[#31] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #30

100 zł (25 euro) kosztuje 512 kB. Za 2 MB trzeba dać 37 euro.
[#32] Re: ocs vs ecs

@wali7, post #21

A ten twój ulubiony konfig mieści sie w środku czy z boku?

I od kiedy ktoś kto nigdy nie miał Amigi, nie ma o niej pojęcia, a do Amigowców i ich hobby ma stosunek w najlepszym przypadku lekceważący, jest wyznacznikiem co jest Amigą a co nie?
[#33] Re: ocs vs ecs

@nostrum666, post #31

No to się nie opłaca

Autor napisał:
Dodanie 1mb chip to koszt dla mnie 100pln, + ewentualna zabawa aby Amiga zobaczyła coś więcej nic 512kb slow

Tylko nie bardzo rozumiem, bo jak ma rozszerzenie pod klapką, to zrobienie 1MB CHIP polega na przestawieniu dwóch zworek (albo tylko JP2 ,bo JP7A można przestawić na samym rozszerzeniu). 100zł to trochę wydaje mi się drogo za taką operację
[#34] Re: ocs vs ecs

@ZbyniuR, post #32

A różnie... 68030TK, czyli procek, IDE i pamięć wchodzi bezproblemowo do środka, natomiast Picasso za pośrednictwem przelotki Zorro sterczy z boku. Planuję docelowo zrobić sobie jedną rev 8 w jakiejś samoróbkowej obudowie z pleksi, gdzie wszystko będzie w środku, dwa lub trzy sloty Zorro, a w nich Picasso, karta sieciowa od Matzego Zorro-LAN-IDE i może coś jeszcze.
A czy ja napisałem, że zdanie Borga jest dla mnie wyznacznikiem czegokolwiek? To było ironiczne nawiązanie, nic więcej.
Inna sprawa, że on zdaje się miał Amigę, tylko jakoś mu nie przypadła do gustu.
[#35] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #33

Może to jest złota zworka. Z brylancikiem.
[#36] Re: ocs vs ecs

@wali7, post #34

zdaje się miał Amigę

Borg nigdy nie posiadał Amigi. Chciał zakupić jednakowoż szeroki uśmiech
Amigi tak szybko zniknęły z półek sklepowych pod koniec
1994, że sporo osób nie zdążyło się zaopatrzyć.
W 1996 ogłądałem już tylko używki, chociaż w Arwalu
były jeszcze dostępne w dobrych cenach ponoć nowe.
Z tymże, w tamtym czasie zakupy "na odległość" były
trochę ryzykowne.

Myślałem, że zworka na rozszerzeniu 512kb służy
do wyłączenia rozszerzenie całkowicie.
Trzebaby się przyjrzeć.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2022 12:21:30 przez mmarcin2741
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: ocs vs ecs
[#38] Re: ocs vs ecs

@mmarcin2741, post #36

Myślałem, że zworka na rozszerzeniu 512kb służy
do wyłączenia rozszerzenie całkowicie.
Trzebaby się przyjrzeć.

To zależy od rozszerzenia.
The shortcut
Traditionally the next part of this modification required cutting a track on JP7A but just by chance I stumbled across an advert for a 512K Trapdoor expansion on eBay that bypasses this requirement completely. This particular RAM expansion has a series of jumpers on it that you can use to enable/disable a number of features including using it to expand Chip RAM. It also features a clock with battery backup so it’s a very complete little package. Anyway, in order to have the 512k of RAM added to the pool of Chip memory you need to remove the blue jumper – this basically has the same effect as cutting the track on JP7A.

link
[#39] Re: ocs vs ecs

@wali7, post #34

Wyczułem ironię, a zapomniałem dodać mrugnięcia i nie wyczułeś mojej. :)

On marzył o Amidze gdy miał C64, ale zanim ją kupił zobaczył Dooma i marzenia mu sie zmieniły. Kupił jakąś parę lat temu na spółę z kumplami z muzeum. Dotykali jak pies jeża i było widać że wcześniej kontaktu z tym nie mieli.

@buldogkekon - To jest Gerard Butler z filmu "Trener bardzo osobisty" 2012. Bolca bym nie wstawił, a jesteś drugą osobą która go widzi w tej miniaturce.
https://programtv.naziemna.info/program/audycja/Trener+bardzo+osobisty
[#40] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #33

On mi 1mb wlutuje bezposrednio w płyte
[#41] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #40

On mi 1mb wlutuje bezposrednio w płyte

Wtedy rozszerzenie spod klapki będzie niewidoczne.
[#42] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #40

I co ci to da? Stracisz możlowość przełączania CHIP/SLOW.

Taki sam efekt uzyskasz przy przełączeniu zworek.

Jedyny efekt to taki, że nie będziesz miał pamięci pod klapką, tylko wlutowane na mobo.

Lepiej przezworkuj płytę a za te 100zł kup goteka z ali jak jeszcze nie masz
[#43] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #42

Myślę, że to rozsądna rada ok, racja
[#44] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #42

Ok ja cały czas myślałem ze 1mb chip będę mial z plyty a druga modyfikacja dodam sobie 1,5-2mb slow.
Jeżeli razem to nie bangla to faktycznie bez sensu -;)
[#45] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #42

Zdecydowanie tak.
Wlutowywanie chip RAMu na płytę bez planów dalszej rozbudowy jest bez sensu.
[#46] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #44

Takie coś może ci dać modyfikacja ReSlow, albo któreś z podklapkowych rozszerzeń z podstawką pod Garego.
[#47] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #44

No niestety. A500+ ma 1mb chip wlutowane na płycie, ale ma jednocześnie
układ elektroniczny multiplexer, który rozdziela pamięci. Pozwala on
adresować oddzielnie pamięć spod klapki i tą na płycie.
A500+ może posiadać nawet 2mb chipu - dochodzi dodatkowy
1 mega pod klapką.

W A500 6A nie ma multiplexera i pamięci się na siebie "nakładają".
Kostki, które wlutujesz na płytę A500 6A będą posiadały ten sam
adres, co rozszerzenie spod klapki.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2022 21:53:51 przez mmarcin2741
[#48] Re: ocs vs ecs

@mmarcin2741, post #47

No niestety. A500+ ma 1mb chip wlutowane na płycie, ale ma jednocześnie
układ elektroniczny multiplexer, który rozdziela pamięci. Pozwala on
adresować oddzielnie pamięć spod klapki i tą na płycie.
A500+ może posiadać nawet 2mb chipu - dochodzi dodatkowy
1 mega pod klapką.

A500+ zostaw w spokoju, bo temat nie o tym. Napomknę tylko, że możesz mieć 2MB na płycie w A500+ i to nawet w 4 kościach bez zewnętrznego demultiplexera. Więcej o tym tutaj.

W A500 6A nie ma multiplexera i pamięci się na siebie "nakładają".

EEE, to ja wlutuję demultiplexer a może nawet 10 i zrobię sobie 20MB CHIP... zaraz zaraz.... a gdzie są dodatkowe linie adresowe na Agnusie? Gdzie to mam podpiąć... Oj a jednak plan się nie uda, bo Agnus 8372 w rev6a obsłuży max 1MB, a wersja 8375 z A500+(obsługująca 2MB) nie jest kompatybilna pinowo i potrzebny jest adapter.

Można kombinować z wlutowaniem pamięci na mobo i dodatkowo zrobić reslow pod GARY`ego, ale to wymyślanie koła na nowo, bo takie rozwiązanie już jest bez kombinacji (pamięć pod klapkę+adapter pod GARY). Problemem jest opłacalność. jeśli takie rozszerzenie kosztuje z 180zł, to lepiej upolować FAST+IDE.

Takie coś może ci dać modyfikacja ReSlow, albo któreś z podklapkowych rozszerzeń z podstawką pod Garego.

Można jak chcesz się pobawić. Problem jest później z kartami turbo, które adresują pamięć pod SLOW.
[#49] Re: ocs vs ecs

@Daclaw, post #26

Najstarsze wersje Denise nie obsługiwały trybu EHB, ale nie wiem, czy ten problem wyszedł poza A1000.

Dotyczylo to maszyn tylko ma rynek amerykanski DENIS AGNUS NTSC
[#50] Re: ocs vs ecs

@Wankowicz, post #13

Wersja piracka chidzila z dyskietek oraz miala dysk install
Wersja org tylko z HD zarowno ECS jak i AGA
[#51] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #48

Można jeszcze użyć w rev 6 Agnusów 8372AB lub 8372B, dorobić brakującą linię adresową (jedną), demultiplekser i dodać brakujące pamięci....
Oczywiście wykonalność tego wariantu ograniczona jest dostępnością tych wersji Agnusów... a więc jest bliska zeru. Nie mówiąc o koszcie takiego białego kruka.
Można też użyć podstawki płytki na 8375 i pamięć, ale tutaj koszt Agnusa także będzie powalający, bo ostatnio widziałem je na eBay po 100$.
[#52] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #48

temat nie o tym

Temat dotyczy 1mb pamięci chip w A500 rev. 6A.
[#53] Re: ocs vs ecs

@wali7, post #51

O adapterze dla 8375 wspominałem.
8372B były w A3000 o ile dobrze pamiętam i jest to opisane w temacie pod linkiem który podałem w #48. Jest tam nawet fotka jak ustawić zworki.

Jak autor ma A500 z Pistormem to tutaj nic lepszego za 100zł nie wymyślimy

Jak wcześniej pisałem. Przełącznik CHIP/SLOW albo na sztywno 1MB CHIP a 100zł GOTEKA z ali albo adapter do myszki USB albo co tam się chce.
[#54] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #53

A co lepiej ustawić? Na sztywno 1mb chip czy 512kb +512 slow z klapki ? jest jakas reguła ?
[#55] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #54

Jak będziesz chciał zamontować rozszerzenie 8mb fast ram z twardym dyskiem
i używać whdload to 1mb chipu. Jak nie, to najlepiej zostawić
podział na chip i slow ram z powodu trochę lepszej kompatybilności.
[#56] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #54

Raczej 1MB CHIP. Jest garstka gier, która akurat wymaga SLOW i "nie umie" wykorzystać dodatkowego CHIP. Miałem A600 z 1MB CHIP (później 2MB) w latach 90tych i poza wgrywaniem kicka 1.3 z dyskietki nie było problemów z grami.
[#57] Re: ocs vs ecs

@druzil28, post #54

Jeżeli masz do wyboru 1 MB chip, albo 0,5 MB chip i 0,5 MB slow, to jeśli ten komputer nie ma żadnej dodatkowej pamięci, taki golas na gry z dyskietki, to chyba lepiej mieć przestawiane przełącznikiem (groszowa sprawa), zamiast na sztywno.
Jeśli z jakiego powodu (?) musi być na sztywno i ma być golas, to ja bym ustawił 0,5/0,5.
Jeśli ten komputer ma coś jeszcze np. Pistorm, to dałbym na sztywno 1 MB chip.

Przykładowo moja A500 rev 8 z filmów (link na dole postu) ma 2 MB chip RAM na sztywno i jakąś kartę Fast/Turbo (obecnie 68030TK_v2 z 64 MB fastu).

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2022 12:51:37 przez wali7
[#58] Re: ocs vs ecs

@wali7, post #57

Jeśli z jakiego powodu (?) musi być na sztywno i ma być golas, to ja bym ustawił 0,5/0,5.

Ale spotkałeś się z grami, które wymagały tego SLOW? Bo słyszałem o kilku.

chyba lepiej mieć przestawiane przełącznikiem (groszowa sprawa), zamiast na sztywno.

Jedyny minus to plontające się kabelki i jakieś miejce na przełącznik.
[#59] Re: ocs vs ecs

@snifferman, post #58

Nie rzucę teraz tytułami, bo zwyczajnie nie pamiętam. To były zamierzchłe czasy, pierwsza połowa lat 90 (94/95 wymieniłem A500 na A1200), w jakiejś amigazecie było opisane przezworowanie A500 celem ustawienia 1 MB chip. I to u mnie działało, tyle że było kilka gierek, które uparcie twierdziły że Ami z 1/0 chip/slow nie posiada rozszerzonej pamięci i odpalały się w zubożonej wersji. Bez wątpienia były to pojedyncze tytuły, pewnie policzyłbym na palcach jednej ręki. Ale były. A 1 MB chip też się przydawał, chociażby po to, że miałem sampler (biedasamoróbka wg projektu z prasy) i z 1 MB chip można było dłuższe sample tworzyć.
Ja bym na miejscu pytającego zdecydowanie szedł w przełącznik, a przy możliwości/planach odpalania na tej Ami gier pod WHDLOAD w 1 MB chip na stałe.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2022 14:14:40 przez wali7
[#60] Re: ocs vs ecs

@wali7, post #59

Tak przy okazji, to ten przełącznik powinien być na JP2.

PS. Nie wierć w obudowie. Zmienią ci się plany a dziura zostanie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem