kategoria: A500
[#301] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #294

Górny ekran jest rzadkością w A600, miałem ich chyba z 5 z UK z oryginalnymi plombami i nie było w żadnej. Może ktoś mądry by kiedyś napisał od czego zależy obecność tego ekranu w A600, może od kraju gdzie były sprzedawane? W A600, którą miałem w latach 90, kupioną w PL, też nie było tego ekranu.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2021 20:34:59 przez Lapka555
[#302] Re: Zakup Amigi

@Lapka555, post #301

A to ciekawe co mówisz. Od czego to mogło zależeć? U mnie w każdej a600 zawsze był górny ekran a przez całe życie miałem kilka sztuk.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2021 22:31:54 przez jaster
[#303] Re: Zakup Amigi

@jaster, post #302

Ja widziałem w 2 na 10. Były tam płyty rev 1 i rev 1.1. Do tego jedna z nich miała otwory na porty joya i mysz zaokrąglone, nie tak jak większość prostokątne.
Biorąc pod uwagę jak niski numer jest na naklejce tej Ami to powątpiewam czy fabrycznie była w tej obudowie rev 1.5
[#304] Re: Zakup Amigi

@juen, post #290

trzeba przylutowac i uważać na przyszlosc

...i przy okazji najlepiej je od razu przedłużyć ;)
[#305] Re: Zakup Amigi

@jaster, post #302

To zagraj w Totka, bo widać masz całkiem niezłe szczęście pomysł
1
[#306] Re: Zakup Amigi

@jaster, post #302

Commodore działało jak przedsiębiorstwo PRL-owskie. Coś wypuszczali, a potem kombinowali jak urwać 5 centów kosztów produkcji na sztuce. Zapewne z tego samego powodu była sobie obudowa C64 zamykana na zatrzaski.
2
[#307] Re: Zakup Amigi

@Daclaw, post #306

Mam pytanie co do monitora. Jest LG M1921A. Pisze że ekran lekko skacze przy obrazie przez SCART jesnak ja chcę podpiąć przez RGB bo u mnie RCA nie działa podobno. Czy warto kupować ten monitor czy poczekać? No i pytanie czy nie będzie czasem potrzebny Scandoubler do tego monitora?
[#308] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #307

Nie potrzebuje scandoublera bo podpinasz przez scart (sygnał 15kHz). Ja bym szukał 711MP. Na Olx jest pare i w cenach mniej odjechanych niż na Allegro (w ogóle tam jest kosmos cenowy).
[#309] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #307

ten z allegro za 155 imho za drogo. lepiej poszukać takiego co nie drży. Moim zdaniem Samsungi też drża.
Przynajmniej moja 941MP.
Tego LG na olx wyrwałem za 50. i W sumie poszedł do szafy. Nie są więcej warte.
[#310] Re: Zakup Amigi

@pp, post #308

Jakościowo i tak to nie pobije CRT przez kabel RGB->SCART. RGB2HDMI jest blisko, natomiast dobre CRT ton est to ;) Najlepiej Sony z kineskopem trinitron, nawet 14" wystarczy. Podejrzewam ze znajdzie sie za grosze. Minusem jest wieksza ilosc zabieranego miejsca i brak mozliwosci wykorzystania jak monitora do nowoczesnego kompa.
[#311] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #310

Minusem jest wieksza ilosc zabieranego miejsca i brak mozliwosci wykorzystania jak monitora do nowoczesnego kompa

Oraz psucie oczu.
A wzroku nikt na loterii nie wygrał.
Dlatego ja osobiście wolę telewizor LCD z wejściem SCART i VGA.
2
[#312] Re: Zakup Amigi

@stachu100, post #311

Dla mnie obraz na LCD po SCART jakościowo odbiega mocno od CRT. Jeśli LCD 15 kHz to tylko przez Indivision/RGB2HDMI. No ale to moja opinia ;) trzeba za i przeciw rozważyć. Np kupić LCD i używać przez SCART a z czasem dorobić RGB2HDMI do A600.
[#313] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #285

No weź, sam jedziesz na Wąpierzu, a koledze shrota podsuwasz Lepiej dozbierać na Vampire 600 V2, za chwilę nowe rdzenie wychodzą i ludzie będą się zabijać o te karty w ciemnych, warszawskich zaułkach. Szczególnie o Vampiry dla 600-ki, bo te już nie są produkowane.

Alternatywnie chwilę poczekać na V4 Salmander* dla Amigi 600:

http://apollo-core.com/knowledge.php?b=5&note=36126

*working title
[#314] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #312

Już i tak mam mocno wzrok zepsuty dlatego w sumie nie chce CRT. Z tych Syncmasterów jeden jest do odbioru osobistego a drugiemu napisałem wiadomość to przeczytał i nie odpisał. Ale to nie będę podpinać do monitora przez SCART tylko kablem RGB =>> VGA tak?
[#315] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #314

Jeśli chcesz podpinać monitor przez RGB-VGA to musisz szukać modelu, który obsłuży amigowe 15kHz, niewiele jest tego na rynku i to spora loteria, najlepiej sprawdzić przed zakupem czy działa.
[#316] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #314

Przez SCART.

Co do wypowiedzi Nekroskopa to miałem 710MP, 711MP, oglądałem 941 w akcji i 711MP jest najlepszy IMHO.
[#317] Re: Zakup Amigi

@stachu100, post #311

Wydaje się, że psucie wzroku wynika głównie z małej przekątnej.
21 cali crt byłoby wygodne.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2021 15:41:55 przez mmarcin2741
[#318] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #317

A znajdę coś tanio z CRT 15 kHz? Wcale nie ma w opisach czy monitor obsługuje ten tryb.
[#319] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #318

Kurczę, myślałem raczej o tv i grach. Jak coś poważniejszego
chcesz robić, w systemie, czy programy, to crt ciężko znaleźć.

Łatwiej i lepiej LCD chyba.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2021 16:01:02 przez mmarcin2741
[#320] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #318

Jeśli chodzi o tanie CRT, to raczej musisz celować w TV najlepiej ze złączem Euro/scart. Monitory z epoki są drogie. Telewizor lokalnie bez problemu dostaniesz w przedziale 0zł-50zł. Większośc ogłoszeń na OLX to ludzie, którym taki tv zalega i chcą się go pozbyć.
[#321] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #320

Tylko skąd będę wiedział czy dany tv obsługuje 15kHz?
[#322] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #321

Każdy kineskopowy telewizor złapie 15kHz a i NTSC w większości też
[#323] Re: Zakup Amigi

@ppill, post #322

NTSC też ma 15KHz. To jest/był standard dla TV analogowej i Amiga 600 (inne też) była stworzona z myślą o podłączeniu do TV (composite, modulator, RGB 15Khz)
[#324] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #323

Każdy telewizor od lat 70-tych wyświetla prawidłowo 60hz
poprzez RGB. Natomiast nie każdy obsługuje 60hz ntsc
poprzez antenę/chinch.

LCD jest bardziej uniwersalny, ma więcej złącz, zwykle
jest hdmi. Telewizor LCD to dwa w jednym, bo może
pełnić rolę także monitora.
[#325] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #321

Tak jak pisałem, jeśli chodzi o CRT polecam 14 calowe Sony Trinitrony. Obraz jak na dedykowanym Monitorze RGB od Commodore link.

Z LCD po SCART mam doświadczenie z Samsung 941 MP na którym obraz drży i jakość wyświetlania w porównaniu z CRT to jakieś 50%. Mam też Samsunga T200HD, tu obraz nie drży, ale za ro jest jeszcze mniej ostry niż na 941 MP, tak 40% jakości CRT mu daje.

Reasumując, do A500 wstawiłem RGB2HDMI, a pozostalych Amig używam z CRT.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2021 17:07:43 przez twardy
[#326] Re: Zakup Amigi

@mmarcin2741, post #324

Wszystko się zgadza, ale autor tematu dopiero kompletuje osprzęt. Jeśli ma miejsce, to na start mały tv crt, który można mieć za darmo czy tam 20zł praktycznie od ręki jest dobrą opcją na start
[#327] Re: Zakup Amigi

@twardy, post #325

Miałem kiedyś Trinitrona 29 cali to wiem jaki obraz dają :)

A Workbench w trybie Laced będzie dobrze wyświetlany? To tak przyszłościowo pytam bo zanim skompletuję do Amigi dysk, Fast Ram pamięć EPRom i samego Workbencha to będzie jesień :)
[#328] Re: Zakup Amigi

@Banter, post #313

Facet, przekroczyłeś pewną cienką granicę. O ile nachalny marketing wampirów jeszcze jakoś znosiłem, to najazdu na polski produkt, zaprojektowany przez jednego z forumowiczy PPA, nie zdzierżę. Kartę z procesorem Motoroli nazywasz szrotem? To ciekawe gdzie klasyfikować produkt motorolopodobny, który tak lansujesz wszędzie? Kosztowałem tego "miodu" (karty Vampire) trzy razy i nie mam ochoty próbować więcej. Pierwszym, a zarazem głównym, powodem mojego zniechęcenia jest jej twórca, niejaki von Bajerant, uwielbiający mijać się z prawdą, zwalać winę na innych i nie potrafiący wyciągnąć wniosków z konstruktywnej krytyki. Ba, w ogóle jej nie toleruje - wątki znikają, ludzie są oczerniani. Amigowcy widzieli jak wyrolował wspólników i zapewne nie zawaha się wyrolować kolejnych, a co dopiero szarego użytkownika (mnie nie pomógł/nie chciał, mimo, że karta miała fabryczną wadę). Do tego działa mi na nerwy skupiona wokół niego grupa sekciarzy - potakiwaczy/naganiaczy. Przykład ich działania sam dałeś. To jest jakaś fanatyczna miłość? Inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć trwania przy takim człowieku, który kopnie was w dupę w momencie, gdy stwierdzi, że mu się to będzie opłacać finansowo. W kwestii samych kart - te wszystkie mipsy i kolorki z RTG tak naprawdę niczemu sensownemu (praktycznemu) nie służą, poza realizacją jakichś fantazji sprzed ćwierćwiecza i pokazania, że rozwiązanie jest nieznacznie lepsze od tych z tamtej epoki. Podejdź do pierwszego lepszego użytkownika współczesnego komputera i pochwal się, że możesz w końcu puszczać MP3, odpalić port gry, która podobnie śmigała na PC na przełomie tysiąclecia, albo ustawić bardzo kolorową tapetę. Powie "wow, super" (z grzeczności), ew. szyderczo mu się podniesie kącik ust i zaraz wróci do poprzedniego zajęcia z nadzieją, że "szurnięty" zaraz sobie pójdzie. To wszystko to jest jakaś spóźniona ewolucja - nie można tu nawet mówić o jakiejś rewolucji. Dlatego cieszę się, że niedługo PiStorm wejdzie na salony i za ułamek ceny kart V, da kilkukrotnie większy wzrost mocy obliczeniowej i każdy chętny będzie mógł zrewidować czy potrzebuje takich "wypasów", za które ludzie będą niedługo się zabijać (gratuluję wyobraźni!). Nie raz, nie dwa, okaże się, że shrot karta z 030 i 64MB fastu, czy nawet Furia z 020, będzie w zupełności wystarczająca by korzystać z natywnych walorów A600. Nie potrzebuję Vampire by cieszyć ucho dźwiękiem z Pauli, czy podziwiać na ekranie możliwości Denise, takimi jakie są.
[#329] Re: Zakup Amigi

@tukinem, post #327

Kineskopy przy przeplocie migają. Nie spotkałem się z takim co nie migał, ale nie wykluczam ich istnienia.

Ze zdjęć wynika, że masz kicka 37.300. Powinien obsłużyć HDD/SD/CF więc na razie nie musisz wymieniać.

Do uruchomienia i używania amigi potrzebujesz:
-zasilacz- Jak umiesz, to możesz sobie jakiś sklecić z ATXa czy AT i wtyczki. Da się to zrobić nawet bez detykowanej wtyczki. Tak czy siak musisz mieć jakieś tam umiejętności lutowania i majsterkowania.

- Mysz i joy. Myszki kulkowe odrodzam, jak chcesz tego uzywać. Wiem, że są ta forum ludzie, którzy uważają, że trumienka najlepsza Lubię amigowe myszki, ale używam sporadycznie do sprawdzenia działania portów. Adaptery myszki kosztują jakieś 50zł-150zł (ryś,tom,jerry itp). Nie wszystkie obsługują USB HID. Joya da się wyrwać za 50zł+

-Kabel RGB-scart (jeśli załatwisz sobie tv)- 40zł

-adapter SD-IDE- jakieś 50-60zł z taśmą. Kartę SD podejrzewam, że masz jakąś luźną.
1
[#330] Re: Zakup Amigi

@snifferman, post #329

Właśnie zamówiłem Syncmastera 711MP z pilotem i kablem zasilającym. Coś mu jedynie gniazdo antenowe nie styka ale mi to nie przeszkadza :)

Teraz pytanie czy kabel ma być RGB-SCART czy RGB-VGA? Pytam bo już zgłupiałem. Aha i czy muszę mieć przejściówkę w Amidze z RGB wielopinowego na ten o mniejszej ilości pinów?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem