[#20]
Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi
@OSH,
post #17
Do gier telewizor może wystarczy, ale jeżeli chcesz mieć komfort używania np. Directory Opusa, czy nawet Workbencha, to ani TV, ani LCD nie da tego, co da 1438S czy nawet 1084S
Hmm. Jeśli TV CRT podłączony pod chinch to jest kiepsko, ale jak przez euro-RGB to już można dyskutować. To jeszcze zależy od telewizora.
Dzisiaj też łatwiej kupić dobrej jakości TV CRT, który był mało używany. Kupić, to też duże słowo, bo czasem dostaje się go za usługę jego odbioru
Co do 1084S to dużo egzemplarzy ma już zużyty kineskop i jest to już taki GAME OVER dla jakości obrazu. Ceny też są wysokie, chyba, że się znajdzie gdzieś okazję
Teraz odnośnie LCD. To prawda. Nie da tego co CRT. Odczucia są inne. Co do jakości, to można uzyskać ładny obraz i dobrą ostrość, ale czasami potrzebny do tego jest jakiś "pośrednik" do obsługi 15KHz. Za to zajmują mniej miejsca i można podłączyć przy okazji PC czy konsolę.
Żeby nie było też kupiłem nie tak dawno dwa 1084S. Jeden ma problem z włącznikiem (mam gdzieś nowe), a drugi ma poziome kolorowe linie. Prawdopodobnie kondensatory przy odchylaniu, także muszę naprawić oba. Jak ktoś nie umie sobie poradzić z naprawą, to będzie musiał wozić do naprawy, bo wysyłki monitor może nie przeżyć. Nie wiem też, czy jeszcze są serwisy naprawiające CRT.
Największa zaleta 1084S to retro feel i zapach jego grzejącej się du... tyłu

Muszę przyznać, że jak zasiadłem przed nim, to sentyment się włączył, chociaż sam w latach 90tych operowałem na TV a monitor widziałem tylko u znajomych.