kategoria: A500
[#331] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #325

polecam 14 calowe Sony Trinitrony. Obraz jak na dedykowanym Monitorze RGB od Commodore link.

Nawet lepiej. Zauważ że kineskop nie jest wypukły w pionie. Gorzej ze tylko wejścia composite.
[#332] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #330

711MP jest cienki przy Sharpie.

Sharp wyświetla obraz z przeplotem bez mrugania, a jakość zbliżona do CRT. PAL Hi_res LACED bez mrugania, do tego 20 cali. W piątek zrobię więcej zdjęć profesjonalnym aparatem.

[#333] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #330

RGB-SCART (z jednej strony złącze żeńskie dwurzędowe 23pin i 2x rca, z drugiej SCART)

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2021 20:33:02 przez pp
[#334] Re: Zakup Amigi

@Hubez, post #332

Podasz dokładnie jaki to model tego monitora?
[#335] Re: Zakup Amigi

@Hubez, post #332

Monitorów jest całe mnóstwo na portalach lecz gdy zaczynasz szukać konkretnego modelu to wtedy zaczynają się schody. BENQ 702 był jeden ze zniszczoną matrycą i już go nie ma.
[#336] Re: Zakup Amigi

@Atryda, post #334

Pewnie chodzi o sharpa z tego wątku
1
[#337] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #336

Zgadza się. Jeśli uda mi się wziąć urlop na czwartek, to jutro zrobię seans z Amigą i będą zdjęcia pokazujące możliwości tego monitora.
1
[#338] Re: Zakup Amigi

@Bociek78, post #331

Trzeba szukać takich trinitronów co mają scarta.
[#339] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #325

Tak jak pisałem, jeśli chodzi o CRT polecam 14 calowe Sony Trinitrony. Obraz jak na dedykowanym Monitorze RGB od Commodore

Ja mam 14 cali telewizorek Daewoo wyprodukowany w 1998 roku i bardzo
sobie chwalę. Nie wiem, czy lepszy od sony trinitrona czy pvm.
Baaardzo trudno złapać obraz moim aparatem, na żywo wygląda lepiej:

Mam akurat podłaczoną Segę, przez euro scart rgb.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 04:58:18 przez mmarcin2741
[#340] Re: Zakup Amigi

@Bociek78, post #331

Nawet lepiej. Zauważ że kineskop nie jest wypukły w pionie. Gorzej ze tylko wejścia composite.

Kiedyś czytałem, że płaski kineskop mniej odbija światło,
przez co naturalnie obraz jest nieco lepszy.
Composite tak naprawdę jest nie aż tak dużo
lepszy od podłączenia antenowego, także
scart "is a must". Wiele starszych telewizorów
z lat 90-94 nie posiada scarta.

Oprócz trinitronów, wiele firm wprowadziło
swoje autorskie technologie poprawiające
obraz np. Panasonic Quintrix, LG Flatron,
Thompson Blackpearl.
Także ja bym szukał przede wszystkim
sprzętu w jak najlepszym stanie tech-
nicznym, niekoniecznie trinitrona.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 13:01:03 przez mmarcin2741
[#341] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #340

W szkole średniej uczyłem się o kineskopach, dokładnie to modele:

IL, PIL, DELTA oraz Trinitron.

Co ciekawe Trinitron był uwzględniony jako "osobny model" - po prostu jako typ (a nie autorskie rozwiązanie) kineskopu.

Wiadomo, że Trinitrona można było rozpoznać po liniach poziomych trzymających maskę.

Czy kineskopy typu: "Quintrix" " Sanyo Black Matrix" "Flatron" etc. miały jakieś "unikalne" cechy względem typowego kineksopu ?
[#342] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #336

To trochę bieda... Nie ma HDMI/DVI, które jednak będą coraz bardziej potrzebne (scandoubler albo RTG np. Warpa), 20" 4:3 jak dla mnie zdaje zdecydowanie zbyt duże pixele jak na biurkowe użycie z Amigą z małej odległości (17" wydaje się optymalne), a natywna rozdzielczość matrycy to zaledwie 640x480? Trochę to aż dziwne, może strona ze specyfikacją kłamała.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 13:54:09 przez Jacques
[#343] Re: Zakup Amigi

@Hubez, post #341

Quintrix - zawsze myslałem, że to kopia trinitrona.
BlackPearl, Black Matrix to zdaje się czarny
luminofor. Zwykły kineskop jest koloru szarego
w czasie wyłączenia. Ciemny luminofor
powoduje, że kineskop jest prawie czarny, dzięki
czemu kontrast jest lepszy.
Flatron to przede wszystkim płaski ekran, ale czy
rzeczywiście jest płaski, czy tylko nadlane szkło,
to nie wiem.

W tej reklamie kineskop Quintrix jest trochę inny
od trinitrona albo standardowego:

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 14:08:16 przez mmarcin2741
[#344] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #340

Thompson Blackpearl

Thomson - pracowałem w tej firmie przez 3 lat własnie w fabryce telewizorów, a potem w handlu.
Znacznie lepsze były TV Thomson z kineskopem Black Diva 100Hz. Miałem takowy. Czerń i kontrast nie do pobicia.
Niestety - kondensatory zaczęły wysychać w zasilaczu, a dodatkowo wchodziły TV LCD więc sprzedałem jako uszkodzony za grosze (głównie dlatego, żeby nie znosić go samemu po schdach):
link

Teraz żałuję...
Ale z drugiej strony - gdzie ja bym tego kolosa trzymał...
1
[#345] Re: Zakup Amigi

@pp, post #328

A czemu tak agresywnie? Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i się unosisz. Wyraźnie umieściłem emotkę z przymrużeniem oka - ja odnoszę się do stosunku możliwości do ceny. A nie do tego, że produkt jest krajowy (brawa!), czy zaprojektowany przez jednego z szanownych użytkowników PPA (chwała mu za to!).

Wyjaśnisz mi, po co takie insynuacje?
[#346] Re: Zakup Amigi

@stachu100, post #344

Thompson Blackpearl

Thomson - pracowałem w tej firmie przez 3 lat własnie w fabryce telewizorów, a potem w handlu.

Ciekawa historia. Omyłkowo dodawałem "p" w nazwie, pisząc "Thompson".
Kiedyś Thomson to była topowa firma i ktoś chyba próbował podebrać
dla siebie trochę tej sławy, bo pamiętam, że były produkty marki
"Thompsonic", stąd pewnie mój błąd szeroki uśmiech

Np. taki Pegasus:
https://forum.pegasus-gry.com/index.php?topic=2364.0

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 20:26:06 przez mmarcin2741
[#347] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #346

Thomson - zdaje się ,że to francuska firma z ogromnym wkładem w telewizję kolorową i systemem SECAM.
[#348] Re: Zakup Amigi

@Banter, post #345

No dobrze, więc polecanie czlowiekowi Wampira, który chce popróbować starej oryginalnej Amigi, potraktujmy jako żarcik. Taki z przymrużeniem oka.

Co do insynuacji - jeżeli doświadczenia i obserwacje własne i innych osób kwalifikujesz do tychże, to chyba nie ma o czym dalej rozmawiać. Albo nieświadomie wypierasz pewne widoczne dla większości rzeczy, albo jesteś świadom i robisz dobrą minę do złej gry, w imię jakiegoś obranego celu.
[#349] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #325

Mam 14" Trinitrona podłączonego do ZX Spectrum. Telewizorek nie ma SCART tylko Composite. Dla mnie, po wielu latach pracy na monitorach LCD, obraz na klasycznym telewizorze CRT 50Hz jest katorgą. Migocze to niemiłosiernie, ostrość jest słaba, ma też jak dla mnie za dużą jasność ale nie da się tego wyregulować do akceptowalnego poziomu, bo po zmniejszeniu są kiepskie kolory. Ogólnie po 5 minutach patrzenia bolą oczy i ma się dość. Amigi nawet nie próbuję podłączać, bo szkoda zdrowia. Amigę mam podłączoną do telewizora (nie monitora) LCD 19" przez kabel EURO/Scart, obraz jak dla mnie jest bardzo dobry.
1
[#350] Re: Zakup Amigi

@brain030, post #349

A ja mam z kolei nie tpowe pytanie. Czy ktos z was kupował zestaw do budowy Mistera z Allegro? Kupilem ostatnio serce systemu czyli 10 Nano i sie zastanawiam gdzie kupic reszte
[#351] Re: Zakup Amigi

@Aniol, post #350

Sory za OT ale podobny w sumie temat
[#352] Re: Zakup Amigi

@Atryda, post #334

LC-20S5E SHARP

Aparatem nie oddam obrazu tak dokładnie jak w realu, ale naprawdę jest świetnie wg. mnie - no chyba ,że dawno nie odpalałem CRT 14 Philips i tylko wydaje mi się, że jest świetnie

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2021 00:00:00 przez Hubez
[#353] Re: Zakup Amigi

@Hubez, post #352

Dobre. U mnie model 32DH65E z 2008. Obraz podobny do tego z crt. Za duży
do codziennego użytku z Amigą, musiałbym siedzieć na kanapie.

[#354] Re: Zakup Amigi

@brain030, post #349

Mam CRT retro z wyższej półki, 17 i 21 cali fujitsu Siemens. Podłączyłem to i powiem, że wiem dlaczego kiedyś przesiadłem się na LCD. Bańka męczy, nawet na 75 Hz męczy. Nie ten kontrast i jasność. Tak na chwilę ok ale do pracy to już niechętnie. Monitory zawiozłem do garażu i niech wartości nabierają. Ja Amigę używam po hdmi przez Warpa na 27 calach albo 4:3 19 calowy Dell przez adapter euro-VGA. Jak dla mnie jest ok. A jestem trochę wybredny więc chyba nie jest źle.
[#355] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #353

jak za duzy to go moze nie rozciagaj i ustaw prawidlowe aspect ratio 4:3 :>
[#356] Re: Zakup Amigi

@brain030, post #349

Nie tylko po latach pracy na LCD. O tym wiedziano już w latach 80-tych, dlatego, choć ciągle w technologii CRT, na różne sposoby kombinowano. Zielony luminofor, bursztynowy, luminofor o dłuższym czasie gaśnięcia, czy jakoś tak. Monitory komputerowe to zwykle nie były takie po prostu obcięte telewizory.
[#357] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #346

Miałem tego NES'a. Bardzo dobrze i solidnie wykonany, procesory na podstawkach, żadnych taśm elastycznych, dwa złącza na cartridge. Działające chinche audio-video. Biło to Pegasusa na głowę. Padł mi procek, zamienników nie znalazłem i niestety się rozkompletowało. Jakby ktoś posiadał górną płytkę od złącz to bym chętnie nabył. Kupiłem później procka na znanym chińskim portalu zakupowym i zrobiłem protezę górnej płytki, ale jakby dalej one takie martwe. Poczytałem fora i piszą, że te chińskie zamienniki wcale nie muszą być działające, jakbym miał działającą konsole to mógłbym potwierdzić.
[#358] Re: Zakup Amigi

@KAN2000, post #354

Crt to tylko i wyłącznie 100 mhz ( 85 to jest min przy którym da się wysiedzieć). Ale do takiego odświeżania pewnie jest potrzebna karta graficzna.
[#359] Re: Zakup Amigi

@kaka, post #358

Tylko te "m" przy Hz wyrzuć :)
[#360] Re: Zakup Amigi

@kaka, post #358

Wystarczyłby odpowiedni flicker-fixer. Picasso IV taki ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem