[#1] Jak to jest z tym transferem?
Witam.

Tak się, w sumie, tylko zastanawiam... Dlaczego z karty SD podpiętej do standardowego kontrolera IDE A4000 przez przejściówkę mam aż 3,2MB/s? Mowa o SysInfo. Całe życie, żaden dysk nie przekroczył 2,9MB/s i wydawało mi się, że to jest kres przepustowości kontrolera. Bo dyski z okolic 2000 roku spokojnie przecież pozwalały na więcej.

szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 15:28:45 przez Daclaw
[#2] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Daclaw, post #1

Bo to Sysinfo. szeroki uśmiech
Możliwe że bierze do obliczeń czas dostępu, co w przypadku SD jest niższy niż HDD.
[#3] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Daclaw, post #1

Czas dostępu, procesor i narzut systemu plików też mają znaczenie, choć dziwne, że karta SD ma lepszy transfer niż HDD, bo zazwyczaj jest na odwrót. Różne wersje sysinfo też mogą podawać różne wyniki. 3MB/s to taka granica standardowego kontrolera, można uzyskać więcej nadrabiając mocą procesora, jednak będą to już wartości mizerne.
[#4] Re: Jak to jest z tym transferem?

@san_u, post #3

Zapytam: jesli standard IDE opiera sie procesor, to czemu szybkosc pracy dysku nie idzie w parze z szybkoscia pracy procesora?
[#5] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Phibrizzo, post #4

Tzn na TF536 jak podkręcałem, to szedł. W A4000 jak robiłem moda PIO to wymieniałem GALe na mobo. Nie jestem żadnym HARDWARE GURU, ale w A4000 między CPU a IDE masz trochę "gratów" i one są taktowane zegarem z mobo a nie CPU.

Fast w A4000 też jest wolny vs taki co jest na karcie CPU.

Strona softwareowa też ma wpływ na prędkość IDE.
[#6] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Phibrizzo, post #4

Prędkość IDE jest zależna od timingów, a te są zdefiniowane zależnie od przyjętego trybu pracy (w naszym przypadku PIO).
Wczoraj bawiłem się parametrem IDE WAITSTATES pod 68030TK v2 w A500 i z pierwotnych 3,5 MB/s doszedłem do 5,3 MB/s w karcie CF.
Testowane SysInfo, ale sprawdzałem także w SysSpeed i wartości te pojawiały się jako Raw Transfer, więc chyba SysInfo aż tak bardzo nie kłamie.

PS. Można by z ciekawości obadać linie sygnałowe IDE oscyloskopem, albo analizatorem stanów logicznych przy różnych ustawieniach.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 17:28:22 przez wali7
[#7] Re: Jak to jest z tym transferem?

@wali7, post #6

Zmieniając scsi.device może uda ci się wycisnąć więcej.

tutaj kolega z forum robił testy.

W razie czego zostawiam link do scsi by DonAdan
inne scsi.device można znaleźć w classicWB tutaj podana dokładna lokalizacja
[#8] Re: Jak to jest z tym transferem?

@snifferman, post #7

A będzie mi ten scsi.device chodził pod kartami Matzego (pod 68030TK v2 robiłem testy)? Bo w nich jest kontroler zgodny z Oktagonem, stąd używam albo oryginalnego Oktagona, albo Oktapussy z Aminetu.
Sam Matze pokazywał na A1k wyniki testu z 68030TK v2, gdzie przy taktowaniu CPU 60 MHz wyciągał z IDE 13 MB/s. Ale zapewne nie była to karta CF :)
Ale w A4000 potestuję, dzięki.
A tutaj jest MapROM którym ustawiałem wspomniane waitstaty: https://gitlab.com/scratje/maprom020 (trzeba poeksperymentować z parametrem WAITSTATE). Ciekawe, czy zadziała na innych IDE niż te u Matzego, ja sprawdzałem w 68030TKv2 i 68EC020TK, w obu znacząco polepszył transfer.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 18:51:50 przez wali7
[#9] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Phibrizzo, post #4

Zależność taka sama jak "prędkość pamięci VS prędkość procesora", wraz z zwiększaniem prędkości procesora, wydajność będzie wzrastać do momentu, w którym procesor zacznie żądać dane częściej niż wynosi czas dostępu pamięci, potem wydajność zacznie spadać aż do momentu, w którym zwiększanie częstotliwości przestanie przynosić jakiekolwiek zmiany.

Możesz sobie zmierzyć oscyloskopem czas dostępu do IDE i obliczyć na tej podstawie maksymalny teoretyczny transfer, sęk w tym, że nie będzie on nigdy dostępny dla programu, ponieważ pomiędzy dostępami do dysku procesor wykonuje jakiś kod (sterownik/system plików), im szybciej ten kod się wykonuje, tym częściej (nie szybciej, bo cykl jest zawsze taki sam) odbywa się transfer z dysku.

Co z tego, że interfejs potrafi wycisnąć 3MB/s, skoro 68000 7MHz jest za wolny i średnio wyciąga ok. 600kb/s w sysinfo.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 19:19:02 przez san_u
[#10] Re: Jak to jest z tym transferem?

@wali7, post #8

A będzie mi ten scsi.device chodził pod kartami Matzego (pod 68030TK v2 robiłem testy)? Bo w nich jest kontroler zgodny z Oktagonem, stąd używam albo oryginalnego Oktagona, albo Oktapussy z Aminetu.

A to w takim razie zmiana scsi.device chyba nie będzie miała żadnego efektu, bo karta TK ma własny rom, ale sprawdzić nie zaszkodzi
This PCB has four layers and consists of the CPU, a buffered IDE-Bus, an AutoBoot-ROM,

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 20:32:59 przez snifferman
[#11] Re: Jak to jest z tym transferem?

@snifferman, post #10

No wiesz, Oktapussy przedstawia się w systemie jako scsi.device, więc kto wie co by się stało.
Chociaż pozytywnych efektów bym się nie spodziewał.
[#12] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Daclaw, post #1

To jeszcze pytanie na marginesie tematu:
Czy karty SD w takiej przejściówce IDE-->SD są hot swap?
[#13] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Phibrizzo, post #4

Zapytam: jesli standard IDE opiera sie procesor, to czemu szybkosc pracy dysku nie idzie w parze z szybkoscia pracy procesora?

Bo timingi na szynie IDE ustala układ Gayle. Można go ominąć częściowo (różne idespeedery) albo całkowicie (FastATA) i wtedy jest szybciej.
[#14] Re: Jak to jest z tym transferem?

@Daclaw, post #12

Kontroler nie obsługuje hotswap.

Zresztą chyba w IDE nie było hotswapu w ogóle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem