kategoria: A500
[#451] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #449

Co do WB3.1 i 3.0 to nie chcę nikogo urazić ale źle mi się na nim pracuje. Przyzwyczajony jestem do OS 3.1.4.
Poczułem się dogłębnie urażony , ale tak na serio to w czym dla Ciebie tkwi taka różnica w pracy tych systemów, bo ja chyba ślepy jestem

Tak trudno jest zaprogramować ROM dla tego systemu?
Daj ogłoszenie na giełdzie, że kupisz Kick'a 3.1.4 to się okaże czy trudo zaprogramować szeroki uśmiech
[#452] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #449

Zaprogramowanie romu to 5 min. Wiele osób ma tu programatory. Bardziej chodzi pewnie o piractwo. Jeśli masz WB3.1.4, to pewnie masz także image romu. Wtedy wyślesz komuś image a on ci nim zaprogramuje układ.
Nie wiem ile ktoś może sobie życzyć za to w PL. 25zł?
Na Allegro są rom switche z 3in1 za 65zł. Może być tylko problem zmieścić to z furią.

A furia nie ma MapRom? Może jak chcesz ją kupić, to wymiana kicka teraz ma mały sens

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 13:20:59 przez snifferman
[#453] Re: Zakup Amigi

@AmiClassic, post #451

Kiedyś założyłem na forum tutaj temat odnośnie upiększania systemu Amigi. Próbowałem wytłumaczyć użytkownikom dlaczego wolę nowsze systemy od 3.1 ale żaden nie umiał pojąć o co mi chodzi. Poza tym w OS 3.1.4 dużo jest uaktualnione razem z BestWB.

Jeśli jest opcja na giełdzie dać takie ogłoszenie to ok. Jedna osoba mi pisala maila z zapytaaniem jaki rom bym chciał. Jak napisałem że 3.1.4 to mi odpisał pustego maila
[#454] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #453

Nie wiem jak tam planujesz kolejne zakupy ale bez dodatkowej pamięci zabawy z systemami powyźej 2.x trochę mijają się z celem...
1
[#455] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #454

W przyszłości będzie Furia i 1MB Chip pod klapą. Pisałem kilka postów wcześniej, więc i procesor 020 i FastRam też będzie.
1
[#456] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #454

No do przeróżnych zabaw z systemem, to bez akceleratora ani rusz. 030 będzie
jak znalazł.
[#457] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #456

No tak, tylko po co teraz nowy ROM? Dodasz loadmodule do s-s z nowszą/spatchowaną wersją scsi.device i większe dyski zadziałają. Tylko pierwsza partycja musi być być raczej poniżej 2gb.
[#458] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #456

Skoro Furia to tam masz MapRom czyli wgrasz sobie dowolny kickstart bez potrzeby zmiany kości. I jeszcze dodatkowe przyśpieszenie z racji tego, że kick bedzie w FAST.
1
[#459] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #457

Tylko, że jak potem odpalisz z czegoś innego system bez tego spatchowanego scsi.device, to przy niedobrych wiatrach coś się może zawinąć i napisać tablicę partycji wraz z partycją systemową. Niestety, ze dwa razy mi się to zdarzyło.
[#460] Re: Zakup Amigi

@Daclaw, post #459

Już udało mi się. Pan z allegro, który sprzedaje kickstarty z OS 3.2 wgrał mi rom 3.1.4 i jutro wyśle.

Napiszę jeszcze raz dlaczego wybrałem ten rom, chociaż to trudno wytłumaczyć. Mając w oknie wiele plików i podkatalogów przy WB3.1 przewija się klikając w strzałki od okna. W OS 3.5, 3.9, 3.1.4, 3.2 i 4.1 wystarczy kliknąć na suwak boczny lub dolny i przesuwać sobie tak jak w windowsie. Wtedy łatwo się przegląda zawartość katalogu. Nie chodzi o FreeWheel który jest od kółka myszki. Poza tym z tym systemem miałem najmniej problemów.
[#461] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #460

Tez bym sobie sprawil klasyczna Amige ale najpierw musialbym sie jej pozbyc (kobiety) hehehe Pozatym bez AGA nie pogralbym np w SlamTilt.
[#462] Re: Zakup Amigi

@Elvis, post #461

No jest ten ból że nie pogra się w SlamTilt, Alladin, ale coś za coś no :) mnie wystarczy Amos, EaglePlayer, PPaint, dema nawet OCS oraz parę gierek. Może ProTracker kiedyś. Jest co robić z taką Amigą
[#463] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #462

Zgadzam sie 100% Masz wspanialy sprzet. Troche zazdroszcze nawet.
[#464] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #453

Kiedyś założyłem na forum tutaj temat odnośnie upiększania systemu Amigi. Próbowałem wytłumaczyć użytkownikom dlaczego wolę nowsze systemy od 3.1 ale żaden nie umiał pojąć o co mi chodzi.

Poza tym w OS 3.1.4 dużo jest uaktualnione razem z BestWB.
Analogicznie 3.1 jest 'uaktualniony' przez BetterWB.

Napiszę jeszcze raz dlaczego wybrałem ten rom, chociaż to trudno wytłumaczyć. Mając w oknie wiele plików i podkatalogów przy WB3.1 przewija się klikając w strzałki od okna.
Ja nawet nie przewijam zawartości okien myszą tylko kursorami (3 prędkości przewijania) więc dla mnie to nie jest argument za 3.1.4.
Dla mnie ogólnie rzecz biorąc OS 3.1.4 (zresztą mam podobne odczucia względem 3.2) to WB 3.1 plus kilka zaimplementowane łat z Aminetu i dziwię się temu boom'owi na nowe systemy

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 18:19:44 przez AmiClassic
[#465] Re: Zakup Amigi

@AmiClassic, post #464

I tak już udało mi się załatwić ten kickstart. Na plus dla WB3.1 mogę dać to, że spolszczenie WFMH Locale Pl jest dokładne przy os3.1. Przy os 3.1.4 już są błędy np. w aplikacji WBPattern. No ale nie ma rzeczy idealnych chyba że na to też jest jakieś lekarstwo o którym nie wiem.
[#466] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #465

A ten zestaw jest ok?
https://www.ebay.co.uk/itm/373866965233?hash=item570c3528f1:g:Q6YAAOSwvGZh3amz
Do tego
https://www.shop.apollo-computer.com/product-page/apollo-firebird-v4
Za pozno. Juz zaplacone ale co o tym myslicie? Moze powinienem nowy temat otworzyc ale tylu ludzi tu zaglada...
[#467] Re: Zakup Amigi

@Elvis, post #466

Myślałem na początkuo takim połączeniu. Ale szybo wybito mi to z głowy. Na początku tego tematu pisałem o A500 z ewentualnym Vampirem. Dostałem odpowiedzi, że SAGA to nie jest AGA, brakuje kompatybilności, dużo błędów itd... fajna szybka karta turbo z wielką ilością pamięci RAM, ale spori problemów z nią jest podobno.

Pisano mi że AGA z Vampire to strata nerwów i pieniędzy. Poza tym procesor 68080 to FPGA.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 19:18:35 przez tukinem
[#468] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #467

Znaczy forsa w bloto? No dla mine za pozno. Nie wiem jeszcze kiedy to wszystko poskladam do kupy ale dam znac. To ze ja w emocjach popelnilem moze blad nie znaczy ze kazdy ma tak robic. Pozatym rozumiem ze kompatybilnosc itd ale nie sadze jako laik ze wszystkie Amigi sa az tak kompatybilne. Az sie boje co mnie trafi jak to poskladam
[#469] Re: Zakup Amigi

@Elvis, post #468

Nie miałem do czynienia nigdy z Vampirem. Niech się ktoś wypowie kto wie. Ja tylko przekazuję czyjeś wypowiedzi. Może będzie dobrze. Na pewno będzie szybko działać. Na pewno jakieś gry i dema AGA będą działać. Podejrzewam że błędy to jakieś drobne niezgodności między AGA i SAGA oraz między nowym procesorem 080. Ale stale wychodzą aktualizacje, CoffinOS na pewno też jest specjalnie dostosowany pod tą kartę turbo więc trzeba być dobrej myśli i cieszyć się z mocnego sprzętu
[#470] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #469

Mam Vampira II+ w A500 i bardzo sobie chwalę, świetna karta. Firebird dodaje większą szybkość i emulację AGA (między innymi), więc nie wiem na go tu narzekać.
[#471] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #470

W tym temacie w 6 poście dostałem odpowiedź o SAGA.
[#472] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #469

Dzieki. To mialem na mysli aby miec AGA gry i dema. Wzgledem jak Amiga wyglada to 600 duuuzo lepiej. Taki minimalizm. Lubie to. Kupujac 1200 byloby drozej i wolniej a i fakt ze procesor FPGA no ale watpie by Motorola wznowila prodykcje dla Amigi. Tak czy siak kazdy powinien Anigowac jak chce i wszyscy powinni szanowac innych Amigowcow
@twardy
Dzieki twardy za slowa otuchy. Wszystko przedemna
Jakby co to sie zglosze po porady
pomysł

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 19:45:52 przez Elvis

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 19:47:34 przez Elvis
[#473] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #465

Jeżeli są błędy w localach, to można je poprawić. Są narzędzia do edycji locali na Aminecie, poszukaj.
1
[#474] Re: Zakup Amigi

@Elvis, post #472

...

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 21:09:46 przez RokiS
[#475] Re: Zakup Amigi

@Jacques, post #445

Przyszedł adapter sd2ide oraz kątowe przejście. Mam do niego kartę MicroSD Platinet 32GB Pro UHS-I.

Pierwsze pytanie: czy ta karta się nada, czy trzeba kartę Sandisk, tak jak jest to w przypadku kart CF, które mają problem z wczytywaniem przez Amigę?

Drugie pytanie: Jak sugerujecie podzielić ją na partycje? Nigdy tego nie robiłem, bo korzystałem w emulatorze z plikopartycji. Pod OS 3.1.4 jakie rozmiary partycji zrobić oraz czy FastFileSystem wystarczy?

Trzecie pytanie: WinUae po sformatowaniu wczytuje kartę, ale HDToolBox nie widzi jej. Jak sobie z tym poradzić? Dodałem kartę jako hard drive UAEHF.DEVICE

Edit: Ustawiłem dysk jako IDE (Auto). Teraz HDToolBox go wczytał. Ustawiłem drive type i teraz będę czekać na Wasze propozycje jakie duże partycje porobić, czy ta karta zadziała i czy ustawić FFS.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2022 13:21:35 przez tukinem
[#476] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #475

czy trzeba kartę Sandisk, tak jak jest to w przypadku kart CF

Karty cf Transcend'a dobrze działają z Amigami w ide.
Są niedorogie i można nabyć w sklepie nówki.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2022 13:35:58 przez mmarcin2741
[#477] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #476

Ale ja kupiłem adapter sd2ide na karty SD. Nie na CF.
[#478] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #477

Rozumiem, ja tylko chciałem poinformować, bo ktoś kiedyś
może będzie szukał kart cf do Ami, to takie info się przyda.
[#479] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #476

takie CF ??

https://allegro.pl/uzytkownik/ReCompIT/karty-pamieci-compactflash-8904

???
[#480] Re: Zakup Amigi

@Cezarykl, post #479

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem