@nostrum666, post #31
Dodanie 1mb chip to koszt dla mnie 100pln, + ewentualna zabawa aby Amiga zobaczyła coś więcej nic 512kb slow
@ZbyniuR, post #32
@wali7, post #34
zdaje się miał Amigę
@mmarcin2741, post #36
Myślałem, że zworka na rozszerzeniu 512kb służy
do wyłączenia rozszerzenie całkowicie.
Trzebaby się przyjrzeć.
The shortcut
Traditionally the next part of this modification required cutting a track on JP7A but just by chance I stumbled across an advert for a 512K Trapdoor expansion on eBay that bypasses this requirement completely. This particular RAM expansion has a series of jumpers on it that you can use to enable/disable a number of features including using it to expand Chip RAM. It also features a clock with battery backup so it’s a very complete little package. Anyway, in order to have the 512k of RAM added to the pool of Chip memory you need to remove the blue jumper – this basically has the same effect as cutting the track on JP7A.
@wali7, post #34
@druzil28, post #40
@druzil28, post #44
@mmarcin2741, post #47
No niestety. A500+ ma 1mb chip wlutowane na płycie, ale ma jednocześnie
układ elektroniczny multiplexer, który rozdziela pamięci. Pozwala on
adresować oddzielnie pamięć spod klapki i tą na płycie.
A500+ może posiadać nawet 2mb chipu - dochodzi dodatkowy
1 mega pod klapką.
W A500 6A nie ma multiplexera i pamięci się na siebie "nakładają".
Takie coś może ci dać modyfikacja ReSlow, albo któreś z podklapkowych rozszerzeń z podstawką pod Garego.
@snifferman, post #48
@wali7, post #51
@druzil28, post #54
@wali7, post #57
Jeśli z jakiego powodu (?) musi być na sztywno i ma być golas, to ja bym ustawił 0,5/0,5.
chyba lepiej mieć przestawiane przełącznikiem (groszowa sprawa), zamiast na sztywno.
@snifferman, post #58
@wali7, post #59