[#1] Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST
Tylko informacyjnie przekazuję, że 68000 7,14MHz i 1MB Chip + 2MB FAST to za mało dla tego OSu żeby się zainstalować (o użytkowaniu na razie nic nie mogę napisać). Fajny feature jest taki, że instalacja rusza prosto z płyty (po załadowaniu się Workbencha wystarczy wybrać ikonę instalacji). Czekam teraz na 8MB Fast i zobaczymy czy to rozwiąże problem. Może będzie też jakaś szansa na turbiacza do cdtv.

Nie wiem dlaczego, ale nie ma informacji na temat wymagań dotyczących instalacji (pamięć i CPU) albo są gdzieś ukryte. Tak czy inaczej smuteczek, że to nie działa (instalator) na takiej konfiguracji. Najlepsze jest to, że dowiaduję się o tym dopiero po włożeniu w trakcie instalacji którejś tam nastej dyskietki. Nie powinna być sprawdzana konfiguracja przed rozpoczęciem instalowania i wystosowane powiadomienie, że za mało RAM ma Amiga na to "cudo"?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 13:54:49 przez Azzorek
1
[#2] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #1

Z tego co pisali to do dzialania ten OS wymaga 1MB albo 2 MB fastu. A co do instalacji to postaraj sie instalowac tak, zeby miec jak najwiecej wolnej pamieci, kiedy instalujesz. Moze tto ez byc kwestia poszatkowanej pamieci fast. Czyli reczna instalacja z dyskietek, albo jakas minimalna najpierw, a potem jakies dodatki.
[#3] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #1

1) An Amiga model 1000, 500, CDTV, 2000, 600, 1200, CD32, 3000, 3000T,
4000D or 4000T, and minor variants of those.

2) Kickstart ROM 3.1, 3.1.4 or 3.2.

3) At least 2MB of total RAM available.
Soft-loading updated OS modules combined with larger hard disk
media and additional software customizations may require additional
memory above the 2 MB mentioned. The physical 3.2 ROM will help
reduce the memory footprint of hard disk loaded modules over an
older ROM in addition to yielding other benefits.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 15:10:04 przez Norbert
1
[#4] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #1

Ogólnie 68000, to się nadaje tylko do Superfroga lub (od biedy) dla demo-systemiku na 1.3, w czterech kolorach
[#5] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #1

A instalacja z płyty montuje dyskietki adf? Bo jeśli tak to może dlatego zjadło Ci za dużo ramu i nie można było zainstalować. Możesz spróbować zainstalować z dyskietek albo przez goteka.
[#6] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #1

Masz za mało pamięci na "kompilację" skryptu instalacyjnego. Zainstalowany system by poszedł ale jeżeli nie masz kości z kickiem 3.2 to mało na cokolwiek sensownego. Sporo modułów jest wgrywanych do RAM.
[#7] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@_arti, post #4

Tyle że nie ma akceleratorów dla CDTV :(
[#8] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Sventevith, post #7

Podobno z BootRomem 2.35 turbiacze do A500 działają (nakładane na procka).

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 17:28:05 przez BenHur
[#9] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Sventevith, post #7

[#10] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@_arti, post #4

Ogólnie 68000, to się nadaje tylko do Superfroga lub (od biedy) dla demo-systemiku na 1.3, w czterech kolorach

68000 można taktować 50Mhz i wtedy ma ponad 4 Mips co już spokojnie wystarczy do zabawy. Minusem jest, że nie odpalisz nic co wymaga min 020. Fastu też obsłuży max 8-10MB co może nie dużo, ale wystarczy "na początek"

Sam mam Wichra 500i (którego _arti masz albo miałeś) i fajnie to działa, tylko do CDTV raczej się nie zmieści

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 23:34:13 przez snifferman
[#11] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@snifferman, post #10

Dzięki Panowie za feedback. Co do konfiguracji mojej CDTV to jest przejściowa. Chciałem sobie zainstalować ten nowozakupiony OS żeby się wstępnie zapoznać. Mam w cdtv zainstalowany przełącznik ROMów na cdtv v2.3/ 3.2 . Z Kolegą Amigo1200 (tu serdecznie pozdrawiam bo bardzo mi pomógł przy moich Amigach ostatnio) udało nam się dostosować moją cdtv do turbiacza od Matze który mieści się do cdtv . Niestety cdtv jest z nim niestabilna, restartuje się, zawiesza itp. Na razie rozkminiamy dlaczego.
@Norbert - to info jest na stronie Hyperionu? Musiałem przeoczyć. Tak czy siak moja ACDTV spełnia wymagania minimalne, więc system powinien się chociaż zainstalować. Do instalacji używałem też goteka ( z dyskietek) zamiast cd i też jest ten sam komunikat :/ .

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2022 13:16:30 przez Azzorek
[#12] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #11

No to zacznij po amigowemu kombinować.
Instalkę zrób na innej Amidze lub WinUAE, przegraj zawartość partycji systemowej na dysk CDTV i sprawdź co się stanie
[#13] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #11

Odpal CED-a, wczytaj skrypt instalacyjny, zjedz do linii 5041, zobacz/pokaz ta linijke. Ktory to jest plik i jaka on ma wielkosc? Kliknij tez na belke Workbencha przed startem instalacji (ale juz po uruchomieniu instalatora) i w momencie wystapienia bledu, pokaz ile dostepnej pamieci jest wtedy.
[#14] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Azzorek, post #11

Zrób fotkę podstawki CPU. Może ona jest problemem i nie łączy.
Już koledzy doradzili aby zainstalować system na WinUAE i przełożyć kartę do CDTV.
[#15] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Don_Adan, post #13

Najprostszym obejsciem takiego problemu jest zlokalizowanie tego pliku, i o ile to jest zadne archiwum to:
1. Robisz kopie tej dyskietki.
2. Kopiujesz jakis krotki plik (z taka sama nazwa) w jego miejsce.
3. Startujesz instalacje, wrzucasz zmodyfikowana dyskietke, instalator kopiuje ten krotki plik zamiast oryginalnego pliku.
4. Po zakonczeniu instalacji recznie kopiujesz ten plik z dyskietki w miejsce gdzie jest ten krotki plik.
[#16] Re: Amiga OS3.2 na CDTV z 2MB FAST

@Don_Adan, post #15

Wymień na nowe romy 2.35. Na 2.7 tf536 była nie stabilna, nie działało CD, ogólnie nie dało się używać. Po wymianie na nowe romy wszystko działa, łącznie z CD i widzi 64MB Fast. Działa to tak, że jak masz dysk twardy to na 5s pojawia się ekran startowy CDTV (wtedy jest czas żeby wejść w ustawienia etc), a jak nic nie zrobisz to po 5s ładuje z dysku. Oczywiście jeżeli w napędzie jest płyta to ma ona wyższy priorytet. Ogólnie dobra robota została zrobiona z tym nowym romem. Od tego bym zaczął.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem