[#31] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #30

Pady do Pegasusa mają standardowy wtyk db9, także można by było
się też tymi kontrolerami zainteresować.
[#32] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mmarcin2741, post #31

tylko że minimum do Amigi to 6 przewodów w kablu. A tam chyba 4 jest w oryginale.
[#33] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mmarcin2741, post #31

Raczej wątpię, te kontrolery nie wykorzystują wszystkich żyłek, a pozostałych nie mają, zwykle mają tylko 5-6 i to nie na tych pinach które potrzebuje Ama, więc trzeba kabel zmienić albo na nowy, albo na taki ze starego rozklekotanego joya.
[#34] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@ZbyniuR, post #33

No o tym mówiłem, wszystko czego trzeba to wymienić kabel. Dać przynajmniej 6 żyłowy od starego joy'a, przedłużacza, albo zrobiony samemu i każdy kontroler da się wykorzystać. Kupienie 6 żyłowego kabla i gniazda DB9 to koszt około 13-15zł jak ktoś nie ma z jakiegoś starego sprzętu. Ważne, że przeróbka kontrolera od NES'a jest banalnie prosta, gdy mamy już odpowiedni kabel.

Pisząc o liniach, miałem na myśli że są one w środku joy'a, a nie w kablu :)

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2022 18:57:17 przez brain030

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2022 18:59:42 przez brain030
[#35] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #34

W Pegasusie kabel i tak będzie do wymiany, takż można sobie te pady
odpuścić zatem.
Sens ma tylko ten arcade stick, ponieważ jakiś randomowy pad od
nesa i tak nie dorówna licencjonowanemu padowi od Segi.
[#36] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mmarcin2741, post #35

Na Allegro można co jakiś czas kupić naprawdę ciekawe rzeczy do NES'a. Teraz na dniach było kilka sztuk nowych, fabrycznie zapakowanych w pudełkach Quickshot Maverick 2, nawet jeszcze jednego teraz widzę, tylko cena już wyższa. Domyślam się, że taki joy równie łatwo przerobić.
[#37] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #36

Fajny ten maverick, ma autofire, były też maveriki w wersjach do Amigi,
do SegiMD. Ale to joy z epoki, szkoda byłoby przerabiać szeroki uśmiech
Miałem kiedyś nawet chęć zakupić Maverick 3 do SegiMD, ale cena
ówcześnie 30f zniechęciła.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2022 21:11:21 przez mmarcin2741
[#38] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #1

No i się Power Sticki po sześć dyszek skończyły, pojawiły za to po 244
[#39] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #38

Polski CEBULARZ wyniuchal interes, bo sie naczytal twoich przerobek, ze nada do Amigi i teraz uklepie na nich biznes RZycia

AHAHAahahaha co za typowy polski BAMBER

p.s.
podobny numer byl z tymi myszkami z Eureki za 30 zl... jakis BAMBER z PPA wykupil calosc i wrzucil na allegro za 130 zl

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2022 21:11:13 przez selur
1
[#40] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #39

Ale te myszki to chyba dawno były ?

Pamiętam jak raz (z 14 lat temu) allegrowicz z Wrześni (chyba miał w nazwie Eureka nawet) wystawił na allegro kilka stockowych płyt głównych do A1200. Ktoś kupił wszystkich - coś chyba po koło 80zł były.

Wtedy jeszcze nie było takie cebulactwa na Allegro związanego z Amigami.
[#41] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #39

ZAINTERESOWANY ?

https://allegrolokalnie.pl/oferta/monitor-amiga-m1438s-stan-idealny-komplet?fbclid=IwAR3qQLINgq0VJ_6eoHUf0JnpAZIUu3jnrNBCKJQ4DeBiD2zkNH-QIdXQYTc

Kumpel sprzedaje
[#42] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #38

Joye widziałem w skepikach w DE po 15e szt. Na allegro świat się nie kończy.

Szkoda że 060 rev6 są jeszcze takie tanie, bo może bym sprzedał kilka tysięcy sztuk. Niee nie sprzedam, bo wtedy cena spadnie. Poczekam ŻART.
[#43] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #28

Turnieje Tekken na dość wysokich szczeblach, setki godzin na automatach, własny automat w domu, tysiące godzin na joystikach, o których ci się nie śniło. Lameriada? Jesteś pierwszym człowiekiem jakiego spotkałem, chyba przez całe życie, któremu to przeszkadza i wręcz atakuje innych. Wyluzuj trochę, siwat nie kręci się wokół Ciebie. Skoro jest tyle tego na rynku, ludzie klepią własne arcade bar topy itp, a nigdy nikt nie zrobił tego na odwrót. Czy to czegoś ci nie mówi? Dorabiasz filozofię o zbijaniu kasy :) Koń by się uśmiał. Zamknijmy temat, bo zaśmiecamy :)
3
[#44] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@RetroSpawn, post #43

ludzie klepią własne arcade bar topy itp, a nigdy nikt nie zrobił tego na odwrót. Czy to czegoś ci nie mówi?

Mowi mi to tylko, ze na wszystko byla/jest moda tak jak jest moda na noszenie g... obcislych spodenek i bez skarpetek. Jedni uwazaja, ze to szczyt mody a inni ze szczyt krindżu. Kazdy se moze sam zdanie wyrobic..

Dorabiasz filozofię o zbijaniu kasy :)

wczesniej ? gdzie niby ?
[#45] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Hubez, post #40

Ja pamiętam, że właśnie jakoś 14 lat temu dzwoniłem do znanej amigowej firmy z Gdańska,
żeby dowiedzieć się o płyty nowe A1200, bo mieli na stronie.
Facet mówił, że może sprzedać i że nie wie, czy warto je jeszcze ratować.
[#46] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #44

bez skarpetek

Skąd wiesz, że nie ma skarpetek? Może ktoś założył no show socks, których
nie widać.
[#47] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mmarcin2741, post #46

raczej posmarowal syry niewidzialnym antyperspirantem dla menszczysn czy czyms takim
[#48] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #38

No i się Power Sticki po sześć dyszek skończyły, pojawiły za to po 244

Nikt tego nie kupował, to zapewne małą ilość sztuk sprowadzili. Pady od Segi są kupowane
w całkiem dużych ilościach, także przez Amigowców, i cena wynosi tyle, ile wczesniej, tzn.
79zł za czarnego.
[#49] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #2

Za przeproszeniem, co ty za intelektualne pierdy piszesz?

Po pierwsze z tego co pi... szesz wynika że nigdy nie byłeś na "automatach zręcznościowych" ani nie grałeś "na gałce" na niczym poza Amigą. Nigdzie (poza Grecją) nikt nie daje gałki z prawej strony, ani na automatach ani w kontrolerach do konsol nie uświadczysz gałki albo "krzyżyka" po prawej. 99% kontrolerów ma więc manipulator po lewej. Ten 1% jest dla Greków i widocznie Ciebie.
Wychodzi więc na to że "w d... byłeś, g... widziałeś", ale się wypowiadasz nie mając o tym zielonego pojęcia. rotfl
4
[#50] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@RetroSpawn, post #43

...nigdy nikt nie zrobił tego na odwrót.

Zrobił, zrobił... w Grecji są takie automaty, a kontrolery się zdarzają dla leworęcznych (!) z gałką po prawej. Więc wliczając takie wersje oraz Greków myślę że nie będzie to więcej niż 1% ogólnie.
1
[#51] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #1

Poprzeglądałem nieco Internety i użytkownicy modyfikują ten Joy nawet o wszystkie elementy w środku, tutaj jest to opisane.

Ceny wróciły już do normalności na znanym portalu, natomiast zrobiłem rozeznanie i są one w różnych miejscach świata mocno rozstrzelone, na Amazonie mamy przykładowo 47$ szeroki uśmiech
[#52] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Solo Kazuki, post #50

Odpowiedź na:

...nigdy nikt nie zrobił tego na odwrót.

Zrobił, zrobił... w Grecji są takie automaty, a kontrolery się zdarzają dla leworęcznych (!) z gałką po prawej. Więc wliczając takie wersje oraz Greków myślę że nie będzie to więcej niż 1% ogólnie.

Błąd pomiaru. Jeśli tylko Grecja i ten kolega, który tak się rzuca, to możemy spokojnie pominąć
2
[#53] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Solo Kazuki, post #49

Wez sobie poczytaj czemu tak jest... a swoje przemyslenia gdzie byles i co brazowego widziales, to dla siebie zachowaj OK ok, racja
2
[#54] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #53

Co mam czytać? Dlaczego w Grecji jest na odwrót?

Pokaż no to specjalisto dlaczego tak jest podając choć jeden logiczny argument zamiast bredzenia. Czas w końcu podać jeden fakt a nie swoją opinię sprzeczną z rzeczywistością.

Edycja: A odnosząc się do twojego argumentu że to niby aby trzepać kasę na automatach nie wytrzymuje on faktu że kontrolery do urządzeń domowych też są takie.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 16:34:57 przez Solo Kazuki
2
[#55] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Solo Kazuki, post #54

Moja opinia jest jedna i niezmienna, ten "kontroler" czy "arkade stick"... jak zwal tak zwal, jest dupny i do dluzszego grania na pewno sie nie nadaje ok, racja
[#56] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #55

Owszem, dla Ciebie. A tak poza tobą ktoś ma podobną opinię, czy tylko chcesz potrollować?
2
[#57] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Solo Kazuki, post #56

Uznajmy, ze kazdy z nas po polowie ma racje:
Ty ze 90% kontrolerow ma galke z lewej strony (bo tak jest) i ja, ze wiekszosc tych kontrolerow jest badziewnych i do komfortowego grania sie nie nadaje (bo tak jest).
Koniec i kropka.

O i po problemie
1
[#58] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #57

A może uznajmy, że to jest Twoje zdanie, z którym nie zgadza się cała rzesza ludzi, którzy uważają granie na tych kontrolerach za całkiem komfortowe (i oni też mają prawo do swojego zdania w tej materii). To bym nam oszczędziło odbijania piłeczki, tudzież wyzywania ludzi od imbecyli bo odważają się robić coś inaczej niż selur. pomysł

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2022 17:35:06 przez recedent
3
[#59] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@recedent, post #58

Mamy wolnosc slowa (poki nam UE jej nie odbierze a juz odbiera) wiec kazda teoria, teoretycznie jest dobra... nawet ta o selurze.

A na poparcie swojej teorii dodam tylko, zeby kazdy wsadzil sobie deske do krojenia miesa pod myszke o wysokosci takiej jak ma ten arkejdstik i pogral tak z 40 min w Quake'a... mysle, ze beda zadowoleni
[#60] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@selur, post #59

Ja się z Tobą zgadzam. Nigdy nie rozumiałem gałki po lewej stronie. Skoro trzymają gałę w lewej, to czemu dżojstik obsługują prawą? Próbowałem grać w sensibla gałką po lewej i nie dawałem rady. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale jaki jest argument za gałą z lewej dla praworęcznych? Dżojem też machają lewą?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem