[#61] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Solo Kazuki, post #50

Mam dwa joysticki z epoki, do Amigi z przełącznikiem - "lewa", czy "prawa" ręka. Jeden to chyba Quickjoy Megastar.
[#62] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@mastaszek, post #60

Update dla osób chcących mieć drążek z prawej strony w Power Stick'u.

Strona 6 poradnika:

podłączamy kolorowe kabelki w kolejności, od góry:
1. niebieski (kierunek dół)
2. biały (kierunek góra)
3. zielony (kierunek lewo)
4. brązowy (kierunek prawo)
5. czarny (masa)

mam nadzieję, że to zakończy temat :)
[#63] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AD99, post #61

Czyli są to te joysticki które można dać w tym 1% dla leworęcznych i Greków. Nie zmienia to faktu że pozostałe 99% nie ma takiej opcji.
2
[#64] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Solo Kazuki, post #63

Tak, to załatwia sprawę
[#65] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AD99, post #61

Mam dwa joysticki z epoki, do Amigi z przełącznikiem - "lewa", czy "prawa" ręka. Jeden to chyba Quickjoy Megastar.

Megastar miał przełącznik ale nie przypominam sobie aby to był przełącznik "lewo/prawo" a miałem tego joya, zresztą, on domyślnie był praworęczny a fajery miał z lewej strony.
[#66] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@Madman, post #65

link, okręcać go możesz jak chcesz.
[#67] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AD99, post #66

Niezły numer, mam od lat 90-tych SV-135 i pojęcia nie miałem, że ma on taki przełącznik albo zwyczajnie zapomniałem szeroki uśmiech

Byłem przekonany, że ma on tylko ustawienie na prawą rękę, bo tak działał u mnie od zawsze.

Teraz nie mam go przy sobie, ale jak tylko nadarzy się okazja obejrzę co i jak.
[#68] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AD99, post #66

Dokładnie, Megastar ma przełącznik i domyślna pozycja gałki jest po prawej. Mam też w ręku Superstara. Ten przełącznika nie ma, gałkę też ma po prawej, ale w odróżnieniu od Megastara fajnie działa i przyjemnie się na nim gra.
[#69] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AD99, post #66

Hehe, nieźle, też zapomniałem o tym przełączniku pod spodem, myślałem, że chodzi o ten pomarańczowy Może to dlatego, że tego pod spodem też nigdy nie używałem
[#70] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #67

Obejrzałem Megastara i rzeczywiście jest prawo/lewo :)

Za to ten drugi przełącznik z ludzikiem do czego służy ?

[#71] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #70

Szybsze lub wolniejsze działanie w grach. Ale już pamięć trochę zawodzi i nie jestem pewien na 100%. Musiałbym poszukać ten joystick i sprawdzić u siebie.
[#72] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@brain030, post #70

Ten drugi przełącznik włącza poruszanie skokowe, przez co kierunki nie działają ciągle ale na zasadzie krótkich impulsów.
[#73] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@nostrum666, post #72

A do czego jest coś takiego?
[#74] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@ZbyniuR, post #73

Żeby można było nagrywać filmiki 'slow motion'? szeroki uśmiech
[#75] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@ZbyniuR, post #73

Zielonego pojęcia nie mam. Możliwe też że działa to nie na kierunki tylko na FIRE. Nie jestem teraz w 100% pewien a nie mam już tego joya żeby to sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2022 20:25:00 przez nostrum666
[#76] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@nostrum666, post #75

Widziałem takie przyciski slow-mo czasami w niektórych padach.
Czyli nie jest to pauza a spowolnienie. Przydaje się w cięzkich
momentach w grach.
[#77] Re: Przeróbka Joy'a Retro-bit Power Stick do pracy z Amigą

@AD99, post #71

Dzięki za odpowiedzi. Znalazłem opis na pudełku "Players slow motion to increase challange", czyli faktycznie spowolnienie rozgrywki. Takie coś ma też Top Star - przełącznik N/S obok fire pod kciukiem.

Nie jestem do końca przekonany czy to działa na Amidze tak jak powinno, coś mi się zdaje że system bardziej reagował na 8-bitowcach takich jak Atari 65 XE, miałem też kiedyś Top Stara i nigdy tego nie używałem przy grze na Amidze. Będę musiał w wolnej chwili przetestować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem