[#31] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@recedent, post #28

Czekaj Pan... Ale po co mu komputer?
Nie ma własnego? To jak testuje te karty przed wysyłką?

Może chodzi o sprawdzenie z danym egzemplarzem.

To o wartość rezystorów też dopytaj, bo będziesz codziennie do sklepu biegał.
Tutaj dokładniejsza fotka od naszego kolegi z forum.
[#32] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@AmiClassic, post #30

Po moich zdjęciach łatwo już znaleźć aukcję tego sprzedającego, nie chcę psuć mu dalej opinii, chyba że zostawi mnie z ręką w nocniku. Wtedy mogę mu napisać ,że chętnie zareklamuję go na największym w Polsce forum Amigowym. Taka "reklama" na pewno by mu nie pomogła.
[#33] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@patriotg15, post #32

Jeśli dobrze się domyślam, to sprzedawca jest obecny na tym forum.

Nie wieszajcie na nim psów, bo na razie nie wiadomo co jest nie tak i czy karta była przez niego testowana.
[#34] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@snifferman, post #33

Ja jestem daleki od wieszania psów, mam nadzieję dojść z tą kartą do porządku.
[#35] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@snifferman, post #31

Nie sądzę aby wlutowanie rezystorów coś pomogło... dotarłem do schematów (chyba) tego rozszerzenia, pcb jest ciut inna, ale ogólny rozkład i elementy się zgadzają. Tak więc w tej konstrukcji mamy trzy rezystory podciągającego do złącza JTAG i jeden ograniczający prąd LEDki, nie sądzę aby ich brak mógł szkodzić. To już te brakujące kondensatory mogą coś mieszać, bo to służą do odsprzęgania, więc przy niekorzystnym zbiegu okoliczności coś się może kaszanić.
[#36] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@wali7, post #35

Aktualizuję temat. Usiłowałem najpierw dojść z tą kartą do porządku prawie sam , bo z pomocą sprzedającego.
Po wielu dniach męki , dolutowywaniu kondensatorów tu i tam, doszliśmy ze sprzedającym do wniosku że wyślę komputer wraz z tą kartą. Na tą chwilę Komputer nie chce działać z tą kartą w ogóle, tzn. Amiga odpala pali się przyciemniona dioda Power, widać że komputer wysyła obraz bo telewizor "wstaje" , ale dalej jest już ciemne tło i dalej już nic się nie dzieje. Jak komputer wróci wraz z kartą , to będę chciał jeszcze uruchomić na nim procesor 68010 z częstotliwością 10MHz, więc jeszcze Wasza pomoc mi się przyda :) Na tą chwilę dzięki Wam bardzo za pomoc :)
[#37] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@patriotg15, post #36

Ale chcesz ten procesor wkładać w jakimś celu? Wiesz że będzie on działał z taką samą prędkością jak obecny?
1
[#38] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@patriotg15, post #36

Jeśli kierujesz się opisem z allegro co do szybkości procesora to spuść wodę razem z szanownym sprzedającym.
[#39] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@nostrum666, post #37

Może chodzi możliwość wyjścia z gier w whdload (vbr remove). 68010 nie jest 100% kompatybilny z 68000 i niektóre gry z dyskietek mogą przestać działać.

Wiesz że będzie on działał z taką samą prędkością jak obecny?

To zależy od programu, ale 68010 jest troszkę szybszy niż 68000 (wg wiki mniej niż 10%).
[#40] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@snifferman, post #39

Nawet te 10% prędkości to wartość prawie niezauważalna.
[#41] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@nostrum666, post #40

Jak będziesz robił render 3D, który na 68000 będzie trwał 11 dni, a na 68010 10 dni, to zauważysz różnicę.

W grach 3D nawet wektorowych to mizerna poprawa.

Sysinfo1
Sysinfo2

Ah te patenty gdy się chce zaoszczędzić na początku i kupuje minimum, a potem kombinuje i wydaje coraz więcej i więcej na marne.

Co do podkręcania CPU?A co mi tam. Pyta to odpowiadam, a raczej znajdę za niego wątek z przed ponad dekady
, który uświadomi, że nie warto :D
1
[#42] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@nostrum666, post #37

Co do procka ,to wiem że będzie działać z tą samą częstotliwością, co oryginalny 68000. Kupiłem bardziej z ciekawości, bo wiem że nawet jeśli bym podkręcił to przyrost wydajności będzie marny. Procek ma jedną fajną właściwość ,że mogę (jak ktoś już wspomniał) wychodzić z gier podczas korzystania z Whdload. Dla poważnego podniesienia wydajności , będę chciał w niedalekiej przyszłości kupić jakąś dość mocną kartę turbo.
[wyróżniony] [#43] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@snifferman, post #41

Rozumiem że to taka analogia amigowania, często gęsto trzeba długo czekać a potem okazuje się że nic z tego albo nie warto OK Ale tak na poważnie to rozumiem argument że można wyjść z gier WHDload do systemu. To może być przydatne.
1
[#44] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@nostrum666, post #43

Akurat do A500 jest wiele kart turbo i jest z czego wybierać.
68EC020TK, 68030TK V2, TF536 to moim zdaniem te najbardziej "opłacalne"

Karty TK są pokazane na filmikach naszego kolegi z forum.

Kupowanie Fastu i IDE, osobno 68010, podkręcanie CPU mając małe doświadczenie w lutowaniu i elektronice? Jak nie zepsujesz po drodze Amigi, to i tak pewnie wyjdzie drożej niż kupno 68EC020TK. Po ile teraz chodzi ta karta? 500zł?

Niech autor zostanie przy tym co ma (jeśli będzie działać) i jak mu będzie potrzebne więcej, to wymieni sobie na kartę turbo.
Osobiście nawet jakbym chciał FAST+IDE to kupiłbym to na jednym PCB no ale "już po ptokach".
1
[#45] Re: Karta turbo 8MB + kontroler ide+karta CF 4GB problem

@snifferman, post #44

Tak widziałem filmiki z tymi kartami i bardziej będę skłaniał się ku opcji 68EC020TK, może tej mocniejszej ,ale muszę jeszcze z tym poczekać. Co do opcji z lutowaniem ,to może z samą Amigą nie mam aż tak doświadczenia, ale ogólnie o elektronice (zwłaszcza komputery PC) co nieco wiem (oczywiście nie jestem wszechwiedzący)i z lutowaniem nie mam problemów , ale jeśli już kupowałbym kartę ,to chyba zamówiłbym gotową ,bo inne sprzęty czekają na zrobienie i już chyba przede wszystkim nie starczyłoby mi cierpliwości. Z tym prockiem to sobie daruję z podkręcaniem , tylko będę korzystał na razie z tej karty w takiej postaci jakiej jest ,i kupię za jakiś czas mocniejszą. Dzięki raz jeszcze za pomoc .i w takim razie zamykam temat. Pozdro wszystkim :)))
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem