[#1] Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi
Ej słuchajcie. Z ramienia Fundacji Dawne Komputery i Gry robimy stoisko retro na PH 2022. Ja przywożę swoją CD-32, problem w tym, że nie mam monitora. Czy ktoś z Was z Warszawy nie byłby chętny do uzyczenia takowego? Zwykły 1084S wystarczy, ewentualnie inny z wejściem RGB. Zwrot byłby w niedzielę, a dobremu człowiekowi postawiłbym piwo (czy co tam by chciał).
[#2] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #1

Mogę wziąć lcd jakiś
[#3] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@alt_, post #2

Weź, w ostateczności... ale mimo wszystko czekam, czy się odezwie ktoś z Warszawy i zaoferuje CRT. Bo tylko na takim monitorze będzie idealnie.
[#4] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #3

heja.
Tv trinitron 21" będzie lepszy.
Dobrze wyświetlająca 14 Daewoo też jest, ale na taką imprezę to TV 21 jak najbardziej.
1084 też jest, ale wypada włącznik i musiałby stać z zapałką z boku - nieładne.
Tv 21" jest srebrny, TV 14" czarny
Macie samochód?
Ja nie wejdę, bo za dużo za trzy dni ("ściubię na SSD do laptopa") i zwyczajnie nie mam tyle siły na trzy dni..
Zapraszam.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2022 16:52:09 przez Mikrobi
[#5] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@Mikrobi, post #4

Ciekawe co z Atari w tym roku na Ph. Węgla nie ma na składach.
Faktycznie zostaje już tylko ten chrust.
[#6] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #5

Na atarionline.pl dzisiaj pojawiła się informacja o Pixel Heaven 2022 i można przeczytać o atarowskich akcentach.
1
[#7] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@Mikrobi, post #4

Jak będzie trzeba, to go w łapach przewiozę. Jeszcze się skontaktuję, a co do zapałki - w nosie to mam głęboko. I tak nikt mu się gapić nie będzie na tył. Dzięki wielkie za odzew!
[#8] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #7

Niestety, temat wciaż otwarty. Serio nie ma w Warszawie ani jednego amigowca z monitorem do Amigi?
[#9] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #8

Wojna na Ukrainie, benzyna droga, bieda Panie.... bieda
[#10] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@selur, post #9

Bez żartów dobrze? Zalezy mi na tym, żeby Amiga mogła pokazać pełnię możliwości, a na TV nie pokaże.
[#11] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #10

Przykro mi.
Sprzedawałem monitory do amigi jeszcze w zeszłym millenium i raczej wiem jakie mają możliwości...
Też mam cd32 i też wiem jak wyświetla obraz. Byłem na pixel heaven i widziałem że 14" monitorów/telewizorów nie było widać i ludzie nie siadali do nich. Ciężko jest zrozumieć "amigowych fundamentalistów"....
1
[#12] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@Mikrobi, post #11

Co masz na myśli pisząc o „amigowych fundamentalistach”?
[#13] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #12

Prawdopodobnie chodzi o ludzi, którzy, zamiast iść z duchem czasu i postępem, kurczowo
trzymają się przebrzmiałych technologii.
[#14] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #13

chodzi o ludzi, którzy, zamiast iść z duchem czasu i postępem, kurczowo trzymają się przebrzmiałych technologii

Wchodzisz na amigowe forum internetowe i piszesz coś takiego?
Zabawne.
2
[#15] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@recedent, post #14

Tylko dywagowałem, co mógł mieć na myśli Mikrobi, pisząc o amigowych fundamentalistach.
Sam używam 14 calowego telewizorka crt na codzień.
[#16] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #15

Obawiam się, że zaraz będziemy mieć tu kolejny sążnisty wątek na temat przewagi CRT nad LCD i odwrotnie.
1
[#17] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #13

Takie podejście mało mnie obchodzi, bo to moja sprawa, co mi sprawia radość. Tak, jestem amigowym fundamentalistą, z takim małym zastrzeżeniem: nie ingeruję w to, co się komu podoba, ale moja Amiga ma być przyłączona do monitora, a nie telewizora, bo ja lubię ostry i wyraźny obraz. Do gier telewizor może wystarczy, ale jeżeli chcesz mieć komfort używania np. Directory Opusa, czy nawet Workbencha, to ani TV, ani LCD nie da tego, co da 1438S czy nawet 1084S. Jescze jakby tegom było mało, poluję na 17˝ monitor z odświeżaniem poziomym 15 kHz, a wiem, że takie były chyba monitory przemysłowe Sony.
2
[#18] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #17

Masz na myśli pvm/bvm od Sony, monitory broadcastowe używane w telewizji?
One nie będą dużo lepsze od monitorów Commodore, które mają chyba 600
linii poziomych. Ponadto sa trudno dostepne i drogie.

Widziałem film na youtube, w którym właściciel obu raczej preferuje sprzęt
Commodore.
[#19] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #18

Dzięki, zapoznam się, aczkolwiek nie pamiętam dokładnie, o jaką markę chodzi…
[#20] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #17

Do gier telewizor może wystarczy, ale jeżeli chcesz mieć komfort używania np. Directory Opusa, czy nawet Workbencha, to ani TV, ani LCD nie da tego, co da 1438S czy nawet 1084S

Hmm. Jeśli TV CRT podłączony pod chinch to jest kiepsko, ale jak przez euro-RGB to już można dyskutować. To jeszcze zależy od telewizora.

Dzisiaj też łatwiej kupić dobrej jakości TV CRT, który był mało używany. Kupić, to też duże słowo, bo czasem dostaje się go za usługę jego odbioru

Co do 1084S to dużo egzemplarzy ma już zużyty kineskop i jest to już taki GAME OVER dla jakości obrazu. Ceny też są wysokie, chyba, że się znajdzie gdzieś okazję

Teraz odnośnie LCD. To prawda. Nie da tego co CRT. Odczucia są inne. Co do jakości, to można uzyskać ładny obraz i dobrą ostrość, ale czasami potrzebny do tego jest jakiś "pośrednik" do obsługi 15KHz. Za to zajmują mniej miejsca i można podłączyć przy okazji PC czy konsolę.

Żeby nie było też kupiłem nie tak dawno dwa 1084S. Jeden ma problem z włącznikiem (mam gdzieś nowe), a drugi ma poziome kolorowe linie. Prawdopodobnie kondensatory przy odchylaniu, także muszę naprawić oba. Jak ktoś nie umie sobie poradzić z naprawą, to będzie musiał wozić do naprawy, bo wysyłki monitor może nie przeżyć. Nie wiem też, czy jeszcze są serwisy naprawiające CRT.

Największa zaleta 1084S to retro feel i zapach jego grzejącej się du... tyłu Muszę przyznać, że jak zasiadłem przed nim, to sentyment się włączył, chociaż sam w latach 90tych operowałem na TV a monitor widziałem tylko u znajomych.
[#21] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #20

U rodziców mam TV coś koło 21"-24" Trynitron Panasonica. Obraz na nim przez EuroScart był żyleta, nie odbiegał nic, a nic od 1084S. Może nawet z racji wieku staruszka 1084S, obraz na Trinitronie był lepszy.
[#22] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@flops, post #21

Zrób mi fotkę z odpalonym Workbenchem i DirectoryOpusem. Wtedy uwierzę.
[#23] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #22

A protracker może być na 27"?

1
[#24] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #23

A Workbencha możesz pokazać? I pytanie: Czy to idzie bezpośrednio z kości Amigi czy tez przez jakieś dodatkowe elementy (scandoubler itp.)
[#25] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #24

Musiałbyś zapytać autora. Fotkę znalazłem tutaj

W opisie jest, że to RGB->Component.
Taka jakość obrazu nic nadzwyczajnego, jeśli TV jest sprawny.

Tu masz filmiki jak w USA przerabiają TV, aby miały wejście RGB. U nas na Euro-złączu było w standardzie, przynajmniej powinno być. Spotkałem się z TV, które nie miały RGB na euro i szło po component. Może miałeś taki wybrakowany i temu masz uprzedzenia.

[#26] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #22

Daj mi parę dni, muszę złożyć A600 i zobaczyć jak tam system postawić na CF. Do tego muszę przywieźć od rodziców TV i przemycić go tak, żeby dziewczyna nie widziała i mnie nie wyrzuciła z domu :D
[#27] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@flops, post #26

Na spokojnie. :)
[#28] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@flops, post #26

Ja wpadłem na genialny pomysł, aby zrobić sobie kącik/warsztat retro w piwnicy. Plan był taki, aby tam siedzieć i się bawić, ale trochę ostatnio nakupowałem i już nie mam jak tam wejść.

Nie bardzo rozumiem co OSH widzi nie tak w TV po RGB. Może widział tylko obraz po component.

Na moim LCD Philips 640x480 obraz wyglądał znośnie

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2022 20:58:33 przez snifferman
1
[#29] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #28

Na moim LCD Philips 640x480 obraz wyglądał znośnie

Ma wyglądać DOBRZE, a nie znośnie. Mnie naprawdę do szału doprowadza chodzenie na kompromisy w tej kwestii, bo to marnowanie możliwości Amigi. Nic na to nie poradzę, natychmiast widzę różnicę. Jak powiedziałem - nic mi do tego, czego kto na Amidze używa, ale u mnie ma być tak dobrze, jak to tylko możliwe.
@Recedent, miałes rację. Chyba czas się przenieśc do innego wątku…

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2022 21:06:30 przez OSH

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2022 21:06:45 przez OSH
[#30] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #28

LCD należałoby podlączyć do Amigi przez jakieś zewnętrzne ustrojstwo,
retroink lub podobne. Żeby uzyskać Scanlines.
Same kolory na LCD są niezgorsza a bywa, że i lepsze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem