[#31] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #29

Ja ten TV używam w warsztacie przy naprawach.

marnowanie możliwości Amigi

ale u mnie ma być tak dobrze, jak to tylko możliwe.

Mnie wkurza miganie ekranu w interlace. Kiszenie się w 640x256 na 14 calowym monitorku nie jest definicją "wykorzystania" możliwości Amigi.

Jeśli chodzi o mointor CRT vs TV CRT, to ciężko będzie porównać. Jak już wcześniej wspominałem większość 1084S używanych ma już zużyte kineskopy, a TV można jeszcze kupić takie z późnych lat 90tych/wczesnych 2000 w dobrym stanie. Druga sprawa to przekątna. TV 20-24 cale w DE można zdobyć za darmo i to czasem prawie nówki . Podejrzewam, że w PL też

No i jak to porównać? Nawet jak wygrzebie NOSa 1084 z pudła i TV trinitrona to zdjęcie ani film nie odda w pełni różnic, które będzie widać tylko "na własne oczy". A przecież mi na słowo nikt nie uwierzy

Tu masz Trinitron vs 1084
2
[#32] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #31

Mam wrażenie, że na Sonym jest lepsza ostrość obrazu. Kolory trochę
bardziej naturalne za to na Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2022 23:13:30 przez mmarcin2741
[#33] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #31

Mnie wkurza miganie ekranu w interlace.

Ja mam M1438S, mogę pracować nawet w 1024 × 768 w DBLPAL bez interlace.

I faktycznie obrazy są porównywalne, ale powtarzam: to są gry. A mnie bardzo drażnią np. rozmyte litery na ekranie Workbencha czy przekłamania kolorów.
[#34] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #32

Może też mieć większą jasność i kontrast czego nie widać na filmie. Kolory można sobie poustawiać (W nowszych modelach były chyba ustawienia RGB w menu serwisowym).

Nie chcę się tutaj spierać, który ma lepszy obraz. TV CRT jest łatwiej dostępny i tani lub nawet darmowy. Łatwo też o coś 20cali+. Twierdzę, że zarzut, niesotrego i niewyraźnego obrazu na TV jest mocno naciągany.
Amiga ma być przyłączona do monitora, a nie telewizora, bo ja lubię ostry i wyraźny obraz.

Może zapamiętał obraz po composite.
[#35] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@snifferman, post #34

Łatwo też o coś 20cali+.

Stoję na stanowisku, że do Amigi pasuje 14 cali, ponieważ często posługujemy
się myszą i siedzimy centymetry przed wyświetlaczem.
Jesli tylko gry zręcznościowe to wtedy 21 cali jak najbardziej warty
jest rozważenia, można wygodniej z oddali machać tym joyem.

21 cali jak siedzi się przed telewizorem i klika myszą, to taki monitor wydaje
się być ogromny.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2022 00:21:07 przez mmarcin2741
[#36] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@mmarcin2741, post #35

Ja nie pogardzę nawet 19˝. Ale powyżej faktycznie moze być już problem, zwłaszcza z rozmiarem czcionek. Ten problem jest dziś jeszcze bardziej widoczny na blaszakach, zwłascza na Window$ 10. Debile z Micro$oftu usunęły możliwość dostosowania czcionek w takim zakresie jak to było w XP czy W7, w efekcie czcionki systemowej tak łatwo nie powiększysz, bo jedyna metoda to powiększenie wszystkiego.
[#37] Re: Pixel Heaven 2022 - potrzebny monitor do Amigi

@OSH, post #1

Najlepiej to jakby ktoś miał jakiegoś większego PVMa, tak z 19 cali
PVMy (i często inne podobne profesjonalne monitory video) miały kineskopy z rozdzielczością taką jak monitory VGA do komputerów i ze względu na zastosowanie raczej więcej uwagi poświęcono w nich nad odwzorowaniem kolorów. Do retro komputerów/konsol idealne.

Oczywiście idealne o ile nie będzie ktoś tam chciał klikać w trybach 480i albo co gorsza 576i bo wtedy strasznie miga obraz i wypływają oczy. Tutaj gdyby dalej chcieć bezkompromisowo klasycznie CRT to potrzebowałbyś jakiegoś scan doublera z flicker fixerem i monitora VGA. Dalej to będzie migało na CRT ale już nie 30/25Hz tylko 60/50Hz :)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem