie, albo wymiana na nową membranę/PCB
1
[#524] Re: Zakup Amigi

@Lapka555, post #519

Trochę drastycznie to zabrzmi ale jeśli to wina styku klawiatury i płyty głównej to zawsze możesz wziąć ostre nożyczki i uciąć z 0,5-1 mm taśmy na samej końcówce (tylko bardzo równo). To ostateczność oczywiście ale może pomóc.

Mi ten sposób pomógł w trzech klawiaturach. a już nosiłem się zabulic za nowe folie.
1
[#525] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #518

Taśmy łączącej płytę główną z klawiaturą tak?

Sorki ze po takim czasie ale tak o tą taśmę chodzi, jeśli działa to super ale może warto by było przetrzeć taśmę (styki) jakimś alkoholem by pozbyć się tłuszczyku, śniedzi itp ;) 😉 u mnie pomaga wysunięcie z gniazda 0,5mm i wszystko działa 😀 jak problem się powiększy na alledrogo można chyba kupić całą folię
[#526] Re: Zakup Amigi

@mike100, post #525

Narazie jest ok. Teraz mam problem z fdd bo coś nie chce czytać dyakietek które czytał wcześniej. Może się przegrzał po wczorajszym nagrywaniu dyskietek. Chyba trzeba będzie w przyszłości goteka kupić.

Ale póki co zamówiłem 4MB fastu żeby potestować whdload.
[#527] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #526

Czemu nie 8mb fastu a tylko 4? Może głowica się zabrudziła
w stacji, skoro sporo dyskietek nagrywałaś.
[#528] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #527

Bo to przejściowo 4 MB. Wystarczy póki nie kupię Furii. Niewiele programów wymaga 8MB fastu.

Co do fdd, to po nagraniu dyskietki pisało w workbenchu "unreadeable". Oryginalne czyta normalnie chociaż jedną też przestało. Nagrałem Gianę Sisters i działała a potem przestała. Nigdy nie czyściłem stacji i nie chcę tam nic zepsuć a mam takie doświadczenie z laserem z playstation 2.
[#529] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #528

A jaka jest różnica w cenie?
8MB podejrzewam, byłoby łatwiej później sprzedać. Nie wydałeś już na wszystko więcej niż za A1200?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2022 12:24:39 przez snifferman
[#530] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #523

Przycinanie to ostateczna ostateczność. Dlatego nie wyciągam taśmy z płyty głównej jeśli nie muszę bo materiał przewodzący się wyciera na taśmie.
[#531] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #529

No to faktycznie. Ja dałem 120zł wpisałem fast ram i tylko tamto mi wyskoczyło.

A co do wydawania no to Amiga, sd2ide z kątowym przejściem, kick 3.1.4 no i mysz monitor i joye. Do A1200 pamięć fast widziałem że jest droższa. Nawet kick jest droższy bo są dwie kości. Poza tym dokupując Furię zyskam procek jak w A1200 tyle że 33MHz+FPU. Myślę że jakieś 1500zł wydałem do teraz. No ale do A1200 też potrzebowałbym monitora, kabel, ładowarkę, mysz, joy, adapter na sd. Jedyne co mi się zazębi z A1200 to 1MB Chip dodatkowy który w A1200 już jest no i ten fast ram bo w A1200 coś tam dają na start chyba.
Za A1200 dałbym może cudem 2000zł. Do tego te graty i wychodzi 2500zł.
[#532] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #531

Zasilacz a nie ładowarkę nie...
4MB Fast zamiast 8MB to jednak trochę strzał w kolano, bo większe gry pod WHDLoad nie zrobią precache'u, a bez tego efekt jest trochę kiepski podczas doładowywania.
[#533] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #532

Zasilacz a nie ładowarkę

Pisałem na szybko na telefonie a o czym innym myślałem

Co do fastu to pisałem to tylko na czas zanim dorobię się furii. Może na rok, może na pół roku. W Settlersów i w Sensible World of Soccer nie będę grać, a Mortal Kombat II mogę włączyć w wersji 1MB póki co.

Są jakieś rady co do stacji dyskietek? Rozkręciłem ją, przetarłem, przedmuchałem i nic nie pomogło. Głowica chodzi lekko na białym plastikowym ślimaku, Amiga Test Kit przechodzi wszelkie testy odczytu/ zapisu czy kalibracji głowicy. Tak jakby nagle wszystkie dyskietki zostały uszkodzone.
[#534] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #529

"podejrzewam, byłoby łatwiej później sprzedać. Nie wydałeś już na wszystko więcej niż za A1200?"

mimo wszystko chyba nie przekroczył tych 3k PLN ;) link
Gdybym miał ponownie A600 po 20+ latach, to pewnie postawiłbym na prosty akcelerator na 680SEC000 od Architekta, który załatwiłby sprawę fastu, wymiany kicka i wolnego procesora link
[#535] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #533

Kondensatory w stacji albo na płycie A600 również mogą być przyczyną problemów ze stacją.
[#536] Re: Zakup Amigi

@charliefrown, post #534

Może jak dojdzie mi jeszcze 1MB Chip, Furia oraz Gotek to przekroczę 3000zł. Ale wybrałem Furię, bo jak pisalem wcześniej nie chcę mieć szarego Workbencha, a gadżety takie jak VisualPrefs oraz Birdie potrzebują minimum 020. Nawet EaglePlayer mi krzyczał coś o 020.
[#537] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #535

W Amidze kondensatory są wymienione. Nie wiem jak ze samą stacją. Może ja ją uszkodziłem wkładając dyskietki 2HD z zaklejonym otworem taśmą klejącą? Może od tych dyskietek stacja zgłupiała?
[#538] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #537

Stacje nie głupieją z takiego powodu
[#539] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #537

usyfiła się raczej głowica
[#540] Re: Zakup Amigi

@nekroskop, post #539

To czym ją czyścić? Spirytus czy izopropanol? Domyślam się, że nasączonym wacikiem wyczyścić i poczekać aż alkohol odparuje tak?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem